Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestnáctého ledna roku 1969 se před budovou Národního muzea v Praze upálil student filozofické fakulty Jan Palach. Svůj hrdinský čin spáchal na prostest proti postupující letargii a malomyslnosti našeho národa po srpnové okupaci. V lednu 1989 se vzpomínka na jeho čin stala impulsem k týden trvajícímu protivládnímu protestu, který odstartoval listopadové události. Dnes je pro mnohé mladé lidi "hrdina z učebnice". Režisérka Kristina Vlachová se ve svém dokumentárním filmu soustředila na jeho rodinné zázemí, přátele, spolužáky i pedagogy, aby osvětlila motiv jeho oběti. Archivy Ministerstva vnitra ČR vydaly nové dokumenty, dosud neznámé fotografie a další informace o Janu Palachovi. Našly se i dosud nikdy nezveřejněné filmové záběry z jeho pohřbu a z demonstrací, které pak následovaly. Tento film by měl přispět k tomu, abychom lépe porozuměli smyslu jeho absolutní oběti. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument o člověku, kterého si nesmírně vážím a jehož životní rozhodnutí pokládám za jedno z eticky nejhodnotnějších a nejosobnějších, jaké může lidská bytost učinit ve prospěch vyšších mravních principů. Vlachová svůj snímek ukočírovala zdatně, nesklouzla do lacině tragické pózy, ale dokázala si udržet zdravý odstup jak ve vztahu k výpovědím svědků, tak ve stylizaci nejvíce emotivních scén (zejména pohřeb Palacha). Ocenil bych i zasazení do kontextu upálení Jana Zajíce a Evžena Plocka (jeho smrt upálením se komunistickým bestiím podařilo ututlat), ale to není výtka, spíše upozornění na další niť Palachova příběhu, který je sám o sobě neuvěřitelně silný a mrazivý. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je opravdu třeba zopakovat profláklé rozhovory a téměř ignorovat druhý názorový proud? Opravdu by byl takový problém jít trochu pod povrch a do širších souvislostí místo opětovné sté variace na "no víte, von byl takovej makovej a seděl támhle v lavici vedle Pepy Mažňáka"? Je jedno jaký mám názor na Palachův čin (no dobře, tak je někde uprostřed mezi zde v komentářích často prezentovanými dvěma extrémy), ale přijde mi smutné, že tak podstatná "dějotvorná událost" se u nás neumí udělat s odstupem. Ještě štěstí, že to za nás udělal Mariusz Szczygiel. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

V dětství mě příběh Jana Palacha silně zasáhl. Bolest a oběť, které podstoupil, však v mých představách vždy předčila jeho síla, odvaha a morální poselství. Tímto dokumentem se to jen prohloubilo. Žasnu nad lidmi, co i v agonii a tváří tvář lidské nízkosti, projevují více laskavosti než já mám vůbec v srdci. Žasnu, obdivuji a stydím se. Stydím se za svoji ubohost a pocit strádání v luxusu 21. století, stydím se za lidskou zlobu a nespravedlnost. Jan Palach byl jiný. Byl to hrdina, který zůstal skromným až do konce. A i když byl jeho život krátký, žil a naplnil jej krásou, plností a poselstvím. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľké činy si vyžadujú odvahu, a Palach ju mal. Možno si ani nevedel predstaviť, aké pohnutie v spoločnosti spôsobí. Preto bolo v záujme strany a vlády, aby Pochodeň č.2 už nemohla vzplanúť. To sa im aj podarilo, možno chýbala Palachova odvaha, a možno sa nič zmeniť ani nemohlo. Na to nám dokument neodpovie, ale všetko ostatné v dokumente je. Fakty, obrázky, archívne videá a hlavne rozhovory s Palachovými súčasníkmi, spolužiakmi, susedmi, prekvapí množstvo detailov. Nič nepresvedčí viac ako priame svedectvo, a tých je plný film. –––– Mně ho bylo tak líto. Já bych ho chtěla pohladit, ale prostě nebylo kam. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (3)

  • Snímek obsahuje také dosud nezveřejněné záběry z Palachova pohřbu a následných demonstrací a zpracovává nové dokumenty a informace vydané archivy Ministerstva vnitra ČR. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • U příležitosti výročí Palachovy oběti vznikla na toto téma i jiná díla. Historickou studii rekonstruující Palachův čin (součást knihy "Jan Palach 69") sepsal Petr Blažek, který byl také hlavním historickým poradcem Kristýny Vlachové při práci na filmu Poselství Jana Palacha. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama