Reklama

Reklama

Válečníci


Napoleon Bonaparte (E01)

(epizoda)

Vojenská a politická kariéra francouzského generála a císaře, kterého se bála celá Evropa. Napoleon byl takzvaný malý – velký muž a nesmazatelně se vepsal do dějin celé Evropy. Statečný válečník a někdy i moudrý muž. Francouzský generál a císař Napoleon Bonaparte (1769–1821). Jeden z největších vojevůdců světa. Z mladšího důstojníka francouzské armády se vypracoval na francouzského panovníka. Vedl Francii v mnoha úspěšných taženích. V roce 1812 ovládal nebo měl pod kontrolou větší část Evropy. Při tažení do Ruska se nejprve jeho vojsku dařilo, ale pak jej zaskočila zima a musel ustoupit. Nakonec utrpěl katastrofální porážku. Z původních cca 500 000 vojáků jich zůstalo asi 50 000. Tato porážka byla začátkem Napoleonova konce. O dva roky později přitáhly ruské, pruské a rakouské jednotky do Paříže. Napoleon musel abdikovat a odejít do exilu na ostrov Elba. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

tahit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tvůrcům filmu se podařilo načrtnout Napoleonův vzestup k moci v koloritu dobové atmosféry velkolepě. Pojaté bojové scény neměly slabinu, ale z hlediska období historie francouzského císařství hraný dokument nic vůbec nevytěžil. Nemluvě o posledních dnech jeho vlády a smrti. Jako by tomu chybělo pokračování. To jsou kazy na docela zajímavém dokumentu. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napolen je legenda, ktorá dokázala veľmi veľa a ktorú pozná asi každý. Úvod ma dosť bavil a vlastne celý dokument je dosť zaujímavý. Predovšetkým pojednáva o jeho začiatkoch čo je fajn, že sme to nevideli len z rýchliku, no ešte väčšia škoda je to, že tomu chýba pokračovanie, a že všetky dôležité bitky sa tu ani nespomenú. 75% - 4* ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jojo. V rámci tohohle dokumentárního seriálu je "Napoleon" asi nejlepší. Nechybí akce, černý humor ani drsné a krvavé scény... Ale nebyl Napoleon náhodou proslulý svým malým vzrůstem?:-D ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Natočiť niečo o Napoleonovi na 59 minút, to dá zabrať. Je preto logickým krokom, že sa tvorcovia rozhodli venovať téme úplného prapočiatku vzostupu tohto vojenského génia. To je pozitívom. Ďalším pozitívom je úloha Napoleonovej matky, ktorá bola skutočne tým hnacím motorom celej rodiny. Na druhej strane ale informácie, ktoré dostávame sú veľmi kusé, tvorcovia mohli ísť oveľa viac do hĺbky, ukázať mladosť budúceho cisára, jeho pohnútky a čo ho ovplyvnilo. ()

mm13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznančne najlepší diel série. Výprava, casting a výkon (najmä) hlavného predstaviteľa vzbudili môj obdiv až úctu. Síce sme tu svedkami iba začiatku Napoleonovej kariéry, už tu sa ale tvorcom spoločnými silami podarilo zachytiť všetko, čo ho urobilo hrdinom doby, do ktorej odhodlane vkráčal, cisárom doby, ktorú si začal tvoriť sám a korzickou beštiou stojacou nad krvavými troskami svojich velikášskych snov a neukojiteľných ambícií. Keď nabehli záverečné titulky, zaľutoval som, že sa nejedná o prvú časť aspoň 6-dielnej extra série o tejto rozporuplnej a fascinujúcej postave. Keby taká vznikla, prestanem ľutovať, že sa k tejto látke nedostal Stanely Kubrick. Skutočne nemám pocit, že by sa tvorcovia spreneverili čomukoľvek, naopak ponúkli viac, než sa od nich očakávalo. (pozdejšie som sa od naslovovzatého odborníka dostal k informácii ohľadne nepresností v niektorých detailoch - vek a zámena postáv, úloha Napoleonovej matky v tej dobe a pod., preto hviezdičku uberám, inak ale platí čo píšem vyššie... škoda!) ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednoznačně nejlepší díl série, který se věnuje začátkům slavného válečníka Napoleona Bonaparta. Spíš jako hraný dokument je tato část pojatá jako výpravný televizní film. Tento díl mě velmi mile překvapil, čekal jsem spíše nějakou velkou rozhodující bitvu z Napoleonova pozdějšího dobývání Evropy, ale místo toho na mě vykoukl "jen" kapitán, který se chtěl stát "velkým", a prosadit si svůj názor i riskovat vše. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Na poli historických instagramov televíznych produkcií je takýto opis Napoleona jednak krajne povrchným a ešte k tomu pôsobí lacnejším dojmom, kedy štáb akoby prepadol horúčkovitej enkláve rýchleho výkladu dejín. Lenže keď ho postavím k totálne immortál(nym) pseudodokumentov od kolegov z dielne Válečníci (Heroes and Villains), je to aspoň ako tak stráviteľný exkurz dejepisných učebníc, bez toľkých primitívnych a rušivých, bezprahovo-pudových výmyslov, ktoré z Richarda či Attilu robia totálne elementárnu, televíznu spodinu - krvavé, hulákajúce, mocenské, štvané lajno pre čistých konzumentov. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A celkem zajímavá lahůdka v nesmrtelných válečnících na konec. Napoleon Bonaparte (zajímavý Tom Burke) a jeho postupný vzestup předtím, než se stal postrachem celé Evropy. V podstatě všechny revoluce, které se vydávají násilnou cestou, pomáhají dostávat na vrchol všelijaké pochybné existenci. Moc, a všechno s ní spojené, je velkým lákadlem, aby všehoschopní jedinci šli tvrdě za svým cílem. Nově nastoupivší vládci střídají ty staré a při posilování své moci si vedou většinou velice nevybíravým až brutálním způsobem. Napoleon svou šanci využil bezesporu v plné šíři. Ukázal svou schopnost a uchvátil prostý lid. Zajímavou postavou je občan Stanislav Fréron (dobrý Rob Brydon), který v sobě kumuluje nešvary a nebezpečí nově vycházející elity. Ó, moci, jak jsi sladká! Sláva a opájení se svou velikostí při dobývání dalších a dalších území. Pro moc! Pro velikost! Pro nesmrtelnost! Hodně krve, spousta smrti a všude strach. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No tak když už, tak jsem čekal celej jeho válečnej život a ne jenom začátek - to mě zklamalo. A to tak moc, že dávám takovy hodnoceni. Musim k tomu totiž přičíst mínusy celé série Nesmrtelných válečníků, což je hlavně televiznost, která má vliv na kvalitu. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasím s Tahitem. Film mapuje pouze Napoleonův vzestup a to velmi kvalitně. Popis středu a pádu tam chybí. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

Stejně dobré jako Attila. BBC se evidentně velice povedla tato série o světově proslulých osobnostech. Nepříliš známí herci a nepříliš známý režisér nejsou vůbec na škodu, protože to zvládají skvěle. Rozhodně jsem velmi zvědavý na zbylé díly. ()

YoZo8 

všechny recenze uživatele

"Slava je pominuteľná, no priemernosť večná" (Napoleon Bonaparte). Kvalitný hraný dokument o živote mladého Napoleona Bonaparteho. Páči sa mi, že film je o prerode Bonaparteho z vojaka na generála, lebo práve tieto jeho roky mladosti sú pomerne neznáme. Jeho ambicióznosť a cieľavedomosť sú naozaj obdivuhodne a človeku sa ani nechce veriť ako to všetko mladý Korzičan zvládol. A to všetko aj napriek potupe a urážkam voči nemu a jeho rodine. Síce niektoré scény dokumentu neboli dokonale, no mne ako fanúšikovi Napoleona až tak veľmi neprekážali. ()

laepus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napoleon Bonaparte je jednou z nejvýraznějších postav celé lidské historie jak v tom dobrém, co vykonal, tak i v tom špatném, co napáchal za více než 20 let své politické a vojenské kariéry. Tenhle snímek se zaobírá jeho úplným vstupem do větších dějin během anglického obléhání Toulonu. Nikdo nemůže upřít Napoleonovi odvahu a statečnost, nikdo mu neodpáře vychytralost a prozíravost (až na poslední čtyři roky jeho života, kde docela podělal všechno, co do té doby dokázal) a o tom je tenhle snímek - o jednom mladém dělostřelci, který se snažil (i pod silným vlivem rodiny) prosadit stůj co stůj. A proč by taky ne, když byl stokrát schopnější než všichni okolo něj... ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dalsi vydareny film a tentokrat o malickom Bonapartemu:) Film sa zameral na jeho rannu karieru o dobijani jedneho poloostrova, kde boli Anglicania. Film bol aj dost krvavy, hlavne ta delova gula, ktora odstrelila jednemu francuzskemu vojakovi hlavu. To som fakt necakal, ze to ukazu v tomto filme. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Zajímavě a především napínavě podaný dokument u něhož bohužel musím konstatovat, že pro naplněný plného počtu hvězd mu scházela druhá polovina, která by jej celkově dokázala uzavřít nějakým lepším způsobem. To především proto, že při cestě kariéry Napoleona Bonaparte, jsme se sotva dostali za začátek. No není se čemu divit. 59 minut, to je v tomto případě jako nic. Takto jenom čtyři hvězdičky z pěti. ()

Giacomo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušný závěr této série, který trochu překvapivě neprezentuje Napoleona v obdobích jeho brilantních úspěchů, ověnčeného již vladařskými tituly. Takto pouze, jako nevýznamného kapitána dělostřelectva na počátcích své kariéry, který pro zachování rodinné cti a téměř existence hraje vabank s tehdejší cynickou a diletantskou totalitou. ()

Edit13 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl mě velmi mile překvapil, čekala jsem spíše nějakou velkou rozhodující bitvu z Napoleonova pozdějšího dobývání Evropy, ale místo toho na mě vykoukl "jen" kapitán, který se chtěl stát "velkým", nebojil se prosadit si svůj názor a riskovat vše. ()

LilyDeLarge 

všechny recenze uživatele

Živě si pamatuju, když nám tenhle film pustil náš učitel na dějepis. Samozřejmě mě a kamarádku zaujal Burke. Puberťačky. Ale kdo by odolal atraktivnímu Britovi, že? Soundtrack ucházející, ale co by člověk čekal. Žádný megafilm to není. Člověk nedostane nic víc, nic míň. A mně se tenhle snímek moc líbil. I když by mě zajímalo jak by film dopadl, kdyby se ho ujal Forman. ()

Reklama

Reklama