Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pořad „Historie.cs“ vypadá takhle na první pohled dost kultivovaně. Problém tkví v tom, že „názory“ přítomných odborníků jsou často prezentovány jako fakta a fakta jako názory. Ne, prostě ne, já osobně si z touto formou pořadu dnes už nevystačím, já radši onu historii pod pokličkou, tu kterou nás neučili, a tu, o které se v podobných pořadech nikdy nic nedozvíme. To si mohu otevřít rovnou wikiprdii:-) Lže se všude a všem, tak proč by se nemohlo lhát i tady? „Koho chleba jíš toho píseń zpívej“. Většina lidí bude věřit všemu možnému jenom ne pravdě. Pravda je totiž to, čemu nikdo nikdy nechce věřit. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Další z dokladů přínosu, ba potřebnosti, veřejnoprávní televize (a jejího zdarma přístupného digitálního archivu, muhehe). Historie.cs je naučným historickým pořadem sice tradičního, lehce usedlého stylu, kde se sedí kolem stolu a debatuje se, ale věnuje se širokému spektru událostí/témat/institutů, které se objevily v našich dějinách a více či méně s nimi hýbaly - má ovšem velmi daleko k suchopárnému dějepisnému výkladu, který spousta studentů zná ze středních škol všech typů (já naštěstí ne, protože jsem měl tu čest s panem profesorem Koutem), protože jde o fundované diskuze, které namísto chrlení dat a jmen vysvětlují souvislosti a takového toho "ducha doby". Prostě na tohle dávejte moje koncesionářské poplatky a budu naprosto spokojen;) 80% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nástupce legendární Katovny, diskuzního pořadu plného mužů s plnovousy, si drží vysokou profesní úroveň a nesklouzává k pansofistickým tendencím rozumět a mudrovat o všem. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Dost možná nejvkusnější a nejodbornější český publicistický pořad. Nesleduju pravidelně, ale někdy na to narazím a jsem velmi rád, že i u nás někdo dokáže nasadit vysokou laťku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nejcennější je na tomto z publicistickoodborného hlediska pozoruhodném pořadu přesné zrcadlení možností soudobé české historické vědy. Ovšem nejmystičtější záhadou je absence valorizace koncesionářského poplatku. I současný ministr kultury ví, co mám na mysli. Včetně svého "robustního" svědomí. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od opulentních hraných dokumentů, ze kterých se často nedozvíte co byste vědět chtěli, jsou tohle v podstatě vysokoškolské přednášky, ve kterých se často dozvíte i co byste vědět nechtěli. Hodina málo. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jsem se u televize nikdy nenasmála tolik, jako když k sobě posadili Klimeše, Jirase a Taussiga... Ale ono se to opakuje každý díl. Ten koncept "konfrontujeme odborníky s plky" a pointa nikde.A i v roce 2022 je to stále stejné, jen se Jiras a Taussig už tolik nehádají a Klimeše nahradil Žitný. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nelepší pořad ČT, který je v mých bulvách skvělým doplňkem/tv verzí rozhlasových "Toulek Českou minulostí," s kteroužto relací se díky odlišnému přístupu k formátu nebijí (postupný trip po časové ose vs. střídající se témata). Témata samotná jsou zajímavá a je jen dobře, že postupem času nejsou jen cs, ale obrací se všude tam, kam naše historie dohlédne (ač se zeleným zákalem). Výběr hostů je výtečný (a debaty nejen zábavné, ale častokrát i s grácií humorné), stejně tak i moderátor je dostatečně kvalitní a působí solidním dojmem neblbé osoby, což se velmi hodí (občasně moderující Marie Koldinská sice trošku zaostává, ale ne o moc). PS: Výtečná znělka ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

U tohohle mne napadá to, co třeba při poslechu příběhů ,, těch co to nevzdali'' na Paměti národa. Je to pokaždé myšlenka, jak moc je potřebné aby naši historii znali mladí. Aby ji znali důkladně. Není třeba jít nějak hluboko zpět. Pominu-li významné dějinné události, pak asi nejdůležitějším obdobím považuji rok 1918 až do současnosti. Jenže kdo se tento formát dívá? Teenager, který se chce něco dozvědět? Kterého to poučí, případně vyvede z bludů typu, že komunisti jsou dnes moderní politická strana, která sice v padesátých letech krapet škobrtla, jinak je ale fajn a myslí to s lidmi dobře... Ne, na tenhle pořad bude koukat hlavně ten, kdo už o probíraném tématu něco ví a chce si znalosti prohloubit... Pořad sám je skvělý, není to jeho chybou. Nejeden díl by měl běžet ve školách! * * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nesmírně záslužný pořad dělaný s velikou precizností a nepochybně s bezmeznou obětavostí, bez níž by tahle pracná, ale podstatná věc asi nevznikla. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný inťoušská záležitost pro náročného diváka. Osobně mi tento pořad přijde jako možná poslední zástupce formátu, který nazývám "ušlechtilá nuda". Kde je dnes konec všem těm Katovnám, Sítům, ad... ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Díl o Valdštejnovi. Ať už jste si o něm něco přečetli nebo ne, bude sledování tohoto pořadu ztraceným časem. Probíhá to tak, že moderátorka klade hostům dotazy, z nichž je zřejmé, že není úplně nepoučená, ale na jejichž základě dostáváme od hostů jen nesouvislé recyklování v literatuře tisíckrát probraných trivialit. Hostům tento formát, jak se zdá, vyhovuje. Čili skoro hodina zbytečného plkání o něčem, co mělo být uvedeno v hutném úvodním bloku, na nějž by mohla navázat skutečná, zasvěceným odborníkem moderovaná debata. Problematik k tématu je dost (hosté se jich alespoň dotkli, ale nezdálo se, že by měli k valdštejnské tématice skutečně co říci). Já jsem naivně očekával, že zjistím, kudy se ubírájí valdštejnská studia od dob Janáčkových či Polišenského monografií, nebo že budu svědkem disputace o významu a zhodnocení této naprosto mimořádné postavy mezi Čechy. Místo toho úryvky z komické Daňkovy hry a jeden záběr z Českou TV nepochopitelně pohřbené hry Popel a hvězdy. Jedině vstup objevitele Valdštejnova podrobného horoskopu byl k něčemu dobrý, kdežto vstup historika vojenství dobrý být mohl, kdyby netrval minutu. Ostatně vévoda Frýdlantský, Meklenburský etc. by si zasloužil spíše dkumentární seriál. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Někdy sice tendenční a poplatné tomu, co se dnes považuje za "správné", ale vždy zajímavé, i tím, co a jak je řečeno či zamlčeno...Některé díly jsou i na 5 hvězdiček, některé jen na 2-3. Ale celkově jde o jeden z nejzajímavějších českých pořadů na téma novodobé historie. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Historický bulvár se vším všudy. Současná tendenční politika veřejnoprávní televize záměrně vytváří mýtus objektivní diskuse na téma, ve skutečnosti je to mlácení prázdné slámy. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Většinou jen poslouchám ze záznamu a dělám nějakou jinou činnost, ale vesměs mě zaujme i téma, které bych nechala ležet ladem. Jednoduchý způsob, jak se dostat k informacím, připomíná mi to úsměvnou Katovnu. Ze které si dělá srandu divadlo Sklep. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad o historii v němž vystupují převážně skuteční historici a to fundovaně vybraní. Například v BBC standard, v rámci ČT něco dosti nevídaného. Připočteme-li k domu obrovské množství dílů a tedy i zpracovaných historických událostí, pak je třeba říci že málokdy lze v našem mediálním prostoru najít kvalitnější a fundovanější materiál k novodobé i starší české historii. Vytýkat lze pouze jednotlivosti, například to že hosté nekomentují prostřihy v podobě historických materiálů či rozhovorů. To přitom může být velmi zavádějící, zvlášť pokud se k historickým tématům zdánlivě fundovaně ale ve skutečnosti zpravidla naprosto tendenčně a mylně vyjadřují například spisovatelé či politici... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: Matematicka, berg.12, Radek99, Gemini a určitě ještě řada dalších ()

Croft odpad!

všechny recenze uživatele

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ze-nas-zachrani-vseslovanska-unie-To-muze-tvrdit-jen-idiot-nebo-vlastizradce-pise-tvar-z-CT-499841. Chazar jak vystřižený Kučera žvaní o vlastizradě? Ale která je vlastně ta jeho vlast? Kučera v pořadu-Hystorie cs-nedávno říkal, že se bojí že bude muset psát pod pseudonymem jako za komunistů.Tady vidíte jakej je ten Kučera kokot! :-) PS: Zajímalo by mě jakou má sledovanost tato zcela neobjektivní - propagandistická sračka, kterou tento vlastizrádný oportunistický parasit uvádí. Už nikdy více, stačil mi díl o propagandě to by člověk blil (doslo i na PSM jak jinak, ano prý pochází z ruska - carská ochranka - dávno vyvrácený žvásty, antisemitismus jak jinak, Jefim Fuckštejn prý není sionista, tak on nemusí být, ale je to ukrajinský chazar a prý je to všecko propaganda, Kučera tam tvrdil že nejspíš ruského původu, došlo i na film Jan Cimbura, kde bylo řečeno "toho žida nám tu byl čert dlužen" a už je to antisemitismus a další sračky). Jaký chazar by o tomhle všem nemluvil a nelhal nebo nemlžil, to jsme se zase jednou zasmáli. :-) Staří lidé se prý koukají a Anděla protože tam je propaganda, mladí lidé už nevnímají že tam je. Mno, prostě vodborníci na slovo vzatí a tohle platíme ze svých daní..To vysoké hodnocení hovoří za vše, lidi jsou bud už uplně debilní a nebo zmanipulovaní- zblblí. ()

Reklama

Reklama