Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peter Lorre hraje holandského spisovatele Kornelia Leydena, který hledá látku pro svou novou knihu. V Istanbulu se dozví o záhadném Dimitriu Makroupolosovi, záhadné postavě na pomezi zločinu a špionáže, jehož tělo bylo nalezeno vyplavené na břehu moře. Nachází v něm možné téma své knihy. Leyden začne po této záhadné postavě pátrat, jezdí Evropou skrz na skrz a v různých retrospektivách odhaduje minulost DM. Záhadný pan Peters (Sydney Greenstree) mu slíbí milion franků, když odhalí některá tajemství spojená s Makroupolosem a pomáhá mu v hledání, aniž bychom přesně věděli proč. Postupně se odhalují další a další nitky až k dramatickému finále.
Jean Negulesco natočil film noir ve stylu MALTÉZSKÉHO SOKOLA podle scénáře Franka Grubera. (Peabody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Něco mezi Maltézským sokolem a Občanem Kanem, resp. Mr. Arkadinem. A postava tureckého poručíka Hakiho se objevila už v Journey into Fear. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Poměrně napínavá a dobrodružná noirová detektivka se skvělým hereckým obsazením. Osobně bych tam uvítal ještě více z minulosti záhadného pana Dimitria. ()

Reklama

Peabody 

všechny recenze uživatele

Dobrý dramatický film noir hodně ve stylu Matézského sokola, jen Humphrey Bogart mi tu chybí, pak už by duo Lorre-Greenstreet mělo zcela dokonalou protiváhu, kterou jim Zachary Scott jako mezinárodní padouch velkého formátu dát nedokáže. Herecké výkony a zejména souhra L - G jsou ale vynikající (hráli spolu v cca deseti filmech a malý drobný a většinou ustrašený Lorre se výborně doplňoval s hřmotným a žoviálním Greenstreetem) a je to velký klad celého filmu. Plno jízd mezi Paříží, Istanbulem, Sofií, Bělěhradem, Athénami (a to vše se odehrává jakoby v roce 1938, ale film vznikl v roce 1942, v plné druhé světové válce, což dramatičnost všeho ještě podtrhuje), s mnoha retrospektivami, film který pozvolna skládá obraz záhadného DM. Kdo máte rád dobový film noir, nenechte si to ujít. Bogart by z toho snadno udělal 4,5 a Ingrid Bergmann by to doklepla na čistou 5 . Ale stojí to za vidění i bez nich; film hodně zapadl, ale nezaslouženě, jako mnohé dlaší. Občas se prostě najde i zapomenutý klenot. V obsazení tady chybí Faye Emerson jako nezbytná femme fatale, i když jen v menší roli majitelky nočního klubu v Sofii, která také zažila DM. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dobre namiešaný mix detektívnej noirovky s dobrodružnou špionážou. Postupne je divákovi v retrospektívach odhalovaný príbeh záhadného Dimitria, ktorý hraje na všetky strany, keď má z toho finančný osoh. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitna noirová detektivka tentokrat s Peterom Lorrem . negulesco ako reziser mi az tak vela nehovori, ale tempo je na urovni, kulisy tiez a dialogy sa dali pocuvat : 74 % ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama