Reklama

Reklama

Tajemné vraky v hlubinách

(TV film)
  • Česko Záhady hlubinných vraků (více)
všechny plakáty
TV spot
Velká Británie, 2006, 3x52 min

Obsahy(1)

Británie má v hlubinách pohřbenou větší část námořní historie než kterákoli jiná země. Její hlubinné vraky jsou v rámci podmořského bádání jako zlatý prach, kterému se podobají i svou nepolapitelností: je obtížné je nalézt, jsou příliš hluboko, než aby se k nim dalo dostat a v příliš velké tmě, než aby se daly natočit. Nejzajímavější britské vraky tedy zůstávají loďmi duchů a nadále uchovávají tajemství mrtvých. Tento pořad konečně vrhá na temné hlubiny světlo díky nejlepším hlubokomořským kameramanům světa, kteří natočili nedávno objevené vraky, legendární i ty zapomenuté.

1.-OSUDNÉ ROZHODNUTÍ
Osmého srpna 1944 plul u jihozápadního pobřeží Anglie spojenecký konvoj. Měl namířeno do Francie. Náhle otřásl jednou nákladní lodí výbuch. Doprovodná kanadská korveta, se otočila, aby přispěchala na pomoc. Kapitán vydal osudný rozkaz. Co se oné osudné noci skutečně stalo? I po šedesáti letech se o tom vedou ostré spory. Třináct kilometrů od pobřeží Cornwall leží na dně kanadská válečná loď Regina a americká nákladní loď Ezra Weston. Hloubka v těchto místech dosahuje až šedesáti metrů. Do takové hlubiny se dosud odvážila jen hrstka zdatných potápěčů. Vrak se chystá prozkoumat zkušený tým Phila Durbina, kterému příběh uhranul.

2.-VE SMRTÍCÍ PASTI PONOREK
U jihozápadního pobřeží Anglie leží na mořském dně tři neznámé německé ponorky z druhé světové války. Co se stalo? Proč leží tady? O jaké ponorky se jedná? Díky pokroku v potápěčské technice je možné teprve dnes tyto otázky zodpovědět. Tohle místo je vraky doslova poseto. Asi 12 kilometrů od pevniny leží dvě ponorky v těsné blízkosti, což je velmi vzácné. Potápěči mají za úkol zjistit, co je poslalo ke dnu na stejném místě. Každého hned napadne, že mezi nimi musí být nějaká souvislost. Srazily se, narazily na stejný útes či skálu, nebo je zastihla stejná nepřízeň počasí?

3.-SKANDÁL KOLEM LODI ČERVENÉHO KŘÍŽE
V posledních dnech první světové války odvážely britské nemocniční lodě desetitisíce nemocných a raněných z fronty domů. Plavily se pod ochranou mezinárodního práva. Přesto se staly terčem útoků německých ponorek. Dnes, po více než devadesáti letech, mohou potápěči díky technickému pokroku proniknout do větších hloubek a zkoumat vraky těchto lodí. Na hladinu se vynořily důkazy, které vrhly nové světlo na tyto hrůzné události. Němci zřejmě nebyli jediní, kdo porušoval pravidla. (oficiální text distributora)

(více)

Reklama

Reklama