Reklama

Reklama

Zift

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní hrdina s přezdívkou Moleca se dostává z vězení na začátku 60. let a ocitá se tak v pro něj novém a nepoznaném světě – ve světě socialistické Sofie. Do vězení se dostal těsně před 9.zářím 1944 a odseděl si trest za vraždu, aniž by byl vrah. V momentě, kdy se dostává na svobodu, ještě když překračuje práh vězení, se spouští kolo katastrofálních peripetií a zběsilý zápas s časem. Moleca se vyvlíká z absurdních situací a životu nebezpečných pastí, způsobených policajty vševědoucího totalitního státu. Během hledání pravdy o své minulosti se setkává s panoptikem groteskních typů, zabydlujících se v asfaltové městské džungli. Molecův běh zachycuje mapu retro Sofie – okrajové čtvrti, hlavní lázně, Kanál, polikliniku, kostel, hospodu, Mauzoleum, noční bar, hřbitov. Tato fatálně zadýchaná noc je nasycena velkými obraty, peripetiemi, halucinacemi, biografickými skoky do předkomunistické doby, sentimentálními schůzkami se starou láskou, zradami. Film končí s příchodem nového dne v maringotce hrobařů, kde pravda vychází najevo. (Festival bulharských filmů)

(více)

Recenze (20)

LIVINGDEAD

všechny recenze uživatele

Příběh o muži, který se během II. světové války dostal do vězení, za vraždu, kterou nezpůsobil a vyšel na svobodu teprve až v komunistickém Bulharsku. Krom toho, že ve vězení strávil většinu svého života, snaží se nyní přizpůsobit světu, který se během jeho nepřítomnosti ohromně změnil. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mole, pro duši jsou oči jako hrášek pod princezninou matrací. Nedají jí odpočinout.“ Hlavní hrdina Zift by si asi docela rád odpočal, ale po propuštění z vězení ho čeká všechno, jen ne klid…Zift je pro mě velmi zvláštním snímkem, který jsem měl po celou dobu sledování poněkud problém uchopit, ale vlastně mi to až tolik nevadilo. Snad je to pro neobvyklou, avšak celkem působivou (do noiru stylizovanou) atmosféru, výraznou vizuální stránku, místy podivné scény (jejichž přítomnost jsem tak úplně nechápal) či konec, jak jinak než divný. Nebyl jsem nějak zvlášť vtažený do děje, ale přitom jsem se ani nenudil, a místy se i pobavil, neboť režisér Javor Gardev má cit pro absurdní humor (navíc hlavní postavě vkládá do úst suše pronášené repliky, které člověka neomrzí). Hodnotit Zifta je trošku oříšek, já dám ještě slabší 4*. „Potřebuju klid a mír. K tomu, Mole, se musíš odstřihnout od světa. Obzvlášť od žen. Obzvlášť od té jedné ženy. Věz, že muž je živý korál, dokud se ho nedotkne žena. S ní se ho dotkne peklo.“ - „Mě se peklo už dotklo.“ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto je veľmi milé prekvapenie. Nečakal som nič a dostal som toho neúrekom. Prepracovaná, inteligentná, drsná kriminálka z prostredia najnižšej vrstvy totalitnej bulharskej spoločnosti. Áno, trochu to pripomínalo SinCity, no narozdiel od zmieneného Zift dýchal reálnou špinou kriminálneho podsvetia. Páčila sa mi aj konštrukcia obsahovej skladby a to, ako bol príbeh prerozprávaný. Keby nebolo pár zbytočných scénok, v ktorých atmosféra trocha poľavila, tak idem doplna. Môžem len odporučiť. 85/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Taký bulharský Sin City plný pekne vyrezaných ostrých xichtov, masakrálných kériek a celé je to sprevádzané príjemným hlasom hlavného hrdinu, ktorý má správne drsné kecy ! ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Ahoj, drazí uživatelé.. Copak to tu máme? Povedené dílko ze země, jejíž kinematografie je ostatnímu zbytku světa cizí, či dokonce ukradená. Bohužel není možné sledovat novou filmovou tvorbu všech států, a tak se spokojujeme s tím zlomkem, který přichází do tuzemských kin. Naštěstí ale existují nadšenci, kteří šíří zajímavé snímky mezi filmové fanoušky. Ba co víc, pořádají super akce, jako například "Aero naslepo", při kterých se plný sál lidí skvěle baví a žasne, že existuje nový biják každým coulem originální, až překvapivě chytrý a krásně vyvážený, že se filmy netočí jen za velkou louží, a že není třeba stokrát přepracovávat omleté téma, stojí-li za filmem někdo s fantazií.. Mějme se filmově! Woo. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

So extreme. Zift ve skutečnosti není tak formálně propracovaný, jak se na první pohled tváří, ale v tom jeho hlavní kouzlo nespočívá. Místy frivolní obrazové kompozice výborně slouží ději a spolu s výraznou hudbou udržují film ve vysokém tempu. A to jsem po vsetínském festivalu bulharského filmu nabyl dojmu, že tamní filmy stojí za hovno. (s tím hovnem to vlastně není nejšťastnější přirovnání – kdo Zift viděl, pochopí ;-) ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Niečo ako Film-noir, niečo ako bulharské Sin City. Film, ktorý svojím spracovaním a formou sa nedrží stereotypov, ide si svoje. Toto však nie je môj obľúbený žáner a akosi som sa v tomto nevidel, nebolo mi to jasné, je to veľmi absurdne prešpekulované až domotané. Historicko-politicko-mysteriózny film s vraždami, sexom, bitkami, či fyziologickými potrebami ukázanými veľmi realisticky. Mierne prekvapivá drsniacka prešpekulovanosť z Bulharska, ktorá je akoby bez odkazu. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní snímek. A také plný protikladů. Stylově dynamická akce (škoda, že jí bylo tak málo), vedle krásně noir atmosféry, drsné scény střídající ty poetické, živočišně fyzické hraní i častá nahota postav, které však pronášejí filozofické úvahy a do toho všeho všudypřítomný absurdní humor. Samotná kostra příběhu je vlastně dost jednoduchá, ale zpestřují ji flasbacky z Molecaho minulosti plus všechny výše zmíněné přidané hodnoty a taky dostatek výborné muziky. Těžko bych to asi doporučovala všem okolo, místy je to opravdu až bizarní, přesto si nemohu pomoci, má to zkrátka něco do sebe. A navíc, kde jinde můžete narazit na milenecký pár, co si navzájem říká můra a kudlanka? ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Mar del Plata Film Festival 2008 - nominácia na 1. cenu ◘◘◘◘ MFF Moskva 2008 - Najlepšia réžia (Javor Gardev) ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Film vybroušený, jako černý diamant, o který jde.... Absolutně mne nenapadá co mu vytknout. Dokonolá pocta žánru (připusťme, že se jedná o žánr) film noir! Jako přidanou hodnotu vnímám to, že je to perfektně navázáno na Bulharsko a pracuje se tam s bulharskými reáliemi...... Není to tedy nějaké slepé napodobování slavných vzorů..... Nabízí se otázka - je to v Bulharsku jen ojedinělá vlaštovka, nebo je bulharská kinematografie na vzestupu a plodí další podobné perly? ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Bulharská Nová vlna... pozdě ale přece :-) Čekal jsem drsárnu s nejspíš nějakým politickým podtextem, dostal jsem téměř lyrickou záležitost, ale ani trochu to nevadilo. ()

pepad3 

všechny recenze uživatele

Syrový a vcelku drsný film, kde "se s tím tvůrci moc nesrali" a mě tohle pojetí naprosto sedlo. Jen občas film balancoval mezi naprostou vážností a uplnou absurditou, což se jevilo docela podivně. Vizuálně a kamerově podmanivé. Viděno na akci Aero naslepo. ()

Kkahunaa 

všechny recenze uživatele

Opravdu krásně natočený film. Chvíli má člověk pocit, že sleduje Bronsona s Tomem Hardym (téma stejné, vnitřní monology), chvíli zase některé záběry připomínají Aki Kaurismakiho pojetí scén (způsob snímaní, rychlost, skládání obrazu). Sonda do života bojovníka, který má přezdívku Můra a kouše asfalt (bulharsky dle překladu “zift”), aby cítil opravdovost chuti. Z vězení, kde byl neprávem, se dostává na “svobodu”, ale minulost si ho najde. Tak jako můra-hmyz má svou trajektorii nepředvídatelně chaotickou i Můra-člověk má dráhu svého života pekelně nevyzpytatelnou. ()

Janoss98 

všechny recenze uživatele

Celý film to vypadalo, že to je jen nejaký jednoduchý filmy, ale to vázně není. Až skoro nevím, jak jsou konkrétní scény myšleny, jestli je mám brát vázně a nebo se jim jenom smát. Já jsem zkusit možnost druhou a film jsem si tak docela užil :P 75% ()

Reklama

Reklama