Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 9
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Recenze (143)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Průběžně mě informujte." Až doteď jsem nechápal, co k nám mráz se severu přináší tak úctyhodného (viděl jsem dvě verze Mužů, co nenávidí ženy a četl jednoho Nesboa), ale tenhle hřebíček uhodil přesně na moji hlavičku. Zločin jako psychologický rozbor příčin, následků, falešných stop a ztráty cenného, to vše se nepohybuje ve vakuu, takže sledujeme i dánskou společnost - s vírou, politikou a multikulturalismem a nejzakousnutější policistkou široko daleko. K tomu poslouchám typický soundtrack, nechávám se unášet na rychlém tempu vyprávění a cítím se jako před deseti lety, kdy jsem seriály vyloženě sosal. A zajímavé je zjištění, že na americkém remaku si udělal jméno autor ceněného Temného případu. Megaspokojenost. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Problémem první řady je za 1. nezvládnutost konceptu 2. neusazenost formy. Bod jedna znamená zhruba to, že dvacet dílů znamená tolik zvratů a falešných stop, že v části 17 se zdá, že se začnou zatýkat i členové filmařského štábu. Detektivové se chovají jako afektovaní šílenci, pro něž vina plyne z jediného (byť nepřímého) důkazu. Problém nakonec je, že některé "sidetracky" už prostě budí dojem účelových retardací děje a navíc se člověk v tom množství klamného balastu začne trochu izolovat od detailů případu. Bod dva znamená, že první asi 3 díly vypadají jako řadová televizní detektivka s nevábným vizuálem. Teprve nástup zkušeného Henrika Rubena Genze z toho udělá zajímavou a temnou podívanou s nápaditým využitím "psychologických" detailů. Jinak jsem ale spokojený - nápad se třemi paralelními rovinami je celkem dotažený, byť rodinná linie občas sklouzává k rozpačitému přešlapování. Obrovským kladem je obsazení v čele s neuvěřitelně charismatickým Larsem Mikkelsenem (ach ty rodinné geny) a spoustou postav, které ve své nevýraznosti získávají typicky severské kontury zaťatých a posedlých podivínů (platí to hlavně o ústředním duu). Zločinu si prostě cením jako odvážného pokusu ukázat vyšetřování jako drama plné omylů a osobních tragédií. Konec je bezchybný, ani tak ne proto, že by byl překvapivý, ale spíš pro to, jak dokonale respektuje anti-happyendovost. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sarah Lund a její nevyčerpatelná zásoba hnusných huňatých severských svetrů jako spojovací články dvacetidílné série o dvacetidenním vyšetřování vraždy kodaňské středoškolačky. Případ, kde nic není jak se zdá; a ne sovy v tom tentokrát žádnou roli nehrají, byť právě Twin Peaks bývá ve spojitosti s tímto seriálem často (neopodstatněně) zmiňováno. První řada (ano, je i samostatně stojící druhá desetidílná) sází na „jinakost“ a skoro až zastydlost v postupech, které se na seriálovém poli nosily před desítkami let. Tohle je spíše než standardní kriminálka politické a lidské drama hodně pracující s pocity (postav i diváka). Jedna z mnoha zvláštností pramení z toho, že děj je takřka výhradně sledován z pohledů čtveřice postav. Komisařky Sarah Lund (vyšetřování a obětování osobního života; nečekejte drsňačku s bouchačkou, tohle je taková „Wallanderová“), hvězdného politika na vzestupu Troelse Hartmanna (politické čachry a intriky před nadcházející volbou primátora; zpočátku nápadně podobné Palmerově linii z první řady 24 a později State of Play) a rodičů zavražděné manželů Birk Larsenových (dopad na rodinu, vyrovnávání se s tragédií, reakce okolí, touha po pomstě). Což má za následek, že devět z deseti pro děj zásadních událostí se odehraje mimo obraz. Nejmarkantnější to je v krimi lince, kde samotné vyšetřování nemá skoro žádný prostor; Sářin parťák vše oddře, nalezne, vyslechne, dopadne, ale my z toho nic nemáme, jelikož se to vše dozvídáme až z jeho telefonátů Sarah. Ona vůbec ta kriminální část bude paradoxně pro mnohé největším úskalím série. S vědomím, že to má dvacet epizod souvislého děje je od prvního momentu jasné, že podzápletky na dva či tři díly ve stylu „další podezřelý co to už určitě nade vší pochybnost udělal“ nikam nevedou. Tvůrci příliš otálejí s vyjevením toho, co je divákovi stejně dávno jasné; je-li od počátku polovina stopáže každého dílu o politice, radnici a volbách, tak těžko někoho překvapí, že se tam vyšetřování nakonec neodvratně stočí. Stejně tak není problém záhy odhalit kdo je vrah či zůstávající pachuť, že i po finálním odhalení přetrvá dost aspektů, kde logika při zpětném pohledu úpí... Přes veškeré tyto výtky se to však nerozpakuji označit za jedno z nejzajímavějších novodobých seriálových kriminálních dramat ze staré školy. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to opět jeden z velmi vydařených seriálu ze severské kinematografie. Sarah Lund s Janem Mayerem byla moc sympatická volba a ostatní herečtí protagonisté rozhodně nezůstali o nic pozadu. A navíc seveřani zkrátka umí navodit tu správnou ponurou atmosféru, která se linula celým dějem. Místy zajímavě propletené, někteří podezřelí odpadají, aby je vzápětí nahradili jiní, takže nuda to rozhodně nebyla a co určitě chválím, je skvělý český dabing. Finální část byla asi nejzajímavější a možná pro mnohé příjemným, nečekaným zakončením první série. Měla bych jen dvě menší připomínky, kde se jedna tak trochu týkala Sarah. Nemohu si pomoct, ale chvílemi mně připomínala svou přílišnou emancipovaností Julii Lescotovou z francouzského seriálu, ale to byla jen malá vada na kráse. Ale i tak to byl další moc příjemný zážitek letošního roku. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Sakra, tak teď netoužím po ničem jiném než aby někdo natočil bratry Mikkelseny, jak svádějí (hihihi) dvouhodinový souboj v zírání s nejistým výsledkem. Jo a detektivka taky dobrá. --- Po druhé a třetí sérii: Pořád je to celkem napínavá zábava se koukat, ale když to člověk všechno vidí v rychlém sledu, tak ta forma sama sebe začíná trochu diskreditovat. Takové to, že úplně vždycky úplně všichni vědí ještě o dva tajné levely informací víc, než původně dali najevo, a celou dobu lhali bez hnutí brvy, se začne trochu zajídat. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na dánský Zločin jsem poprvé narazil ve dvou pochvalných textech Jana Čulíka coby editora internetových Britských listů, kde se rozplýval nad kvalitami špičkového seriálu, který údajně představuje úplně novou úroveň seriálové tvorby. Duševní pochody intelektuálů bývají nevyzpytatelné, a tak jsem tuto informaci bral s rezervou, protože její autor nedávno dokázal pochválit Bastardy, jeden z největších průšvihů české kinematografie posledních let. Příznivé bylo ale i hodnocení na CSFD (byť s nízkým počtem hodnotících). Nakonec jsem tedy Zločin prubnul, ale ani po čtyřech dílech mi není jasné, v čem spočívá proklamovaná výjimečnost seriálu, protože před mýma očima se odvíjela celkem stardardní televizní detektivka neúměrně rozdělená do 20 dílů, na které nemám trpělivost ani chuť. Pokud kdysi David Lynch natočil Městečko Twin Peaks, o pátrání po pachateli konkrétního zločinu mu vlastně nešlo a divácká přitažlivost spočívala na hypnotické atmosféře a fascinujících proměnlivých charakterech. Dvacet hodin života strávit sledování vyšetřování jediného kriminálního případu je nad mé síly i přes sympatickou vyšetřovatelku a charisma Larse Mikkelsena coby ambiciozního hráče na politickém kolbišti. Mám totiž pocit, že sledování jediného dílu Breaking Bad mi přináší díky lepšímu uchopení a vývoji postav větší uspokojení než čtyři hodiny strávené v přítomnosti těchto Skandinávců. Stephen King tvrdí, že netrpělivý čtenář, který si odskočí na závěr knihy, aby se předčasně dozvěděl pointu, páchá ten nejhorší literární zločin. Já se dopustil podobného hříchu, když jsem si po čtvrtém díle odhadl potenciálního vraha a poté zjistil, že jsem se vážně strefil - což sice možná svědčí o mé genialitě, ale spíš o tom, že přes svoji pověst je Zločin na můj vkus příliš předvídatelný. V tomto případě se nicméně vzdám hvězdičkového a procentuálního hodnocení... ()

Dellamorte 

všechny recenze uživatele

V anglickej slovenčine " THE KILLING ". Úvodnej 13 dielnej sérii som odhryzla naviják a už sa veziem na škandinávskych saniach do neznáma. Vydarený kúsok , ktorý pozorného diváka nenechá na pochybách , že Twin P. môže obsahovať aj severný vietor. Skoro až noir seriálové spracovanie , ktoré zvýrazňuje úlohu Sarah pri identifikovaní bezduchej Rosie do filmového bezvedomia . Spomalené spracovanie nemá na celkový filmovo výživný účinok žiaden vplyv.Pre Mňa YO serial choice ! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Pripomínalo to dlhodobé tešenie sa na stretnutie so zaujímavým človekom, ktorý mi má čo povedať, no po vytúženom stretnutí s ním ostane v ústach taká divná pachuť, z ktorej sa postupne spamätávam spomínaním na mňamkové chvíle, počas ktorých som si predstavoval rôzne zaujímavé varianty a možnosti, no realita sa ukázala byť omnoho fádnejšou. ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na obrovské ploše rozehrané krimi drama odehrávající se ve dvou základních pramenech - klasické krimi a volebního boje o magistrát, přičemž onen druhý proud je bezmála zajímavější, než základní tahoun z policejního prostředí. Závěr, na který se tu několikrát žehrá, mi nevadil, je třeba brát v úvahu, že se jedná o severské drama, nikoliv o americkou pohádku. Váhal jsem i nad pátou hvězdou, ale nakonec jsem ji nedal právě pro onu strašlivou délku. Po třetí sérii jsem nucený přidat i pátou hvězdu. protože něco tak chytře napsaného, skvěle zrežírovaného, navíc osobitého zemí původu se jen tak nevidí. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvodem bych chtěl poznamenat, že můj komentář možná nebude zase až tak zcela objektivní, nicméně to mi vůbec nebrání k tomu, abych dal plný počet a zařadil tenhle seriál do mojí topky. Jistě, je zde možná celkem hodně podezřelých, pro někoho až příliš, možná by nevadilo seriál o pár dílů zkrátit, ale tohle jsou pro mě všechno naprosto nepodstatné a zanedbatelné detaily. Vůbec, osobně se mně neustále nacházení nových možných pachatelů líbilo, přišlo mě takové lidské, s tím, že i v policii jsou lidé, kteří dělají chyby, jako v každém jiném zaměstnání. Dále už žádné nedostatky nevidím. Ať už to byl naprosto bezchybný dabing, skvěle udělaný konec a nebo třeba výběr herců. Jak Sofie, v roli policejní komisařky, tak Lars v roli komunálního politika a nebo namátkou Bjarne v roli truchlícího otce, tihle všichni herci byli velmi dobří a to jsem vybral jenom zlomek. Do Zločinu jsem se opravdu zakousl na začátku a abych byl upřímný, nepustil jsem ho zcela ani na konci a už se nemůžu dočkat, až začnu s druhou a pak se třetí sérií. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Seveřané jsou vážně zvláštní tvůrci. :-) Trochu Twin Peaks, čili člověk nesmí úplně všechno moc řešit... První řada je prostě TOP!!! :-) ()

triatlet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Původně jsem měl v plánu každý den kouknout na jeden díl. Nevydržel jsem a během týdne jsem zhlédl celou první řadu. Autoři zajímavě pracovali s různými odbočkami a věrohodně zachytili charaktery postav. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako americká dvojička z roku 2011 (technicky, herecky), ale trocha naťahované, niekedy skoro hodinová časť posunie dej len máličko. Keďže ide o presnú kopírku, dá sa povedať to isté, že prvé dve série stoja za to a potom to začína upadať. Kým sa zaoberajú jedným prípadom, má to svoje čaro, potom sa už varí len na základe predchádzajúceho úspechu. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

98% První tři díly jsou slabší, vypadají jako televizní inscenace, ale poté se začne atmosféra výrazně zlepšovat. Scény v rodině mrtvé dívky se zdají nudné, ale zase je to něco, co jinde v žádné detektivce neuvidíte a nakonec do celého příběhu zapadnou. Z každou epizodou děj krýsně graduje a napětí narůstá. I když jsem od první chvíle tušil, kdo bude vrah, byl jsem několikrát tak dokonale sveden ze stopy, že už jsem pak vymýšlel lepší konspirační teorie než Daniken. I když není úplně na konci vše do vysvětleno, tak to přesto do sebe zapadá a za skvělou atmosféru a nadávkování epizod musím dát plný počet. Protože první série je nejlepší detektivka, jakou jsem kdy ve filmu/TV viděl. (A ČT tomu vyrobila opravdu excelentní dabing). ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úvod seriálu ma hneď veľmi zaujal, pretože konečne priniesol niečo nové a zaujímavé. Sledovanie prípadu vraždy nielen z pohľadu kriminalistov, ale aj rodiny a politický kontext v jednom sa až tak často nevída. Postupne však nadšenie opadlo, pretože dvadsať častí bolo skutočne premrštených na vyriešenie jedného prípadu. Vôbec sa Američanom nečudujem, že seriál veľmi rýchlo okopírovali. Nevidela som ich verziu a ani sa na ňu v blízkej budúcnosti nechystám, pretože napriek tomu, že verím, že ich spracovanie je kvalitné a odstránili so seriálu, to čo tu považujem za malé chybičky "krásy" viem, že to čo do svojej tvorby dokážu vložiť severania svojím duchom je neopakovateľné a preto zostanem zaryto verná originálu. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ Pay-TV PREMIÉRA: AXN Crime = ?.?.201?, réžia českého znenia = +ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČT 2 = 6.1.2013, réžia českého znenia = (8.1.2013) ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Pověstná temná atmosféra boduje i v tomto výborném seriálu z Dánska a nemíjí žádnou z hlavních dějových linií. Ať už se jedná o dění kolem hlavnho vyšetřovacího dua, ostříleného komunálního politika Hartmanna, bravurně ztvárněného Larsem Mikkelsenem, či příbuzných zabité dívky. To, že se vyšetřování jedné vraždy táhne po celých dvacet dílů první série, podle mě příliš na dramatičnosti příběhu neubralo. I když podezřelých bylo tolik, že to ke konci vypadalo, že komisařka Lundová postupně zatkne a zase propustí celou Kodaň, její vyšetřování mě bavilo a zůstala jsem v napětí až do poslední epizody. ()

amirgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po té, co jsem se vypořádala se zločiny českého dabingu, mohu přinést také trochu toho svého dříví do lesa. Marigold tady vtipně poznamenal, že seriál je natolik paranoidní, že očekával, že se mezi sebou začnou zatýkat i členové štábu. Nicméně já jsem nabyla pocitu, že již před natáčením byl zatčen dramaturg, střihač, scénárista a fotograf. Režisér byl patrně ve vazbě a zbytek štábu se rozdělil na tři skupiny, které se věnovaly třem natáčecím místům separovaně, přičemž se pak patrně velmi neochotně vzdávaly každého decimetru natočeného materiálu. Rozvleklým scénám založeným na neustálém opakování replik a situací, případně jejich několikanásobným předjímáním, dabing ještě více škodil zplošťováním už tak dost plochých replik ... pravda dánština i čeština jsou konsonantické jazyky, ale někdy ani to nepomáhá ... Někdy ve čtvrtém díle asi pustili z basy scénaristu a dramaturga nabrali další. V dalších dílech už se vrátil z výslechů i režisér a vzal s sebou i střihače. Jen fotografa, který asi dostal nějaký větší flastr, nahradili tím, že natáčeli vesměs ve tmě. Ale zpět k ději. Po prvotní rozvleklosti mne příjemně překvapila akcelerace, která vrcholí v polovině seriálu. Zápletka je postavena na neprofesionalitě policie na jedné straně a neuvěřitelné schopnosti lhát o každé volovině u všech okolo na straně druhé. Policejní neschopnost spolčená s policejní zbrklostí je frustrujícím motivem celého seriálu. Lhaní a mlžení pak zajišťuje dostatečné paranoidní zázemí. Nicméně od pátnáctého dílu se ono vršení neschopnosti a lží vymkne z rukou i skupině scénáristů. Seriál se snaží buďto nabrat dech na posledních pět dílů, které není čím naplnit, nebo je to delší projekt, který se přetemperoval a rozpadl ... a stejně nakonec zůstal in media res. V každém případě se v seriálu objeví některé skutečností, které nevysvětlí ani policisté ani scénáristé ani desatero pátera Knoxe a nezbývá tedy než doufat, že "si toho divák nevšimne". Všimne. Jinak je vidět, bratři Mikkelsonovic se pobratřili. Temný hudební podkres byl skvělý. Tým radnice vítězí čtyři-jedna-jedna. Je těžké nalézt sourodé hodnocení pro celý průběh seriálu. Po prvních dílech bylo tak na dvě, pak se zvýšilo na pět a pak zase kleslo v posledních pěti dílech ... no snad z toho mého hodnocení budete moudřejší než já. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dost průměrné. Jednak je to neskutečně protahované, protože 10 dílů by bylo až až - zvraty v ději a při vyšetřování byly už tak postavené na hlavu, že skutečně, jak píše v komentáři Marigold, už jen chybělo zatýkání mezi členy natáčecího štábu. Druhak bylo chování postav mnohdy až idiotské a scénárista s dramaturgem museli být sťatí. Přesto to mělo i světlé chvilky, jen díky tomu se to dosápalo na celé tři hvězdičky. S jistotou ale budu tvrdit, že na Forbrydelsen II a III už koukat a ztrácet tím tak čas nebudu. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama