Reklama

Reklama

Vražda - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2007, 18 h 55 min (Minutáž: 54–57 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Bjarne Henriksen, Lars Mikkelsen, Ann Eleonora Jørgensen, Søren Malling, Marie Askehave, Farshad Kholghi, Troels Munk, Bent Mejding (více)
(další profese)

Epizody(20)

Recenze (17)

cross 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ukázka opravdu komplexního vyšetřování jednoho zločinu, který je sice hooodně zamotaný, místy až neuvěřitelný a tím pádem i nepřehledný, ale na druhou stranu, bude vás bavit a neustále udržovat v napětí a horečných diskuzích kdo je vlastně vrahem a jak to vlastně celé bylo. Hrdiny si oblíbíte podobně jako ty v seriálu Broen, stejně jako styl vyprávění a hudbu. Opět doporučuji tak trochu protrpět pár úvodních dílů, pak už to opravdu stojí za to - což inklinuje k tomu, že kdyby autoři lehce ubrali a seriál zdrcli třeba do 12ti dílů, byla by to nezapomenutelná pecka! A ještě jedna věc - to co udělali v posledních třech dílech jim prostě neodpustím - neortodoxní a nekonvenční přístup k vyprávění, který vás prostě lidsky nesmírně zamrzí...všechny tři vyprávěné a neustále promotávající se příběhy vlastně dopadnou velmi smutně...holt, severské krimošky jsou jenom pro drsňáky...****1/2 ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Je to takový ten seriál, že jestliže už se člověk přemluví k dvaceti dílům, tak to prostě už musí dojet. Navíc pořád v něm hledá takové to „co když to udělal ten a ten…“, no a ty další teorie kolem toho. Jenže z mých zkušeností už vím, že do děje je zapleteno dost postav, které díl od dílu odpadávají. A jak už to bývá, rozuzlení je klasicky prozaické. Navíc musím přiznat, že s přibývajícími díly jsem i já zvýšil intenzitu - abych to prostě už měl za sebou a mohl si udělat čárku. Abych pravdu řekl, kdo je vrahem mě ani tak nezajímalo. Spíš pro mě byla zajímavá politická linie příběhu. Sice neměla prakticky žádný vliv na logiku celého příběhu (tak už to ale v „geniálních“ kriminálních seriálech bývá), přesto mě politické kolotoče dokázaly vtáhnout. Lars Mikkelsen v roli kandidáta na starostu Kodaně se mi velice líbil. Jeho řešení nastalých politických problémů a situací bylo obdivuhodné a inspirující. Ne už tak hlavní vyšetřující policistka, která nemohla být sympatická snad nikomu. Neříkám, že vyloženě odpuzovala, jen prostě Saga Noren je Saga Noren. Velikou logickou trhlinou v seriálu je onen stranický byt, který neustále počas celého dlouhého děje figuroval jako klíčový. Bylo v něm sice plno krve, ale jak se tam ten vrah dostal, to snad musí být záhadou i panu režisérovi. Vždyť by přece byl na tom kamerovém záznamu. A jak se tak seriál blížil k cíli, policistka Lundová tahala z rukávu stopy jako na běžícím pásu. Jak k nim přišla, to už opravdu nebudu řešit. Dvě hvězdičky ale nedám, protože vydržet dvacet dílů znamená, že určitou kvalitu a atmosféru tento extrémně nadhodnocený seriál měl. PS: SPOILER: Už v druhém díle moje žena prohlásila „ten jeho kámoš z firmy je nějaký divný“. ()

Reklama

wdo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taková trochu nastavovaná kaše. Politická linka by nemusela být, aniž by to seriál nějak pozanamenalo. Pachatele jsem odhadnul po prvních dvou dílech a v souvislosti s krádeží důkazů jsem si vzpomněl na Cimrmanovu metodu studia třídních knih. Koukat se na to dá, ale nelogičností a zbrklosti je trochu moc. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to kdysi a teď jsme koukali s přítelkyní. A po dokoukání 20.dílu jsme pak hodinu řešili, co se vlastně stalo. Kde se vzalo druhý černý srdíčko? Jak se vrah vlastně dostal ke stranickému bytu? Jak z něj pak odešel/odjel? Kde dva dny parkovalo stranické auto? Ale, než jsme se k těmhle otázkám dostali, viděli jsme parádně nasnímanou a v rámci možností scénaristicky dobře propracovanou detektivku. Sledující a v podstatě ve všech dílech nečekaně a nápaditě proplétající tři hlavní linky, a) samotné vyšetřování b) dění v rodině oběti c) dění kolem vrcholících primátorských voleb v Kodani. Forbrydelsen byla jedna z prvních „severských“ detektivek, kterou si pamatuju, že jsem viděl. A když si člověk odmyslí ty postupně nedotažené nelogičnosti v závěru, je to patřičně temná a dost psychologická krimi, stále patřící k nejlepším, které byly natočené. A má konec! Funguje i v těch dvaceti dílech (no, míň by neškodilo) i proto, že se opírá o výborné herce, včetně Sofie Gråbøl (Sára Lundová), Bjarne Henriksena (Tyse Birk Larsen) a Larse Mikkelsena (Troels Hartmann). Takže doporučuju, je docela totiž možné, že jste ještě severských noir krimi příběhů moc neviděli a tak vás tenhle jeden z prvních seriálů, který tenhle žánr přivedl do světových quality tv programů zaujme svojí kvalitou a zpracováním. Dáváme 70%female a 80%male, tenhle seriál prostě nejde jen tak odmávnout, byl moc dobrej. A i když je z roku 2007, pořád funguje. I s těma svetrama vyšetřovatelky Lundové. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

ehm. proč všechno v noci. efekt: WAU!WAu!Wau Wau. Wau Wau. wau wau. wau. Wau? what? ehm. problém všech detektivek je, že musí stát na pevném základu. V podstatě musíte buď jen nechat všechny ve spoustě nezodpovězených otázek, anebo, což je případ tohohle seriálu, úplně odkrýt veškerou zápletku. Jenže aby to zůstalo dobrým seriálem, tak v tomhle druhém případě potřebujete zápletku super neprůstřelnou. Tady je tolik nelogičností a takového množství nekonzistence, že si tak od desátého dílu říkáte... už? neee Už? neee... kdy už to skončí?... jo a brutální neprofesionalitu kodaňské policie snad ani tvůrci sami nechtěli takhle odhalovat :D 35% za první séri - a i přes téma se mi spalo dobře, protože to nebylo tak věrohodné, jako u jiných detektivek. p.s.: ono to téma nebylo špatné, ale postavit sérii na tom, že ji potřebuju natáhnout a do každého dílu vložit nějakou smyčku většinou vede do kšá... ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama