Reklama

Reklama

Stalingrad

(seriál)
všechny plakáty
Německo / Rusko / Finsko / Nizozemsko, 2003, 3x52 min

Stalingrad - jméno navždy spojené s válečnými hrůzami v jejich nejhorší podobě. Třídílný pořad vyrobili a sestříhali mezinárodně uznávaní tvůrci dokumentarních filmů. Snímek odhaluje nová historická fakta, avšak ústředním motivem jsou osudy těch, kteří bojovali na jedné či druhé straně a přežili. Popisují své trýznivé zkušenosti a mnohdy poskytují poslední svědecké výpovědi, které se podařilo zaznamenat. Poutavé vyprávění lidí, působících v blízkosti centra moci, se střídá s dojemnými výpověďmi těch, kteří bojovali. Obzvlášť děsivé jsou záběry osmimilimetrové kamery, pořízené vojáky během bojů. Tvůrcům pořadu otevřely dveře i ruské archivy a umožnily jim exkluzivní přístup k dokumentům a vzácnému filmovému materialu z bitvy o Stalingrad. (gogos)

(více)

Recenze (10)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Velmi slušný dokument popisující rozhodující bitvu druhé světové války o město, jehož strategická hodnota neodpovídala počtu padlých německých vojáků. Sestup od nadšeného optimismu přes vědomí porážky až k agónii, šílenství a kanibalismu popsaný suchým hlasem komentátora, samotnými účastníky oné události a nezkreslujícím okem kamery. Silné ****. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Pre toho, kto sa čo i len trochu zaujíma o históriu a špeciálne 2sv. vojnu je tento vynikajúci trojdielny koprodukčný dokument povinnosťou. Výpovede zúčastnených vojakov z jednej, či druhej strany a autentické zábery z bojov o doslova každý dom aspoň trošku dnešnému človeku priblížia atmosféru tohto zlomového okamihu v udalostiach 2 svetovej vojny. ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

Třídílný dokument o nejkrvavější bitvě v našich dějinách, zpracovaný převážně z německé strany. Při výpovědích účastníků, především v posledním díle, skutečně mrazí v zádech. V tom je hlavní přednost tohoto dokumentu, nejde totiž jen o výčet počtů padlých, dat a vojenských manévrů, ale především o výpovědi účastníků, čímž to všechno dostává osobní rozměr. Pokud jde o Stalingrad, nejspíš jde o nejlepší dokument jaký jsem zatím viděl. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Vždy uvítam ak niekto spracuje historické udalosti. Tu sa na tom podieľali až 4 krajiny. Dĺžka tiež prijateľná, veľa nových informácií. Vynikajúci dokument, ktorý odporúčam. Mám však na ne vysoké nároky a ak sa zabudne na niečo, čo potom ukáže iný podobný dokument a je to zaujímavý fakt, tak nejasám. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Dokument ani ne tak o bitve, ani ne tak o planech, manevrech a taktice, jako spis o utrpeni lidi, o podminkach, ve kterych se bojovalo a hlavne o KOTEL, ktery lide prozivali. Nektere osobni pribehy jsou naprosto dechberouci a tuhne pri nich krev v zilach... ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Z kazdej stranky vynikajuci a z mojho pohladu extremne putavy dokument zachytavajuci jednu z najdolezitejsich kapitol druhej svetovej vojny. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Poutavě natočený dokument. Autentické záběry se střídají, s občas emocionálními, výpovědmi veteránů 2. světové války. Dokument vše dopodrobna popisuje a v záběrech divák o nic nepřijde (postupy německých vojsk, Hitlerova taktika, umrznutí ve sněhu...) Nejlepší dokument co se týče Stalingradu a možná celé WW2. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Tohle byla opravdu síla! Opravdu velice kvalitní dokument, který popisuje celou tu hrůzu, co tahle bitva znamenala. Nemůžu jinak než dát 5*. ()

Wencek 

všechny recenze uživatele

Asi jeden z nejlepší dokumentů týkajících se 2.s.v. a jedné z největších a nejdůležitějších bitev během ní. Výpovědi přímých účastníků bojů z obou stran barikády. Dokument plný emocí, zajímavých a unikátních záběrů a všemožných informací od počátku tažení Barbarosa až po příjezd německých P.O.W zpět do Německa dlouho po válce. Vřele doporučuji a za tento dokument dávám neskutečných 6*. ()

Reklama

Reklama