Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Idealistický Maďar János Szabó (Peter Lorre) přijíždí do New Yorku, nedočkavý splnit si svůj "americký sen." V jeho hotelu ale hned první den vypukne požár, při kterém si János vážně popálí obličej. Takto znetvořený nemůže najít práci a společnost ho zavrhne. Okolnosti ho nakonec donutí nastoupit dráhu zločinu. Jenže potom potká slepou Helen (Evelyn Keyes). (akisha)

(více)

Recenze (6)

ad142 

všechny recenze uživatele

Herecký rozsah Petra Lorreho je málokedy taký zjavný ako práve v tomto rannom, béčkovom noire, v ktorom predstavuje najskôr žoviálneho, dobromyseľného prisťahovalca, potom depresívneho a melancholického netvora, pričom neskôr sa zase stáva citlivým sympaťákom počas vzťahu so slepou ženou. Scenár je napísaný veľmi dobre a dáva Lorreovi skutočne veľa príležitostí zažiariť. Jadrom rozprávania je rozbitie amerického sna, a preto je celkové vyznenie príbehu veľmi temné, pričom obsahuje aj sociálny aspekt. Záver filmu, obsahujúci aj nepríjemný zvrat je zvlášť vydarený a len zvýrazňuje veľkú tragickosť a beznádejnosť hlavnej postavy a jej osudu. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

3,5 Naivní maďar si v New Yorku najde práci a začíná žít svůj americký sen. Bohužel všechny naděje mu překazí požár, který mu znetvoří obličej. Nikdo ho už nechce zaměstnat a jemu nezbyde nic jiného než se dát na dráhu zločinu ... První půlka je standard, ale druhá je hodně povedená. ()

Reklama

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že tam Lorre hraje nějakého padoucha, tak jsem se musel skoro smát, když se tam už na začátku objevil se svým typickým hereckým projevem. Škoda těch pár naivních scén. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Předvidatelný film o nepřízní osudu, nové šanci a vykoupení, kde svým výkonem vyniká především Peter Lorre, ale ani Evelyn Keyes nehraje nejhůř. Nic z toho, co uvidíte, vás asi nepřekvapí, ale to téma je zpracováno obstojně, navíc díky vstřícné stopáží pěkně odsýpá a nenudí. Doporučuju fanouškům Lorrea nebo filmů se zjizveným hrdinou-vydědencem. Jinak ke zhlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=KySqVgQN8Wg ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Fenomenální Lorre který při požáru přijde o půlku tváře a tak začne být gangster. Skvělý film který má sice hluchých míst jak šafránu ale i tak film šlape jak hodinky. Lorre tu podává opět fenomenální výkon. A i když první půlka je spíše o lítosti Lorreho postavy protože si nemůže dovolit plastiku tak pak se promění v hajzla. Škoda že film je tak zapadlý zaslouží si rozhodně více uznání. Jedinou výtku bych měl k délce, přeci jen film je docela dlouhých(69 minut napsaných tady není pravda film má 90 minut). Ale i přesto je to skoro povinost pro fanoušky NOIR žánru. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama