Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1907 Rasputinovy legendární léčivé schopnosti přinesly naději ruskému careviči Alexejovi trpícímu hemofilií, a tak se stal členem nejužšího okruhu blízkých cara Mikuláše II. a mocným zákulisním hráčem. Rasputin je filmovým přepisem životního příběhu jedné z nejzajímavějších historických postav. Hrubý rolník ze Sibiře Rasputin (Alan Rickman), nazývaný také šílený mnich, byl charizmatický samozvaný svatý muž, který velmi mnoho cestoval, bez zábran holdoval alkoholu a požitkářsky si užíval dalších neřestí. Začátkem 20. století vyrazil Rasputin do neklidné ruské metropole Petrohradu, v níž vzrůstala politická nespokojenost, kvůli všeobecné bídě a represivní vládě. Tam se Rasputin setkal s carevnou Alexandrou (Greta Scacchiová). Filmové drama sleduje, jak Rasputin získal a upevňoval vliv na carevnu i na jejího milující manžela cara Mikuláše II. (Ian McKellen) díky jeho mystickým schopnostem zastavit krvácení jejich hemofilického syna Alexeje. Ale v národě sužovaném vnitřními i vnějšími problémy se Rasputinova neotesaná přítomnost u okázalého carského dvora, spolu s jeho skandálními zhýralostmi prováděnými v okolí hlavního města, stala symbolem slabých vůdcovských schopností cara. Tragické důsledky, ve které vyústila nestabilní situace, na sebe nenechaly dlouho čekat. Historické drama z originální produkce HBO získalo tři Zlaté glóby a tři ceny Emmy, jenž ocenily především skvělé herecké výkony Alana Rickmana a Grety Scacchiové. (HBO Europe)

(více)

Recenze (43)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Hlavní podíl na dopad tohoto snímku má excelentní britský herec Alan Rickman. Jeho herectví je samo o sobě natolik špičkové, že když dostane roli v nějakém tuctovém filmu, dokáže jej povznést o několik schodů výše, než kam by film ve skutečnosti patřil. Rasputin není zrovna tuctový film, nicméně much by se na něm dalo najít docela dost. Ale právě Rickmanův výkon, energičnost jeho gest, výraz ve tváři, a hlavně slova, která říká, to jsou prvky, díky nimž divák zapomene na většiinu oněch much, resp. chyb a je schopen film vnímat jinýma očima, než by tomu bylo v případě obsazení téže role jiným hercem. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zpackaný film...Životní osudy dobrodruha,smilníka,mystifikátora a manipulátora Grigorije Rasputina jsou natolik fascinující,že je až neuvěřitelné,jak mohl na základě takové látky vzniknout tak beznadějně průměrný film.Na to je už zapotřebí skutečný režijní talent...Co by asi dokázal vytěžit z námětu řekněme Miloš Forman... Jediným důvodem proč Rasputina shlédnout je výborný Alan Rickman v titulní roli. Greta Scacchi je natolik nevýrazná,až mi bylo Rasputina líto,že se musí s carevnou zahazovat.Ani herci ve vedlejších rolích nebyli svým hereckým projevem zajímaví a tak se snímek většině diváků rychle vytratí z paměti.Určitým kladem může být snad jen snaha držet se historických skutečností a nefabulovat.Zánik carské říše je ale pouhou kulisou pro osobní drama a proto film neobstojí ani jako pomůcka při výuce dějepisu.Celkové hodnocení s (výrazným) ohledem na Rickmanův výkon 45%. ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct nesrovnat s jiným životopisným počinem rovněž z produkce HBO a také o ruské osobnosti a sice s Passerovým STALINEM. RASPUTIN s ním prohrává na všech frontách - chybí mu dramatičnost, naléhavost, spád a nic důležitého neřekne. Určitou atmosféru mu sice upřít nelze, ale při vší té nudě jsem si ji moc neužil. Rickmana zbožňuju a obsazen byl výborně, ale ani on to nezáchranil. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia akoby nvedeli, na čo sa majú zamerať. Či na cársku rodinu, alebo širšie historické súvislosti alebo len na osobu Rasputina. Rozhodli sa tak, že to zmixovali všetko dokopy. Ani pri celkovej minutáži 135 minút sa tak nepodarilo dať do popredia osobu Rasputina. Aj keď bol hlavným predstaviteľom, akoby ho nebolo ani vidieť. Na druhej strane - Rickmanovi takéto úlohy "všunutých" skvele sedia .... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Trochu strohé a nedržící se příliš reálu, nicméně slušně natočené s výraznými britskými herci prvních kategorií, za mne proto čtyři zvezdy..! ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Vše tu stojí a padá s Alanem Rickmanem v titulní roli, který je zkrátka neodolatelný, bezvadně se shoduje s mojí představou toho svatého (a asi i šíleného) muže. Gesta, chůze, pohledy, řeč...všechno perfektní, tohle prostě JE Grigorij Jefimovič Rasputin, kterak kráčí, pije, souloží, modlí se, vypráví nemravné historky, směje se, pláče a v bolestech umírá. Kdyby se zaměřili jen a pouze na jeho osobu, mohlo vzniknout něco nevídaného, takhle se film rozpadá části s Gríšou a bez Gríši a ty bez jsou o poznání horší. I jindy vynikající Ian McKellen je jako car Mikuláš silně nevýrazný, o carevně ani nemluvě, ta jakoby nebyla. Nápad zvolit si coby vypravěče příběhu (na kterém, přiznejme si to, nešlo nic moc měnit, pokud se chtěli autoři držet známých skutečností) malého Alexeje mi taky moc neseděl, ten jeho ukníkaný hlásek, byl dost rušivý. A za závěrečných dvacet minut by zasloužil někdo minimálně vytahat za uši. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Podprůměrný film. Alan Rickman byl sice patřičně šílený, ale moc přesvědčivosti nepobral a ostatní se pohybovalo v intencích podprůměru a televizního odpadu. Občas se ale přece jen zablýsklo na lepší časy, třeba závěrečná scéna umírání si zasloužila i přísnější měřítko. Nuda se slabou realizací se ale předháněly až příliš často. 40% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Příběh Rasputina mě celkem zaujal, když jsem si o něm četl, ale tenhle film je neatmosférický, tupý až dokonce směšný blábol. A to tam jsou herci, který mám celkem rád. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rickman sa snažil o dušu a je to na ňom vidieť, hoci jeho oči nie sú ani zďaleka tak uhrančivé, ako boli v skutočnosti Rasputinove. Jeho vražda je zahraná takmer dokonale, ale celkovo film pôsobí akoby bez korenia a nekompletne. Chýba tu trochu hlbšie rozpracovanie. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Není lepšího představitele pro Rasputina než Alan Rickman. Bohužel ani s hvězdnou partou okolo sebe (standardně skvělý Ian McKellen a James Frain) neutáhne rozpačitý scénář. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Alan udělal z velmi průměrného TV filmu nadstandartní zážitek. Bývala bych ho chtěla vidět v každé vteřině celého filmu a tam, kde nebyl byl film neskutečně prázdný. Trochu zbytečné byly autentické válečné záběry a držet se trochu víc historie (hlavně zpočátku) by taky filmu neubralo. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu trochu škoda, že postavy nebyly trochu více zpracovány do hloubky,ale Alan Rickman se své role Rasputina zhostil dobře, vizuál velmi slušný, tudíž tři hvězdičky rozhodně dám. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsem nadšená. Ano, má své mouchy a má jich dost, ale to vše převálcuje výkon Alana Rickaman. V téhle roli ukázal, že je to perfektní herec, který i špatný film dokáže povznést na vrchol. Sice tomu neodpovídá hodnocení na csfd, ale pro mě to je jeden z nejúžasnějších životopisných snímků a to hlavně díky Rickmanovi. ()

danecek24

všechny recenze uživatele

54. Zlatý Glóbus za rok 1996 - cena (3) - *Nejlepší minisérie / TV film, *Nejlepší herec v minisérii / TV filmu - Alan Rickman, *Nejlepší herec ve vedlejší roli - Ian McKellen + nominace (1) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Greta Scacchi ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy o Rasputinovi si vždy vyberú jeden pohľad, väčšinou kritický. V tomto prípade ide o zhovievavý pohľad, ktorý sa snaží konanie Rasputina obhajovať a jeho prehrešky a extempóre tolerovať. A samozrejme, uvádza ho ako božieho muža, ktorý dokáže liečiť i predpovedať budúcnosť. Tento väčšinou jednostranný pohľad síce nezdieľam, ale inak film to nie je zlý, hlavne keď je podoprený v hlavnej (exentrickej) úlohe známym hercom Alanom Rickmanom a tiež tým, že sa nezaoberá len samotným Rasputinom, ale aj cárskou rodinou a ich tragédiou. A v tomto ohľade boduje. Celkovo však iba štandart, na televízne spracovanie možno lepší štandart. ()

MJMilan 

všechny recenze uživatele

NA to, že se jednalo o Americký snímek, tak ta rekonstrukce byl v celku věrohodná. Alanu Rickmanovi byla role Rasputina jako ušitá na míru, snad jen, že ten pravý Rasputin byl o něco větší. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Alan Rickman jako vždy excelentní. Ačkoliv nejlepším Rasputinem stále z pochopitelných důvodů zůstavá Christopher Lee, nejlepší film, který se tomuto ruskému velikánovi věnuje, je nejspíš tento. Je pravda, že v první polovině to vypadalo, že se z něj vyklube jen průměrná záležitost, ale polovina druhá to hned napravila, protože ta byla vyloženě skvostná a ani nevadí, že ne zcela historicky přesná. Dobře natočená záležitost s dobře zobrazeným Ruskem a kromě Rickmana zde excelují také Ian McKellen a Greta Scacchi. Fajn záležitost. 75%. ()

Reklama

Reklama