Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1917 Ruskom zmietajú revolúcie. Mladý čerstvo vyštudovaný lekár Michal Aleksejevič Poljakov je vyslaný na vidiek, aby prevzal miesto v malej dedinskej nemocnici. K dispozícií má dve sestry, jedného zdravotníka a dobre zásobenú lekáreň.
V noci, len pár hodín po svojom príchode, sa prebúdza na krik a zachraňuje muža, dusiaceho sa na záškrt. Muž pri resuscitácii umiera a Poljakovi sestra pre istotu pichá vakcínu proti záškrtu. Dostáva však alergickú reakciu, na čo si sám ordinuje látku, o ktorej účinkoch zatiaľ len počul, morfium.
Počas zimy sa podobná situácia niekoľkokrát zopakuje. Či už kvôli bolesti, stresu alebo osamelosti si Poljakov pichá morfium a pomaly sa stáva na jeho účinkoch závislý. (quadrapop)

(více)

Recenze (27)

POMO 

všechny recenze uživatele

I v jednom vidieckom dome a na jeho dvore sa dá skvelo vytvoriť atmosféra historickej doby, miesta a mrazivej zimy. Veľmi slušne sfilmované. Ale o čom to bolo? O čom mala byť už románová predloha? O postavách, vrátane tej hlavnej, sa nič nedozvieme a iba sledujeme je prežívanie a postupné potápanie sa do narkomanskej závislosti. Nič, o nikom, ani medzi nikým ale film vo výsledku nevyrieši. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nejakym zvlastnym sposobom mi to pripomenulo Hanekeho filmy, mozno to bude tou atmosferou a pocitom, ktory vo vas ci uz Hanekeho rezia, alebo rezia Balabanova vzbudia. Film bol vyborny, skvela hudba, atmosfera bola taktiez skvelo hutna a sem tam trochu tej brutality, kopec nahoty a este viac sexualnych scen to vsetko presne do detailov vykreslili. Prechodom z vidieka do mesta vsak upadlo moje nadsenie, co nezmenila ani zaverecna scena, hoci ta bola majstrovska. Ale ked to vsetko spocitam, film to bol naozaj skvely, k dokonalosti vsak nieco chybalo. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MOFIUM JE DOBRÁ DROGA. ALE MÁM POCIT, MISZO, ŽE NÁS TO ZNIČÍ“. ... ,,NESMYSL, ANNUSZKO. JE TO VYŠŠÍ STUPEŇ JAK UKÁZAT SÍLU LIDSKÉHO DUCHA“..... /// Mladej doktor na ruským venkově a jeho osud(y). Toť záškrt, toť porod vzpříčenýho plodu, občas nějaký vagíny, amputace a morfium. Krásně hnusný záběry léčení chorob a úrazů (skalpel prosím...) a do toho závislost v realita života v ruský prdeli. Parádní vystižení porevoluční atmosféry, nedůvěra venkovanů k medicíně, holky s copem po kolena, ruská muzika, drsný doktorský situace a stupňující se závislost. Katka, René a Dr. Poljakov. Výstižný, dobře natočený a zahraný. Jen mi chyběj emoce. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal (na základě vlastních zkušeností) Mikhail Bulgakov (v roce 1926) číst nebudu. 2.) Při porodu sypeme do vagíny cukr.... 3.) Thx za titule ,,KarljaNippert“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Už jak přebíral praxi, se mně zdál Michal dost labilní a když jsem pak sledovala, jak je vysloveně nervní v zoufalé snaze o záchranu člověka, ať se jednalo o komplikovaný porod, tracheotomii nebo třeba o tu až příliš naturalistickou ukázku amputace nohy, tak jsem se ani moc nedivila, že postupně propadnul uklidňujícímu morfiu. I když Anuška by mu bývala mohla pomoct daleko přijatelnějším a příjemnějším způsobem. Atmosféra byla maximálně uvěřitelná, studená, drsná a depresivní. Je to jeden z těch filmů "jednou a dost", ale věřím, že takhle nějak jen v menších obměnách to tam skutečně v té době fungovalo, proto jdu s klidným svědomím na čtverec. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Ruská syrovost a autentičnost je cítit z filmu na tisíce framů daleko a Alexej Balabanov opět dokázal, že patří do "Nové ruské vlny", který svoji kinematografii nenechá umřít na Sibiři. Film překvapivě dobře zachycuje ducha autobiografického románu Michaila Bulgakova, ruského největšího a kontroverzního autora 20. století. O adaptaci se postaral scénárista Sergej Bodrov Jr., který zemřel tragicky na vrcholu své kariéry a režisér Alexej Balabanov mu tím složil obrovskou poctu, že převedl dokonale jeho scénář do filmové podoby. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

" Možno ho zabili, alebo pije. " Fantastické medicínske zákroky, z ktorých nejedna labilnejšia nátura hodí možno tyku pri pozeraní, poprekladané vtipnými hláškami a ešte vtipnejšími situáciami , ktoré sú nádherne odeté v kabáte atmosféry ruskej zimy, briez, drevených chatrč a smutnej, melancholickej muziky utrápených duší . ()

arie 

všechny recenze uživatele

Michail Bulgakov, v mojom vedomí nezmazateľný ako autor adorovaného literárneho diela Majster a Margarétka, spísal vo svojich začiatkoch poviedkový súbor zo svojej lekárskej mladosti, ktorý sa stal hlavným inšpiračným zdrojom snímky Alexeja Balabanova. Svojráz mladého lekára, odrezaného od civilizácie v tej najkrutejšej Rusi, v spoločnosti morfínového i citového poblúznenia, na rande so šialenstvom, v nekonečnosti snehových diaľav a pravosti moku menom vodka, Balabanov vytvára malebný, no autentický pohľad do svojho nevľúdneho a absurdnou komikou prešpikovaného vesmíru a zostáva stále naplno verný svojmu štýlu, ktorý je napriek rozdielnemu spoločenskému i historickému zakotveniu rovnaký i na mojej tretej návšteve v jeho svete (po Gruz 200 a Pro urodov i lyudej). Nuda to nebola ani v jednej sekunde, aj keď Balabanovov divák musí disponovať primeranou trpezlivosťou. Záverečná scéna, spojená s odkazom na kinematografické prvopočiatky, je presne taká, ako to najlepšie z jeho diel – nádherne absurdná. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Možná až zbytečně naturalistické, (amputaci nohy, jako v tomhle filmu asi jen tak neuvidíte) ale poutavé vyprávění o doktorovi, který těsně před koncem první světové války ošetřuje zraněné v zapadlé vesnici. Problém trpí hlavně zbytečnou utahaností, způsobenou tím, že vlastně nemá co vyprávět. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Praktické lékařství ruského revolučního roku v kostce. Drsná zima, nezbytný vlak, odlehlé malebné stavení, saně a mladý doktor učící se za pochodu na případech, které nese doba, vzdálenost a neinformovanost a od nichž kamera neuhýbá pohledem. Osamění, smutek a obrovské břemeno nadaného, avšak značně nejistého muže, pomáhá překonávat slastné morfium, lék umírajících... a pokud jimi právě nejste, jeho nesmlouvavé účinky vás k nim rychle zařadí. Dokonalá dobová atmosféra a úžasná scéna s vlky v bouři, soundtrack si ale opatřovat nemíním, jelikož revolver nevlastním a věšet se mi nechce... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pomalé, působivé, naturalistické. A velmi ruské. Jak je u Balabanova zvykem. Myslím, že tahle verze je lepší, než ta s Harry Potterem. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Místy možná lehce bizarní, ale jinak povětšinou starosvětsky ruský příběh jak z nějaké Čechovovy (já vím že Bulgakovovy) novely, se postupně mění v téměř moderní sociální drama, aby byl v závěru zakončen ve stylu monumentální antické tragédie. Krásné staré písně a melodie, které průběžně zněly celým filmem, symbolicky utichnou s nástupem závěrečných titulků, snad aby mohl divák nerušeně vstřebat ten slastně depresivní filmový zážitek. Působivé. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Ruská venkovská nemocnice. Pacienti v nejvyšší nouzi přijíždějí ruskou zimou, aby se vložili do rukou mladého lékaře. Odkud přišel? Proč právě sem? A proč morfium, jehož účinky už byly všeobecně známé (ve staré písničce z americké občanské války se zpívá: "Twenty five cents for whiskey, 25 cents for beer, twenty five cents for morphine get me out of here".)? Ale nejde jen o nemocnici, jde o celé pojetí ruského venkova, na který už doléhá chaos ruské revoluce. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak se z nadějného lékaře stane feťák, podle Bulgakovových povídek, ze kterých si bere víc, než anglické přepracování. Nutno podotknout, že si film do příběhu přidává další elementy, jak se mu to hodí, což nevadí. Ale místo táhlé a tísnivé atmosféry nás čeká spíš dlouhá nuda a rozdělení na jednotlivé kapitoly je nefunkční a zbytečné. ()

Lord.Jim 

všechny recenze uživatele

Povídku znám, je skvělá. Myslím, že film je taky dobrej, až na ten konec. Z knihy jsem měla pocit větší tísně, taky lékař byl vykreslen trochu jinak. Ale dobrý. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Ako Kafka, do ktorého prekladateľ raz za čas medzi text vložil vtip zo svojej knižky najsuchších kameňákov. Scéna v kine však ten film popisuje omnoho lepšie. ()

frings 

všechny recenze uživatele

Tak to byla kvalitka! Staré dobré Rusko, zima jako v Rusku a sebedestrukce na pozadí revoluce...podle románu M. Bulgakova- zápisky mladého lékaře. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Film je natočen roku 2008 a odhrává se tesně před první světovou válkou. Velkým kladem tohoto filmu je, že staře vypadá, vše včetně kostýmu a hudby se zaměřuje na tuto dobu a velmi se to povedlo (teda alespoň z mého pohledu, jak si myslím, že to tehdy mohlo vypadat). Všechno ostatní ale je špatné, včetně hereckých výkonů anebo roztěkané kamery. A celé je to nataženo na skoro dvě hodiny. Vidět to na nějakém festivalu (třeba na sedačkách typu Richmond), asi se ukoušu nudou. ()

Reklama

Reklama