Reklama

Reklama

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

  • USA Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (více)
Trailer 2

Během pátrání po Prameni věčného mládí přišel nechvalně proslulý kapitán Jack Sparrow o celou posádku i o svůj pirátský koráb, Černou perlu. Nyní se vydává do Londýna, aby osvobodil ze zajetí svého věrného přítele Gibbse a zachránil ho před šibenicí. Od Gibbse se dozví, že se v Londýně objevil falešný kapitán Sparrow, který na svou loď pořádá nábor nových členů posádky. Cestou od soudu je Jack zajat britským králem Jiřím II., který mu nařídí, aby pro něj získal Pramen věčného mládí. Do cesty se mu připlete tajemná Angelica, která ho přinutí vstoupit na palubu lodi Queen Anne's Revenge. Té velí slavný a obávaný pirát Černovous. Jack se tak ocitá na neočekávaném dobrodružství, během kterého nemá tak docela jasno v tom, kdo je pro něj větší hrozbou: zda Černovous, či Angelica, se kterou sdílí tajuplnou minulost. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 486)

POMO 

všechny recenze uživatele

Desať minút pred koncom som si spomenul, že mám nasadené 3D okuliare a že to (asi) bolo v 3D (išlo o IMAXovú projekciu). A jediná vec, ktorú si budem z filmu pamätať za mesiac, je scéna s morskými pannami. Zvyšok je iba vata, vezúca sa na značke, hercoch a Zimmerovej hudbe. Diplomatické tri hviezdy dávam, pretože je to film hravý a neškodný. Čo do zážitku je to ale za znudené dve. Tvorcovia kadejakých béčok vedia prísť s nápadmi a osviežením, a tu prítomná hollywoodská elita nie?! ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Stotřicetsedm minut nabubřelé, čarokrásné nudy mě přivedlo k hluboké vnitřní polemice nad několika existenciálními otázkami: Kam ho vrazit mořské panně, abych z ní udělal mořskou štětku? Bude k odstranění pachu rybiny stačit běžné osprchování jako obvykle? Jak se účinně chránit, aby mě posléze nestáhla z kůže na výpalném za jikry? Pokud by ochrana selhala a já ji přinutil jít na potrat, bylo by neetické si jej pak namazat na jemně osmažený toast a zapít šampaňským? Odpovědí jsem se samozřejmě nedočkal, protože se jedná o další anemickou, komerční disneyovskou tupost pro retardované školáky, která stojí a padá na čurákování Johnnyho Deppa (no neztrapňujte se za ty prachy !) a slouží výhradně k ultimativnímu vykrmení Bruckheimerova prasátka. Takže, kdybych někdy toužil po vyváženém vztahu s mořskou pannou, trval bych rozhodně na tom, aby měla normální kundu a od pasu nahoru ať si je klidně třeba kapr. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Mě to přišlo spíš jako Indiana Jones, jenže namísto dobrodruha s kloboukem na hlavě a bičem v ruce tady pobíhala parta připomínající spíš než piráty, zkouřený polotransvestity. Nevím proč Gore netočil čtyřku, ale Rob teda žádný novum po kterým by mě zvhlo v gatích nepředved. Ok pár záběrů mu neupřu, třeba mořský panny, to byla dobrota, ale jinak...lodě, náhaněčka na moři, pořádná námořní bitva, to prostě šmudla hledal, ale nenašel. Spousta věcí pojal scénarista jako hurvínek válku. Johnny a Geoffrey dobrý, ale jen pod podmínkou že se nebudu koukat na předchozí díly. Penelope, kráska na kterou bych nejradši přilepil svoje oči byla sice fajn, ale ona je vždycky v každým filmu tak výrazná a tady já nevím proč, ale kdyby jí v půlce filmu vyměnili za Angelinu tak bych si toho snad ani nevšimnul. Mám karibský piráty hrozně rád, ale měl jsem pocit, že právě na to se tvůrci filmu až příliš spoléhali. P.S: Barbosso naval tu nohu ! :-) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach mdlé. Snáď okrem Deppa, ktorý je v tej ubíjajúcej šedi aspoň trochu zábavný. Najviac sklame absolútna nezaujímavosť Iana McShanea. Prvá hodina sa ako-tak dala, druhá s pobiehaním po nočnej džungli a tmavých jaskyniach už je iba nudné blato. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Je to jakoby někdo počtvrté opravil vaši kdysi dávno oblíbenou atrakci v zábavním parku. Pobaví vás staří známí, chvilkami potěší ti noví, oko se nabaží efektů, ucho přetrpí momenty, kdy někdo promluví a tak nějak se tím zčásti prosmějete, zčásti protrpíte až do konce, přičemž nejvýraznějším pocitem, který to ve vás po vylezení ven zanechá, je to, že jste se docela nudili. PS: Půl dne od zhlédnutí si pamatuju akorát burácivou hudbu, věčně nalitého Deppa a výstřih Penelope. Elegantní zážitek za čtvrt miliardy dolarů. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pijáti z Kajibiku se nám doufejme slavnostně uzavřeli čtvrtým dílem, bohužel (dle předpokladů) nejslabším. Není to vysloveně průser, jak by se mohlo dle některých komentů zdát, ale na vlnách blažena se divák taky rozhodně nenadnáší. Johny Depp je pořád stejný, hraje dobře, ale to je ta potíž, že už je to jenom dobře - protože skvěle to bylo snad jen v jedničce a dvojce. Geoffrey Rush je taky ucházející, stejně jako Penélope Cruz. Pro mě osobně jediné milé překvapení (ale určitě ne kvůli hereckému výkonu) byla Astrid Berges-Frisbey v roli Syreny... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem vůbec nevěděl, co bych od nových Pirátů z Karibiku mohl čekat. Dalo se totiž čekat úplně všechno a tak jsem ty řeči kolem toho víceméně ignoroval a čekal na chvíli, až se na film samotný podívám. Při premiéře v USA a po celém světě následovalo kino. Kam jinam se také na film takového typu chodí. Samozřejmě bez 3D. To by akorát takový film zkazilo. Ve výsledku mě ale film velice pěkně překvapil. Příběh se neopakoval, herci minulých dílů mi tam vůbec nechyběli a Penelope Cruz neukázala to, co jsem od ní požadoval. Tak nějak bych tohle pokračování shrnul. Penelopička se snažila, jak jenom jí to šlo. Ale mně přišlo, že ona víc využívá skutečnosti, že na ten kukuč umí uhranout chlapa sama a nemusí vlastně nic dělat a tak to s ní taky v tomhle filmu šlo. Ona tam vždycky přiběhla, něco řekla, zase odběhla, pak se tam dlouho neukázala a pak zase video čočku stočila na sebe, ale mně to přišlo takový, jako kdyby tam ani pořádně super kočka nebyla. A ten vztah s Jackem? Ten byl sice klasicky pirátskej, ale já se spíš celou dobu smál, než abych slintal nad dekoltem od Penelopičky. Nicméně i tak film byl super a určitě se budu těšit na další díly. Nečekal jsem, že by to mohli rozjet takovým stylem, ale pokud by byly nápady i na další díly, tak proč ne. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $250miliónovTržby USA $241,071,802Tržby Celosvetovo $1,045,713,802Tržby za predaj Blu-ray v USA $83,464,826 Tržby za predaj DVD v USA $35,155,618║ Samoúčelná vývarovosť a zároveň po slabom tretom diely ešte väčší výplach než som čakal, fakt rana pod pás od tvorcov, pár dobrých frkov, občasná ako taká akcia a hlavne hudba Hansa Zimmera tu dejovú suchotu nezachránia, neskutočne vyhodené peniaze a jeden z najslabších popcorňákov posledných rokov, slabý priemer. /videl v kine: 40%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ale jo, po citelně přemaštěné dvojce (a trojce, kterou už jsem ani nenašel sílu shlédnout), se zase jedná o celkem svižný a poctivý kus dobrodružství. Bohužel těžko se zbavit dojmu, že Marshall spíš než akční film natočil takovou trochu holčičí historickou fetiš, ze které pro všechny volánky a hezkou výpravu zmizely zuby. Když je film vystrčí ve scéně lovu na mořské panny, je z toho hodně sympatická temná pohádka. Jinak je to spíš takový věšák na hezké scenérie, sympatické herce a ultrapitomé dialogy, které nespasí ani Deppovy klaunské škleby. Čím seriózněji ten film místy zkouší působit, tím méně se do něj závan staré pirátské frašky hodí (hlavně v úvodní londýnské scéně to vrže). Když to sečtu - pěkné kostýmy, oku lahodící výprava, stále jedlejší Penélope, velmi jedlá mořská panna a naproti tomu z dřevěné nohy vycucaný scénář, okoukané choreografie a kupa zbytečných scén. Ne, čtvrtí Piráti nemůžou urazit, bohužel ani nadchnout. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemná plavba po karibských vlnách a naštěstí také návrat k ucelenosti prvního dílu Pirátské série. Potěšující zpráva je, že Zimmer nasadil další ostré tóny a nebojí se vládnout filmu více, než sám střihač (ve výsledku velmi smutné). Dějově i vizuálně se je na co dívat, i když se opakuje přeplácanost a až nadlidské schopnosti Jacka Sparrowa, který mě pobavil za celý film jednou (klášter? nevěstinec!). Příběh má své kouzlo, Černovous má charizma a vlny podivna překvapivě fungují, i když občas jako by se tvůrcům ztratila nitka, kterou diváka chtějí vodit... Lehce přes dvě hodiny fajn zábavy, na kterou rychle zapomenete. Což k této sérii patří, již až příliš často... PS: že Penélope bude mluvit anglicky s tím krásným přízvukem mi nevadí, ale ti Španělé?:( PPS: ten přídavek po titulcích tam vážně být neměl... ()

larelay 

všechny recenze uživatele

no uprimne si musime priznat, ze za tych 6,25 € to teda nestalo a nikto pri zdravom rozume by tuto sumu nevyhodil snad ani za najsamsupis film, ale tak co, zijeme v tvrdom kapitalizme a z niecoho musi Halyvud zit, vsak? :D kazdopadne som sa nenudila, Jack hlaskoval, sice pomenej, ale predsa a morske panny boli sexy... a co este... aha, ze ma rozculovala ta vecna tma v celom filme, ale tak dobre, treba dokreslit atmosku... a este nieco? uz ani nie, pekne sa na to vyspim a do rana zabudnem... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Poslední křížová výprava pro chudé aneb nejdražší televizní film všech dob. Tohle vážně produkoval Jerry? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Piráti tentokrát vsadili na stejné trumfy jako kdysi jednička, tedy na čistě dobrodružnou notu výpravy za pokladem namísto pokusů o mytologii či epičnost. A sázka jim vyšla, byť žádná velká výhra to ani tak není. Aby jim bývala vyšla i s jackpotem, musel by na režijním postu být někdo kdo zvládá akční dynamiku i komediální timing a uměl by tedy náležitě p(r)odat co má k dispozici. Žádné terno, žádné zklamání; snad jen absentující chemie (s jednou čestnou výjimkou) mezi Deppem a Penélope zamrzí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

První díl byl naprosto dokonalý trhák ve všech směrech, dvojka byla pořád fajn, trojka už byla sračka, ale tadyto to je přímo epicentrum hoven. Sterilní, vykonstruovaná nuda s minimem zábavných momentů. Vyškrtnout Orlando Blooma a dát tam místo něj debilního, otravnýho misionáře byl opravdu exkrementální tah. Je smutné vidět tolik dobrých herců jak se snaží a ten film je pořád na hovno. Rob Marshall selhal. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Chybí tu nějaká epická bitva. Sice je tu spousta šermování a půtek, ale něco ve stylu mlýnského kola ze dvojky nebo závěrečný rozepře na moři ze trojky tady postrádám. Druhak ty drobný rozbroje, zejména šermířský, zůstávají mnohé dlužny pověsti Marshalla coby broadwayského choreografa. ____ Páni scénáristi zahoblovali scénáři hrany do té míry, že anarchie a sofistikovaně chaotické subploty ze dvojky a trojky nahradila přehledná a malinko unylá lineární cesta (jak jinak za „MacGuffinem“, neboť cesta je zde důležitější než cíl). Podle mého soudu se má dvojka a trojka ke čtyřce stejně jako Sex ve městě (punkersky drzý sražení pěti dílů seriálu do filmu) ke staromilské Pretty Woman. Nemohl jsem si vynachválit ze scenáristického hlediska určitě ne triviální scény z předešlých dílů, ve kterých každá z postav kooperovala a zároveň podváděla ostatní (vztah Keiry, Orlanda, Deppa, Norringtona např.). S tímhle „kontrolovaným bordelem“ souviselo i časté pozdvižení duelu na šermířský / pistolnický truel á la špageťák Hodný, zlý a ošklivý či Gauneři. Tady je to vzdor různým zvratům dost otrocky zúžený do jediného screwball vztahu Penélope versus Depp. ____ Správně se to mělo jmenovat Piráti z Karibiku: The Fountain of Youth. On Stranger Tides je úlitba Powersovi, jehož předlohou se tvůrci inspirovali, byť dost volně, anžto Sparrow ani Barbossa v knize třeba vůbec nejsou. Škoda, že nezačíná čtyřka podle knihy, kde je rozkošná scéna, ve které malá loďka přepadne obří koráb. ____ Nehledě na dabing je lepší jít asi na 2Dčko, protože brýle akorát zatemňují už tak potemnělý děj a 3D není využitý. Sice se několikrát máchne mečem mezi diváky, nicméně stěžejní akce se odehrávají zásadně a příznačně v ploše plátna. Jak podotýká Nolan, vzhledem k tomu, že si prostorové vnímání bereme z barev, rozlišení, viditelnosti (kupř. z-buffering dává bližším předmětům i světlejší odstín) ap., je každý 2D film už vlastně ve 3D. Co je ale pak 3D film? Samozřejmě - návratem ke 2D, protože natáčet akci ve 3D je stále nesmírně složité, ba neproveditelné (Marshall několikrát vytroubil do médií, že nemá vlastně vůbec šajnu, která bije), takže se tvůrci odvážou mnohem méně než u 2D filmů. Tolik k paradoxům stereoskopie. ____ Existují v zásadě tři způsoby, jak složit hudbu k filmu. Prvním extrémem je napasovat hudbu striktně na obraz, čehož příkladem byla trilogie Matrix, extrémem druhým je pouze podbarvit dění, viz Vangelis a zejména tací, kteří skládají filmovou hudbu jen sem a tam na bokovku. Někde mezi tím stojí kompromis, který zastává Zimmer a který je založen na tom dát filmu správné tempo a rytmus, což zajišťuje jinak střih, dění před kamerou nebo pohyb kamery (v první desetiminutovce Tenkrát na Západě to byl výjimečně zvuk). Tady je to hudba. Zimmer, který v jedné minutě změní tempo a rytmus skladby i dvacetkrát (oproti jednotvárnějším mexikáncům Radrigo Y Gabriela), ví jinými slovy o podstatě filmu víc než celý filmařský štáb dohromady. Vůbec se kloním k názoru, že tempo a rytmus jsou jedním z klíčů k tajemství filmového řemesla. Jde-li například postava venku a pak v dalším záběru vevnitř, tak pointa kontrastu není v tom, že jednou je venku a podruhé vevnitř, ale v tom, že jednou jde rychleji a podruhé pomaleji. ____ O nějaké chemii mezi herci nebo kouzlu filmu nemůže být, obávám se, příliš řeči (ačkoliv podívaná je to pořád nadprůměrná). Ovšem co je nejskandálnější – chybí Mackenzie Crook, srandovní pirát z předešlých dílů! () (méně) (více)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,NEPROMRHEJ MOU SLZU“....... /// To jednoho dne (z ničeho nic) všichni začali bláznit po Prameni mládí. Dokonce i Angelika (né ta né, i když by ho už potřebovala!). A jelikož všechny cesty vedou k Jackovi, často se tu ,,mečuje“ i honí (lidi). Dobrodružná podívaná plná......NUDY?! Pro koho jsou určený všechny ty vtípky, skeče, grimasy? (Mě už to fakt moc nebere a mladej – ale jó, ještě se baví...) Mezi tunou keců - ,,KURZ ZÁTOKA ZPĚNĚNÝCH VLN!“ – naštěstí proplují mořský panny. Občas mi to připomíná né piráta, ale indana. Myslím jako Jonese. A teď nevím, jestli je to až tak dobře. Nepíše se mi to lehce – NIC MOC! To je jako točit porno. Každej ví co tam lidi chtěj, ale vzrušit je, to už chce trochu invence. Nebo ne? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mám doma 2 (dva) kalichy od Pence de Leóna. 2.) Dlouho jsem neviděl pannu. Ani mořskou. 3.) Thx za titule ,,Hogwarts“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Opäť som si raz pozrel všetky časti Pirátov Karibiku a opäť to bol raz skvelý deň. No 4 diel ma trošku sklamal, aj napriek dobrodružstvu a opäť veľmi zábavnému a nenahraditeľnému Johnnymu Deppovi mi tu chýbalo viac akcie a vizuálnych efektov. ako to bolo napríklad v druhom aj tretom dieli. Ale aj tak si Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides zaslúži 80% . ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Ve zkratce: Depp pořád stále skvěle běhá, Gips stále neshodil ani deko, Barbossa pořád nemá svého dentistu, Penelopka se svým přízvukem solidně nahradila Keiru, Černovous byl ošklivej jako předchozí záporáci a díky panu věřícímu se dám na modlení... jo a na Malou mořskou vílu už se nikdy nepodívám! Pro někoho čtvrtý díl nepřinesl nic, co by už neviděl, no ale já nejsem jen tak někdo. Já se bavila u každého typického Jackova vtípku a naučených grimas a budu se těšit, až Černá perla znovu vypluje :o) PS: Barbosovu nožku bych brala :o) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k nenápadné auře nepovedených sequelů, která se na druhý a třetí díl nespravedlivě snesla, byla změna na více frontách asi jediným řešením. Pryč je stupňovaná komplexnost nejrůznějších intrik nebo tahání klíčových postav z klobouku za minutu dvanáct. A přestože mě právě tenhle postup vždycky bavil, musím uznat, že návrat ke klasické pirátské báchorce, ve které za dějové provázky v klíčových momentech tahá hlavně Jack Sparrow, je nápadem za všechny peníze. Doposud akademickému Marshallovi se na Verbinskiho odkaz povedlo navázat více než dobře. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Videl som to dva razy a dva razy som nechápal. Po prvom pozretí som si myslel, že som sa pomýlil, ale nie, vážne je to tam. Či skôr nie je. Čo? Vlastne všetko. Prvé tri diely sa mi páčili, najmenej percent som dal prvému a aj ten schytal krásnych 80%. Ale štvorka je úplne mimo, od čajového zlosyna (mdlý a miestami až nechtiac smiešny Ian McShane) až po nulovú chémiu medzi Sparrowom a Barbossom (ktorá bola v jednotke a trojke na vysokej úrovni) až po kuriózne WTF (Judi Dench?? Prečo???). Akčné scény sú mizerne nakrútené, aj zostrihané (a spravidla do nich začne hulákať kedysi tak nákazlivý hlavný hudobný motív, čo pôsobí až kuriózne a parodicky, asi ako keby ste túto monumentálnu hudbu vložili do dialógovej scény sovietskej drámy) a po stránke trikov a výpravy ide miestami akoby až televízny film. Čo je pri rozpočte 250 miliónov dosť nepochopiteľné. A aj Penelope Cruz je o ničom. Všetci mi pripadali strašne rozpačití, vrátane Johnnyho Deppa. ()

Související novinky

Desátému Rychle a zběsile ujel rozpočet

Desátému Rychle a zběsile ujel rozpočet

18.11.2022

Jako by nestačilo, že desáté Rychle a zběsile muselo vyměnit režiséra Justina Lina (Star Trek: Do neznáma, Rychle a zběsile 5), který nevydržel pracovat po boku egoisty Vina Diesela, za rutinéra… (více)

Seriáloví Teen Titans mají Nightwinga

Seriáloví Teen Titans mají Nightwinga

04.09.2017

Comicsům od DC se náramně daří na malé obrazovce. Kromě Arrowa dobývá televizi i Flash, Supergirl nebo Gotham, a k tomu všemu nás příští rok čekají Titans. Mladý superhrdinský tým, jemuž se obvykle… (více)

S kým se Jack Sparrow vrátí do Karibiku?

S kým se Jack Sparrow vrátí do Karibiku?

25.01.2015

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, takže bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme pátého dílu. Jerry Bruckheimer jej sice dávno udal Joachimu Ronningovi a Espenu Sandbergovi (Kon-Tiki),… (více)

Dárce a Piráti z Karibiku

Dárce a Piráti z Karibiku

22.11.2014

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, zároveň se ale dočkali tak tristního přijetí, že u Disneyho s pátým dílem nepospíchají. Scénář byl sice hotový už v roce 2011, producent Jerry… (více)

Reklama

Reklama