Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (859)

POMO 

všechny recenze uživatele

Historický dobrodružný hunt-movie. Gratulujem Marshallovi, že sa vypracoval v režiséra hercov ako Fassbender, West, Cunningham či Morrissey. Tí mu spolu s fantastickou prírodnou scenériou pomáhajú urobiť snímku zábavnou a strhujúcou. Film nie je samoúčelne krvavý a brutálny, je realistický a jeho násilie zapadá do konceptu drsnej drámy, v ktorej sú sympatické hlavné postavy v divočine lovené krvilačnou lady-vengeance stopárkou. Jej hnev a krutosť sú opodstatnené a preto jej postava v divákovi nevzbudzuje odpor a nenávisť, ale strach a rešpekt. Menej realistický je už mejkap a vyfénované vlasy krásnej divožienky, žijúcej na samote pri rieke, v ktorej si holými rukami chytá rybacinou zaváňajúce raňajky - i tak ale vďaka za kúsok nehy v šedivom svete beznádeje. Byť silnejšej záverečnej konfrontácie, zvažoval by som 4*. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Kurylenkovic Olinka konečně našla ideální polohu!! Hraje citlivou dívku s vyříznutým jazykem a tak má ve scénáři jen: "Ječet, vrčet, hrozivě koulet očima a tvářit se, jako bys měla v prdeli kolík". Naprosto sqělé využití jejího kompletního nehereckého potenciálu! Bravo! Jinak film je to samozřejmě plytký, bez hlubšího poselství, stavějící na tolik diskutovaných křehkých základech povrchní zábavy mas, psychologie postav se dotýká pouze okrajově a se zřejmou lhostejností, herci a Olinka se kvůli zcela laxní a nebojím se říct kognitivně - simplexní práci režiséra nestačili pořádně položit do svých partů a vyjádřit tak vnitřní rozervanost a emocionální nestabilitu jednotlivých charakterů, a to ani nemluvím o infantilně naivním scénáři, zcela insitní kameře a diletantské interpretaci historických faktů! A představte si, nejdelší souvislý statický záběr kamery do jednoho bodu má pouhých, absolutně insuficientních 23 vteřin!!! HNUS! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Men vs. Wild. Chlapci by potřebovali pár lekcí od Gryllse. Dojde-li jim svinské štěstí, nasazují svinský krok. Když běží, nepřemýšlí. Rozum nemají a neznají, což se očekává i od diváků. Devadesát minut běhání, sezení, žvýkání, žvanění (o ranách které nejsou vidět a tak) a vraždění. Nejzřetelnější jsou během četných řeží chlístance krve. To o sobě dává vědět Marshallova hororová průprava. Strašidelné scény, o něž si situace „pár nýmandů v divočině“ říká, přitom docela chybí. Stejně jako jakákoliv přidaná hodnota nad rámec starověké vybíjené. Jak je paralela s válkou v Iráku, která taky dlouho trvá a nenese žádné ovoce, vystydlá, je přítomnost Araba a černocha v „týmu“ křečovitá. Nechápu, k čemu takový film, k čemu Společenstvo prstenu, do kterého bylo vloženo podstatně méně peněz a intelektu. I když děsně blbě čitelné úvodní titulky slibují ohromnou podívanou, na „money shots“ očividně nezbyly „money“ a jestli vás nerajcují utínané údy, můžete se těšit jedině na dvě ženy, které jsou, jak tomu ve zhmotněných chlapských fantaziích bývá, tajuplné, mlčenlivé a sexy. Ale kvůli tomu netřeba sledovat devadesátiminutový film, úplně stačí na chvíli zavřít oči. 50% Zajímavé komentáře: Cappuccino, Macejko, Martinius ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je mi to líto, ale za sebe musím říct, že tohle je pro mě nejnudnější Marshall. Kdybych se chtěl pokoušet o nějaké objektivnější zhodnocení, dostal bych se nejspíš někam k sedmi bodům z deseti ... no s mým nepěkným vztahem k historickým filmům (historicky přesným i nepřesným) se přes 50 % nepřehoupnu. Centurion je podobně nablblý jako Doomsday, k jeho vlastní smůle se však bere citelně vážněji. Akční scény opět spíše nepřehledné, složené z mnoha detailních záběrů na odsekávané / letící / dopadající části lidského těla, celkový pohled na "bitevní pole" absentuje. Z té letošní nadílky drsných historických filmů vyhrává Valhalla Rising naprosto bezkonkurenčně ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jo, jo byla to tenkrát drsná doba. Ukrajinský fotomodelky vážící 40kg i s postelí nemilosrdně zabíjely stokilové a k boji perfektně vycvičené vojáky římských legií a v soubojích jeden na jednoho dokázaly vyhublé supermodelky ranama pěstí porážet i ty nejtvrdší leginářský generály. Ne, tohle bylo fakt směšný, aby nějaká vychrtlá nána naháněla strach dršnákům z legií. Líbilo se mě, jak Olgu navlíkli asi do třiceti kožichů, aby jí neodnes vítr a působila mohutně a dále jsem ocenil, že i když Olga má náhnět hrůzu na míle daleko a tváří se jako kyby si k obědu dávala grilovanej penis s hranolkama, má krásně vyfoukaný vlásky, aby byla pořád fešanda. Ale jo, ideální pro holky, kteří se čerstvě naserou na svýho drahýho, ideální pro kluky, kteří se rádi smějou. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Esenciálny Marshall. Scenár je v podstate zbierka blbostí, klišé, z prsta vycucaných zvratov a fakt ťažkotonážnych logických failov. Lenže čo s tým, keď je to tak nadšenecky natočené, divožienky sú rozkošné, chlapi drsne hláškujú, tempo je ostré a z plátna/obrazovky sa valí majestátna lavína čriev, mozgov a odseknutých kotŕb a hnátov? Skrátka ďalšia marshallovsky neodolateľná mäsnatá zábava. Škoda veľmi slabej záverečnej bitky a málo šťavnatej Olinkinej smrti. P.S.: Milovníci realistických historických filmov si samozrejme už po niekoľkých minútach vypichnú oči vidličkou. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Objektivně asi nejslabší Marshallův film, ale ve škatulce ‚krvavá historická řežba‘ pořád silný nadprůměr, který stojí hlavně na režisérově citu pro maximální krvavost (co na tom, že to cáká digitálně) a charismatických hercích. Na to, že se tam hodinu a půl vlastně nic neděje, to naplno vtáhne a dá pocítit fakt, že v jednoduchosti je někdy opravdu krása. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Proč film vidět? Akční scény, lepé děvy. Proč film vynechat? Historická pofidérnost větší než velká. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Příběh jedné římské čety, který se ztratil v závanu historie. Příliš se o tom neví, ale tvůrci si s tím pohráli docela schopně. Vůbec mi to nevadilo, právě naopak. Takových filmů se totiž na světě moc netočí. Centurion je tak kouskem, který když jsem zahlédl, okamžitě jsem se na něj těšil. Škoda jen hodnocení, které tu tento film dostal. Já tyhle historické kousky s parádní efektní akcí miluju. A když té akce je dostatek, nemá cenu si tu dál stěžovat. Tenhle film je prostě akční paráda, která sice čerpá příběhově z historie málo, ale na druhou stranu nabídne pohled do skoro 2 tisíce let staré doby, a to se tvůrcům podle mě povedlo naprosto dokonale. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $12miliónovTržby USA $123,570Tržby Celosvetovo $6,814,789Tržby za predaj DVD v USA $2,793,063 //počet predaných kusov 171,379║ Banalita až hrôza, dejovo výplachové, akcia ako vždy od Marshall neprehľadná, rýchly strih opäť otravný, herci nemajú čo hrať. /20%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Neil Marshall a jeho průměrné představení. Krví se tu opět nešetří, příběh je přímočarý, herci charismatičtí, ale v podstatě nic navíc. Při sledování mi to příliš nevadilo a bavil jsem se slušně, ale později v podstatě není nic, kvůli čemu bych si film měl pustit znovu nebo si na něj jen vzpomenout (snad jedině úvodní/závěrečné titulky?). Je to škoda, Marshall má rozhodně na víc. PS: Docela by mě zajímalo, proč, po filmu navazujícím na odkaz levných post-apokalyptických sci-fi, zvolil zrovna souboj zbytků římské legie proti divochům. Uvidíme, jak mu pomůže finální rip necelý měsíc před premiérou v kinech:) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Neil Marshall .. Jednorázová jízda po vlně digitální krve, ale také syrově vyobrazené divoké Británii se solidní partou bojovníků, kdy efektivní krvavé bitky spojuje prostý scénář. Přesto, na Marshalla, lehčí zklamání s minimální trvanlivostí a nulovým důvodům se do tohoto světa vracet. Ale jen ať si tu filmařinu piluje, jeho velké hvězdné chvíle (snad) přijdou. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Kuskami tiel to tam lietalo hlava nehlava, krvi bolo pozehnane, ale co je podstatne, malo to stavu, spad, peknu hudbu a prijemny kasting. A par dobrych vtipkov :) ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Smerom ku mne typicky Marshall. Je to drsne, spinave, rubacky maju patricnu stavu, ale mam tu zas rovnaky problem ako pri Marshallovych predchodzich filmoch. Neprehladny strih a nadvaznost. Viacere sceny su sami o sebe minimalne remeselne dobre zvladnute, ale to ich vzajomne prepojenie skripe horsie ako loziska, ktore nevidel olej uz peknych par rokov. [EFM 2010] ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nuda ve starověké Británii, tak by se dal výstižně parafrázovat obsah filmu Centurion natočený volně na motivy nikdy neobjasněného faktu zmizení tzv. deváté římské legie (přesněji Legio IX Hispania). Slabý scénář, okatá ahistoričnost (Proč tu třeba není dodržován patriarchát? Ženy měly výsadnější postavení možná u Vikingů, ale rozhodně ne u Britů. Nemluvě o tom, že všechny barbarské bojovnice jsou jen a pouze současné modelky, ženy ale tehdy vypadaly výrazně jinak atd.), přes míru levných efektů založených na digitálně ztvárněné krvi stále dokola, to jsou poznávací znaky scenáristické i režijní práce Neila Marshalla. Zajímavé je snad jen to, že coby potomek dávných britských bojovníků straní římské straně. Podobné filmy: Vikingové ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Správňácká historická survival honička s chlapáckými herci a výbornou divoškou Kurylenko. Moc se mi líbilo nasnímání krajiny, ale díkybohu to nebyl takovej přírodní fetiš jak třeba Valhalla Rising, ale normálně stravitelnej film. Jednoznačně palec nahoru. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Ve zmatku bitvy, kde je zem pod vašima nohama změtí krve, zvratků, chcanek a střev jak vlastních vojáků, tak nepřátel je jednoduché obrátit se k bohům o spásu..... Římané na severu Británie. Drsný kraj a zuřivý odpor národa zvaného Piktové. Teď po 20ti letech přišel z Říma příkaz - skoncovat s touto situací! ..... prostě první půlhoďka je hlavně informační. Pak se strhne ,,trma - vrma“ a z 3 litrů vojáků je jich 7 (kusů). Není čas žehrat na krutost osudu, protože Olina a její chlapci jim jsou v patách! A teď už to vypadá poněkud lépe! N.Marshall je rejža, kterýho ,,můžu“. Bohužel tady je to ,,jen“ rutinérsky odvedená práce, s několika zajímavými okamžiky, ale nic, k čemu by se člověk vracel. Když to porovnám s dvěma filmy s poslední doby a podobného ražení ( Black Death a Solomon Kane ) zůstane tento někde mezi. (A to už vůbec nemluvím o tom výletu na Kokořín! Tam byly skály pískovcový, občerstvení, co je tady?) Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět, jak se rozbíjí hlava o strom. 2.) Zajímá mě, jak se vedla partizánská válka ve středověku. 3.) Zajímá mě mrtvá Olga Kurilenko. 4.) Jsem posedlej příběhy z časů císaře Hadriána. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Ilan Eshkeri: 1. Centurion [3:06] ,2. Fort Attack [1:08] ,3. The Ninth Ride Out [3:00] ,4. Quintus Escapes [1:37] ,5. Arianne [1:10] ,6. The Ninth March On [1:34] ,7. The General Falls [2:09] ,8. On The Run [2:31] ,9. The Village [2:50] ,10. Funeral [1:18] ,11. She Wolf (Etain) [2:34] ,12. A Sacred Rite [3:24] ,13. We Are The Prey [2:56] ,14. Waterfall [3:41] ,15. Necromancer [2:58] ,16. Wolves [2:51] ,17. Battle At The Fort [3:57] ,18. Quintus Returns [1:01] ,19. Fate Of The Ninth [2:03], ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Je to fajn Akční Řezba téměř od začátku do KOnce ! Krev stříká Tam a Sem a teče pomalu z Obrazovky.. Ale se špatně fungujícími Střihy! Což mě strašně otravovalo a štvalo !! Ale bavil jsem se Dobře! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Toto mala byť moja posledná akcia.“ – „Možno bude.“ Po rozpačitom SÚDNOM DNI je to síce „návrat ku koreňom Neila Marshalla“, ale ďalší PÁD DO TMY to tiež nie je. Ale ani béčkarskí PSÍ VOJACI. Marshall výborne ovláda gore a i osemdesiate preseknutie krčnej tepny v ledva hodinu a pol dlhom filme pôsobí rovnako šokujúco, ako prvé. Podarili sa i niektorí herci (Liam Cunningham – PSÍ VOJACI, HARRY BROWN, nový SÚBOJ TITANOV), výprava je (miestami) krásna a vďakabohu Neil upustil od humoru (resp. od veci, ktorú si pod tým pojmom predstavuje). Vlastne by som dal skôr palec hore, ako dole. Faktom ale je, že scenár je priemerný a hoci stále niekto niekam beží alebo sa s niekým seká do krvi, časom začne brutálne akčné tempo paradoxne stagnovať/nudiť. Viac v mojej recenzii na recenzie.org: http://recenzie.org/historicky-film/412-centurion-6o- ()

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama