Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gaius Octavianus se narodil 23. září roku 63 př. n. l. jako syn Atie, neteře Gaia Julia Caesara. Byl tedy prasynovcem slavného Caesara, který ho také ve své závěti stanovil svým jediným nástupcem. Octavianus svého prastrýce velice ctil a jeho přízeň si vysloužil tím, že jej, ač po těžké nemoci, provázel na jeho výpravě do Hispánie proti Sixtu Pompejovi. Caesarovou násilnou smrtí v podstatě padla Římská republika a ačkoliv Octavianus ještě vytvořil s Caesarovým vojevůdcem Markem Antoniem a Markem Lepidem poslední triumvirát, osud římské demokracie byl zpečetěn. Po porážce Marka Antonia v bitvě u Actia se stal jediným vládcem Říma a o několik let později mu byl Senátem udělen oficiální titul Augustus, neboli Vznešený, který budou nadále užívat i další vládci Říma... O jeho cestě k moci, politických i soukromých úspěších a prohrách, vypráví dvojdílný italský koprodukční film, který je první částí mezinárodního projektu s názvem IMPERIUM, vzestup a pád císařství. Produkčně náročný cyklus si vytkl za cíl oživit několik kapitol z historie starověké Římské říše a podílela se na něm celá řada herců a tvůrců z celé Evropy. V roli starého Augusta, jenž provází děj obou částí prvního dílu, uvidíme např. skvělého Petera O'Toolea, v roli jeho ženy Livie Charlotte Ramplingovou. Režie této části projektu se ujal zkušený americký režisér Roger Young. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hoci si tento tv film vyslúžil mnoho negatívnych recenzií, nemôžem plne súhlasiť. Film je natočený ako spomienka, ale hlavne je natočený verne historickej realite, nejde do nejakých fantázií, líči životný príbeh prvého cisára tak, ako to máme dokladované. Že tu neboli veľkolepé vojenské scény? Áno, neboli, tak to bolo aj ladené a určite na to nebol ani rozpočet, toto nie je film typu Gladiátor. Že bol Augustus tak nejak glorifikovaný? Áno, ale opäť je to verne natočené podľa prameňa, ktorým bol zrejme Suetonius. Možno ho prikrášlil, ale vieme mi pravdu? Vieme však určite jedno, a to vo filme ukázané nebolo - napriek tomu, že bol považovaný za prísneho strážcu mravov a oproti neskorším "kolegom" ako Nero či Caligula pôsobil takmer ako svätec, sám sa neštítil byť sexuálne veľmi neviazaný. Na dvore usporadúval „hostiny dvanástich bohov“, kde nešlo o nič iné ako o sexuálne orgie šiestich žien a šiestich mužov preoblečených za rôznych bohov, on sám za Apolóna. Najradšej zbavoval mladé dievčatá panenstva a tieto mu obstarávala dokonca samotná manželka Lívia. Určite pikoška hodná zmienky, ale chápem, že toto sa do filmu nevmestilo... 🙂 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Eurokoprodukcia, ktorá mohla verne zobraziť život prvého rímskeho imperátora a vôbec dianie v Starovekom Ríme tesne po zavraždení Cézara. Téma určite zaujímavá, pohľad na Gaia Caseara z opačnej strany rovnako, výsledok je však iba priemerný, pretože sa jednak príliš špára v retrospektívach a jednak je dosť ukecaný. Akcie je vzhľadom na televízne spracovanie pomenej, v druhom dieli sa prakticky nevyskytuje. Chýba tiež väčšia výprava. Ani také mená ako O'Toole a Ramplingová to nemôžu vytiahnuť vyššie. Verím tomu, že ak by sa nejednalo o televízne spracovanie a peňazí by bolo viac, výsledok by bol o dosť podarenejší. ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Tak tento film a jeho zaradenie do vysielania na ČT2 mi prišlo "do rany" ! Na stánkoch vychádzajú DVD s pamätným britským TV seriálom "Ja, Claudius", na nočnom stolíku mám rozčítanú knihu Roberta Gravesa "Ja, Claudius" a som práve v časti, kde Claudius opisuje vládu svojho deda - Augusta .... Mal som v tých vzťahoch tak trochu guláš a tak tento TV film mi úžasne pomohol, aby som si vlastne dal do roviny, kto, s kým, kedy, a prečo .... Remeselne dobre odvedená práca filmárov mala svoje muchy v podobe slabšieho scenára. Ale , ako píše Pohrobek - historicky verné ! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, nuda. Stylem to sice trosku pripomina Alexandera (dedek vypravi), jenze tohle je fakt jen televizni kravina. Sice to ze zacatku vypadalo jakz takz, jenze nakonec to bylo jen spousta kecu o nicem s celkem nevyraznejma hercema a naprosto trapnejma davovejma scenama. Nezachranil to ani Peter O'Toole, kterej vypadal jak kdyz ho vytahly z hrobu. Z ukazek jsem cekal aspon nejaky slusny bitvy, ale ty se taky moc nekonali. Nakonec jsem ale ani nebyl moc zklamanej, protoze jsem tak nak cekal, ze to bude hovadina a navic silene dlouha. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Je to tak na 2.5, mám pocit, že mohl Augustus vykládát Julince ještě tu o Popelce a pak by to bylo dokonalý... Ale vážně, když vezmu, že to bylo viděno z pohledu Octaviana, tak to zas tak velký nesmysl nebyl. Z hlediska faktů to vyšlo s Římem tak plus mínus stejně (sice vůbec nechápu, co to na začátku nacvičovali s tím Pompeiem ale jinak budiž, blbiny jsou totiž obsaženy v obou), z hlediska zábavnosti a pohledu na každodenní život to vyhrál Řím na celé čáře. Taky samotný Octavianus Augustus byl rozhodně podstatně reálněji vylíčen tam. Ani hezká tvář ve druhé sérii totiž nemohla zakrýt jeho studené srdce a jaký byl neřád :-). Ale zase třeba Atii bych spíše věřila zdejšímu podání. Na to, aby člověk uvěřil všemu ostatnímu, na mě bylo příliš mnoho ušlechtilýho jednání (...aquadukty a Řím z mramoru a vůbec...). Takový příliš černobílý na to, aby to bylo reálný. Ale, jak už jsem napsala na úvod, byl to Augustův pohled na věc. Tak snad si ještě prohlídnu nějakou Kleopatru, pak to všechno sprůměruji nebo spíše vypočtu medián a dostanu z toho, jak to asi skutečně mohlo být. :-)) ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama