Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestnáctého ledna roku 1969 se před budovou Národního muzea v Praze upálil student filozofické fakulty Jan Palach. Svůj hrdinský čin spáchal na prostest proti postupující letargii a malomyslnosti našeho národa po srpnové okupaci. V lednu 1989 se vzpomínka na jeho čin stala impulsem k týden trvajícímu protivládnímu protestu, který odstartoval listopadové události. Dnes je pro mnohé mladé lidi "hrdina z učebnice". Režisérka Kristina Vlachová se ve svém dokumentárním filmu soustředila na jeho rodinné zázemí, přátele, spolužáky i pedagogy, aby osvětlila motiv jeho oběti. Archivy Ministerstva vnitra ČR vydaly nové dokumenty, dosud neznámé fotografie a další informace o Janu Palachovi. Našly se i dosud nikdy nezveřejněné filmové záběry z jeho pohřbu a z demonstrací, které pak následovaly. Tento film by měl přispět k tomu, abychom lépe porozuměli smyslu jeho absolutní oběti. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Trochu zklamání, spousta skvělých dokumentárních záběrů, ale z mého pohledu to chtělo i víc analýzy. Ale chápu, že do hodiny se více nevměstnalo – i tak se rozehrálo nepřeberné množství témat, které nebylo možno detailněji rozebrat. Přesto by Poselství Jana Palacha mělo zůstat stále na očích a na paměti, jako působivý obraz vyhroceného činu jednotlivce ve jménu obecného blaha... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je opravdu třeba zopakovat profláklé rozhovory a téměř ignorovat druhý názorový proud? Opravdu by byl takový problém jít trochu pod povrch a do širších souvislostí místo opětovné sté variace na "no víte, von byl takovej makovej a seděl támhle v lavici vedle Pepy Mažňáka"? Je jedno jaký mám názor na Palachův čin (no dobře, tak je někde uprostřed mezi zde v komentářích často prezentovanými dvěma extrémy), ale přijde mi smutné, že tak podstatná "dějotvorná událost" se u nás neumí udělat s odstupem. Ještě štěstí, že to za nás udělal Mariusz Szczygiel. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Vyčerpávající dokument, který nevynechává snad nic podstatného o této zásadní události našich dějin, ačkoliv ho délka 57 minut hodně svazuje. Škoda, že televize nevydala peníze i na druhý film, který by zmapoval život Jana Zajíce. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Předně: se sebevraždou i za jakýmkoliv sebeušlechtilejším cílem nelze souhlasit a nelze ji dávat za příklad. Sebeupálení je způsob boje či protestu budhistických mnichů. Ale pokud bych hodnotil formální úroveň dokumentu: pro historiky bude určitě přínosný; nejcennější je asi ve svědectví Palachových současníků (bratra, ale např. i psychiatričky, která pro StB vyzvídala u lože umírajícího atd.). A ještě si neodpustím poznámku: zvláštní, že se nevěnuje taková pozornost Janu Zajícovi či Evženu Plockovi. A hlavně Zdeňku Adamcovi, který se upálil v Praze roku 2003. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla na AFO, režisérka seděla vedle mě, sama k tomu něco řekla, odpovídala na dotazy, proto můžu mít na film trochu jiný náhled. Oceňuji, že v záplavě dokumentů o Janu Palachovi se pro tento film dokázaly vyštrachat další, dosud neuveřejněné, materiály. Jan Palach je sám o sobě dost hrdinnou postavou, představení takového člověka je vždycky dojímavé. Tady tomu nebylo jinak, přesto jsem čekala malinko více. Ale líbilo se mi to, to ne že ne. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Pro mě zajímavý detail: Palach strávil poslední měsíce života na koleji UK na Spořilově ( doteď jsem netušil, že tam někdy byla )... ()

asinus 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, hodnotím plně hlavně abych symbolicky zvýšil pravděpodobnost, že se v budoucnu podívá na dokument někdo další. Ale i nebýt toho, je to dokument velmi dobrý, který alespoň trochu přiblíží mnoho velmi závažných témat a pomůže je pochopit. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Chaos, poskládaný z řady výpovědí, které samy nedávají jasný smysl, s využitím cenných dobových zdrojů ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľké činy si vyžadujú odvahu, a Palach ju mal. Možno si ani nevedel predstaviť, aké pohnutie v spoločnosti spôsobí. Preto bolo v záujme strany a vlády, aby Pochodeň č.2 už nemohla vzplanúť. To sa im aj podarilo, možno chýbala Palachova odvaha, a možno sa nič zmeniť ani nemohlo. Na to nám dokument neodpovie, ale všetko ostatné v dokumente je. Fakty, obrázky, archívne videá a hlavne rozhovory s Palachovými súčasníkmi, spolužiakmi, susedmi, prekvapí množstvo detailov. Nič nepresvedčí viac ako priame svedectvo, a tých je plný film. –––– Mně ho bylo tak líto. Já bych ho chtěla pohladit, ale prostě nebylo kam. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

dokument, kterej bych pouštěla študákům namísto povinných celoškolních zbytečných a nic nepřinášejících projekcí filmů typu Rafťáci ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokumentární film o člověku, který se snažil o stmelení našeho národa proti koministickému režimu. To se mu bohužel "povedlo" až o dvacet let později. V dokumentu se objevilo mnoho nových, doposud nezveřejněných záznamů. Pro mě je naprostá novinka, že Jan po svém upálení ještě zhruba dva dny žil a byl dokonce nenápadně vyslíchán zdravotní sestrou. Z toho se dochoval zvukový záznam. Jediné co bych ještě na závěr chtěl dodat je to, že všichni komunisti jsou hajzlové a nikdy nepochopím lidi, kteří jim dávájí hlasy i po zvěrstvech, které páchali. (jedná se o mé první sprosté slovo na CSFD) . A dovolte mi ještě jednu věc, uživatel canakja je naprosto vylízaný kokot s malým c! Zcela jistě né s malým m (jako mozkem). (druhé sprosté slovo). ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Blázon či hrdina?... V tejto otázke sú ľudia, ktorý aspoň počuli o tomto čine rozdelený do týchto dvoch protipólov.Práve tento dokument nechce vás zaradiť do jednej z nich , ale zanalyzovať dokumenty a fakty a určiť si svoj názor.V ďalších otázkach ,či holý život má vyššiu cenu ako sloboda národa je všetko o čo sa tu pojednáva diskutabilné.Jedno je tu,ale jasné, že nič v tomto posolstve a obetovania Jana Palacha nebolo zbytočné,a že hyenské incesty StB z ktorých neraz zamrazí v tomto spomienkovom výročnom dokumente nezostali bez povšimnutia. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Působivý dokument o člověku, kterého si nesmírně vážím a jehož životní rozhodnutí pokládám za jedno z eticky nejhodnotnějších a nejosobnějších, jaké může lidská bytost učinit ve prospěch vyšších mravních principů. Vlachová svůj snímek ukočírovala zdatně, nesklouzla do lacině tragické pózy, ale dokázala si udržet zdravý odstup jak ve vztahu k výpovědím svědků, tak ve stylizaci nejvíce emotivních scén (zejména pohřeb Palacha). Ocenil bych i zasazení do kontextu upálení Jana Zajíce a Evžena Plocka (jeho smrt upálením se komunistickým bestiím podařilo ututlat), ale to není výtka, spíše upozornění na další niť Palachova příběhu, který je sám o sobě neuvěřitelně silný a mrazivý. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

V dětství mě příběh Jana Palacha silně zasáhl. Bolest a oběť, které podstoupil, však v mých představách vždy předčila jeho síla, odvaha a morální poselství. Tímto dokumentem se to jen prohloubilo. Žasnu nad lidmi, co i v agonii a tváří tvář lidské nízkosti, projevují více laskavosti než já mám vůbec v srdci. Žasnu, obdivuji a stydím se. Stydím se za svoji ubohost a pocit strádání v luxusu 21. století, stydím se za lidskou zlobu a nespravedlnost. Jan Palach byl jiný. Byl to hrdina, který zůstal skromným až do konce. A i když byl jeho život krátký, žil a naplnil jej krásou, plností a poselstvím. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Poselství Jana Palacha.....ten název jedním slovem sedí. Ač si můžeme o činu tehdejšího studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy myslet cokoliv (ani já sám nemám zcela vyhraněný názor na jeho akt), tento televizní dokument Kristiny Vlachové disponuje především oním morálním poselstvím. Jestliže bylo účelem snímku přispět k pochopení smyslu Palachovy oběti, tak já považuji jeho misi za splněnou. ps: osobně bych uvítal, kdyby Poselství Jana Palacha bylo součástí cyklu, jenž by se dál věnoval Janu Zajícovy, Evženu Plockovy případně Josefu Hlavatému. ()

Reklama

Reklama