Reklama

Reklama

Příběh Cortéze, jednoho z nejslavnějších kolonizátorů Ameriky. Hernán Cortéz se stal jedním z nejslavnějších kolonizátorů Ameriky. Navzdory zákazu odplul na Yucatan a odtud za bohatstvím Aztécké říše. Roku 1511 se vylodil poblíž hlavního města Tenochtitlan, aztécký vládce Montezuma mu však vstup do města nepovolil. Cortéz tedy založil vlastní osadu (dnešní Veracruz) a vydal se do vnitrozemí, kde se spojil s místními kmeny. Nakonec bez boje obsadil Tenochtitlan (dvdsvet.cz) a zajal Montezumu, čímž se stal vládcem Mexika. Řada odpůrců se ho snažila sesadit, vždy se mu však podařilo útoky odrazit. Podnikl ještě několik výprav do Panamy a Severní Ameriky a nakonec se vrátil do Španělska, kde roku 1547 zemřel. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Kennedy_R 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě nejlepší díl celé skvělé historické série, pojatý jako dobrodužný film. I když bohužel smutná tragická epizoda lidských dějin a chamtivé křesťanské evropské civilizace. ()

cyberic 

všechny recenze uživatele

Ja by som chcel vidiet dokument o domorodcoch, o ich pocitoch, ktori si kludne zili a vylodil sa im na plazi masovy vrah... ;) ()

cartouche 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi slušně podaný díl o Hernánu Cortésovi. Přinejmenším tedy na finanční možnosti BBC. Nelze na něj samozřejmě pohlížet jako na celovečerní film; jedná se o polodokument. Hereckými výkony jsem byl sice zprvu zklamán, ale nakonec jsem jim přišel na chuť. Tvůrcům nicméně neodpustím, že zcela pominuli bitvu u Otumby, která byla nejklíčovější událostí celého tažení. Divákům ovlivněným romantickými pohádkami o krvelačných kolonizátorech a šlechetném Vinnetouovi chci připomenout, že Španělé vešli v konflikt s brutální kulturou praktikující lidské oběti a kanibalismus, která byla nenáviděna celým Mexikem. Právě proto se Cortésovi podařilo vybudovat mnohatisícovou armádu indiánských spojenců, díky níž nakonec Aztéky porazil. Oběti v řádech milionů na indiánské straně byly, ovšem díky nemocem, vůči nimž nemělo obyvatelstvo Ameriky - zcela izolované od ostatních lidských skupin - žádnou imunitu. ()

Reklama

Reklama