Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Digitální krev mi celkem vadila. Platí zde pořekadlo, že méně je někdy více. Jinak ale typicky Marshallovské trademarky nechybí. Syrové, špinavé, drsné prostředí je vynikající. Michael Fassbender je mi čím dál více sympatický a děj má ďábelský spád. Rozpočtem a scénářem se ani zdaleka nemohlo jednat o epický velkofilm plný monumentálních bitev, ale i tak se to dá přežít. Jde spíše o moderně pojatý akční film, jehož děj se odehrává v drsném středověku. Až na detaily to jde celkem solidně dohromady. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Typický Marshall jak ho nemám rád. Scenáristicky stupidní, akčně chaotický a režijně s přibývající stopáží notně rozkolísaný. Proč tedy 3 hvězdy (resp. 5/10)? Protože Michael Fassbender, jehož charisma by utáhlo i reklamu na prací prášek a intimky dohromady. Je to právě stoupající britská hvězda, která - jako jediná - dokáže prodat Marshallovy psavecké kiksy s vážnou tváří, aniž by se musela stydět. Což se o zbytku rozhodně říct nedá. Obzvlášť Kurylenko je v akční poloze vyloženě k smíchu a navíc má zhruba o pět vrstev oblečení víc, než se v jejím případě sluší a patří. Zbytek si pak alespoň vydělal na nájem a bude do budoucna dělat, že o téhle laciné vykrádačce Gladiátora, Pána prstenů a bůh-ví-čeho-ještě jaktěživ neslyšel. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Průměrná podívaná, která postrádá napětí a výraznější dějovou linku. Vcelku ponurou atmosféru nepodtrhují záporáci, kteří mě nepřipadali nesympatičtí a to pokládám za dost velké mínus. Spíš jsem sympatizoval s Olgou Kurylenko, na kterou se moc dobře koukalo a svou roli zahrála přesvědčivě. Za zmínku stojí dobrá hudba, mnoho usekaných končetin, Olga Kurylenko a čarodějka. A tak tuto jednohubku hodnotím 3 hvězdičky… ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Po odpadovém Soudném dni jsem od Marshalla už raději nic neočekával. Centurion je tak díky tomu, minimálně pro mne, velkým překvapením. Krev tady cáká po litrech, všechno je správně špinavé a vůbec má celý film, už jen díky divoké krajině severní Anglie, ten správný dobový feeling. Jen škoda, že vše viditelně kazí malinkatý rozpočet, kvůli kterému si nemůže režisér dovolit ani jednu pořádnou válečnou bitvu ála Gladiátor. Posledních patnáct minut děje, kde ultimátní bad-ass baba chcípne během sekundy, u Hadriánova valu jsou narychlo odkráglování rovnou dva hrdinové a vše zakončuje dojemný polibek, zatímco na scénu romanticky sněží, to už zazdilo. A sexuální scéna nebo alespoň nahatá Olga nikde? Hanba ti, Neile. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Působivá a sympaticky neambiciózní řežba se skromným rozpočtem a (přesto) působivou vizuální stránkou. O historické věrohodnosti by se sice dalo diskutovat (no, i když znám větší a slavnější adepty do diskuse), ale tentokrát se na to tolik nehraje. Herci jsou charismatičtí, akční scény správně drsné a i pro to poselství (stejně jako pro lásku) se nakonec místo najde. Po delší době příjemné překvapení na téma "starý Řím". 85%. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (20)

  • Ke zhotovování stanů používali Římané impregnovanou kůži a ne plachtovinu, jak snímek ukazuje. (Conspi)
  • O tom, jak by snímek ve finále měl vypadat, diskutoval režisér Niel Marshall s hlavním kameramanem Samem McCurdym po dva roky. Jedinou věcí, na které se ale shodli už od samého začátku, byl fakt, že film by se měl natáčet v opravdové krajině a ne před tzv. zeleným plátnem. (Conspi)
  • Herec Dimitri Leonidas má priezvisko totožné s menom svojej postavy, Grékom Leonidasom. Je to tiež meno slávneho spartského kráľa, ktorý padol v bitke pri Thermopylách proti perzskej presile, a ktorého si vo filme 300 (2006) zahral Gerard Butler. (BlackTom)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama