Reklama

Reklama

Vražda - Série 3

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2012, 9 h 40 min (Minutáž: 58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Nikolaj Lie Kaas, Morten Suurballe, Sigurd Holmen le Dous, Anders W. Berthelsen, Helle Fagralid, Stig Hoffmeyer, Olaf Johannessen (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Třetí, a zřejmě poslední série představuje bravurní završení kritikou i diváky vychvalovaného dánského kriminálního seriálu Zločin. Již předchozí dvě série se staly nejen domácími a mezinárodními hity, ale jednak nastavily laťku kvality proklatě vysoko a zásadně ovlivnily styl a vyprávěcí koncepty nadcházejících televizních produkcí nejen ve Skandinávii, ale také v celé Evropě a v USA. Třetí Zločin opět staví na vyšetřování jediného případu, které probíhá postupně napříč všemi díly série. Dramatické napětí pak vychází z provázání rovin policejního vyšetřování, osobních osudů postav blízkých oběti a vlivu zločinu na širší společnost i svět vysoké politiky. Ačkoli již dříve se tvůrcům v čele s autorem Sörenem Sveistrupem povedlo tyto tematické oblasti hodnověrně spojit, tentokrát dosáhl popsaný dramaturgický princip naprosté dokonalosti. Přišli jakoby s ideálním průnikem předností obou předešlých sérií, když na půdorysu deseti dílů bravurně gradují vyprávění a vrší zvraty po vzoru druhé série a současně přinášejí do hloubky prokreslené postavy s vlastním psychologickým vývojem a decentně rozvedenými silně emocionálními momenty, což zase bylo hlavním kladem první série.
Ve třetí sérii také dostává větší prostor ústřední figura seriálu, Sarah Lundová. Zásadová vyšetřovatelka, která nikdy nedokázala upřednostnit cokoli jiného před prací, a která tvrdošíjně šla za svou intuicí i navzdory rozkazům nadřízených, tentokrát ještě více zabředá do nového případu, ačkoli už měla spadeno na přestup na klidnější místo a vidinu rodinného života. Diváci vlastně poprvé více nahlédnou do jejího osobního života i nitra, když sledují, jak musí čelit následkům svých minulých rozhodnutí či jak její úsudek ovlivňují vlastní doposud upozaďované emoce. Stejně jako v předchozích sériích, také tentokrát představuje výraznou nadstavbu seriálu jeho přesah k reálným společensko-politickým tématům Dánska. Vyprávění tak reflektuje dobu globální finanční krize a její dopad na politiku a hospodářství. V centru dění stojí fiktivní společnost Zeeland, která ovšem coby ropný a přepravní gigant má nejen pro Dány zcela jasný předobraz v reálné domácí korporaci.
Vše začíná přivoláním policie k nalezenému tělu námořníka v docích, ale záhy se rutinní vyšetřování promění do případu s dalekosáhlými následky, když dojde k únosu, jehož pachateli ale jakoby vůbec nešlo o výkupné. Současně se vynořuje souvislost médii vehementně sledovaných událostí s několik let starým případem, jenž byl zřejmě z vyšších míst ututlán. Pátrání pak rozkrývá širokou síť různě zainteresovaných osob, z nichž každá jedná z popudu vlastních skrývaných motivací. Třetí Zločin přináší nejen napínavé zvraty a dramatické vyšetřování, ale také intenzivně emocionální sekvence a vážné etické otázky, které se váží k samotným základům spravedlnosti. Lze dovést k trestu zločince tak vysoko postavené, že se na ně tradiční zákony nevztahují? (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

johny89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ani třetí série mě nezklamala. Sarah Lund je zde asi ještě o trochu emociálně labilnější než v předchozích dílech, ale člověk se vůbec nediví, když vidí jak po ni Ruth Hedeby už tři série šlape. Policie místy působí opravdu neschopně, neboť jim pachatel několikrát uteče i když ho skoro mají. Spojení s politikou je výborné, byť mi nepřišlo tak poutavé jako v případě prvních dvou sérií. Za to děj plyne mnohem lépe a hluchých míst je zde málo. Bude se mi stýskat po tomhle seriálu, neboť to nevypadá, že by se měla natočit další série. Byť by bylo velmi zajímavé vidět, co by se dělo dál. Každopádně Dánové opět dokázali, že co se týče krimi seriálů, mají ve své zemi s hnusným počasím a placatou krajinou mnohem větší originalitu než všichni ostatní. Trochu mi tento seriál připomíná podobně kvalitní Broen (Most). ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série se celkem povedla, byť je znát, že se určitá místa už opakují. I tak je potřeba pozitivně hodnotit, že každá série řešila trochu jiný případ, že byla snaha udělat všechno zajímavější. Nicméně formát zůstával relativně stejný a čím dál se člověk dostával, tím více dokázal předvídat co a jak se dělo. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nářez. Největší fluktuace svetrů, schéma jedničky roztažené do většího vnitropolitického měřítka a provedené na poloviční ploše s mnohem větší gradací (s výjimkou cca 6. a 7. dílu se to pořád hýbe kupředu). S trochou nadsázky se tvůrcům podařilo spojit civilní politický thriller Borgen a vizuálně nabušenou temnou detektivku a la Most. Závěr vysloveně brilantní, zdrcující, možná hraniční, ale všechny jeho prvky dokonale v souladu s logikou charakterů a nastolenými motivy. Nikolaj Lie Kaas byl jako parťák skvělá volba, je to taková Lundová se spoustou testosteronu. Zatím nejlepší, co jsem v severském seriálu viděl, sakum prdum. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stejně jako v předchozích dvou sériích, i tady je problémem hlavně ta politická stránka, která mě osobně teda vůbec nezajímá. Každopádně je to ale natočené zas tak stejně dobře a je škoda, že to nepokračovalo ve stejnym stylu, jak první díl s mrtvolou v přístavu, která byla fakt realistická a masitá. Jinak člověk už tak nějak očekává všechny ty různý zvraty, odhalené tajemství a motivy jednotlivých postav, takže aspoň mě to pak ubírá ten pravej zážitek. No, stejně hodnotím zase stejně, třema hvězdičkama... ()

LadyPupu

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Emoce, napětí, spousta extrémně silných momentů, které citlivější diváky nenechají vydechnout. V téhle sérii opravdu celkově moc prostoru pro oddych není, dokonce ani v rámci politické linky. Gråbøl je tu oproti předchozím sériím ženštější, jemnější (tloušťka svetrů menší, výška podpatků větší), zato ještě urputnější. Spojení s Kaasem bylo výbornou volbou. Pro mě osobně je trojka nejpovedenější (drobné logické faily neřeším, protože citová rezonance a vymanění z letargie proběhlo). Poslední díl mě dostal jako už dlouho nic. Masakr... ()

Galerie (109)

Reklama

Reklama