Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1910 opustil mladý Adolf Hitler (Tom Schilling) své rodné město, nejjižnější rakouskou provincii, a odcestoval do Vídně. S cílem dobýt celý svět jako slavný malíř chtěl ukázat svůj talent na Akademii výtvarného umění. Mladý umělec si pronajal pokoj v domě pro bezdomovce a čekal na svůj velký den. Svůj pokoj sdílel s židovským prodejcem knih Schlomem Herzlem (Götz George). S příchodem zprávy z Akademie o nepřijetí se ukazuje, že Hitler přecenil své umělecké schopnosti a jeho malý svět se hroutí. Hitler se nemůže vyrovnat s takovým ponížením a se ztracenou důvěrou v sebe samotného, chce skoncovat se svým životem.
Paradoxně je to právě Žid Schlomo, kdo ho nakonec přesvědčí, aby zkusil své štěstí v politice. Netrvá dlouho a Hitler se stane vedoucím místní radikální skupiny, která je známá díky svému násilnému chování.
Hořko-sladký absurdní film Mein Kampf je natočen podle divadelní hry George Taboriho, která našla svou cestu na světová pódia po vídeňské premiéře v roce 1987. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak za tohle by si měli tvůrci strčit koule do mrazáku a pokapat pistáciovou polevou, aby se vzpamatovali. Tenhle film má v sobě tolik pravdy jako informace, že Barak Obama je šéf kuklux klanu. Jednu hvězdu dávám za spousty nechtěný parodických prvků a hlášek typu "Hitlere vstávej, je šábes." ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Jenom dotaz. To měla být jako komedie?:) Geniální Chaplinova parodie Diktátor zde nachází možného konkurenta, bohužel však v tom negativním slova smyslu. Tom Schilling je sice skvělý, docela podobný Robertu Carlyleovi v Hitler: Vzestup zla, ale nevím, jestli to bylo českým dabingem, nebo tím, že film byl laděný komediálně, že mladý Hitler vyznívá jako naprosto groteskní a směšná postavička, u níž si jen těžko představíte, že by si o několik let později měla podmanit téměř celý svět. Tom se mi líbil v Napole, coby citlivý chlapec v Hitlerjugend. Kdyby byl Mein Kampf brán seriózně, mohlo se jednat o kvalitní snímek, který by stál na jeho výkonu. Scéna, kde ožralého a halekajícího Adolfa veze na dvoukoláku jeho přítel stojí opravdu za to:) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Divadelní hra maďarského dramatika George Taboriho Mein Kampf (1987) není českému publiku neznámá, hrála se mmj. v Realistickém divadle na Smíchově (1990), na Národním divadle moravskoslezském (2004) nebo ve Švandově divadle (2012). Zdejší diváky geneze tohoto textu většinou zřejmě minula a přistupují k výsledné filmové adaptaci jako tabula rasa. Což mě osobně vcelku šokuje, ale bohužel nepatříme k zemím s tradicí denacifikace a velká část obyvatelstva dějiny 20. století na žádné úrovni neřeší. Na každý pád je nicméně užitečné se s tímto filmem setkat a reagovat na něj dialogem se svým okolím. To, že se jedná o adaptaci těžkopádnou (co do formálního převodu divadelního textu do filmové podoby) není až tak podstatné. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Divadelnú hru od Georgea Taboriho, podľa ktorej je natočený tento film som doposiaľ vôbec nezaregistroval. Takže v tomto smere to nemôžem zrovnávať. Videl som však už pomerne veľa snímkov o živote vodcu fašistického Nemecka Adolfa Hitlera. Niektoré boli dobré, niektoré nič moc. No z niečim takýmto som sa ešte nestretol. Nechápem či to mala byť satirická komédia, či akási psychodráma alebo čo vlastne. Mne sa to javilo ako totálne trapná somarina. Mladý zakomplexovaný Hitler vo viedenskej komunite chudobných Židov. No úplna blbosť. * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Má zmysel pozerať film, o ktorom vopred viete , že je blbý? O Hitlerovi toho bolo natočeného dosť, ale neviem kam by som zaradil tento nezmysel. Je to tak blbé, falošné, nepravdivé i nudné, že som sa musel premáhať, aby som to dopozeral. Chcel som to mučenie vydržať až do konca, aby som sa dozvedel ako veľmi je to blbé. A veru, že je...Poniektorí píšu, že ide o filmový prepis nejakej divadelnej hry, čo film aspoň trochu ospravedlňuje. Dialógy boli naozaj otravné a nudné, prevažne interiérové scény sú plné neskutočných lží a celá tá honba za židovským dielom!!- Mein kampf mi liezla poriadne na nervy. Koľkokrát som si v duchu pomyslel, veď už daj tomu debilovi tú knižku, nech sa posunieme ďalej...ach jaj...Podobne ako užívateľ Thomassi dávam jednu hviezdu za výkon T. Schillinga. Keď chcete vedieť niečo o živote Hitlera, hľadajte niekde inde a tomuto nezmyslu sa vyhnite širokým oblúkom. Ako tam zablúdil náš Andrej Hryc to netuším...20%. ()

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

To čo som pozeral? Tu sa nedá nájsť štipka slušného slova. Napíšem najväčšie hlody a dúfam, že vás tým odradím od pozerania. Adolf Hitler sa v mladosti kamarátil so starým maďarským židom. Ten samý žid písal knihu menom Mein Kampf a ten samý žid tiež ostrihal Hitlerovi fúzy na tie jeho typické. Hitler mal na líci odtlačok hákového kríža po tom, ako sa mu otlačil v noci vankúš s podobnou nášivkou. Takto by som mohol pokračovať. Tento film je akousi paródiou na Hitlerovu mladosť, ale bež štipky vtipu. A tiež bez štipky pravdivosti. Tento film si ani nezaslúži takýto názov, snáď po druhej najznámejšej knihe po biblií. ()

raroh odpad!

všechny recenze uživatele

Dosti problematická adaptace, která dělá z černé grotesky popisnou televizní rádobydramatickou a přízemní hloupost. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jistý Adolf Hitler také kdysi býval mladý. A rovněž namyšlený, toužící po slávě. A kdyby nepotkal jednoho žida, mohl se možná stát uměleckým malířem... Kdyby šlo o židovský vtip, vyzněl by film velmi dobře. V délce tak židovských anekdot, vysílaných v České televizi, čtvrthodina, dvacet minut by byly ideální. Jenže tohle je celovečerák, mírně přes hodinu a tři čtvrtě, a ten fór na takovou délku nevystačí. Možná, pokud šlo o aktovku, mohl zaujmout na divadle, divadlo je stylizované, a jeviště jen naznačené, takže pracuje divákova fantazie. U filmu však musíte reálie zobrazit a vdechnout jim život. Götz George v roli knihmilovného žida, který kdovíproč mladíka Hitlera ve Vídni začne doprovázet a pomáhat mu, se sice snaží, ale ono není moc o co hrát. Je to vtip pro vtip. Ve chvíli, kdy známe okolnosti, se děj poněkud zpomalí, znalí si jen odškrtávají povinné položky, a nudící se koukají po blbostech. Například po tom, že Andrej Hryc v roli německého průvodčího neumí moc německy, že sice uvidíme pár autentických vídeňských lokací, ale ty ostatní jsou zoufale chudé na výpravu, že mladá holka má ve 30. letech minulého století vyholená podpaží (typický omyl většiny současných filmů z historie) a podobně. Ozvláštněním mělo být Hitlerovo blbnutí, mladická namyšlenost, podivná mluva, to celé v kontrastu s uvážlivým a hodným židem, ostatně všichni židé jsou ve filmu hodní, milí a laskaví, se svým typickým smyslem pro humor. Tohle černobílé vidění světa rovněž nijak filmu neprospívá. celkově pak snímek není ani vtipem, ani vtipný, ani historický, potácí se někde mezi fraškou a humornou vyprávěnkou s parodií mladého Hitlera, ale to je tak vše. Přitom třeba hudba, kamera a některé herecké výkony, to vše není špatné, jen v celkovém součtu nehraje až tak velkou roli jako kostrbatý, i když chvílemi inteligentní scénář, nebo neujasněnost samotného žánru a z toho vyplývajícího stylu vyprávění. ()

RelaxMan odpad!

všechny recenze uživatele

Tak to bylo teda hodně zlý ! Nečekal jsem, tak nudnou televizní podívanou. Koukal jsem vůbec na film o Adolfu Hitlerovi? Vždyť tam bylo dost historických nesmyslů. To nikomu nevadí? Viděl jsem dokumenty a četl knihy na toto téma a to se od této " fikce " hodně liší. Dialogy špatně napsané, celé to fungovalo jako dlouhé divadelní představení, v kterém se toho opravdu moc neděje. Kdyby z toho udělali hraný dokument na 20 minut, tak by to bohatě stačilo. T. Schilling je sice dobrý herec ( doporučuji s ním film Napola: Hitlerova elita ), ale tady prostě přehrával a udělal z A. Hitlera ještě většího šílence než kdy opravdu byl. G. George alias Schimanski, zde hraje hodně divnou roli, nevím jest-li je vážná nebo komediální, ale jako dvojka s A. Hitlerem to fakt nefunguje. Co mě ještě úplně dostalo, tak to byli 2 seskoky A. Hitlera z mostu. To jako měl být průkopník Bungee Jumpingu nebo co? No prostě tenhle filmový pokus je fakt " scheisse ". ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Všichni jsme si rovní, protože i černoši serou hnědý............ Každý člověk je něco jako Bůh. CITÁT - Notoricky patriotické......... Zajímavá byla ta část vzniku hákového kříže. Kniha Adolfa Hitlera Mein Kampf nemá s tímto snímkem vůbec nic společného. CITÁT - Debilové, jeden chce být Bůh a druhý Smrt a třetí tě Miluje. Umřu smíchy............ Závěrečné titulky nám dovolují nahlédnout do výroby klasické knihy Mein Kampf. Podivný pohled do života mladého Adolfa. ()

Volodimir2 odpad!

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní tohto filmu som očakával kúsok histórie, ale z filmu som dostal neuveriteľnú zlátaninu a neodniesol som si z neho nič. Ako divadelná hra môže byť dobrá, ale ako film za nič nestojí. ()

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem se na tento film začal dívat, myslel jsem, že půjde o nějaký hraný dokument. Bohužel jsem se mýlil. Ovšem jako komedie, u které bych byť jednou alespoň pousmál, to také nebyla. K čemu tedy takový film? ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

God Dammit!!! Co jsem komu udělal, když jsem musel vidět takovou slátaninu, která nemá ani hlavu, ani patu, která nemá v zásadě žádný děj a co je nejhorší, působí strašně směšně. Ale co se taky od toho dalo čekat, když předlohou je divadelní představení. Nechci se tady nějak zastávat Hitlera, ale udělat z něj takovýho burana a zevla (neříkám, že nežil nějaký čas na okraji společnosti), ale co je moc, to je moc. Pokud člověk čeká od Mein Kampf část jeho života co se týče historických událostí, rozhodně nemyslete na tento film. Za celou dobu jsem se víc nasmál totálním absurditám než aby mi snímek něco dal. Tu jednu hvězdu dám za herecký výkon Toma Schillinga v roli Adolfa Hitlera, protože to bylo jediné, na co se dalo koukat, ale jinak ztráta času, a je to velká škoda, protože Němci, konec konců i Rakušáci, umí na podobné témata natočit dobrý film. Zde ale museli být tak zpráskaní, až to hezký není. ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Najlepšia chaplinova paródia natočená po jeho smrti! Jediné plus boli celkom prekvapivo uveriteľne vyobrazené Dolphiho pochody (vyplývajúce z niektorých dialógov, takže aj to má skôr na svedomí divadelná predloha ako samotný film). Schilling nebol tiež najhoršia voľba, ale po všetkých ostatných stránkach ten film proste dobrý ani uspokojivý nie je. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem zase jednou přestřelil. Čekal jsem kousek historie, trochu víc se dovědět, jak to všechno začalo. Bohužel se mi dostalo neuvěřitelné slátaniny a z filmu jsem si neodnesl nic. Jako divadelní hra možná dobrý, ale film za moc nestojí. Dvě hvězdy za docela dobře zahraného Hitlera v podobě Toma Schillinga, ale jinak děs běs hrůza. ()

Reklama

Reklama