Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Příjemně svižná, přiměřeně britsky špinavá a krvavá záležitost. To jest dost aby to bylo drsné, ne tolik, aby to bylo úchylné. Důkaz, že něco jako historický dobrodružný film může pořád vzniknout i v dnešní době. Málo velkohubých keců, hodně běhání, sekání, potu a krve. Nějakou velkou hloubku a oduševnělost jsem od toho opravdu nečekal, a i když je pravda, že logika tu a tam trochu hapruje, v rámci žánru nejde o nic, co by jakkoli vyvádělo z míry. Hrdinům jsem držel palce, charisma jim nechybí, pomalovaná domina to schytala, no a trochu tý romantiky nakonec proč ne. Snad jen že tam byly nějak moc čistý pipky - ehm, totiž co to zase řikám, chci říct Piktky. Plně podepisuju salahadinův komentář. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný historický krvák, ktorý ma takmer nenechal vydýchnuť. Vždy sa tu niečo deje, je skutočne akčný, drsný a netradične krvavý. Michael Fassbender sa do svojej úlohy výborne hodil a jeho hviezda právom stúpa závratnou rýchlosťou. Je naozaj zaujímavé, že tesne po tomto filme vznikol film Orol deviatej légie, s ktorým majú naozaj veľa spoločného. Režisér N. Marshall už dávnejšie ukázal svoje kvality, ale žiaden jeho film s výnimkou Pádu do tmy, nepôsobí tak kompaktne a celistvo. Som zvedavý na jeho ďalší film a chcem sa presvedčiť, či jeho stúpajúca kvalita filmov bude pokračovať. Jediné, čo mi trocha nesedelo bola už dnes v podstate hviezda Olga Kurylenko, ktorá má na tvári makeup neustále a preto jej úlohu mohol zastúpiť prakticky ktokoľvek. Inak som bol s nasadením a adrenalínom naozaj spokojný. Mám rád takéto naháňačky po lesoch. Uvažoval som aj o plnom počte, ale moje štyri berte ako veľmi silné. 80%. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $123,570Tržby Celosvetovo $6,814,789Tržby za predaj DVD v USA $2,793,063 //počet predaných kusov 171,379║ Banalita až hrôza, dejovo výplachové, akcia ako vždy od Marshall neprehľadná, rýchly strih opäť otravný, herci nemajú čo hrať. /20%/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Centurion určitě není realistické historické drama z dávné historie budování Římské říše, ale historizující fantasy, která si ze skutečných dějin bere jen to, co uzná za vhodné jako východisko pro budování dobrodružného příběhu. Celý film drží nad vodou syrová akce, pravda někdy prvoplánově a lacině krvavá, těch vodotrysků krve stříká určitě víc, než by bylo v reálu možné, a režisér využívá možností současné digitální technologie, takže useklé končetiny létají na všechny strany a divák si může vychutnat i nechutně krvavé detaily. Příběh sám není složitý, ale na poměry akčního filmu je obsazení vysoce nadstandardní, protože všichni zúčastnění umí hrát a mají, nyní ovšem mluvím o mužské části hereckého ansámblu, taky charisma. Ženská účast na válečném tažení se tak trošku blíží zkarikované Xeně, protože barbarská bojovnice s půlkilovým nánosem mejkapu, jejíž oči se topí pod takovou dávkou očních stínů, že by jí to určitě záviděla i královna Kleopatra, nebudí ani v historické fantasy zrovna důvěru. Nehledě na to, že zúčastněné dívky přes snaživý bojový ryk a zuřivé grimasy působí spíš, jako by si odskočily z módní přehlídky. Celkový dojem: 55 %. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kurylenkovic Olinka konečně našla ideální polohu!! Hraje citlivou dívku s vyříznutým jazykem a tak má ve scénáři jen: "Ječet, vrčet, hrozivě koulet očima a tvářit se, jako bys měla v prdeli kolík". Naprosto sqělé využití jejího kompletního nehereckého potenciálu! Bravo! Jinak film je to samozřejmě plytký, bez hlubšího poselství, stavějící na tolik diskutovaných křehkých základech povrchní zábavy mas, psychologie postav se dotýká pouze okrajově a se zřejmou lhostejností, herci a Olinka se kvůli zcela laxní a nebojím se říct kognitivně - simplexní práci režiséra nestačili pořádně položit do svých partů a vyjádřit tak vnitřní rozervanost a emocionální nestabilitu jednotlivých charakterů, a to ani nemluvím o infantilně naivním scénáři, zcela insitní kameře a diletantské interpretaci historických faktů! A představte si, nejdelší souvislý statický záběr kamery do jednoho bodu má pouhých, absolutně insuficientních 23 vteřin!!! HNUS! ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Neil Marshall se inspiroval legendou o římské Deváté legii, která ve 2. století n. l. zmizela beze stop v Kaledonských horách v severním Skotsku, obývaných kmenem divokých Piktů. (Zdroj: Palace Pictures)
  • Ke zhotovování stanů používali Římané impregnovanou kůži a ne plachtovinu, jak snímek ukazuje. (Conspi)
  • Zbroj filmových centurionů byla vyrobena ze sklolaminátového materiálu. (Conspi)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama