Reklama

Reklama

Temný rytíř povstal

  • USA The Dark Knight Rises (více)
Trailer 5
USA / Velká Británie, 2012, 158 min

Předloha:

Bob Kane (komiks), Bill Finger (komiks)

Kamera:

Wally Pfister

Hudba:

Hans Zimmer

Hrají:

Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine, Matthew Modine, Alon Aboutboul (více)
(další profese)

Zdánlivě bezstarostný život města je vykoupen obří lží o neposkvrněném hrdinovi, o němž není veřejnosti známo, že přešel na temnou stranu síly. Tím, kdo na sebe vzal hříchy Harveyho Denta a přijal vinu za jeho smrt, je Batman.  Všechno se ale změní s příchodem prohnané zlodějky, která přijde k Bruceovi domů ukrást otisky jeho prstů. Jejím prostřednictvím se Batman dostává na stopu podzemního hnutí, v jehož čele stojí terorista Bane. Díky zradě je však Wayne uvězněn v kobce, o níž kolují pověsti, že se v ní Bane narodil. Ten mezitím dostává prostor k realizaci svého megalomanského plánu totálního ochromení Gothamu. Donutí to Batmana znovu nasadit svou masku a temnou kápi? (TV Nova)

(více)

Recenze (3 073)

waska 

všechny recenze uživatele

Fantazie! Tohle slovo jsem použil na Temného rytíře. U dalšího Batmana už nemám čím bych mu polichotil. Naprostá bomba, prostě EXTÁZE !!! Přehršel zajímavých herců a neméně zajímavých postav. Bane - fascinující a elektruzující zároveň. Selina - záhadná, nepředvídatelná, krásná. Alfred - bez něj by to prostě nešlo, Gordon a Blake - takhle si nějak představuju, že by policisté měli být a takhle bych mohl o dalších pokračovat... A pak tu máme Batmana - co víc si přát od netopýřího muže? Nic.. Lepší být už nemůže... Teď si jen přát, aby slova Christophera Nolana nebyla pravdivá a on se tohoto úžasného temátu opět chytil a pokračoval a možná ještě překonal neskutečně vysoce postavenou laťku. Ostatně prostor si svým koncem k tomu nechal.... ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Na vo všetkých smeroch geniálneho Temného rytiera sa to nechytá ani náhodou, avšak Nolan opäť triafa do čierneho. Síce komplikovanejšie, ale i povrchnejšie, skratkovitejšie a trochu viac na efekt. Viac sa to podobá na blockbuster než na temný dramatický thriller z dvojky. Čo však tvorcom nikdy neodpustím je smrť zaporaka, ktorá je viac než nepodarená...Suma sumárum: TDK > TDKR > BB ()

swiss 

všechny recenze uživatele

Výborné završení trilogie. Jenom nebýt prvního dílu, dal bych asi 100%. Že je to nespravedlivé, ano je.... ()

bianca19 

všechny recenze uživatele

Dějově dobrý film, gradující v každém okamžiku pokažený přílišnou brutalitou provázející celý film. Film byl temnější než hlavní hrdina sám, každá scéna končila lámáním kostí. Postrádala jsem emotivnost a trošku oduševnělý náboj. Mělo to spád, děj byl strhující plný efektů, zápletka slušná. Kladně hodnotím skvělou hudbu od Hanse Zimmera. ()

Franc1s 

všechny recenze uživatele

Včera jsem byl v kině a to co jsem viděl, bylo něco brutálního. Všechny postavy,tak parádně vyobrazeny,dialogy co nenudily,nevídáná akce,efekty,tak reálné. Bane(Tom Hardy) bezkonkurenční záporák roku,Hans Zimmer zase vytvořil vynikající soundtrack,Christopher Nolan nejlepší vypravěč, který si do ničeho nenechá kecat a ztvoří temnou-epickou-monstrozní trilogii,Batman je kapitola sama o sobě-Christian Bale byla výtečná volba a krásná Catwomen nesmí chybět:) O celé téhle zkáze Gothemu,by šla napsat i kniha. A novinka od pana Foxe - The Bat si asi koupím. IMAX verze musí být nášup, ještě že Nolan nesnáší 3D. Takové zakončení trilogie je jedna báseň a konec filmu zároveň otevřel další možnosti pro jiné režiséry(Robin)...Nolan je Bůh!!!!10/10 ()

Jenislávek 

všechny recenze uživatele

BB - chytry, jiny, chytlavy; TDK - temny, akční, charismaticky; TDKR - mocny, chaoticky, epicky!! Celá triologie skóruje. Podle mě se s klidem předchozím dílům vyrovná. První dvě třetiny výborná podívaná, se vzestupem Batmana se mohlo sice ještě trošku pohrát a poslední třetina slabší, ale závěr to vybalancoval, protože byl naprosto EPES RÁDES :) ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Uvažovala jsem i o odpadu. Nakonec to byl do kupy Christiane Bale, Michael Caine a jeho přízvuk, pořádnej Tom Hardy a hudba Pana Zimmera co mě donutili dát alespoň maličkou hvězdičku. Nemám filmy jako tenhle ráda. Jsou povrchní, plné násilí, zbraní a zabíjení, a pak to v nemocných lidech spouští takové pocity, že třeba začnou střílet po lidech. Nemám ráda tyhle honičky, a zabíječky bez smyslu pro hlubší charakter postav. V první řadě mi to přišlo hlavně směšné, a hodně trapné, ošívala jsem se trapností každých deset minut. A mohla za to zejména slečna Hathawayová, o které se už půl roku před uvedením filmu psalo, že do role co nejvíce hubne, takže vypadala jako když umírá na leukémii, a v trapném a neoriginálním oblečku na trapné a neoriginální motorce akorát tak vystrkovala zadek, a tu a tam dala trapnou a neoriginální hlášku. Totální příšernost. Přiznám se, že mě konec překvapil a že jsem to neprohlédla. Ale moje sestra, se kterou jsem na tom byla v kině, poznala mladou herečku která měla být chlapec, takže věděla že to bude děvče. Čímž zápletka poněkud ztratila říz. Možná si to měl režisér promyslet se svou posedlostí pro obsazování protřelých tváří. Nepřišlo mi to vůbec napínavé, a nebyla jsem ani trochu uchvácená celým tímhle Batmanovským šílenstvím. On sám mi připadá legrační, ty vedlejší příběhové linie o dobrých poldech taky, a ve vážných scénách jsem se mnohokrát musela smát. Zloduch sice zavedl takový akutní komunismus, a dobro nakonec zvítězilo. Ale jak říkám, nemám tyhle filmy ráda... ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Kolísám mezi dvěmi a třemi hvězdami. Už 14 dní po shlédnutí závěru Nolanovy batmanovské trilogie mi v mysli zůstal pouze Bane a to je asi tak všechno. Jistě - atmosféra, Zimmer - vše tu je dokonalé, ale tak nějak sterilně a ohraně (s poznámkami o překombinovanosti nesouhlasím). Možná už je jen toho Batmana na mě příliš, možná jsem čekala bůh ví co. Favoritem pro mě i nadále zůstává Batman begins. Nehraje si na nic víc, než čím opravdu je a zároveň přišel s jedinečným, novátorským přístupem, který vyvolal ten všeobecný batmanský humbuk (a tím zametl cestičku Ironmanovi). Po televizní repríze si svoje 3 hvězdy obhájím. Přiznávám... ani jsem to nedokoukala. ()

fool-mood 

všechny recenze uživatele

Nolan opět nezklamal. Počátek poněkud pomalejší a méně reálný (to píšu o zfilmovaném komiksu :D). O to však svižnější je druhá půle filmu. Hudba skvěle dokresluje celý děj (díky Hansi Zimmerovi, aby ne). Můj závěrečný dojem je však osvěžující a zároveň zapadá do oněch linií a představ, které míváme o hrdinskech a příbězích o nich. Pět hvězd především za naději ()

Ergon 

všechny recenze uživatele

Pan Nolan mi naservíroval naprosto jedinečný zážitek! Od začátku do konce jízda plná nečekaných zvratů. Mistrovsky završená série. ()

Wann 

všechny recenze uživatele

Já jsem spokojen...velmi povedený Batman !! Dobří herci , pěkné zpracování , pěkná hudba- prostě bomba !! Akorát jsem si Batmanem nebyl jistý při první jeho akční scéně ... já nevím ... když střílel z té zbraně tak jsem měl pocit že tohle prostě není Batman... ale pak se karta obrátila a byl to zase starej dobrej batman kterej nepoužíva žadné zbraně ale používá jen svoji sílu !!! Takhle by měl Batman vypadat !! 5* ()

Melvej 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem zažil asi jeden z nejlepších filmových zážitků v kině. Tohle bylo mistrovské dílo, které jen tak něco nepřekoná. ()

ISAJ 

všechny recenze uživatele

Ked som vysiel z kina, utieral som si oci od slz.. Je to prvy krat co som v kine plakal, najprv kvoli smutnemu osudu Batmana, a potom od stastia z toho nadherneho konca. Popri skoro trojhodinovej stopazi som sa nenudil ani na sekundu, pretoze som sa ani nenazdal a hned som videl druhy krat Alfreda pri pohariku fernetu. Na TDKR je naozaj vidno, ze sa ten film strasne ponahla, a to je aj dovod motorkarskej sceny ktora sa v priebehu transakcnych ˇ8ˇ minut zmeni zo dna na noc, ale pri dalsiom zhliadnuti a zamerani sa na to si clovek vsimne ze je tam par zaberov na ktorych sa uz stmieva. Bane je asi najlepsi zaporak aky kedy bol (bez urazky Joker), a ten respekt co vzbudzuje zaroven aj s jeho hrozostrasnym hlasom je naozaj sila. Pri jeho prejave pred vaznicou som mal husiu kozu. Nolan neprekonava Temneho rytiera vo vsetkych strankach (scenar), ale hlavne co sa tyka emocii a epickosti celeho filmu, pretoze to je extremne velky a osudovy film. Velmi ma prekvapila Anne Hathaway, pretoze od prvej spravy co som pocul ze ju obsadia som bol znepokojeny, ale tu dokazala vyborne zapojit dalsiu postavu do tejto takmer dokonalej trilogie. Bale potvrdil ze je dobry herec, a vobec by som sa nenahneval keby po nom prevzal stafetu mlady Blake. Cakal som trochu viacej priestoru pre Morgana, naopak tochu menej pre Alfreda, kazdopadne vsetci navratilci to zvladli na vybornu. Hudba Hansa Zimmera je aj s novym motivom potreti krat opat ohromujuca, a dokonca az legendarna. Tak velky film sa vidi len par krat za niekolko rokov, a TDKR je jeden s tych najvacsich co som kedy videl. Nadherne uzatvara asi najlepsiu trilogiu aka kedy bola, a je to urcite film tohto roku (Hobita som este nevidel). Nic uz ine neostava iba podakovat Nolanovi za to co stvoril, takze Chris dakujem. Zhliadnute v kine 4x, takze zatial moj rekord pre jeden film. 9.9/10 ()

LabySo69 

všechny recenze uživatele

Naprostá unešenost! Popravdě, žádnýmu filmu se nepovedlo, dotáhnout mě na něj 2x do kina, až teď "TDKRku".Hlavně proto, že je to skvěle zrežírovaný...A Bane je prostě záporák jak se patří. Takový hoře svalů je naprosto lehký uvěřit, že si dokáže podmanit lid a ovládnout celý město. Kam se na něj hrabe jakejsi šašek se škrabkou na brambory :)) (není myšleno ve zlým) A ta hudba a celkově zvuk...fííha, mazec. Lepší završení trilogie asi už přijít nemohlo. Hardy, Nolan a Zimmer na hrad! ()

Claude Speed 

všechny recenze uživatele

Asi nemá smysl psát, jak epický, bravurně natočený, herecky a hudebně skvěle zvládnutý film to je. To už přede mnou napsalo mnoho lidí, myslím, že mé hodnocení 100% mluví za vše. Velký dík patří Ch. Nolanovi za to, že tuto excelentní trilogii natočil. Závěr možná nesplnil veškerá moje očekávání, i tak šlo ale o precizně natočený film. (viděno v kině) ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Není to tak úžasné jako Temný rytíř. Už tu schází wow efekt TDK. Už tomu chybí Heath Ledger. Ale stále a pořád je to skvlěý thriller, který je skvěle zrežírován. Sice narozdíl od staršího brášky by tu člověk mohl najít, při pozorném hledání, pár wtf momentů, ale na kvalitě to téměř neubírá. Tom Hardy je dobrý, ale jeho postava postrádá hloubku Jokera, což pochopitelně není jeho chyba, ale zamrzí to. Bale si hraje to svoje a to mu stačí. Hathaway není špatná volba a koneckonců celkem obstojí. Oldman výborný, jako obvykle. Co mě ale překvapilo, a po Inception už podruhé, je výkon JGL. Jak jsem ho v ranní fázi jeho herectví nemusel, tak ho teď mám stále raději, a vůbec bych se nezlobil, kdyby série pokračovala rozehranou hrou :-) Rozhodně TDKR nepovažuji za špatné zakončení. Naopak to je úžasné zakončení nejlepší trilogie posledních let. A jako vždy, když se jedná o Nolana. Posledních 10 minut husí kůže :-) Pět hvězd to není jen a pouze z důvodu slabší akce a, jak již píši nahoře, chybějícímu wow momentu jako například motorka nebo scéna na lodích :-) Edit...tohle si 5 zaslouží s přehledem. ()

Hanzman 

všechny recenze uživatele

Kolosální šílenost, finále trilogie, které si z komiksovou předlohou hraje na slepou bábu a servíruje jeden údiv za druhým. Nolan mé baví, né proto, že komiksem se nechal inspirovat jen částečně, ale proto, že si udělal prostě svého Batmana. Klidně si dokáži představit, že to bude pokračovat v tištěné podobě. Jednoznačně film roku. ()

s1r1us 

všechny recenze uživatele

Asi jsem to nepochopil. Patos, stýskání zhrzeného starce, kterémů život utekl pod rukama. Ja tam žádne povstání nevidím. Ani uprostřed, ani na samém konci. Jedna hvězda, protože je to prostě Batman a druhá za zlobivou, velkoústou Anne Hathaway. Tohle není můj Batman! ()

Shakaar 

všechny recenze uživatele

Solidní zakončení serie, ale jestli je to nejlepší? Určitě ne...už jenom proto, že film se hodně pomalu rozjížděl. Zbytečně se pitval minulosti, která sice pro celkový příběh měla důvod, ale v samotném filmu jako takovém byla spíš na obtíž. Ale beru, Nolan zřejmě chtěl trochu ubrat takové bomastičnosti jak bylo zvykem u Dark Knighta a projevilo se to i přenesením děje do denního světla, což bylo znakem filmu. Ohledně hereckých výkonnů se netřeba bavit...Bale to s tím chropěním už mírně přeháněl, Anne Hathaway jako katwoman překvapivě obstála. Gary Oldman, Morgan Freeman a Michael Caine si odehráli svoje...byť nehráli ve filmu tak podstatnou roli jako v předchozích filmech. Děj...z části vykradený z prvního, hlavně pád a vzestup Batmana mi připomínal hodně Batmana Begins...včetně menší role Cilliana Murphyho, jako jediného přeživšího z předchozí Batmanovské razie...byť jsem se divil že nepůsobyl vůbec jako psychiatr, který okusil své vlastní medicíny...když to dám dohromady, Nolan odvedl slušnou práci...myslím si že za celou serii se nemůže stydět a po celou dobu udržel kvalitu na urovni. Trochu mě zvláštně navnadil závěr, který překvapivě zůstal otevřen...jako by Nolan řekl, že ještě neskončil, ikdyž sám uvedl že nemá zájem pokračovat v Batmanovi a Bale taktéž ne. Ale kdo ví, má se dělat nový restart...pokud neskončí svět, tak za pár let a nemusí to být rovnou restart, může stavět na tomto...takže, uvidí se. ()

Související novinky

Nový Batman bude rekordně dlouhý

Nový Batman bude rekordně dlouhý

21.01.2022

Těšíte se na chystaný snímek The Batman od režiséra Matta Reevese (Válka o planetu opic)? Pak vás možná potěší zpráva, že si pro vás tvůrce vydupal u studia zatraceně tučný kus stopáže. Snímek totiž… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Christian Bale končí s nabíráním váhy

Christian Bale končí s nabíráním váhy

10.11.2019

Přestože zní titulek spíš bulvárně, ujišťuji vás, že se jedná o ryze filmovou zprávu. Oscarový herec Christian Bale (Fighter, Dokonalý trik) v novém rozhovoru oznámil, že už nadobro končí s… (více)

Joker bude lámat rekordy

Joker bude lámat rekordy

05.10.2019

Podle posledních čísel serveru Deadline to vypadá, že z komiksového Jokera, jenž tento víkend vstoupil do kin v USA a dalších 74 zemích po celém světě, bude pořádný hit. Rkový snímek pojednávající o… (více)

Reklama

Reklama