Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (859)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pro mne lepší než výpravný Gladiátor. Se spoustou peněz se dají udělat hezké obrázky, k napínavému příběhu postačí pár herců, hory a les. Snad jen tu místy počítačovou krev si bylo možné odpustit. Není nad reálnou! Divák je tlačen k tomu, aby fandil okupantům, tedy Římanům. To se mi nelíbilo do té doby, než se ukázalo, že jsou to vpravdě imperiální krysy. Závěr filmu předkládá jasně, jak je voják ve válce postradatelnou a snadno obětovatelnou položkou. Olga Kurylenko vypadala opravdu divoce, ale nemám v lásce ženy, které se staví do role bojujících mužů, které pak likvidují - dobíjet vyčerpaného generála není hrdinství (jistě, ono v tom případě o něj nešlo, leč stejně...). Nevadí mi jediná - Ripleyová, což je z jiného soudku. Chápu však, že šlo o drsnou dobu a mohlo to tak být. Hudba úderná, avšak nijak objevná - nakonec se poslouchá vcelku dobře. Jo a hlavy i ruce létaly vskutku ukázkově... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

"Komentář obsahuje spoilery." Filmy podobného rázu mám rád. Na film jsem se velmi těšil. Srovnání s filmem Král Artuš je na místě a bohužel musím říct, že Centurion se moc nevytáhl. Téma bojovníků za nepřátelskou linií, kteří utíkají před drsnými domorodými pronásledovateli je sice skvělé, ale Marshallovo podání je v mnoha momentech naprosto hloupé až debilní. Nedokázal jsem se do děje dostat především proto, že tam bylo X nelogických situací a scén. Bojovou vřavu s 3000 muži jsem si taky představoval jinak, než minutovou nepřehledně natočenou bitku, která vypadala jako boj 30 mužů. Konec tomu nasadil korunu: "Huráá. Čáu kámoši. Dokázal jsem to. Čůs. Stavíte zeď? Ahoooj." Trapas!! Některé scény byly dobré, ale bohužel těch OMG momentů bylo až moc. Vychrápem se na sněhu, 200 metrů vedle je tráva a les, ale tam by nám byla moc zima. Borka stopařka cítí nepřátele na míli daleko, ale když jsou dva metry od ní, tak nemá šanci. Olga Kurylenko je skoro tak cool jako Keira Knightley, škoda že jí tvůrci naložili takovou dardu nesmyslů. To jí radši měli dát jazyk, abychom si ji poslechli... Ocenit můžu ještě krásnou přírodu, krásnou Imogen Poots a bitku v pevnosti ke konci. 60% víc ani ň. Král Artuš je mnohem lepší, to mi teda věřte! ;-) 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Centurion není velkofilm typu Gladiátor, 300: Bitva u Thermopyl či Trója, ale i přesto má diváka čím oslovit. Filmy o expanzivních střetech vojáků římského iméria s důvtipnými a ve svém teritoriu tařka nepřemožitelnými domorodými kmeny vždy dokáží přitáhnout moji pozornost. Centurion je hrdina každým coulem, děj se odehrává v krásném prostředí, což je veliké plus, hudba je dynamická a dobře podbarvuje dané scény, hrůznost tehdejších bojů dokazuje množství krve, které během snímku vyteče, a dalším obrovským kladem je uhrančivá démonka, stopařka Etain v podání bezchybné Olgy Kurylenko. Velmi příjemná podívaná. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pořád odkola to samé jen v jiném hávu...!!!! Nicméně nebyl to špatný příběh, ale ta ústřední vražednice... to ne... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dej filmu sa odohráva v roku 117 nášho letopočtu. V tej dobe Rímska ríša ovládala polku Európy a ďalšie zámorské územia v severnej Afrike. Veľmi silná rímska armáda je na pokraji totálneho porazenie. Zostáva už len pár najodvážnejších preživších, ktorí budú musieť bojovať o svoje životy a tiež sa pokúsiť oživiť veľkolepú rímsku slávu. Film britského režiséra Neila Marshalla vychádza z reálnych historických udalostí, o históriu ide ale až na druhom mieste. Špecialista na akčné a hororové snímky aj tu predkladá predovšetkým dynamicky natočenú priamočiaru prehliadku, v ktorej sa rozhodne nijako nešetrí patrične krvavými bojovými scénami. Istú nadstavbu potom predstavuje možno paralela so súčasnými asymetrickými vojnovými konfliktami, ktoré sú špinavé, bez cti a bez konca, pričom žiadna z bojujúcich strán nie je v práve a každá sa dopúšťa zverstiev. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Neil Marshall celkom prekvapil. Je to síce len obyčajná naháňačka po lese, ale zo slušnými krvavými akciami, hercami, taktiež aj výprava, kostými a hudba stoja za to. Atmosféru to tiež sem tam malo. Za malý rozpočet velké akcie nečakajte. Michael Fassbender v hlavnej úlohe spoľahlivo ťahá film dopredu. Oblúbený soundtrack: Centurion, Arianne. 80% - 4* ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Slušná řežba ze starověku. Fassbender jako Říman byla dobrá volba. Celý film jsem však měl jeden problém a to byla princezna bojovnice Xena... Fakt mi to tak připadalo. A ten závěr, tomu se mi také nechtělo moc věřit. Ale což, bavil jsem se dobře a ty bitky byly velmi slušné. 4 krátké římské meče. * * * * ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Intenzívny akčný historický zážitok, ktorý je po stránke obsadenia, spracovania, kamery a hudby, plus príjemnej dĺžky zaručeným kinohitom. Po celú dobu som sa od neho nedokázal odtrhnúť, a to aj vďaka skvelým hercom, menovite Fassbenderovi, Westovi, Korylenko, Thomsenovi ( pre Gorlaca vynikajúci výber ) a prekvapivo v (relatívne) pozitívnej úlohe aj Morrisey. Niektoré scény boli za absolútnych 5 orgazmických hviezdičiek. Som zvedavý na pokračovanie. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Drsný film o pár správných chlapech, kteří jsou drsní jak šmirgl papír. Bitky, kotel krve, kotel létajících končetin, prostě tak jak to Marshall umí. Určitě povedený válečný film, ze začátku spíš válečný, pak už jen akční. Fassbender už v Basterdech ukázal, kam bude směřovat jeho kariéra. Olga byla docela ostrá:) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

I kdybych byl jako Metuzalém stár a paměť mi sloužila tak jako městskému lichváři, nevzpomněl bych si, kdy naposledy jsem viděl výborný film s římskou tematikou. Gladiátor je melodramatická limča, Krále Artuše (2004) a Poslední legii (2007) nemá ani cenu komentovat a např. Dákové (1966) trpí neduhy staré školy. Centurion (2010) se evidentně nechce zavděčit. No proto mi doslova vyrazil dech. Páni kritici tu shazují scénář - na co v honbě za prachprostým přežitím shakespearovské dialogy? Někdy si zkuste pelášit pustinou s uhrančivou dominou za zadkem, která drží špičatého robertka. Exteriéry jsou nádherné, interiéry dobové a herci přesvědčiví. A Neil opět dokazuje, že je na krocany (tedy že má rád "červenou"). Škoda jen té angličtiny a faktu, že Devátá by asi nikdy nešla sama do útrob nepřítele v horách, to by neudělal snad ani Quinctilius Varus - ale jelikož Marshall vycházel z legendy, tak opomíjím. Když bych měl na závěr použít nějaké to oblíbené klišé, tak: "Na 97 minut jsem se ocitl v Albionu za dob římského impéria. To mi zatím nenabídnul žádný jiný film." PS: Prosím, aby mi zdejší kritici osvětlili onu výtku o návaznosti jednotlivých scén, nepochopil jsem, nevšiml si......................Radek99 - ahistoričnost??? A u Gladiátora se to neřeší? ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době pořádný film o římských vojácích. Centurion má vynikající akční scény a hlavně hudbu. Na začátku Centuriona mi hudba hrozně připomínala Inception. Není zbytečně protahován tudíž nezačne nudit, i když děj je zvládnut v celku slušně... 7/10 = 75% ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Za svoju nekonvenčnú a neusporiadanú réžiu plnú násilia, kritizovaný i milovaný Neil Marschall. Začalo to béčkovými "Psí Vojáci", pokračovalo anarchisticko-stredoveko-akčným zlepencom všetkého možného "Soudný den" a dnes ukázal svoje klady i zápory jeho najnovší výtvor, "Centurion". Očakávania novodobého Gladiátora s troškou presýteného krviprelievania boli v mojom prípade neopodstatnené. Ak by bolo možné Centuriona k niečomu prirovnať, tak určite k "Apocalypto". Rovnaká brutalita, lovenie určitej skupiny alebo jedinca. Zatiaľ čo sa však Gibsonov výtvor odohrával v dobách veľkolepej ríši Mayov, Marshallove dielo pojednáva o Rímskom impériu. Konkrétnejšie o deviatej légii, ktorá padla do pasce a o preživších vojakoch, pokúšajúcich sa o záchranu generála (a pochopiteľne aj o záchranu seba samého) __ Neskutočne rovnomerné odsýpanie deja a x-y nelogických scén. Na druhej strane, čo už s tým, keď nám bola predvedená nádherná expozícia ľudskej šťavy, vnútorností a krajina tak vyprahlá a odporná, až sa vám časom začne sakramentsky pozdávať. Ak nerátame záverečnú bitku, ktorá považujem za mierne trápnu a naivnú, jedná sa o neuveriteľný nával adrenalínu, kde je pri každej bojovej scéne potrebné zatínať svalstvo - za čo Marshallovi všetci vrelo ďakujeme. Všakže? ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Neil Marshall zasadil děj filmu trochu nevšedně do pozdního starověku, do doby vlády císaře Hadriána a bojů Římanů s Pikty. Další netradiční zápletkou je zaměření na menší skupinu římských vojáků, která po masakru vojska v bitvě zkouší přežít na nepřátelském území a vrátit se domů. Stávají se štvanou zvěří v cizím prostředí. Ve skupině vojáků se vyskytují nejrůznější lidské charaktery, kterým je v ději dáván prostor. Tento prostor není po herecké stránce zcela využit, ale i tak vyznívá tato snaha pozitivně. O mnoho lépe než v o cca měsíc novějším filmu Predátoři, kde je podobná zápletka (pouze meče nahrazují samopaly). Pokud bych se měl zaměřit na historickou podstatu věci, domnívám se, že je příběh celý smyšlený. Císař Hadrián prosazoval celý život defenzivní taktiku se snahou udržet maximum možného z Traianovy expanze. Skotské hory nebyly považovány za dostatečně významný cíl pro expanzi ani za Traiana. Myšlenka, že by se podařilo ututlat ztrátu celé legie v Britanii, nepovažuji za reálnou. Snad jen nějakého malého oddílu. Ale nápad zrady posledního přeživšího centuriona vlastními lidmi pro politické záměry je dobrý. Vlákání římské legie do léčky a její přepadení mi připomnělo bitvu v Teutoburském lese, kde podobným způsobem ztratil Varus 3 legie. Možná byla zdejší situace inspirována touto skutečnou událostí. Pokud má někdo rád historické dobrodružné filmy, mohu Centuriona doporučit. Jsem rád, že jsem film viděl, ale zase žádná velká bomba to nebyla. Filmu chybí napětí. 58% ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hmmm bezkonkurenčně nejslabší Marshallův film, i tak je to zajímavý kousek. Výpravou připomíná uhlazeného Krále Artuše, počtem prořízlých hrdel jde do topky řezníckých filmů a hodně "černohumorným" dějem se stává fajn jednohubkou. Škoda ... ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Jelikož Niel Marshall je dalším z režisérů, který střídá žánry jako fusekle, šel jsem do tohohle s neutrálním očekáváním. Výsledek? Spokojenost! Zhoďte nějaká historická fakta, vychutnejte si poměrně syrově natočený válečný survival, zasazený do doby, kdy se ještě po Anglii proháněli Římani. Slušné masky, slušná kamera, kvalitní herecké obsazení, napětí, řezba. Mě teda tohle vůbec neurazilo. 75% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je to film neuvěřitelně pitomý, spíše tedy až prudce debilní, a aspoň trochu zajímavý začne být až ve chvíli kdy vychcípají přebytečné postavy... nicméně následná naháněčka lovců a malé skupinky přeživších je v rámci možností celkem fajn. S nesmírně samoúčelným a klišovitým průběhem - ale dívá se na to dobře, tempo je solidní, surově barbarská brutalita potěší (a naštěstí bez vyloženě přehnaně digitálních šplíchanců krve jako ve Spartakovi), a místy jsou v něm dokonce i ne úplně tragicky natočené a sestříhané bitky. Což u Marshala není zvykem - při vzpomínce na boje v Doomsday mě ještě teď bolí oči... i když Doomsday je zase mnohem zábavnější film v jiných ohledech. Tedy je Centurion tupé béčko se vším co k tomu patří - i určitým potenciálem pobavit. 6/10 ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Na to že Centurion není "velkofilm" podle Hollywoodských měřítek.Tak je to velice kvalitní a dostatečně realně provedený film. Příjemné herecké obsazení a kvalitní scénář staví Centuriona značně nad "Orel deváté Legie" u mě jasných 80% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Římský voják a zběh Centurion Quintus Dias (Michael Fassbender) se přidá ke zbytku pověstné Deváté legie, která má v plánu osvobodit svého generála (Dominic West), který padl do rukou nepřátel při jedné ze svých výprav. Bez svého velitele jsou ztraceni a tak se do jejich čela postaví právě Centurion, ale zrada ve vlastních řadách na sebe nenechá dlouho čekat a má podobu tajemné, němé a neomylné piktské stopařky Etain (Olga Kurylenko), lačnící po pomstě na římských vojácích za krutou smrt svých rodičů a její znásilnění a následné vyříznutí jazyka, a na legionáře uspořádá zběsilý hon. Zbytek legie však stále věří na bezpečný návrat domů, ale zrada číhá všude a věřit se nedá nikomu ani vlastnímu guvernérovi (Paul Freeman). Centurion je historicko-dobrodružný film, který má většinu nezbytných atributů, aby udržel divákovu pozornost. On je to více dobrodružný film, ve kterém je kladen důraz na úderný děj bez zbytečných keců, a vše se to vlastně smrskne na napínavou naháněčku v nehostinném prostředí lesů a hor. Kamera rozhodně krvavým detailů neuhýbá a umí vykouzlit řadu působivých záběrů na šíp, oštěp nebo sekeru svištící vzduchem. A Olga Kurylenko si celý film nestoudně ukradla jen pro sebe, není se čemu divit, protože oplývá větším charismatem než kterýkoliv z mužů na place. Měl jsem dokonce tendenci jí v její záporné roli fandit. Další nepřehlédnutelnou ženou je i Britka Imogen Poots v roli hodné "čarodějky". Když má historický film spád, přehršel krvavých scén a schopného režiséra, tak mu i mírně lacinou výpravu odpustíte a budete se bavit. ()

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama