Reklama

Reklama

Vražda - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, 2007, 18 h 55 min (Minutáž: 54–57 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Bjarne Henriksen, Lars Mikkelsen, Ann Eleonora Jørgensen, Søren Malling, Marie Askehave, Farshad Kholghi, Troels Munk, Bent Mejding (více)
(další profese)

Epizody(20)

Recenze (17)

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá první řada, byť původně mělo jít o samostatný seriál, byla docela zajímavá. Akorát prvních několik dílů si člověk musel projít nudnější pasáží, pak se to rozjelo. Přišlo mi, že snaha o náhlé zvraty byla poněkud umělá. Snaha obvinit někoho, aby byl později očištěn, mi přišla poněkud laciná, neboť v té době nebyla jasná spousta věcí. Také byl seriál zbytečně dlouhý, dokážu si ho představit zhuštěný do méně dílů. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, který má amerického bratříčka a asi i víc emotivního, ale jinak jak přes kopírák. Forbrzdelsen se mi ale opravdu líbil, taková umanutá a nevýstřední až na jeden hnusný svetr hlavní postava se jen tak nevidí. Bohužel je tam pár nudných částí, které tvůrci mohli vklidu vypustit aniž by se něco stalo. Každopádně závěry dílů byli natolik perfektní, že to člověka nenachalo spát a musel si pustit další díl. Pochopitelně vrah byl známí téměř okamžitě, ale to neznamená, že budete pochybovat. Prostě Dánský krimi, na most to nemá, ale má to na hodně. ()

Reklama

Franki69 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to kdysi a teď jsme koukali s přítelkyní. A po dokoukání 20.dílu jsme pak hodinu řešili, co se vlastně stalo. Kde se vzalo druhý černý srdíčko? Jak se vrah vlastně dostal ke stranickému bytu? Jak z něj pak odešel/odjel? Kde dva dny parkovalo stranické auto? Ale, než jsme se k těmhle otázkám dostali, viděli jsme parádně nasnímanou a v rámci možností scénaristicky dobře propracovanou detektivku. Sledující a v podstatě ve všech dílech nečekaně a nápaditě proplétající tři hlavní linky, a) samotné vyšetřování b) dění v rodině oběti c) dění kolem vrcholících primátorských voleb v Kodani. Forbrydelsen byla jedna z prvních „severských“ detektivek, kterou si pamatuju, že jsem viděl. A když si člověk odmyslí ty postupně nedotažené nelogičnosti v závěru, je to patřičně temná a dost psychologická krimi, stále patřící k nejlepším, které byly natočené. A má konec! Funguje i v těch dvaceti dílech (no, míň by neškodilo) i proto, že se opírá o výborné herce, včetně Sofie Gråbøl (Sára Lundová), Bjarne Henriksena (Tyse Birk Larsen) a Larse Mikkelsena (Troels Hartmann). Takže doporučuju, je docela totiž možné, že jste ještě severských noir krimi příběhů moc neviděli a tak vás tenhle jeden z prvních seriálů, který tenhle žánr přivedl do světových quality tv programů zaujme svojí kvalitou a zpracováním. Dáváme 70%female a 80%male, tenhle seriál prostě nejde jen tak odmávnout, byl moc dobrej. A i když je z roku 2007, pořád funguje. I s těma svetrama vyšetřovatelky Lundové. ()

johny89 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle seriál je jako lavina. Na začátku je to trochu nuda, ale postupně se to dost zamotává a to, co v jiných seriálech stihnou vyšetřit za hodinu, se tu řeší 20 hodin. Mnohem lépe se díky tomu prokreslí charaktery postav, jejich dobré i špatné vlastnosti a ukazuje to také omylnost vyšetřovatelů a politický tlak u jaký se u podobných afér může vyskytnout. Rozhodně to hodnotím jako jeden z nejzajímavějších a nejvěrnějších seriálů v krimi oboru. Má to velmi podobný charakter jako další dánský skvělý seriál Broen. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Je to takový ten seriál, že jestliže už se člověk přemluví k dvaceti dílům, tak to prostě už musí dojet. Navíc pořád v něm hledá takové to „co když to udělal ten a ten…“, no a ty další teorie kolem toho. Jenže z mých zkušeností už vím, že do děje je zapleteno dost postav, které díl od dílu odpadávají. A jak už to bývá, rozuzlení je klasicky prozaické. Navíc musím přiznat, že s přibývajícími díly jsem i já zvýšil intenzitu - abych to prostě už měl za sebou a mohl si udělat čárku. Abych pravdu řekl, kdo je vrahem mě ani tak nezajímalo. Spíš pro mě byla zajímavá politická linie příběhu. Sice neměla prakticky žádný vliv na logiku celého příběhu (tak už to ale v „geniálních“ kriminálních seriálech bývá), přesto mě politické kolotoče dokázaly vtáhnout. Lars Mikkelsen v roli kandidáta na starostu Kodaně se mi velice líbil. Jeho řešení nastalých politických problémů a situací bylo obdivuhodné a inspirující. Ne už tak hlavní vyšetřující policistka, která nemohla být sympatická snad nikomu. Neříkám, že vyloženě odpuzovala, jen prostě Saga Noren je Saga Noren. Velikou logickou trhlinou v seriálu je onen stranický byt, který neustále počas celého dlouhého děje figuroval jako klíčový. Bylo v něm sice plno krve, ale jak se tam ten vrah dostal, to snad musí být záhadou i panu režisérovi. Vždyť by přece byl na tom kamerovém záznamu. A jak se tak seriál blížil k cíli, policistka Lundová tahala z rukávu stopy jako na běžícím pásu. Jak k nim přišla, to už opravdu nebudu řešit. Dvě hvězdičky ale nedám, protože vydržet dvacet dílů znamená, že určitou kvalitu a atmosféru tento extrémně nadhodnocený seriál měl. PS: SPOILER: Už v druhém díle moje žena prohlásila „ten jeho kámoš z firmy je nějaký divný“. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama