Reklama

Reklama

Hooverova přehrada

(TV film)
  • USA Hoover Dam

Obsahy(1)

Hooverova přehrada na řece Colorado ve Spojených státch je jednou z nejpozoruhodnějších staveb 20. století. Ve své době měla nejvyšší a nejmohutnější hráz (výška 220 metrů, šířka u paty 200 metrů) a nejvýkonnější vodní elektrárnu na světě. Důvodem k její stavbě byly ničivé záplavy, ke kterým v údolí Colorada docházelo. Přehrada stojí v Mohavské poušti - padesát kilometrů jihovýchodně od Las Vegas a nese jméno jedenatřicátého prezidenta USA Herberta Hoovera. Ve složitých geologických a klimatických podmínkách ji v letech 1931 až 1935 stavělo 20 000 dělníků a techniků pod vedením charizmatického inženýra Franka Crowa. Vývoj nelze zastavit, a tak Hooverova přehrada o svá prvenství přišla, ale zkušenosti získané během její výstavby inspirovaly projektanty a stavitele velkých vodních děl na celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Možná zajímavé téma, ale mimořádně mizerně zpracované. Pořád dokola stejné záběry, dvacetkrát ukázané to samé, stopadesátkrát řečeno, že američani jsou nejlepší na světě a jak to zmákli. Jen mě pobavilo, když jsou američani nejlepší na světě, že i Hooverovu přehradu stavěli technologií, kterou poprvé, o mnoho let dříve a velmi úspěšně aplikoval na jinou přehradu jistý stavitel z Německa. Takže kulový, že američani jsou nejlepší, ale chytré cizí nápady aplikují na monstrdíla, která pak prezentují jako svá vlastní. A z tohoto dokumentu to bylo jasně patrné. ()

Borda01 

všechny recenze uživatele

Každopádně jsou ty stavby hafo hustý, zařvalo tam mraky lidí a dodnes je to kulerovoucí, nicméně mi tam schází informace o tom, co se s přehradama děje dneska a spíš to funguje jako srovnávání (a přeměřování ptáků oněch architektů a budovatelů), než jako dokument poskytující data o tom jak přehrady vznikly (toho tam je sice hafec ale!),využití dnes, jestli je to vůbec nějak prospěšný a co se s tím teda bude dít za 80 let, až začne praskat omítka... 75% ()

Reklama

pOne 

všechny recenze uživatele

Hodně opakovaných obrázků a přibližovaček "na efekt", málo pohledů do útrob tohoto vodního díla. Zajímavé odbočky na jiná důležitá vodní díla se srovnáním. ()

Linda.csfd 

všechny recenze uživatele

To byly časy, postavila se přehrada - 120 lidí mrtvých, zalitých někde v betonu - když se zaměstnavatelé nestarali ani o ty živé, proč by se měli zabývat těmi mrtvými. To byly časy, kdy chlapi byli chlapi a né princezny! Impozantní dnešní i dobové záběry. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Podle dokumentu Život po lidech (od r. 2009), který rozvíjí hypotetickou otázku, co by se dělo se současnou Zemí bez lidí, je Hooverova přehrada kandidátem na elektrárnu schopnou pracovat nejdéle na světě bez zásahu člověka, a to dle odhadů roky až desetiletí, po které by zůstala posledním zdrojem umělého nočního osvětlení ve své spádové oblasti. (Dragoni)
  • První záměr o umístění přehrady byl v kaňonu Boulder. Proto dostal projekt název Boulder Canyon Project, i když bylo nakonec rozhodnuto postavit přehradu v Černém kaňonu. Tak se jmenovala až do r. 1947. (Dragoni)
  • Stavba trvala od 20. 4. 1931 do 1. 5. 1936. Výška přehrady je pak 221,4 m, což ji v USA řadí na druhé místo. (Dragoni)

Reklama

Reklama