Reklama

Reklama

Napínavá filmová fikce o havárii atomové elektrárny Dukovany! Děj thrilleru "Jaderná havárie: Den první" se odehrává bezprostředně po havárii atomové elektrárny Dukovany. Do ovzduší unikne větší množství radioaktivity a závod speciálního záchranného týmu s časem začíná. V zamořené oblasti se ocitne i městečko v rakouském pohraničí, jehož obyvatelé jsou ve smrtelném nebezpečí. Krizové centrum uzavře prostor a vysílá na pomoc obyvatelstvu zvláštní jednotky. Minutu po minutě sledujeme boj o záchranu lidských životů v krizovém centru i přímo v ohnisku ohrožení. Podaří se několika osamoceným jedincům uniknout včas ze zóny smrti? Přestože je tento strhující příběh jen pouhou spekulací, věrně vykresluje situaci, která by mohla nastat po havárii jaderné elektrárny! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (35)

Monggol odpad!

všechny recenze uživatele

"A kdo udělal Sigmunda pekaře šéfem? Babyloňani, Egypťani?" Tí Rakúšania sú ale svine. Najväčšieho odborníka na únik radiácie z Česka si drzo zrazia na ceste a nechajú ho zhebnúť. Schválne som to pozrel celé až do konca, pretože na základe pekných tunajších komentárov som bol na to veľmi zvedavý a nesklamalo ma to. Je to sranda. A tá tehotná biofrnda v obchode. Stačilo jej ústne uistenie dokladačky tovaru alebo nejakej kominárovej svokry alebo čo to bolo a hneď bola kľudná, že je to naozaj bio a vyplazí za to dvojnásobnú sumu ani okom nemihne. Úžasná logika (ktorá sa žiaľsatanovi netýka len tohto filmu). A nečudujem sa českým bratom, že tento film vnímajú ako nôž medzi rebrami. Len sa čudujem, prečo to v Čechách vôbec niekto nadaboval a odvysielal. To je podobne iritujúce ako keby mala STV odvysielať oslavný medailón Lajosa Kossutha. ()

blekekeke odpad!

všechny recenze uživatele

Bio děti v bioprostředí s biomatkami jedící biorajčata s auty jezdící na bionaftu. Sedláci chovají biohusy biokrávy půdu obhospodařují biotraktory za podpory bioregulací ... a všichni žijí ve strachu z jaderného mraku. A přitom je zabíjí stará auta a panika. Jasně, je to fikce. Ostatně jako každý katastrofický film, ale stejně mám pocit, že je to propagandistický film. PS: V historii jaderných elektráren jsou evidovány 2, slovy dvě katastrofy. Černobyl, nás mnogo a Fukušima, ale tu převálcovalo tsunami a zemětřas. ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Haha, já sem fakt rád, že nejsem rakušan! Krom faktu, že bych dřív umřel na ozáření, než přečetl "Einsatz- und Krisenkoordinationscenter", tak bych fakt nechtěl mít za sousedy ty český diletanty, kteří si nevšimnou, že jim kapku bouchla elektrárna v Dukovanech a píšou si do Rakouska o vyhodnocení situace. Asi pro ty léta praxe rakušanů s jadernou energetikou. Jediné štěstí je, že naši jižní sousedé mají dost pekařů a expertů na radiaci v jedné osobě, jako byl ten obtloustlej zpocenej plešatej dědek, co byl po zásluze odměněn za svoji otravnost. Malým plusem byla snaha o jakési temnější zobrazení, čemuž napomáhá hudební podkres, linoucí se ale takřka celým filmem bohužel beze změny, a některé záběry. Název sice tvrdí něco o prvním dnu, ale film pokrývá asi jenom dvanáct hodin a to už samo něco symbolizuje. Nehledě na fakt, že to je prvoplánová protijaderná propaganda těch, kterým jaderná elektřina nakoupená z ČR nesmrdí. No nic, slyšel jsem sice nedávo, že chudák ČEZ vydělal méně než čekal (pouhopouhou nechutně OBROVSKOU kupu miliard), ale i přes zjevný úpadek doporučuju za poslední peníz nakoupit do Temelína větráky a nasměrovat je na Rakousko. Kdyby náhodou. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

V jaderné elektrárně v Dukovanech dojde k havárii, neviditelná radiace se šíří vzduchem a jedním z ohrožených míst je i rakouské příhraničí. Starosta Hornu musí řešit obrovské dilema - oznámit neověřené informace a způsobit paniku, ale ochránit obyvatele, nebo počkat na oficiální vyjádření úřadů? A radiace se stále blíží ... To že jsou Rakušané proti jaderné energii je věc obecně známá. Tento film je jedním z dalších rýpnutí do české strany, která se naopak jaderné energii nebrání. Ve filmu jsem zaznamenal (nevím jestli to nebyla chyba dabingu) zmínku o _jihočeských_ Dukovanech, což - předpokládám - měla být narážka na nenáviděný Temelín. Ale zpět k filmu - ten se mi docela líbil, hlavně svoji - téměř dokumentární - formou. Žádná velká akce, ani hrdinné projevy, ani nic podobného nelze od filmu čekat - jen život obyčejných lidí zasažených touto havárií. Jak jsem si po skončení filmu zjistil, tak k Dukovanům bydlím mnohem blíže než obyvatelé ve filmu, tak nevím :) ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

V pravém slova smyslu kontroverzní fikce o havárii jaderné elektrárny Dukovany a následných opatření rakouských úřadů v pohraničí. Po technické stránce se jedná o povedené drama, které mapuje osudy několika málo postav, ať už ve věci zainteresovaných úředníků, či nic netušících venkovanů. Ovšem po obsahové stránce, zejména stránce politické se jedná o "rejpanec mezi žebra" českým úřadům, které jsou ve snímku svou aktivitou nepřímo přirovnány k mlžícímu státnímu aparátu při jaderné havárii v Černobylu. Pokud divák překousne rakouský pohled na Český stát, celkem slušně se pobaví. Já se filmově bavil na tři hvězdy. PS: snímek by měl věrně rekonstruovat postupy rakouských úřadů při jaderném ohrožení. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama