Reklama

Reklama

Skupina nebezpečných desperátů uniká před svými pronásledovateli a míří do malého města, o kterém je známo, že jeho obyvatelé jsou velmi mírumilovní a nepoužívají zbraně. Ve skutečnosti se však dostanou do města, jehož obyvately jsou samí slavní kriminálníci jako Divoký Bill či Doc Holiday, kteří pro kulku nejdou daleko. Tito zvláštní obyvatelé se však nutně potřebují dostat do Nebe...jinak je čekají plameny Pekla. Musí se tedy rozhodnout, zda se budou proti desperátům bránit a tím se vystaví možnosti věčného zatracení anebo zemřou podruhé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Geniálny nápad so záhrobným mestečkom, v ktorom slávne postavy Divokého západu čakajú, či ich odvezie Boží dostavník do neba, alebo ich hodí indiánsky démon do jamy pekelnej, a keď ich situácia prinúti vytiahnuť kolty proti útočníkom zo smrteľného sveta, hrozí im to druhé, by si zaslúžil natočiť s áčkovými hercami a 100-miliónovým rozpočtom. Ale aj táto verzia je výborná a nápad je vyťažený dokonale. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zvláštní mix westernu a nábožensky laděného filmu, který potěší zejména křesťansky orientované spoluobčany, kteří mohou spojit zábavnou dobrodružnou podívanou přesně podle osvědčených žánrových westernových šablon s biblickou tématikou. Je to slušně zahrané a zrežírované, jenže po obsahové stránce mě to neoslovilo, na western se to až příliš drží tradičního žánrového půdorysu i s četnými žánrovými klišé, náboženské motivy mě pro změnu míjí. Celkový dojem: 40 %. Jen tak mimochodem, jako horor tenhle film opravdu nefunguje... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemně ozvláštněný westernový žánr. Sice žádné veledílo, ale dívalo se mi na to lépe než na leckterý blockbuster s mamutím rozpočtem. Kromě onoho hlavního nápadu mě potěšil i úvod tak trochu ve stylu Divoké bandy. Tři a půl. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

CO je tenhle film zač... No, je to slušnej film, komorní western s docela zajímavou mezinebozemskou atmosférou a zápletkou a konec konců, proč do žánru plnýho koltů a komoňů nepřidat taky tróchen mysteriózna, že. Jenže už tady je první problém, správně tajemný film hrající na struny mysteriózna prostě musí vzbudit alespoň lehounké mrazení v zádech (boha, dodneška mě jíme po hrbě husí kůže, když slyším znělku akt X, aneb takhle to dopadá, když koukáte jako malej svišť na něco tajemného, ale nechápete co), tady ale nic takového není, což je velké, velké bohužel, protože jinak je to nepříliš zajímavý western, vlastně hodně jednoduchý a s příliš dušínovským hlavním hrdinou. A tv rozpočet také moc nepomáhá, protože u mnohých westernů dokáže atmosféru při slabším scénáři spasit scenerie přírody, zde se děl ale odehrává v pár domech, jedné pustině, jednom náměstí a v jedné zeleni. Škoda, mohlo to být mnohem lepší, ale tragedie to není. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Ach bože, westernoví nadšenci brečí... a koncová scéna přestřelky... a pekla-očistce, kde jsou svrženi dva hlavní zlosyni, to je skutečně neuvěřitelné a ten dvakrát prostřelený a přesto přeživší... :-() ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem očekával spíše průměrnou záležitost z westernového šuplíku, do kterého se zamíchalo něco z přihrádky fantasy, byl jsem nakonec o to více mile překvapen, ba naopak nadšen. Snímek, v němž se objevují legendární postavy (ad hoc postavy divokého západu), si zaslouží pozornost každého fanouška daného žánru. V případě Očistce musí potěšit scéna, v níž se objevují Billy the Kid, Divoký Bill, Jesse James a Doc Holiday v jedné scéně, navíc bok po boku stojící. Už samotný námět s městečkem mrtvých, kteří dostali ještě jednu šanci, aby si vysloužili namísto věčného zatracení v pekle cestu kočárem do nebe. Musím uznat, že i řada scén se filmařům povedla, například vrhání nožů na dveře kostela, resp. roztahující se bouřková mračna, z nichž přijde patřičný trest pro hříšníky, či příjezd dostavníku nebo pasáž s odchodem Lamba alias Lefty Sladea za starým indiánem suplujícím jakéhosi Charóna. Pochválit musím také záběry, do nichž zlověstně duní zvuk kostelních zvonů. Tohle vše perfektně napomáhá k silné atmosféře, jež se s blížícím se koncem víc a víc zahušťuje. Za zmínku stojí také herecké výkony, zejména Sama Sheparda, Erica Robertse, Petera Stormara či Amelie Heinle. Očistec si pro svoji originalitu a nezvyklost zaslouží na každý pád 4*, avšak za mě je to jasných 5*. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skutočne western, ktorý prekvapí. A hlavne od Tv filmu som toľko nečakal. Skvelí herci a skvelé postavy. Netradičný western o skupine vyvrheľov, ktorí sa na úteku pred zákonom zastavia v malom mestečku Refuge. V skutočnosti ide však o očistec, v ktorom žijú expištolníci ako Doc Holliday či Divoký Bill. Tento film je výstižné symbolické podobenstvo o hriechu a treste, zasadený do reálií Divokého západu. Kladní aj záporní hrdinovia a príbeh končiaci dramatickú prestrelkou. S trochou fantázie je snímka vydarená a čoby lacný filmový produkt funguje znamenite. Príjemné prekvapenie. Odporúčam všetkým milovníkom drsným a zaprášených westernov, v ktorých lieta neustálo olovo. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Fantasy-western, či přesněji řečeno fantasy ve westernovém hávu, se zdánlivě křesťanským pozadím. Do městečka "na konci světa" se dostávají již zemřelí lidé (zde i známé postavy Divokého západu, např. Doc Holliday, Jesse James, Wild Bill Hickock aj.) a mají zde poslední šanci se napravit. Mají jen dvě možnosti, dostat se do nebe nebo do pekla. Heterodoxní pojetí zde prozrazuje nejen protestantský kostel, ale především heretická myšlenka, že z očistce se mohou lidé dostat i do pekla (jak se to stane jednomu z pistolníků). - - - - - Poznámka: podle katolického učení je očistec předstupněm nebe, v němž se duše očisťují. Dostávají se do něho duše, které zemřou v milosti posvěcující - tedy nemohou v žádném případě přijít do pekla. Film se mi nelíbil ani nijak po formální stránce, přestřelky mi přišly strašně fádní a vůbec vše takové tisíckrát ohrané. ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Tak tento hororvý western mi fakt perfektne sadol. Videl som už jeden hororvý western a to Dead Birds (2004), takže už som bol celkom pripravený na to čo by to mohlo byť. No toto horor prakticky ani nie je. Skôr nejaká mysteriózna dráma, jemne máznuta akčným thrillerom. Film ma potešil hneď na začiatku, dej sa odohrával v púšti a ja mám atmosféru púšti sakra rád. Potom prešiel do mestečka, kde bola atmosféra tiež celkom hustá. Pointu bolo tušiť síce do predu, ale dobré herecké výkony, zaujímavé scény a dobré dialógy držali film na vysokej kvalite. Páčilo sa mi aj zloženie zločincov: Vodca - bezohľadný tvrďas, jeden chalan s morálnymi hodnotami a jeho prechľastaný sríček. Proste jemne mysteriózna westernová klasika . ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na televizní film je pro mě tenhle mysteriózní western docela velkým překvapením a nadprůměrnou záležitostí. Mě se zde líbilo snad úplně všechno - od hereckých výkonů (mimochodem Eric předvedl jeden ze svých TOP a že jich je málo), přes nádherné prostředí, slušný děj, luxusní hudební doprovod až po pořádnou porci westernové podívané. I já jsem navíc jako malý kluk doslova žral knížky v nichž se tito hrdinové divokého západu objevovali. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá televízna produkcia. Vcelku originálny a určite zaujímavý námet, ktorý sa síce nedočkal riadneho prepracovania a ku koncu škrípe v logike, no ako rozprávka na dobrú noc určite neurazí. Eric Roberts si svojho záporáka vychutnáva bez exhibícií, Peter Stormare dtto no a Sam Shepard je skutočná trieda. Aj oni a vôbec sympatické herecké obsadenie majú svoj nemalý podiel na konečnom pozitívnom dojme. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Dobrý TV film rozjetý hned od začátku se zajímavou myšlenkou. "Sejdeme se v pekle": řekl BlackJack a netušil, jak je k tomu blízko. Hororové prvky jsem nezaznamenal, spíše trochu mysteriózní nádech. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pro tuhle televizní záležitost mám slabost a ani nevím proč. Z hlediska filmařského či žánrového se o žádný zázrak nejedná a navíc hlavní hrdina je z těch, jimž přejete kulku už v prvních pěti minutách. Přesto mě ale tenhle duchařský moralistický western zaujmul natolik, že jsem ho v krátké době viděll hned několikrát. Nejspíš mě uchvátila představa všech legend Divokého západu v jednom městečku. 80% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tohle určitě nebude Mexiko !!" No, přiznám se, že nakonec to pro mě rozhodně nebyl takovej filmovej Očistec, jak jsem si myslel, on totiž tenhle nesmírně zajímavý snímek disponuje naprosto neotřelým příběhem, jehož hlavní myšlenka mi přišla opravdu geniální !! Přestože si jinak scénárista Gordon Dawson, který si s westernem tyká už léta a tvůrcovské ostruhy si vysloužil třeba i vedle samotného Sama Peckinpaha, pohrává s těmi nejprovalenějšími žánrovými klišé, nakonec film dostatečně ozvláštňuje těmi mysteriózně náboženskými motivy, když onen úžasný nádech tajemna veškeré nedostatky přehlušuje, příjemná naivita a lehká svěžest zápletky jako by vzdávala hold rodokapsovým historkám a všem těm desperátům Divokého západu, kteří byli vždy a všude obyčejnými lidmi heroizováni a obdivováni, a vytahuje tak tuto televizní záležitost, kterou se německý režisér Uli Edel na své houpačkové kariéře zase odrazil k lepším zítřkům, ostatně Purgatory si v USA vysloužil nevídanou diváckou sledovanost, vysoko nad kvalitativní úroveň podobně laděných snímků.. Bohužel tentokrát překvapivě nemohu souhlasit s mým oblíbeným uživatelem, skvostně argumentujícím Gudaulinem, co se týká jeho poznámky k divácké cílové skupině, ony totiž ty motivy mají k samotnému křesťanství poněkud daleko, jednak ten očistec samotný totiž nevychází z textů Bible, a je tak protestantské či židovské kultuře Američanů naprosto zapovězen, obecně z něj ani není možné se dostat do pekla, rozhodně v tomto podání příliš neodpovídá ani třeba očistci v Dantově podání, když zde jako takové bezčasí hříšníků spíš odkazuje na indiánskou mytologii !! Vyšší síla je tu zobrazena víceméně nepřímo, až na ten protestantský kostelík, máme tu pouze dva převozníky, tvůrci se tak dokonale vyvarovali veškerých digitálních triků, které by ve výsledném dojmu snímek naprosto ušpinily a shodily.. Bill Hickok Sama Sheparda jako šerif městečka Refuge, Billy Kid Donnieho Wahlberga jako šerifův zástupce, Doc Holliday Randyho Quaida jako doktor či Jasse James J.D. Southera jako tamní hokynář spolu s dalšími známými dacany ztělesňujícími dobro na své cestě za odpuštěním ?? Proč ne ?! Jistě, samotná premisa žonglující s faktem, že nehodní vrazi a lupiči mohou nakonec dojít svého vykoupení, se zdá být poněkud nemorální či zhovadilá, což mně osobně dost irituje i z pozice ateisty, či agnostika, nicméně skvělé hlášky se spoustou odkazů, bezchybný soundtrack Brada "Terminátora" Fiedela a zejména skvostní blackjackoví záporáci Eric Roberts s Peterem Stormarem mi prostě nedovolí hodnotit méně než čtyřmi kolty, i když bezchybné to jistě není.. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmov na ktorý je Eric Roberts hrdý. Zaujímavý mix westernu a teórie o očistci. Dočkáme sa tu dvoch veľkých skvele prevedených prestreliek, ale o nich film nie je. Ide tu o tú náboženskú rovinu, ktorá je podaná ako mysteriózna záhada, ktorá sa postupne odhaľuje. Čo nie je zlé, ale ešte zaujímavejšie by bolo, keby sa do toho očistca dostali už mŕtvi gauneri a postupne by sme sledovali ich prerod. Teda kto z nich by toho bol schopný a kto by bol zatratený. Takto nedáva žiadny zmysel, prečo by sa do očistca mali dostať živí ľudia. To mi na filme vadilo najviac. A potom to, že to postupné odhaľovanie bolo až príliš pomalé, takže to vyzeralo, že hlavný hrdina je dement. Z hercov ma najviac bavil hlavný zloduch Eric Roberts, ktorému to v tej čiernej kurevsky seklo. Celkovo to je rozhodne zaujímavý film a som zvedavý jak to v tom očistci funguje, ak naozaj existuje. Ak neskončím v pekle, tak očistec je moja jediná šanca, jak sa dostať do neba. 7/10. ()

Lyli 

všechny recenze uživatele

Znáte to, že se podíváte na film a v hlavě se vám hned skládá super komentář? A znáte i to, že si řeknete, jak ho napíšete později? No, potom děláte milión jiných věcí, takže když se do toho konečně pustíte a chcete napsat ten zázrak, co všechny oslní, tak už absolutně netušíte, kde začít. Znáte to teda? No, a to se stalo mně. Teď můžu jen říct, že to byl vlastně celkem dobrý snímek. Ehm, z toho se asi nikdo blahem nepotentočkuje. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Oficiálny text distribútora by si zaslúžil zmazať a hodiť do pekelnej jamy: niežeby rovno spoileroval, ale predsa len dopredu prezrádza podstatné tromfy tejto chrumkavej jednohubky. Dovolím si polemizovať aj s kolegom Červenákom, ktorý by Purgatory rád videl nafutrovaný stomiliónovým rozpočtom a vystužený hviezdnejším obsadením. Ja sa naopak domnievam, že tá "televízna béčkovosť" bola súčasťou celého konceptu. Je to to isté, ako keby chcel niekto rodokapsové historky (ktoré si vášnivý čitateľ a romantik Sonny nosí so sebou vo vreckách) predávať viazané v koži so zlatou oriezkou. Purgatory je každopádne jedným z najoriginálnejších "iných" westernov posledného desaťtročia minulého storočia. ()

Reklama

Reklama