Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 6
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Videa (9)

TV spot 6

Recenze (144)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako americká dvojička z roku 2011 (technicky, herecky), ale trocha naťahované, niekedy skoro hodinová časť posunie dej len máličko. Keďže ide o presnú kopírku, dá sa povedať to isté, že prvé dve série stoja za to a potom to začína upadať. Kým sa zaoberajú jedným prípadom, má to svoje čaro, potom sa už varí len na základe predchádzajúceho úspechu. ()

venison

všechny recenze uživatele

Po pilotu: Jelikož mám brutálně nakoukanou americkou verzi Zločin, tak jsem musela po 10 minutách pilot vypnout. Určitě je to stejně skvělé, ale já to prostě nedám. Za prvé mám oblíbené americké protagonisty a za druhé je to naprosto totožně odvyprávěné, takže přesně vím, jaká bude dalsí scéna. ()

Reklama

Lmslaver 

všechny recenze uživatele

Dobrý seriál, jen zbytečně uměle natahovaný o nezáživné, nudné a nic neříkající scény, policie se tu občas chová dementně a přehlíží jasné stopy, svědci a rodina často mlčí, nebo mlží aniž by k tomu měli nějaký vážný důvod a tím se vyšetřování natahuje, nebo tápe špatným směrem. Zkrátit to o pár dílů, tak je to pecka. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

98% První tři díly jsou slabší, vypadají jako televizní inscenace, ale poté se začne atmosféra výrazně zlepšovat. Scény v rodině mrtvé dívky se zdají nudné, ale zase je to něco, co jinde v žádné detektivce neuvidíte a nakonec do celého příběhu zapadnou. Z každou epizodou děj krýsně graduje a napětí narůstá. I když jsem od první chvíle tušil, kdo bude vrah, byl jsem několikrát tak dokonale sveden ze stopy, že už jsem pak vymýšlel lepší konspirační teorie než Daniken. I když není úplně na konci vše do vysvětleno, tak to přesto do sebe zapadá a za skvělou atmosféru a nadávkování epizod musím dát plný počet. Protože první série je nejlepší detektivka, jakou jsem kdy ve filmu/TV viděl. (A ČT tomu vyrobila opravdu excelentní dabing). ()

Faila 

všechny recenze uživatele

První série byla trochu zdlouhavá, v některých dílech se děj téměř neposunul, spíše se ještě víc (a zbytečně) zamotával - zkrácení následujících dvou sérií na polovinu byl dobrý krok. Za mě je ale Zločin perfektní seriál s kvalitním hereckým obsazením, vynikající hudbou, propracovanými příběhy a úžasnou atmosférou. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (7)

  • Sofie Gråbøl (Sarah Lund) nedoufala, že by se mohla natáčet další série seriálu, protože první byla ukončená s uzavřeným koncem. Nicméně se dostalo na natáčení druhé a nakonec dokonce i třetí série díky velkému úspěchu jak na domácí scéně, tak v zahraničí. (luciasce)
  • Seriál pojednává o jednom případu v průběhu celé série, protože tvůrci se rozhodli natočit kriminální seriál více podobný situaci v Dánsku, na rozdíl od americké koncepce, kde připadne jeden případ na jeden díl. Tolik vražd by totiž dánské publikum nepřijalo jako uvěřitelné, protože Dánsko je jedna ze zemí s nejnižší kriminalitou. (luciasce)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama