Reklama

Reklama

Idiots and Angels

(festivalový název)
  • USA Idiots and Angels

Obsahy(1)

Angel je sobecký člověk bez zásad, který se jednoho rána probudí s křídly na zádech. S křídly, která ho nutí dělat dobré skutky v rozporu s jeho povahou. Proto je Angel schovává před ostatními a snaží se jich zbavit… (ninon)

Recenze (19)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Plympton mě ze začátku hodně chytil, ale nakonec upadl do značného stereotypu a co hůř, uvěřil nejspíš, že je veliký umělec. Bohužel ale tenhle jeho "art" je hrozně myšlenkově banální a konkrétně myšlenka "nápravy z donucení" mě hodně iritovala, protože co to je za nápravu, když není dobrovolná ani nucená, ale prostě automatická? Co si z toho mám jako odnést? ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Osvědčený motiv proměny antihrdiny v dobráka je v Plymptonově svérázném animovaném podání svěží, poctivý v jemných náznacích postupné proměny a myšlenkově naléhavější/emotivnější než většina hraných soukmenovců. Prim hraje vyprávění obrazem, úsměvně ujetá a všudypřítomná symbolika, obdobně stavěný humor a bezchybná animace s řadou nevídaných vychytávek ("úhly záběrů", přechody atd.). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ja, herr inspektor, gute. Zábavné ve vizuálu (kresbičky a temné barvičky, haleluja) a hodně silné v atmosféře, dokonce natolik, že je mi vlastně úplně jedno, že děj je kulhavý jako třínohý had a vlastně je jeho základ "kterak morální bastard k prozření přišel" věc už tisíckrát viděná a originální asi tak jako Dünyayı Kurtaran Adam, jenže ono je to dělaný prostě tak, že sem se bavil, kresba je dost fajn (a tleskám tvůrcům, protože ruční kresba je náročná vždycky, obzvlášť, když na filmu pracovalo nemnoho lidu) a svůj díl práce odzvučí i hudba (což je v podstatě samozřejmost, když se jedná o film bez jediného slovního dialogu). Proto je tak velká škoda, že závěr je moc přepálený, málo Kavkovský a o pár minut delší, než by bylo záhodno. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Plympton pridal na stopáži, mierne ubral z absurdity svojich predchádzajúcich vtípkov...V Idiots and Angel je tentokrát viac emócií a nehy, dokonca plnohodnotne rozvitý a vkusne vypointovaný príbeh, ktorého dĺžka mi ani sekundu neprekážala. Naopak ešte razantnejšie podtrhla celkový feeling o čom to vlastne celé malo byť. Žiadna dramatická ani epická gradácia, tentokrát žiadne drastické deformácie a morbiditky, aj keď miestami sú evidentne ukojené Plymptonove sadistické chúťky (kto videl predchádzajúce skeče, vie porovnať)...Tentokrát sa hrá viac na city, viac na druhú signálnu cez citlivú animovanú réžiu. Aj takéhoto Plymptona mám rada. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

2,5*/5...Bill Plympton je mojim veľkým obľúbencom spomedzi animátorov.Páči sa mi jeho zdanlivo jednoduchá, ale účelná pastelová animácia, predovšetkým však jeho originálne nápady a skeče. Plymptom je pre mňa najsilnejší v detailoch, momentkách (Guard Dog, Sex and Violence a kopec ďalších). Idiots and Angels obsahuje tých silných detailov viac a sú naozaj vynikajúce. Bohužiaľ to množstvo vaty okolo toho je len nutným zlom, hoci celková myšlienka príbehu je viac než zaujímavá. Čiže môj ortieľ znie: silné v detailoch, v celku rozpačité... ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Anifest 2009: Idioti a Andělé patří k tomu nejlepšímu co ae mi podařilo na Anifestu shlédnout. Úžasný příběh o muži jež bojuje s dobrem v sobě. Skvělá animace a úžasný hudební doprovod tvoří spolu s nadsázkou jíž je příběh prošpikován, naprosto úžasné dílo. Tak moc jsem si přála, aby Idioti a andělé ještě nekončili.... ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Pohadka o tom, jak je dobro nezastavitelne a jak zlo vladne svetem. Nakonec se vsak na kazdou svini voda dovari, a tak jde nakonec opravdu o pohadku o blaznech a andelich. Mimochodem posledni scena s barmanem je desiva :)A posledni scena s ptackem je vtipna a doda tomu ten spravnej riz :) ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Zajímavá animace, která mě velice bavila, ale poněkud ztracen v ději příběhu, příliš symbolismu a tak nějak unikající pointa celku. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Mam rad Plymptonove kratucke animaky a na tento plnohodnotny som bol velmi zvedavy. Idiots and Angels je velmi zaujimavym pocinom , myslim tym pretovsetkym tematicky, pretoze boj dobra so zlom v cloveku samotnom, som zrejme este v obdobnom podani nevidel, teda aspon si na to nepamatam. Napriek tomu, ze film je nemy, skrz vydareny hudobny podmaz to vobec nevadi a dialogy by mi asi skor vadili. Osobne mi vsak prekazal zaver, bez ktoreho by som siel z hodnotenim este vyssie. Ale spokojny som urcite :) ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Typický Plympton co se záběrů týče. Zajímavý námět, ale celé je to zbytečně dlouhé. Zkrátit to o půl hodiny by jenom prospělo k vyhrocení situace v hospodě U Barta. Letové pasáže jsou ale skvělé. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejzajímavějších a nejcitlivěji udělaných animovaných filmů. Neotřelou technikou animace podporovanou vynikající scénickou hudbou vypráví jednoduchý, ale velice emotivní příběh o muži, který bojuje s se svým Andělem i Idiotem, které si nosíme v sobě, přičemž stále naráží na Idioty kolem sebe. S nadsázkou a černým humorem, pro Plymptona klasické, řeší otázku jestli je nám vlastně dobro a soucit přítěží, a jak bychom dopadli bez nich. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Prvních padesát minut si ukazujeme jaký je to blb, kterému narostly křídla (asi bumbal redbul), tato část je poměrně nudná s několika výskyty nevtipných, zato nápaditých, ukázek animátorské zručnosti. To vše by se dalo zabalit do 5 minut a bylo by to zajímavé. Pak přijde ta část s bojem dobra a zla, dostává to spád, docela mě to zaujalo, i ten konec se vydařil. Mít to 25 minut, tak nad 5* nepřemýšlím, ale tu první část sem překonával hodně těžko s dvouma přestávkama... ()

Vorima 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s pěkně dokreslující hudbou. Podobné téma už tu bylo mnohokrát a ještě mnohokrát bude. V takovéto podobě však jistě ne. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Asi nejzralejší Plymptonův dlouhý film. Suverénní animace, příběh působivě doplňuje hudba. (Komentář Hafrana je plně vystihující) ()

Mr.Terible 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film. Pojednává o dobru, které se zrodí ze semeniště zkaženosti, přičemž dobro se zde dlouhou dobu jeví jako přitěžující okolnost. Obzvláště poté, co protagonista Angel zemře. Tato událost diváka přiměje, aby si položil otázku: Je to vůbec spravedlivé? Ale příběh filmu pokračuje dál... Jistěže je to příběh naivní, ale v kombinaci s Plymptonovým smyslem pro humor a nadsázku dostává nevídaný emocionální náboj. Banální symbolika filmu neškodí, naopak zapadá do atmosféry amerického maloměsta v neurčité době. Na filmu také obdivuji odvahu vyprávět pouze obrazem. U dlouhometrážního animovaného filmu to není obvyklé. P.S: Hafranův komentář je mnohem výstižnější. Dokáže na malém prostoru vyjádřit podstatu filmu, zatímco já chodím kolem horké kaše a přitom ještě spoileruji. Bravo Hafrane! ()

Související novinky

Noirová klasika v Litoměřicích

Noirová klasika v Litoměřicích

08.08.2009

Ve dnech 28. — 30. srpna 2009 proběhne již podeváté litoměřický filmový festival, tentokrát s podtitulem „film fatal“. Budete mít jedinečnou možnost zhlédnout filmy, se kterými se ponoříte do vln… (více)

Reklama

Reklama