Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 2
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Recenze uživatele Ixbalanke k tomuto seriálu (2)

Vražda (2007) 

Opravdu skvělá kombinace kvalitní inteligentní detektivky a vnímavého filmu. Počítá se tu s emocemi pozůstalých a s různými morálními aspekty, které obyčejně v kriminálních filmech zanikají či chybí vůbec. Navíc tu není žádné hloupé a prázdné tlachání a hlavní hrdinové nejsou založeni na tom, že mají velké kozy či napuchlé bicáky (či jiné svaly). Lund je sympatická od první chvíle (asi tomu pomohl vtip s nafukovacím panákem:) Dala bych i 6 hvězd kdybych mohla. Ale chtěla bych zdůraznit, že hlavní díl na tomto úžasném projektu má spisovatel, tvůrce příběhu, který se velmi často v rámci filmů upozaďuje, nebývá zmíněn ani u informací filmu apod. - Søren Sveistrup, Birger Larsen. Ke konci mě trochu štvalo, jak jí všichni bránili ve vyšetřování, i když evidentně jen ona věděla co dělá. Ostatní hráli jen tupé panáky. To bylo trochu přehnané. Uvidím, zda budu mít odvahu podívat se na americkou verzi, ale už teď předpokládám, jak bude vypadat. A s negativními předsudky se špatně užívá podívaná:) A s Twin Peaks to nemá společný opravdu nic... PS: na titulky.com jsou titulky k 1.dílu:) ()

Série 2 (2009) (S02) 

Druhá série mi připadá slabší než první. Brix z vyšetřování vražd nejdřív prosí Lund, aby pomohla a za pár hodin jí připomíná její chyby z 1. série (podle mě teda nic zlého neudělala) a chce ji z vyšetřování vyloučit, i když je opět jen ona z celé policie schopná jakýchkoliv konstruktivních úsudků. Přehnaně se vytváří o Lund dojem, že je vyvrhel policie a má špatné postupy, když je přitom asi jediná, kdo tam má mozek a musí všechno vždy vymyslet za všechny. Série je o polovinu kratší, protože se děj koncentruje už jen na vyšetřování a byl úplně vypuštěn velmi detailní pohled do světa obětí a jejich rodiny apod. To se mi na první série velmi líbilo, psychologie obětí. Tak podrobně jsem to zatím v žádné detektivce neviděla. Musím ale uznat, že od 7. nebo 8. dílu to nabírá zajímavějších a méně odhadnutelných obrátek a konec je teda docela haluz. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama