Reklama

Reklama

Barbar

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

V dobách, kdy křesťanská víra téměř nedosahovala k hranicím Skandinávie, byl po dlouhých letech žaláře osvobozen němý muž, divoký barbar. Neznal svůj původ, ani cíl. Říkali mu One-eye. Ocitl se na lodi uprostřed neprostupných mlh severního Atlantiku, která směřovala na západ, vstříc břehům neprobádané Ameriky, snad i bájné Valhally. Po vzoru starých pohanských bohů objevuje One-eye svou pravou podstatu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (485)

kinej 

všechny recenze uživatele

U Barbara, jak zní neobratný český dsitribuční název filmu, takhle nízké hodnocení fakt nechápu. Možná je to tím, že diváci očekávali něco zcela jiného. To ale není můj případ. Věděl jsem že se nejedná kinofilm typu Vikingové. Jméno režiséra je zárukou spíše jakési téměř hypnotické podívané ve stylu filmů Terence Mallicka, Davida Lynche, Wernera Herzoga nebo Jima Jarmusche. A atmosférický trip Jednookého podbarevný psychadelickou zvukovou kulisou se mi dost líbil a to od hned od prvních záběrů, ze kterých na vás dýchne sychravá mlha severských zemí. Dialogů je ve filmu minimum, příběh je odvyprávěn nedoslovně, volným tokem událostí, mezi nimž zůstává volný prostor pro domýšlení souvislostí divákem. A přesně takovéto filmy si užívám nejvíc. Normálně bych dal jen 4*, ale hodnocení něco málo přes 50% mi přijde natolik zcestné, že dám plnou palbu. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Lyrická pouť šílenstvím a peklem. Jen těžko uchopitelná, nenabízející žádné vodítko k výkladu, pouze základní a minimalistickou linku příběhu jako podklad pro hypnotickou změť fantastických obrazů a hutných záchvěvů ambietní hudby. O výklad jejich metaforičnosti se musí snažit každý sám, byť je to dost možná marná snaha... ale i při tom se může nechat pohltit krutým animálním světem obklopujícím sveřepého němého válečníka. Rozkročeno mezi "Aguirre, hněv Boží" a Mallickovu poetičnosti... s hyperbolicky oduševnělým Barbarem Conanem v hlavní roli. 7/10 ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Filmoví vědci, teoretici, kritici, hledači plánů a vykladači vůle zákonodárce - tedy pardon, režiséra - tohle je něco pro vás. Pro mě ale rozhodně ne. Nevím, co vidíte vy, ale já vidím jen dlouhé hádé záběry přírody, neproniknutelné pohledy, hrátky s nadpřirozenem, a nafrčené křesťany v Americe. To vše vlaje ve větru a tichu rušeném občasným pazvukem. Že by tam někdo měl něco nacházet ve svém nitru, to jsem si nevšiml. Pokud to nebyl jeden z těch vykuchaných - ona tam totiž taky teče krev. A ne málo. Takže asi takhle: až bude film, tak mi dejte vědět. Se symbolistickými cvičeními pro skupiny lidí zmíněné v první větě mě nezdržujte. Pokud je Refn nový Malick, tak musím konstatovat, že nová generace přešla přes hranici srozumitelnosti až kamsi daleko - zřejmě do nového světa. 40%, protože vizuálně to mělo nesporné kvality, a herecké výkony byly přesné - pouze pro mě totálně bezobsažné. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Film který vznikl asi jen proto, aby si režisér mohl natočit mraky, kapradí, hory a lesy. Příběh není. Zato nuda je a veliká. V půlce filmu jsem usnul a dokoukal jsem to vlastně jen proto...vlastně ani nevím proč. Záběry jsou samy o sobě krásné, ale to nestačí. Ať si příště režisér radši zajde do přírody a kochá se jí tam o samotě, než aby divákům předkládal takovéhle filmy. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Drsný rozjezd, divný dojezd. První půl hodina nemá chybu - je to masakrální řežba přesně jak jsem od filmu čekala. Mikkelsen, ač ani jednou nepromluví, je se svou vizáží tak "cool", že mu stačí jen koukat nebo pozorovat mraky, aby si ho divák svým způsobem oblíbil. Křesťanský motiv by nebyl špatný, ale bohužel se to směrem ke konci rozbředává, nic se neděje, sem tam přiletí šíp nebo někdo pronese cosi o bohu, popřípadě se dva porvou aby nabíhal bodycount. Někde tam taky vyjde najevo, že to vůbec není ten film, co chceme vidět, nýbrž úplně jiný film, kde je zřejmě zašifrované důležité poselství. Lidi, co od toho čekají pořádnou řežbu ve viking stylu, ne filozofii a rozebírání náboženství, ten film zákonitě nemůžou moc schroupat. Patřím k nim, ale i tak mě to místy dost zaujalo. 60% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (18)

  • K roku 2013 byl snímek označen za nejoblíbenější film Nicolase Windinga Refna z jeho tvorby. (filmsim)
  • Film měl premiéru 4. září 2009 na MFF v Benátkách. Premiéra v Dánsku byla 31. března 2010. (mahler)
  • Celý film byl natočen ve Skotsku. (mahler)

Související novinky

Ryan Gosling dupne na plyn

Ryan Gosling dupne na plyn

17.02.2010

Jeden z nejslibnějších hollywoodských mladíků, který třeba v Anthonyho Hopkinse, by už potřeboval tučný komerční hit. Možná se jím stane noirová akční kriminálka Drive, ve které Gosling nahradil… (více)

Reklama

Reklama