Reklama

Reklama

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

  • USA Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (více)
Trailer 2
USA, 2011, 131 min

Během pátrání po Prameni věčného mládí přišel nechvalně proslulý kapitán Jack Sparrow o celou posádku i o svůj pirátský koráb, Černou perlu. Nyní se vydává do Londýna, aby osvobodil ze zajetí svého věrného přítele Gibbse a zachránil ho před šibenicí. Od Gibbse se dozví, že se v Londýně objevil falešný kapitán Sparrow, který na svou loď pořádá nábor nových členů posádky. Cestou od soudu je Jack zajat britským králem Jiřím II., který mu nařídí, aby pro něj získal Pramen věčného mládí. Do cesty se mu připlete tajemná Angelica, která ho přinutí vstoupit na palubu lodi Queen Anne's Revenge. Té velí slavný a obávaný pirát Černovous. Jack se tak ocitá na neočekávaném dobrodružství, během kterého nemá tak docela jasno v tom, kdo je pro něj větší hrozbou: zda Černovous, či Angelica, se kterou sdílí tajuplnou minulost. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 486)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No moc se mi nechtelo verit tem kecum direct-to-dvd, ale popravde receno, pomaloucku polehoucku skutecne to tak zacina vypadat. Celej pribeh o hledani fontany mladi pusobi dojmem, jak kdyby si tvurci proste rekli, ze hlavni particka musi nekam jet a los padnul na fontanu, takze se tam vsichni zenou, ale nikdo nema poradnej duvod. Nekonaj se ani zadny akcni sceny, o kterejch by se dalo rict epic, jasne, neustale se neco deje, honicky, bitky, ale nic, co by clovek uz nevidel nebo co by vylozene oslnilo. Ruku v ruce s tim jdou ne uplne vypilovany triky, ktery obcas docela bijou do oci. V podstate to tak zachranujou jen herci, Depp, kterej prakticky nesleze ze sceny a muze se pretrhnout, aby se divak bavil a vychazi mu to, sype ze sebe jednu hlasku za druhou a je fakt paradni. A pak nahrada za Keiru a Orlanda - Cruz, ktera je taky paradni a sarmantni a verte mi, ty postavy, co tu nejsou, vam nebudou ani vterinu chybet. Co se tyce Rushe a McShanea, ty bohuzel nedostali moc prostoru. Celkove sice porad docela solidni zabava s paradnim obsazenim, jako vzdy skvelou hudbou, ale uz to pusobi trochu jako vareni z vody a pro me zklamani. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zredukování počtu mrtvých bubáků na minimum vyvážilo kvantitativní navýšení humoru, pohled na plochý keiřin hrudníček solidně nahradila pirátská přehlídka neposedných penelopiných vnad a mně vlastně ani nevadilo, že to celé bylo o ničem. Asi bych se měl zastydět, že se jsem bavil u ničeho, ale já jsem pyšný na svou duševní plytkost a filmovou nenáročnost. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jako by v Hollywoodu neuměli natočit prostý a jednoduchý blockbuster, který by dával smysl od začátku do konce. Tolik vaty, zbytečných postav a banalit, včetně akčních eskapád, jsem dlouho neviděl. Vždyť Ian McShane i Geoffrey Rush si o větší prostor vyloženě říkali. Místy to vypadalo, jako když jsem si v dětství hrával s lego piráty - podobně překombinované a podobně povrchní. Navíc mě překvapuje, jak moc Robu Marshallovi, muzikálovému harcovníkovi, nejde práce s choreografií a hudbou, ta byla dokonce až natolik zoufalá, že si bezmála vystačila pouze s několika variacemi na ústřední pirátský motiv. Pirátská atmosféra a romantika v závěru sice zachraňovala, co mohla, ale u již tak potápějící lodi toho moc nezmohla. Ale stále mě baví, jak slovutný Hollywood glorifikuje piráty, kus ironie se v tom přeci jen skrývá. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vypreparované tak, aby se to nemohlo nelíbit - což se ostatně daří. Na druhou stranu zbaveno jakéhokoliv charismatu. Největší žadonění o průměrné hodnocení od čtvrtého Shreka. Trojka překonána hravě. 6/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Základní problém čtvrtých pirátů spočívá v tom, že jsou tak trochu, ehm... Čtvrtí. Na druhou stranu ale mohli být i třetí... Marshallovi je třeba jednoznačně ke cti připsat, že dokázal čtvrté piráty udržet relativně nohama na zemi, takže nejsou překombinovaní a relativně střídmí a blíží se tak k prvnímu dílu. Do Karibiku se také vrátil nadhled, ačkoliv bych jej ocenil klidně i ve větší míře. Skvěle funguje scéna s mořskými pannami, Jackův útěk ze zajetí a nakonec i poměrně zajímavě se vyvinuvší finále. Funguje opět ta strašidelnost, která je ale jasně přepálená, stylizovaná a tudíž skvěle brakové funkční. Bohužel je ale znát, že čtvrtí piráti jsou více, než kterýkoliv předchozí díl, především produkt a nejvíc to odnesl scénář. Přestože má film 137, poměrně mnoho prostoru zabírají scény, které jsou dlouhé, někdo v nich neustále někam pobíhá, něco dělá a něco říká, ale dramaturgický posun se nedostavuje. A tak, zatímco předchozí díly, leč opět s dlouhou stopáží, odsejpali díky neuvěřitelné spoustě děje, čtyřka se spíš vleče a místy je vyloženě prázdná. A v neposlední řadě to odnesly také postavy, které se z předchozí série vrátily pouze 3 a ty nové nejsou dostatečně kvalitně napsané, takže nemohou být zdrojem sekundárních vtípků a bohužel také divákovi ubírají prostor pro to, komu vlastně fandit. Podivně se objevující a mizející oblečení Sirény už je pak jen na pousmání... Konec ovšem vzbuzuje naděje!!! P.S.: Film jsem viděl ve 2D a v originále a nedokážu si představit, že z něho ve 3D může být něco vidět, protože 60% se odehrává ve tmě a i v ploché verzi je občas dost mizerně vidět, co se tam vlastně děje... ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Nevýrazné, nudné a uťahané varenie z vody bez jedinej dobrej akčnej scény a kvalitnejšieho momentu. (zaujímavejšie ako toto bolo ešte aj LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game) ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Podle mě na to, že to je čtvtej díl, má to jinýho režiséra a bylo potřeba obměnit několik herců, který různě proplouvali přechozíma dílama, to je fakt skvěle zábavný. Samozřejmě bych taky mohl napsat hromadu kravin o tom, jak to má občas debilní scénář, což se týká zejména postavy toho panbíčkáře a jak je támhleto blbý a táhleto stupidní, ale nevim, proč to dělat, když tahle série měla především dopřát dobrodružnou zábavu a to dělá jak málokterej film v historii a tenhle díl na to pěkně navazuje, i když se spíš řadí ke slabšímu třetímu dílu než k prvním dvoum. Jinak co bych asi vytknul je to, že krapet chybí nějaká lodní bitva nebo pompézní scéna, která by tomu dodala grády, ale jinak jsem se bavil výborně a Depp jede pořád na stejný vlně. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Na vlnách podivna získává plusové body za nalodění nových tváří na palubu, protože série už potřebovala oživení. Penélope Cruz je navíc nejrajcovnější možná náhrada na pozici hlavní pirátky. Díky Angelice má Jack konečně ženský cíl jen pro sebe, takže se po čase může zase vyřádit. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Piráti Karibiku po štvrtý krát a tentokrát navzdory názvu vo vodách známych. Preč je našťastie prekombinovanosť a násilne vytváraná mytológia predošlých dielov a znova zábavný Jack Sparrow sa stáva plnohodnotnou hlavnou postavou, ktorej nemám problém problém uveriť ani úlohu hrdinu príbehu. Prvý blockbusterový zárez Roba Marshalla aj kvôli zoškrtanému rozpočtu postráda Verbinskeho cit pre vizuál ale príbeh a postavy z ktorých cítiť návrat k neprekonanej jednotke sa mu aj zásluhou striedmejšieho scenára nerozpadávajú pod rukami. Krásna Penelope Cruz, stále charizmatický Hector Barbossa a kompletná línia s morskými pannami sú dostatočne pútavými prostriedkami k dosiahnutiu cieľa a vo výsledku nevadí ani menej využitý záporák. Dobrodružná výprava o hľadaní prameňa mladosti u mňa skrátka obstála a ďalší výpravný návrat do Karibiku privítam s chuťou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Hopsa hejsa na Černovousa. Kočička Rossio s pejskem Elliottem pekli dort podle receptu Magdaleny Dobromily Rettigové, ale někdo jim před přípravou ingrediencí podstrčil návod na makrobiotickou luštěninovou kaši. Místo "vraž tam deset vajec, půl litru oleje, dvě měrky cukru, kilo mouky" v podobě dobrodružnýho příběhu, fungujícího humoru a zajímavejch smysluplnejch postav tak dostaneme zoufale bezbarvou bezchutnou bezvonnou napodobeninu napínavýho zábavnýho dobrodružství, na kterým se možná dá přežít (narozdíl od trojky), ale není co na ní ochutnat. Naprosto chybí smysl existence řady postav na plátně (Penélope tam byla proč? Nejen že nemá prakticky žádnou roli v ději, ale ani z ní není nic vidět, PG-13), gradace děje, časování komediálních scén a, což u filmu za čtvrt miliardy překvapí nejvíc, jakákoli výraznější akční scéna. Černovousovi chybí jakýkoli tajemno a síla, jaký měl v prvním díle kostlivej Barbossa. A to samý se dá říct o zbytku. Pár dobrejch nápadů, který by s lepším scénářem a větším citem pro komedii mohly vytvořit slušnou dobrodružnou záležitost, jsou díky záměně receptu podaný doslova kapátkem. Škoda krásný lodi The Rose, kterou jsme mohli vidět v Master and Commmander. Tady je zoufale nevyužitá. Proč je takovej problém napsat dobrodružnej příběh, kterej by s takovejma možnostma dokázal stvořit fungující napětí, tajemno, romantiku, kvalitní šermovačku a hlavně nějakej závěr. Film totiž vpodstatě nemá ani žádný finále, všechno se stane tak nějak mimochodem. Slušná scéna na člunu mezi mořskejma pannama (jen než to začne kolem bouchat) je snad to jediný, co se dá pochválit. A koukám, že jsem tomuhle komentáři věnoval mnohem víc času, než si vůbec film zaslouží. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Z celé série Pirátů z Karibiku si skutečné uznání zaslouží jenom jednička, která představovala celkem originální mix dobrodružné pirátské podívané, milostné romance a fantasy pohádky, co oprávněně zabodovala u diváků na celém světě a producentům přinesla štědré zisky. Další díly se už jenom snažily vymačkat z námětu, co se dá, a používaly při tom klasické schéma a oporu blokbustrů, tzn. gigantický rozpočet, který zakryje slabiny scénáře, hvězdy v hlavních rolích, které přitáhnou zájem publika, a samozřejmě reklamní potenciál známé série. Souhlasím s mým oblíbeným uživatelem Hwaelosem, že čtyřka představuje odklon od dosavadního konceptu od dobrodružné podívané k ryzí komedii, kterou táhne Johny Depp. Ten je alfou a omegou, kolem které se všechno točí, a ono to kupodivu spolu s řadou triků a gagů na tři hvězdičky bez problémů stačí. Vznikla klasická popkornovka, která slouží k bezprostřednímu odreagování, kdy se pár může chvilkama věnovat i sám sobě, chroupání popkornu nebo upíjení koly, aniž by o něco zásadního přišel. Celkový dojem: 55 %. Kupodivu je to i s řadou nedostatků o trochu lepší než motivy a výpravou přeplácaná trojka... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Po čase stráveném nervózním okusováním Sparowova klobouku pořízeného z ebay, jsem se konečně dočkal dalšího pirátského dobrodružství. Sice nezačalo na moři, ale v ulicích už tenkrát dosti rušného Londýna, ale to bylo asi to nejmenší, co by mi na filmu vadilo. Ona ta výprava vůbec byla celou dobu dosti úchvatná a komické kousky kapitána Sparowa taky neubraly na intenzitě. Kam se ale poděla ta mystérie předchozích dílů? Že by restart celé známé trilogie a příprava na novou, lacinější? Nevím. Řekl bych, že tvůrci prostě vzali jednoduchý příběh a roztáhli ho na předlouhé vyprávění, navíc s absencí dvou hvězd, které táhly první trilogii, totiž Orlando Bloom a Kiera Knightly. Byla to jízda, to ano, ale je jasné, že mohla být daleko divočejší, temnější, vtipnější, akčnější a nakonec i záživnější. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Napsal bych, že mi chyběl Orlando, ale lhal bych, tak jsem místo toho napsal telegram studiím Walta Disneyho: „Přestaňte dojit tu pirátskou krávu, vždyť už má vemeno úplně vytahané. Stop. Peníze nejsou všechno. Stop. Nebo jsou? Za kolik míčů by si nechal Johnny narůst dredy i dole? Stop. Páté pokračování. Stop. Šesté. Stop. Celá tato infantilní karibská série, nekonečná nuda a fikaná továrna na prachy. Prosím Stop!“ Omluvte mou neznalost mytologie, potažmo gynekologie, ale mořské panny jsou panny, protože nemohou roztáhnout nohy..? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Báchorka hodná hodinové televizní pohádky roztažená přes dvě hodiny. Vyvanutý Depp, který (i díky k uzoufání neinvenčnímu scénáři) brousí komediální dno. Necharismatické a otravné herecké přírůstky. A k tomu navrch znuděný Marshall, vedle kterého je i Mike Newell "mistr blockbusterové zábavy". Alespoň že Griffiths si královskou šarži ukázkově užívá. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.0/10] | me: Ďalší pirátsky diel a opäť posun smerom dole. Ako dobrodružný film to samozrejme uspelo, ale čakal som podstatne viac. Jack Sparrow je svojský ale chýbali mu hlášky, ktorých je od prvého dielu stále menej. Všetko to (funny) čo som videl v trailery, to čo ma pritiahlo do kina bolo zároveň aj všetko čo film ponúkol na pobavenie. Okrem toho zostal už len dobrodružný film, čo je sklamanie. Chýbala tomu šťava, čerstvé frky, texty ... proste niečo inovatívne a hoci prítomnosť Penelope nebola sklamaním, o nejakom veľkom prínose sa hovoriť nedá. Celé to je založené a postavené na dobrodružstve, ktoré sme tu už mali v predchádzajúcich dieloch, ale to čo spravilo z prvého pirátskeho filmu kult (Jack a jeho humor) v tomto poslednom diele vo veľkej miere chýbalo. Plusový bod prihadzujem za morské panny, ... ale celkovo to je len ďalší (o čosi slabší) diel pirátov. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nejspíš nejslabší z Pirátů. Zběsilost a dobrodružnost předchozích dílů mi tu výrazně chyběla. S kapitánem Jackem Sparrowem jako s hlavní postavou nemám vůbec žádný problém. Už v předchozích dílech mi jeho postava přišla nejlepší a nejzábavnější a fakt, že se tvůrci rozhodli Jacka dostat do popředí a prakticky se věnovat jen jemu jsem kvitoval s povděkem. Rob Marshall však ukázal, že na velkolepé podívané nemá koule. Už jeho předchozí muzikál Nine naznačoval, že by snad Robovi časem mohla dojít šťáva, noví Piráti toto nepotvrdili, ba ani nevyvrátili. Škoda absence podobných scén jako byla krádež Perly či bitka s mlýnským kolem, škoda absence postav jako Davy Jones a Barbossa (ano, Barbossa sice v Pirátech je, postrádá však šmrnc z předchozích dílů), Ian McShane jako Blackbeard je určitě kvalitní náhrada, ale v Pirátech bylo herectví vždy až druhořadé. Pro příště by to chtělo alespoň jednu námořní bitvu a vyměnit režiséra. S kým jsem krom Johnnyho neměl vůbec žádný problém byl Hans Zimmer, ale toho zmiňovat je jako sypat sůl do moře. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Neslábnoucí Sparrow a výborný Barbossa vyzdvihují jinak nikterak originální, ani nikterak svěží film minimálně o dvě třídy. Postava Penelope pak sice nemohla nahradit skvělou Keiru, no narozdíl od mnoha naprosto zdrcených fandů mi nijak nevadila a byla i docela sympatická. Černovous je ale tragéd, nevýrazný, nudný, pryč jsou asi časy právě Barbossy nebo Jonese, chybí podklad, chybí charisma. Akce je slušná, hlavně scéna s útokem panen je velká paráda, částečně skrytý element, který se nakonec vyjeví jako nejdůležitější byla zajimavá klička, no nejde nepoznat, že se to docela podobá prvnímu dílu a čerpá to ze všech dílů dalších. A Marshall neumí tak epic look jako Verbinski. Raději at zůstane propříště u muzikálů, ty mu jakžtakž jdou. Jako jednohubka to ale zasytí můj nenasytný chřtán pořádně a trpká pachuť toho, že všechny vzpomínky na film vyprchají do jednoho dne, mi nikterak nevadí. Vždy si můžu pustit Černou perlu a pokochat se prvotřídním dobrodružstvím a nejlepší lodičkou, jaká kdy byla vymyšlena. Hans Zimmer těžce ownuje svým hispaniolským, ale stále pirátským soundtrackem ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Terry Rossio, Ted Elliott / On Stranger Tides by Tim Powers | Hudba: Hans Zimmer, Rodrigo y Gabriela | Produkcia: Jerry Bruckheimer | Distribúcia: Walt Disney Studios Motion Pictures | Štúdio: Walt Disney Pictures, Jerry Bruckheimer Films | Rozpočet: 200 miliónov $ | Tržby: 963,605,976 $ || Film, ktorý má všetko, o čom môže tvorca a divák snívať: Hviezdne obsadenie, vysoký rozpočet, elitná garda remeselníkov, čarodeja frekvenčných eposov - Zimmera. Celý film má slušné tempo, nápadito vymyslené scény (Královská sieň s lustrom), pútavé elementy (Morské panny), najtemperamentnejšie hlavné herecké duo. A predsa tomu niečo chýba... ...Niet divu: Napoštvrtý krát je už každé téma do kosti ostrúhané, hlavne po takom silnom predchodcovi, ako bolo "At world's end". On Stranger Tides je ale možno len rozjazdovým introm k ďaľšej pirátskej trilógií, s trochu konzervatívnejším režisérským prístupom, a v konzumnejšiom obale. I tak samozrejme, nadpriemerná záležitosť - no ja som čakal viac... Ps: V kinách mi vadí vždy najviac to, že si hlasitosť človek nemôže nastaviť podľa vlastného gusta... :) | Videno v Palace Cinemas Praha, pólnočná premiéra 19.5.2011, 3D projekcia. | ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Idea bola jasná, sústrediť sa na to, čo na tejto sérii fungovalo. Sparrow, hlášky a nejaké to dobrodružstvo však boli len frustrujúcou spomienkou. Aj keď zábavnou, musím podotknúť. Nové postavy dávajú filmu šmrnc, ale celý film je príbeh hlavne o triu Depp-Cruz-Rush. Marshall si dal zjavne záležať na tom, aby bol dej aktívny a diváka nenudil, zábava však končí, keď si uvedomíte, že to celé je len prefiltrovaný výcuc pôvodnej Gorbinskeho trilógie. Neodvážim si povedať, že by týmto filmom mala séria skončiť, pretože pirátske príbehy a ich mystickosť ponúka stále obrovský potenciál a postavy majú taktiež čo ponúknuť. A keď si vezmeme do úvahy fakt, že v tomto žánri sa dnes takmer nič podobné netočí, a pokiaľ sa budú mať filmy tejto série premiéru s odstupom aspoň troch rokov, tak im dám ešte šancu. Nakoniec si ale budú musieť scenáristi uvedomiť, že šabľové súboje, morské príšery a sparrowovský humor nestačia. Inak sa môžu s ďalšou miliardou rozlúčiť. 65% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Zcela dobrovolně přiznávám, že fanouškem Pirátů z Karibiku jsem nikdy nebyla a druhý díl mi dokonce dodnes uniká. Nicméně pokud se kvalitativně blíží čtvrtému přírůstku do rodiny, nijak toho nelituju. Tenhle film má totiž všechno, o čem si jiné blockbustery můžou nechat jen zdát: prestižní herecké obsazení (potěšilo mě cameo Judi Dench), rozpočet na financování vizuálně úchvatných lokací i jednoho z nejlepších filmových skladatelů současnosti. Jenže k čemu to, když to celé nakonec působí jako slepenec několika scén o tom, jak se Jack Sparrow dostal do problému a musí si v prekérní situaci poradit. Hezké detaily ala vodní antigravitace už zkrátka nezmění nic na tom, že 'Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna' nemají ani překvapivý vývoj, ani spád, ani vtip, ani nadhled. Už dlouho jsem v kině tak často nesledovala, kolik minut ještě zbývá do konce, a pán sedící vedle mě v polovině regulérně usnul. Jediný, kdo z mého pohledu tohle necharismatické, nevýrazné nic alespoň částečně zachraňuje, je Geoffrey Rush. ()

Související novinky

Desátému Rychle a zběsile ujel rozpočet

Desátému Rychle a zběsile ujel rozpočet

18.11.2022

Jako by nestačilo, že desáté Rychle a zběsile muselo vyměnit režiséra Justina Lina (Star Trek: Do neznáma, Rychle a zběsile 5), který nevydržel pracovat po boku egoisty Vina Diesela, za rutinéra… (více)

Seriáloví Teen Titans mají Nightwinga

Seriáloví Teen Titans mají Nightwinga

04.09.2017

Comicsům od DC se náramně daří na malé obrazovce. Kromě Arrowa dobývá televizi i Flash, Supergirl nebo Gotham, a k tomu všemu nás příští rok čekají Titans. Mladý superhrdinský tým, jemuž se obvykle… (více)

S kým se Jack Sparrow vrátí do Karibiku?

S kým se Jack Sparrow vrátí do Karibiku?

25.01.2015

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, takže bylo jen otázkou času, kdy se dočkáme pátého dílu. Jerry Bruckheimer jej sice dávno udal Joachimu Ronningovi a Espenu Sandbergovi (Kon-Tiki),… (více)

Dárce a Piráti z Karibiku

Dárce a Piráti z Karibiku

22.11.2014

Čtvrtí Piráti z Karibiku vydělali miliardu dolarů, zároveň se ale dočkali tak tristního přijetí, že u Disneyho s pátým dílem nepospíchají. Scénář byl sice hotový už v roce 2011, producent Jerry… (více)

Reklama

Reklama