Reklama

Reklama

Mladý muž v současnosti pátrá v Londýně po své rodinné historii a vyptává se svých nejstarších příbuzných na všechny příběhy, které si pamatují. Nejvíce ho zajímá Anne, která žila na anglickém venkově a v předvečer druhé světové války údajně našla dokumenty o zlověstném nacistickém spiknutí. Zprvu to vypadalo jako nahrávky z jakéhosi jednání, ovšem když Anne došlo, co drží v rukou, začala se bát. Její život byl ohrožen a Anne se musela rozhodnout, co udělá… zradí nebo bude hrdinkou? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Morien 

všechny recenze uživatele

Cože? Cože?! Co je tohleto proboha za film? Šťastní lidé pobíhají po zřícenině v západu slunce? Mrtví lidé promlouvají z plátna k živým? Krásné ženy sedí esteticky uprostřed pole nebo pobíhají esteticky prostředkem lesa? Podivní, outsidersky vypadající chlapci překonají přes den obrovské vzdálenosti a nebojí se slunce? Hororoví veterináři si zaplňují stodolu mrtvými zvířaty a otcové tráví své adoptivní dcery? Skoro jako kdyby zestárlá siamská dvojčata ve dvou tělech vyprávěla mladému horlivci gotický příběh ze starých časů, ke kterému se čirou náhodou připletl začátek druhé světové války, ale ta byla taky jenom smyšlená. Ten film je halucinace halucinace v halucinaci! Největší škoda je, že té stařence nezačaly na konci lítat blesky z očí a nezabily je všechny. ♥ ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Anne objeví jednu gramofonovou nahrávku a najednou kolem ní začnou její blízcí umírat.. Opravdu podivný film, u kterého si vůbec nejsem jistá hodnocením. Sice je to rozvleklé a po většinu času se tam nic neděje, ale mě to celkem (celkem!) bavilo a zajímalo mě, jak to s Anne dopadne. To, že se tajné služby v čele s její rodinou snažili o ústup Hitlerovi a nebáli se kvůli tomu zabíjet přátele mi připadalo dost přitažené za vlasy. Každopádně to bylo napínavé a Romola v hlavní roli sympatická, i když sem tam mluvila dost strojeně a já měla problém jí věřit i nos mezi očima. Zvláštní film. (PS:Co to zase je, ten český název?:) ) ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

To chabe ocekavani udelalo svoje. Az na par kiksu ve vztahu rezie X scenar nebudu zastirat jiste nadseni. Je to o mnoho temnejsi nez jsem ocekaval. Herci jsou velmi slusny ne-li skveli, rozhodne jsem se nenudil. Ale mam tvdou skolu, vyrustal jsem v kine pri skolnich projekcich propagandistickych spektaklu... tohle je u me napinavy thriller/drama. Uzasny Christopher Lee i kdyz jen na par minut. Zvlastni, kdyz petasedesat let po valce hrajete ve filmu zasazenem do doby tesne pred valkou, postavu ktera by byla mladsi nez vy jste tenkrat skutecne byl... . Christopher Lee ovsem jak mnozi zaciname tusit neni uple clovek... . ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tak si hovorím...paráda, to bude určite kvalitná paranoia, no a hovno! Vykľula sa z toho nakoniec taká blbosť, že mi došlo, že som to už čakal od neviem kedy, akurát som tomu nechcel veriť... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pokus o špionážní až mysteriózní drama je tak urputný, až je směšný. Kromě zdlouhavé střední části, která nesmyslným natahováním pokusů hlavní hrdinky zjistit, co se kolem ní děje, diváka prostě ubije. Věrohodná není ani jedna ze dvou časových rovin. KOUSEK DĚJE V té ze současnosti se dva bratranci zpovídají svému dalšímu, nikdy neviděném bratranci, který je asi tak o 60 let mladší než oni. Nikdo se nezeptá, kde se vzal, jestli je opravdu jejich příbuzný, proč se ptá na přísně střežené letité rodinné tajemství a proč mu oni hned a bez vytáček všechno povyprávějí.____ V rovině z minulosti se zčista jasna milující rodina začne k oblíbené, byť adoptované, dceři, chovat jako klubko zmijí. Až na adoptivní matku, která je patrně psychicky postižená, protože jí nevidíme jinak, než že se hrabe v záhonech - to je snad špatný vtip?! Otec rodiny na tom s rozumem nebude o moc líp, když usiluje o smír s Německem poté, co byla už vyhlášená válka. Nepohodlnou dceru vězní a pak ji klidně nechá utéct. Adoptivní bratr to už má nejspíš po rodičích poděděné taky, takže blonďaté modroočce vysvětlí, že její biologičtí rodiče byli Cikáni a jejího zavražděného milence schová do kůlny k utraceným zvířatům a nejspíš ho i s těmi zdechlinami nechá veřejně spálit. Nejspíš s tím odůvodněním, které používá celá rodina: začala válka a žijeme v divné době._____ Je to blábol v nádherných kulisách a s promarněnými výkony výborných herců. /15. 4. 13./ ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Herci pěkně hrají, pronášejí inteligentní dialogy, divák se může kochat úžasnou anglickou krajinou, všechno to vypadá dobově přesně, oblíbenec Tennant tu pronese větu, že by Angličané před začátkem druhé světové války neměli kašlat na Československo :-), Romola Garai je kočka k pohledání... jenže je to prostě docela nuda :-/ Těch 120 minut se táhne až moc nepříjemně a nic to nezachraňuje ani "šokující" pointa. Přesto to úplná ztráta času nebyla. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Výborný námět. Že se mnozí Angličané stavěli k válce s nacisty rezervovaně, je dostatečně známá věc, ale nepamatuji si, že by na tom někdo postavil zápletku filmu. Castingu není co vytknout a pořád je pro mě zaháda, proč Romola Garai ještě nedobyla Hollywood. A povedla se i dobová atmosféra s interiéry i exteriéry, které k ní neodmyslitelně patří. Jenže tu chyběl schopný vypravěč. Poliakoff se pohybuje na hraně romantiky, dramatu a thrilleru, ale jakoby se bál alespoň do jednoho z žánrů šlápnout pořádně, takže romantice chybí jiskra, dramatu naléhavost a thrilleru napětí. Z toho pramení řada nudných a nic neříkajících sekvencí, které víc než cokoliv jiného působí jako snaha uměle film natáhnout a celkový výsledek je rozpačitý. Je to o to větší škoda, že podobné téma není moc atraktivní a tudíž se ho v dohledné době nejspíš nikdo nechopí. 55% ()

faana21 

všechny recenze uživatele

viděna polovina snímku v letadle do té doby, nez jsem usnul. protagonistka k nakousnuti, ale jinak utlachaná nuda ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní scénář. Možná bych spíš měl použít slovo nelogický nebo přitažený za vlasy a nebo geniální? Já se spíše klaním té horší variantě. Nehledě na rozháranou režii a docela nevychytaný casting. Neříkám, že film nemá světlé momenty. Ty jsou však zastoupeny pouze epizodně a stejně tak vyznívá i celý film. Příběh nedrží pohromadě. Je mi líto, že jsem zrovna v tomhle musel vidět Billa Nighyho. Ale naopak jsem rád, že jsem mohl poznat Romolu Garai. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Nějak mi není úplně jasný, proč tenhle film vůbec vzniknul. Asi to bude tím, že tak úplně nechápu, co měl pan autor v úmyslu sdělit. Taky úplně přesně nechápu, co tady Lee předvedl tak strhujícího, že se nad ním Rudovous tak rozplývá. Mně se mnohem víc zamlouval Nighy, kterej aspoň dokáže zahrát fakt cokoli, nejen zlověstně se tvářícího dědka. Garai se snažila, její postava na mě ale bohužel působila dojmem hysterky - no jo, já vím, oni to na ní narafičili, ona za to nemohla. Herci jsou v podstatě jediný důvod, proč dávám 3* (jo a taky ten pěknej venkovskej barák :-), protože víc ze mě u filmu, kdy jsem se polovinu času modlila, aby skončil, prostě nevydojíte. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Upřímně, čekala jsem málo, páč jsem se jako obvykle dementně řídila dle tamnějšího hodnocení, což jsem prostě neměla. Film je to skvělej a jestli si někdo stěžuje, že je ukecanej, tak já zase tvrdím, že zde není jediné slovo zbytečné a jediná minuta není nudná, vtáhlo mě to do sebe natolik, že jsem příběh hltala jako máloco. Konec sice mohli krapet zkrátit, ale to na skvělosti filmu nic moc neubírá. Skvělá podívaná a hlavně skvělá Romola, která je lepší s každou další rolí. Vřele vřele doporučuji. ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Co říct, nelíbilo se mi to. Tenhle film jsem chtěla vidět, protože je doslova PŘECPANÝ mými oblíbenými britskými herci (Romola Garai, Bill Nighy, David Tennant, Juno Temple, Charlie Cox, Jeremy Northam a nejspíš jsem na někoho i zapomněla) a odehrává se v době, o které mě film většinou baví. Ale jediný pocit, který z tohohle filmu mám, je totální zmatenost. Skončil a já měla reakci typu "What the hell?!", protože mi smysl celého filmu zřejmě naprosto unikl a jsem totálně mimo. Občas to bylo docela psycho, působilo to na mě tak, i když vlastně nevím, proč. Co se týče děje, krom toho, že jsem z něj zmatená, mi to přišlo dost nudné. Ano, byly tam pasáže, které byly napínavé, i takové, co mě vyloženě děsily (scéna s dítětem, mrtvola u veterináře atd.), ale většinu času jsem se prostě nudila. A Billovi Nighymu ty role hodných tatíků vůbec nejdou. Ještě že se pak ukázalo, že mu to vlastně nemělo jít schválně. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film by si zasloužil trošku větší přehlednost. Ten styl vyprávění je hodně zamlžený, možná aby trochu dezorientoval diváka. Ten by pak byl ještě více zthrillerovanější a parády by bylo habakuk. Zde se ale hodně mluví a neříká nic. Britský hovor okolo ničeho tu je dotažen k dokonalosti. Takže shrnuto a podtrženo nezajímavý film, který zajímavý být mohl. 60% ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Navenek to byla velmi spokojená rodinka. I přes náročnou práci otce (Bill Nighy) v politice, zvlášť v této neklidné době, kdy každým dnem může nacistické Německo rozpoutat děsivou válku, je důležité držet pohromadě. Vše se ale změní, když Anne najde v domě ukryté nahrávky z tajných vládních jednání, kde je zachyceno významné spiknutí. A Anne zjišťuje, že vše - co do té doby znala, je jen přetvářka a že by se měla začít bát o svůj život - zvlášť když všichni, kterým se svým zjištěním svěřila umírají násilnou smrtí .. Konečně - dlouho jsem hledal film, který mne zaručeně uspí - a podařilo se, je jím právě Zlomový rok 39. Na film jsem se musel dívat naněkolikrát, protože jsem vždycky vytuhl. I když námět vypadá z počátku velmi lákavě, zpracování je bohužel naprosto tragické. Ve filmu se (až po posledních pár minut) skoro nic neděje, jen Anne pobíhá o čerta k ďáblu a se všema dlouze probírá své problémy, jednotliví herci jsou ve svých rolích dokonale zaměnitelní - jediná výraznější postava je snad Romola Garai v roli Anne a Bill Nighy v roli jejího otce (a ten jen proto, že jsem stále čekal, kdy vyrobí nějakej vtípek, neb ho mám zafixovaného jako komickou postavu)... ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Tak tomuto snímku se podařilo něco, co jiným už dlouho ne - po celou dobu mě udržet v napětí. Pustila jsem si ho víceméně kvůli jeho zajímavému hereckému obsazení, což se ukázalo jako dobré rozhodnutí. Celkově mi děj přišel trochu hemingwayovský, kdy jsem chvílemi nevěděla, jestli jsem já i Anne paranoidní, nebo zda je všechno jedna velká konspirace a nikomu se nedá věřit. Velice silná byla především nejistota, neboť film vedl k myšlence, že i ti nejbližší lidé kolem vás mohou jen hrát divadlo a ve skutečnosti být proti vám a jediní, komu potom můžete věřit, jste vy sami a váš zdravý rozum, pokud vám ještě nějaký zbývá. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Velice, velice Capturing Mary, ALE jeden smrt-do-žil-nahánějící podivín byl nahrazen celou plejádou v šeru se skrývajících konspirátorů, což celkově prospělo dynamičnosti děje, navíc o roce 1939 vím přeci jen víc než o Británii 50.let a příběh je pro mě tedy značně čitelnější. Nebýt obvyklého rámu s nápisem "pokud máš čas, povím ti příběh, který se stal před mnoha a mnoha lety, že ho snad ani nemůžeš pochopit" bych dala snad i plný počet - rodinka je to vzorně mrazivá, róby jsou řádně vyžehleny a doba strávená ve sklepení se také viditelně zkrátila. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Nezajímavý scénář, špatná a nevýrazná režie, všechno to áčkové herecké obsazení zde nemá ale absolutně co hrát... 40 % ()

warrenur 

všechny recenze uživatele

Pomerne priemerna vojnova a hlavne rodinna drama. Popri znamych britskych osobnostiach zaziarila hlavne pohladna Romola Garai. Hoci sa odohrava zvacsa v nadhernych sceneriach starodavneho britskeho sidla, prizrak vojny a tajnych vladnych spojenectiev z toho dycha. Kazdopadne nic extra. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Britové rozhodně umí z na první pohled ničeho udělat hodně. Bezstarostnost vystřídána strachem, láska útlakem, ušlechtilost podlostí. Všichni herci výborní, ale nejvíce vyniká Romola Garai - však taky má nejvíce prostoru a v podstatě film stojí a padá s ní. ()

Reklama

Reklama