Reklama

Reklama

Hladomor´33

(festivalový název)
Sovětský svaz / Ukrajina, 1991, 115 min

Obsahy(1)

Ukrajinská vesnice třicátých let minulého století. Do kostela vtrhne během bohoslužby skupina milicionářů. Věřící se pokoušejí zachránit ikony a další svaté relikvie. Také místní zemědělec Miron Katrannik (G. Morozjuk) s rodinou doma přijímá nezvané hosty; vojáci odnášejí veškeré potraviny, které po důkladné prohlídce v chalupě našli. Večer přichází sousedka a požádá rodinu, aby ukryla kostelní číši, což pozornosti milice neujde. Mučení ani úplatek Mirona nezlomí. Hlad je stále horší, mrtví přibývají, smrt je přítomna i v rodině Katranniků. (ČSFD)

(více)

Recenze (16)

misterz 

všechny recenze uživatele

Na Zemi niet desivejšieho tvora od človeka... Film vypovedajúci veľa o vtedajších pomeroch a biede na Ukrajine. Len škoda toho strihu, prišiel mi dosť chaotický. Niekedy som akosi postrádal zmysel jednania postáv a prečo sa zrazu ocitli tam kde sa ocitli. Aj napriek tomu a tiež ruskému rýchlodabingu však na mňa snímok urobil obrovský dojem. Niektoré scény sú nezabudnuteľné, bohužiaľ z toho horšieho pohľadu - desivé, smutné a zlé. Obyčajnému, slušnému človeku sa z toho rozum zastaví a žalúdok obráti - ľudia sú vážne niekedy horší ako zvery (nemyslel som tým tú bedač vo filme). Inak také zhmotnenie atmosféry hladu a koncentráciu biedy a zúfalstva som snáď vo filme ešte ani nevidel. Z tohto pohľadu ide naozaj o niečo výnimočné. 80/100 ()

Vojtino 

všechny recenze uživatele

Jako celek mírně nekoherentní, v určitých jednotlivých obrazech má však film velkou sílu a dá dokonce připomenout velikána Tarkovského. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Strhující epické historické drama, kronika katastrofy z roku 1933, kterou extrémně paranoidní Stalin nepřiznal. Děsivý plán sociální reorganizace na Ukrajině nazvané kolektivizace. Farmáři se stali nepřítelem státu. Potravinářská produkce poklesla a 7 milionů Ukrajinců zemřelo hladem. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Mám z toho takové rozporuplné pocity. O ukrajinském hladomoru jsem toho dost četl a bylo to velmi děsivé. Tenhle film má taky takovou atmosféru a řadu silných scén, ale nedokázal mě úplně vtáhnout a po nějaké době jsem začal přeskakovat. Určitě je dobře, že se tvůrci snaží věrně zchytit logiku celého procesu (zabavování nejen úrody, ale i osiva a pak i jakýchkoli dalších potravin) i průvodní jevy, jako je role armády a NKVD, průvody hladovějících, žebravé děti nebo kanibalismus. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

"Dědo, to všechny zabil mor?" - "Ne chlapče, ne mor, to stát." Sugestivní pohled na systematické vyvraždování ukrajinského lidu ve třicátých letech. A Kreml je nepoučitelný a nenapravitelný... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Je libo kvalitní, hlubokou existenciální depku? Poslužte si, "jdi a dívej se", chce se mi říct. Ovšem na rozdíl od "Idi i smotri" tu venkovské obyvatelstvo není cíleně vyvražďováno cizími okupačními vojsky, ale vlastním státem. Lhostejno, je-li  vražděno "cizími" Rusy nebo "vlastními" Ukrajinci, je vražděno v první řadě bolševiky, to je podstatné. Natočeno v chaotické době roku 1991 ještě ve stylu klasického sovětského psychologického filmu, dílo syrové, temně poetické a nadčasově působivé. Ať už byla tehdy skutečnost jakákoliv, ať už šlo o hladomor plánovaný či neplánovaný, z té tradiční neúcty k lidskému životu na východ od Karpat (jak v Rusku tak i na Ukrajině) je mi na zvracení(*). Nejzapamatováníhodnější (strašné slovo) scéna - mrtvoly (i polomrtvoly) házené z nákladního vagónu přímo do ohnivé "obětní" jámy střídavě spolu s kulatinami na přiložení. (*)Pro uvědomění si širších/karmických souvislostí, si můžete přečíst třeba něco o masakrech Židů Chmelnyckého kozáky, nebo o pozdějších masakrech Poláků ukrajinskými nacionalisty na Volyni za druhé světové. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Nekdy to pusobi nefilmove a spis publicisticky ci dokumentarne. Velmi atmosfericke, vyber postav je az desivy. Myslim, ze filmu pomohla i divoka doba, ve ktere se Hladomor natacel... Kazdopadne zajimavy pocin, ktery bohuzel u nas temer nikdo nezna. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Smutný film. Ďalší z rady tých, ktoré ukazujú, ako ľudstvo dokáže páchať zverstvá, zverstvá na sebe samom. Drsný, surový, možno až ťažko stráviteľný, a to nielen kvôli beznádeji vyplývajúcej z dlhotrvajúcej tragédie. Množstvo dlhých záberov síce po čase začína nudiť, vynahradzuje to ale niektorými silnými scénami, napr. scéna padajúcich polomŕtvych tiel do horiacej jamy. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Z diskuze s režisérem jsem se dozvěděl, že film měl na Ukrajině ohromný ohlas, protože jej dávali v TV těsně před (úspěšným) referendem o nezávislosti. Je to tedy bez přehánění historicky důležitý film. O kvalitě filmu to ale moc nevypovídá. A já jsem vlastně i docela počítal s tím, že film o takovém tématu nebude mít zrovna zběsilé tempo nebo bůhvíjak promyšlenou zápletku. Věřil jsem ale tomu, že by to pořád mohl být nezapomenutelný syrový zážitek, když to tvůrci postaví na autentických lokacích, výpravě, působivé kameře a výkonech herců. No... tak bohužel. Film má typické neduhy TV filmu 90. let (nekvalitní kameru a mrtvolný zvuk), psychologie postav a vztahy ve vsi jsou jen nejasně naznačeny. Zvlášť ke konci se sice objeví několik velmi silných momentů, ale na tu stopáž je to prostě málo. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Veselé ako mauzoleum. Tvrdé, surové, jadrné. To sú asi tie najvýstižnejšie prívlastky k tomuto filmu, resp. k tomuto historickému faktu, aj keď tu asi slová nestačia, sú zbytočné. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

58 rokov musel svet čakať, kým sa začne otvorene rozprávať o genocíde ukrajinského národa a najväčšom svinstve, aké sa kedy na európskej pôde niekomu podarilo. Po pozretí filmu je človeku tak zle, že aj napriek nechuti oslavovať zhliadnutie snímku musí uznať, že je majstrovský. Atmosféra totálnej mizérie sa stupňuje a od začiatku do konca človeka zakuklí v absolútnej beznádeji. Pokazilo mi to deň a zároveň som v duchu tlieskal stŕpnutými rukami autorom... ()

megacik 

všechny recenze uživatele

Nestojí to za to....pozerať tento film. Radšej si prečítajte knihu "Rudý Hladomor". Vážne som chcel dať lepšie hodnotenie, pretože sa snažili vykresliť utrpenie miliónov ľudí, ktoré je v historických knihách aj podložené faktami. Ale fakt nemôžem, to spracovanie je čistá katastrofa...dopozeral som to, aj keď sa na to nedalo pozerať....chápem, že to vzniklo v roku 1991, ale keby som si neprečítal nejaké historické dokumenty, tak nemám ani šajnu o čo im išlo. Z filmu sa toho veľa nedozviete(čo a prečo sa tak dialo), síce utrpenie je tam značne vykreslené, ale je to celé veľmi chaotické, pozliepané, pomiešané hrušky s jablkami, a to celé ešte aj s príšerným obrazom. Verím však, že sa v hrobe obracajú všetci komunisti, ktorí desiatky rokov velebili najväčšieho tyrana a vraha všetkých čias....Stalina, ktorý na rozdiel od Hitlera, nemal najmenší problém vo veľkom zabíjať a trápiť svoj vlastný národ. ()

Reklama

Reklama