Reklama

Reklama

Případy detektiva Murdocha

(seriál)
  • Kanada Murdoch Mysteries (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Kanada / Velká Británie, (2008–2024), 219 h 14 min (Minutáž: 42–88 min)

Hudba:

Robert Carli

Hrají:

Yannick Bisson, Helene Joy, Jonny Harris, Thomas Craig, Lachlan Murdoch, Georgina Reilly, Kristian Bruun, Mouna Traoré, Arwen Humphreys, Jonathan Watton (více)
(další profese)

Série(17) / Epizody(288)

Obsahy(1)

Seriál vychází z detektivních románů Maureen Jenningsové, které čtenářům představily Williama Murdocha, člena torontské policejní stanice, muže, obdařeného zvláštním druhem přímo vizionářské intuice, a především člověka, jenž na hony předběhl svou dobu. Neboť Murdoch si na rozdíl od mnoha svých policejních kolegů i nadřízených moc dobře uvědomuje význam a váhu všech vědeckých objevů, jimiž konec devatenáctého století doslova překypuje. Objevů, jejichž použití v kriminalistice najednou otevírá netušené možnosti detektivní práce, vyšetřovacích metod, jejichž použitím lze nad jakoukoliv pochybnost usvědčit pachatele nejrůznějších - i těch nejzávažnějších trestných činů. S obrovskou chutí se tak vrhá do všech dobrodružství, které před něj kriminalistika a jednotlivé případy staví. Ani Murdoch by ve světě, nepříliš přejícím novotám a pokroku, samozřejmě nemohl pracovat zcela sám. Naštěstí našel víc než schopnou pomocnici v doktorce Ogdenové, patoložce, ochotné vyzkoušet každý, byť na první pohled sebebláznivější Murdochův nápad. (Takovým je například pokus o rekonstrukci podoby člověka z jeho lebky.) A nezapomínejme ani na konstábla Crabtreeho, který se ve svém moderně uvažujícím šéfovi vidí, jednou by chtěl být jako on a zatím mu alespoň spolehlivě sekunduje.
Seriál se v Kanadě stal doslova diváckým hitem a s úspěchem je sledován i v řadě dalších zemích. Velkou zásluhu na přitažlivosti má představitel hlavní role, sympatický Yannick Bisson, jenž zatím u nás není příliš znám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Ironfood k tomuto seriálu (24)

Dvojí tělo (2008) (S01E07) 

Inspektor Brackenreid se projeví jako velký znalec divadla a citlivé herecké duše... ()

Tiché vody (2008) (S01E08) 

Murdoch vynalézá detektor lži, ke kterému je sice inspektor Brackenreid zpočátku velmi skeptický, ale nakonec se díky němu dobře baví. ()

Špatná medicína (2008) (S01E11) 

Toho spiritismu je tam trochu moc, obzvlášť na detektivku. Aspoň že v závěru našince potěší zmínka o Praze... ()

Murdoch.com (2009) (S02E10) 

Případ nezaujal a bohužel ani snaha inspektora Brackenreida o abstinenci nakonec nebyla tak zábavná, jak jsem čekal. Ale přinejmenším poukázala na závažné hrozby spojené s bojem proti alkoholismu:-) ()

Murdoch v opeře (2012) (S05E05) 

Spíše by se hodil název Brackenreid v opeře. Klíčovou roli tu má totiž právě inspektor Brackenreid, který překvapí nejen tím, že je fanouškem opery, ale hlavně tím, že případ vyřeší. Konstábl Crabtree je tentokrát poněkud stranou, což může být pro některé (třeba pro mne) příjemný oddech od jeho komické postavy, která je někdy spíše trapná než vtipná... ()

Kdo pohřbil elektrický kočár? (2012) (S05E06) 

Henry Ford versus předchůdce Elona Muska aneb jak zlé ropné společnosti již v zárodku vyšachovaly elektromobily ()

Shromáždění vynálezců (2012) (S05E09) 

Detektiv Murdoch řeší vraždu na sjezdu vynálezců, zatímco inspektor Brackenreid řeší své problémy kokainem a heroinem... ()

Murdoch v říši hraček (2012) (S05E11) 

Přes nějaké ty nelogičnosti celkem zajímavý případ. Inspektor Brackenreid potěší pěknou vzpomínkou na sestřinu panenku. Předvede rovněž svou vybroušenou metodu výslechu podezřelého, tentokrát ovšem bez úspěchu. ()

Murdoch dvacátého století (2012) (S05E13) 

Slabší tři hvězdičky. Případ mi přišel nadprůměrně přitažený za vlasy a rozuzlení příliš předvídatelné a ještě k tomu založené na elementu, jehož používání v detektivkách nemám moc rád. Můj oblíbenec inspektor Brackenreid je navíc poněkud z formy "Nechtělo se mi to z něj vymlátit. To bude těmi Vánocemi..." ()

Milenci ve vražedných časech (2013) (S06E11) 

Připad slabší, ale potěšilo mě, že k jeho rozslousknutí Murdocha nasměruje inspektor Brackenreid ("Konečně Murdochu, něco jste se od mě naučil"). Vysvětlí rovněž, jak je to s reinkarnací, a naznačí něco o svých vztazích s tchyní ("Je zmatená a popletená. - To je moje tchyně taky,ale proto nemusí hned o cvokárny, ačkoli...") ()

Staré dobré časy (2014) (S08E03) 

Bat Masterson není zrovna nejznámější postavou divokého západu, a zřejmě i proto patří k mým nejoblíbenějším:-) Tady mi sice jeho ztvárnění zpočátku moc nesedlo, ale postupem času se to zlepšovalo, v závěru Bat navíc projevil vytříbený vkus při volbě dárku pro Murdocha:-) ()

Posvátné manželství (2014) (S08E04) 

Měl jsem trochu obavy, že díl se svatbou bude příliš sentimentální, ale naštěstí se tu podařilo udržet celkem sympatický nadhled (mimo jiné díky pěkným vzpomínkám na svatbu inspektora Brackenreida). ()

Fan klub detektiva Murdocha (2014) (S08E06) 

Případ moc nezaujal, ale závěrečné fotografování to přece jen vytáhlo na tři hvězdičky. ()

Nepostradatelní konstáblové (2014) (S08E09) 

Slabý díl, ze kterého stojí za zmínku pouze reakce inspektora Brackenreida na popis činosti jednoho z podezřelých. "Hned si objednal láhev whisky a hodinu později ještě jednu. - No to je pašák!" ()

Murdoch a Chrám smrti (2015) (S08E10) 

Název evokuje Indiana Jonese a chrám zkázy, což je poněkud zavádějící, protože to více připomíná Indinana Jonese a poslední křížovou výpravu:-) ()

Všechno, co se třpytí (2015) (S08E11) 

Případ moc nezaujal, naštěstí je tu inspektor Brackenreid, který svým obrazem díky nedostatku zelené barvy nastartuje kariéru kanadského malíře Toma Thomsona (a také prokáže rozsáhlé znalosti v oblasti whisky). ()

Volební den (2015) (S08E17) 

Kdyby to někoho zajímalo, Agnes Macphail byla první žena v kanadském parlamentu... ()

24 hodin do konce světa (2015) (S09E05) 

Zas jeden díl, který mi připadá už příliš přitažený za vlasy. ()

Dej faleš jako Brackenreid (2016) (S10E06) 

Inspektor Brackenreid vynalézá fotbalovou zeď a v závěru ve sporu se synem ukazuje svou velikost. A ani případ samotný není úplně špatný...Závěrečná emancipační vsuvka mohla být o něco méně násilná. ()

Reklama

Reklama