Reklama

Reklama

Tisíc let české myslivosti

(seriál)
Česko, 2008, 26x26 min

Režie:

Jan Mudra

Scénář:

Jan Mudra

Kamera:

Jan Mudra

Obsahy(1)

Série dokumentárních pořadů o historii a vývoji myslivosti a jejích proměnách od středověku do současnosti.

Seznam dílů

I. řada (formát 4/3)
1. Historie myslivosti - proměna lovce v myslivce
2. Sokolnictví, Polesí Soutok, děti z Karlovic
3. Zkoušky ohařů, nožíř Alexander Pospíšil, kamzíci v Jeseníkách
4. Mistři vábiči - Josef Kapras, rytíř z Lavičné - Oldřich Koudelka, hospodaření v Rožmberku
5. Lovecké zbraně, myslivost v obrazech - Jan Třebín, jaro v honitbě
6. Zkoušky adeptů myslivosti, puškaři, rytci a výrobci zbraní, tetřevi v Beskydách
7. Bažanti v Židlochovicích, škody způsobené zvěří, myslivci z Lazska
8. Prof. Ing. Josef Hromas, CSc - nejvýraznější současná osobnost české a moravské myslivosti
9. Mistrovství Evropy v lovecké kombinované střelbě 2008
10. Jelení zvěř v Krušných horách, zámek Úsov, český fousek
11. Zlatá srnčí trofej
12. První svatohubertské kulinářské slavnosti na Klokočné, myslivecký výzkum, předběžné zkoušky barvářů
13. Rys, jelení říje - přivábení jelena ve volné přírodě, myslivecká rodina - Svačinovi z Iváně u Přerova
14. Český teriér, malíř přírody Václav Nasvětil, vojenské lesy a statky - honitba Libavá
15. Jindřich Hýkel a Sellier-Bellot, František Kolda - velký myslivec a milovník přírody
16. Putování s Hubertem, modelové honitby, odchov dravců

II. řada (formát 16/9)
1. KRNAP, podzimní zkoušky ohařů, Okresní myslivecký spolek Zlín
2. Preparátoři, Ota Rosůlek – sběratel kachen, mufloni na Jablonecku
3. Vojenské lesy a statky Mimoň, vodní ptactvo, myslivost na Zlínsku
4. Vlci v Beskydech, myslivost v hudbě - muzikant a zpěvák lidovky Jožka Šmukař
5. Karel Podhajský, řezbář a myslivec Petr Tříska
6. Myslivost a povodně, nejmladší myslivci z Dolní Dobrouče, kamzíci kontra sjezdovky
7. Myslivecká mluva, labrador retrívr
8. Dravci a ochrana letišť, nepůvodní druhy, trubač Antonín Dyk
9. Jelenářská oblast Vlára, vábení srnčí zvěře
10. Odchov dravců, Asociace chovatelů zajíců, jezevec (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jedna z profesí, která se mění ve styl života a celoživotní "náboženství". Je mi jen líto, že myslivci (a myslivkyně:)) nejsou tolik podporování státem a především v poslední době jsou spíše podporování pytláci. Tihle strážci lesů i přírody si zaslouží velké poděkování a dokument jejich "kulturu" skvěle vyobrazuje. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Já jsem malej mysliveček, malýho hafánka a velkou bouchačku mám... 8-] . . . Jojo, a taky máme tu svou hatmatilku, občas navzájem sejmeme sami sebe či pány kumpány nebo aspoň odpráskneme pejsky druhým. Prostě škodnou... A milujou nás lidi, co maj svoje lesíky a políčka a zahrádky a překážejí nám v zájmové činnosti těch našich převážně chlapeckých kroužků! A na ty my si políčíme, protože s náma práská i soudruh ministr a pan farář s ministrantem! Prostě "kontakt s vůdcem", volové! A když se uprdneme, říkáme "barva"! Taková lidová zábava... A vo tom to celý je... - - - P.S. Kdysi byl LOV ZVĚŘE bojem o přežití, poté kratochvíle králů a šlechty, potom potvrzení statusu zbohatlíků, v jednadvacátém století mi ale celá tahle "lidová myslivost" připadá už spíše jako pofiderní >zábava< úchylů, co si prostě musí něco legálně zabít, že... Jelen za sto tisíc(?), to je to, oč tu dnes běží... Srovnatelno s prasečinami v komerčních chovech zvířat, aby si nějaké pošahané celebřitě mohli obalit hlavy a trupy pravou kožešinkou... . . . A útrpné pochopení igitátorovo všem těm prostým členům a členkám mysliveckých sdružení, co s pošetilostí sobě vlastní upřimně a od srdce přikrmují v zimě zviřátka... Na starost o les se ale nevymlouvejte, ta patří lesníkům! Ta vaše mnohdy přemnožená stádečka čehokoli lesu v důsledku už jenom škodí... - - - P.P.S. Ano, seriálek jako ze života, takový didaktický... °-/ . . . Tož pome a pomudrujme... Prásk! - - - P.P.P.S. No tak tady už je to jen takový nechutný píár (za kolik, pane Mudra?) na zblití. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169538516-tisic-let-ceske-myslivosti/210572231120017/ (Obora Obelisk) Poučte se! (Cituji z jiného zdroje: Zákaz lovu - Jedním z prvních známých ochránců zvířat byl humanista Jan II. z Liechtensteina. Tento šlechtic zakázal již v roce 1806 hony v zámeckém parku v Lednici (!). V současné době se snaží jistý pan Ing. František Fabičovic z Břeclavi - Charvátské Nové Vsi hony obnovit, tedy porušit dvou set letý smír mezi lidmi a zvířaty v oblasti Lednice. Dokonce už si i oplotil oboru včetně Obelisku. Báječná Lednice je rozhodně proti zabíjení zvířat, takže budeme s panem Fabičovicem jednat o zrušení záměru, postavit zde loveckou oboru, a o obnovení míru mezi lidmi a zvířaty v lednickém kraji. . . . Konec citace. Viz http://www.legendy.name/info.htm - část "Zákaz lovu". Ejhle tu novou postbolševickou šlechtu! D.m.s.n. si obrázek už udělá každý sám... - - - - - (Viděno semtam bezmyšlenkovitě na >mysliveckém prostoru< , hodnocení 44., komentář zde jako čtverácky /jo to byli vlastně ovčáci.../ čtvrtý - 11.3.2011 . . . Upraveno a doplněno po >oborovém< dílu 27.1.2012) ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Lehké okénko do tajů české myslivosti, její historie, tradic i zavedených systémů chovu a odlovu zvěře. 55% ()

Šakal

všechny recenze uživatele

Co jsem si odnesl z tohoto seriálu? Je to jasné! Čím větší (a členitější) parohy, tím větší šance ke spáření se. Třeba to nebude pouze výsada jelenů. Takže chlapi,.... nezoufejte(me) :o) Teď (trochu) vážně. Velmi zajímavý seriál o české myslivosti a to prosím i pro takového laika v daném oboru, jako jsem já. Stačí mít „pouze“ kladný vztah k přírodě. Zajímavé vyprávění fundovaných lidí, kteří jsou skutečnými odborníky v daném oboru a navíc jsou schopni, to vše srozumitelně interpretovat, široké laické veřejnosti. Děkuji pánové. P.s. za zmínku určitě stojí i vkusný průvodní komentář Vladimíra Brabce. p.p.s. hodnocení se tentokráte (prozatím) pozdržím. Těžko si udělat ucelenější obrázek o kvalitě celého seriálu po shlédnutí 2 dílů.... ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Určitě záslužná profese, které musí člověk propadnout, což se mě netýká a tudíž to nedokážu tak ocenit. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Mimořádný cyklus nahlížející na myslivost u nás z mnoha pohledů: od historie, přes současnost mladých i velkých lovců, umělců či vědců nebo pedagogů myslivosti, význačné myslivecké oblasti a místa až po jednotlivé druhy zvěře nebo sportovní disciplíny. ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Kultura české myslivosti značně upadla, ačkoli v tomhle pořadu to vůbec není vidět. Myslím, že by neškodilo, podívat se na sebe kritickým okem. ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Neskutečně tendenční seriál, okázale a nekriticky oslavují naše kamizolky. Vtipem jsou už úvodní záběry - patří třeba rysu, medvědu nebo vlkovi - zkrátka zvířatům, které z naší přírody díky myslivcům vymizela a jejich návratu brání (myslivci) stále živené povědomí, že jde o nebezpečnou škodnou. Čemu se také divit, myslivci to je silná lobby a MZE je jejich velkým zastáncem. O úrovni české myslivosti si každý může udělat obrázek hned u prvního dílu. Zde hlavy pomazané, tituly ovenčení pohlaváři české myslivosti, nejen že špatně (neobratně) mluví česky, ale říkají tam vyložené nesmysly nebo polopravdy (člověk si stoupl na dvě zadní končetiny aby byl rychlejší, vysvětlují proč maloval po jeskyních a jak zušleťovat zvěř chovem :-). I charaktery tmyslivců jsou často pokřivené. Z vlastní zkušenosti (ČZU Praha) vím, že jednou z příčin může být přílišná vazba na čistě mužský kolektiv, přizpůsobení se jeho prostředí a zvykům, která i z bystrých lidí nakonec udělá tupce s předsudky, bavící se vtipy o zabíjení a rozdílech rasových či genderových. Nejhorší je, že tito lidé považují volnou přírodu za něco jako širší vlastní zahrádku. ()

Reklama

Reklama