Reklama

Reklama

Mary a Max

Trailer

Obsahy(1)

Dvě rozdílné povahy, dva rozdílné osudy a půlka světa spojuje tento animovaný příběh, který vypráví o přátelství dvou zcela odlišných lidí, kteří se znají jen prostřednictvím svých dopisů. Mary Daisy Dinkle, baculaté osmileté holčičky žijící na předměstí australského Melbourne a Maxe Horowitze, velmi obézního čtyřiačtyřicetiletého Žida žijícího v pulsujícím New Yorku, trpícího Aspergerovým syndromem. Film sleduje Maryino dospívání a Maxův přechod ze středního k pozdnímu věku a objevuje mezi nimi silné pouto, které překoná o hodně víc než obvyklé kamarádské vzestupy a pády. Mary a Max nás vedou cestou neobyčejného přátelství, které musí čelit autismu, taxidermii, psychiatrii, alkoholismu, obezitě, kleptománii, sexuálním rozdílům, důvěře, kopulujícím psům, náboženským rozdílům, agorafobii a mnoha dalším životním překvapením. Celovečerní animovaný film MARY A MAX byl poprvé uveden na filmovém festivalu Sundance v roce 2009. Tento film autora a režiséra Adama Elliota produkovala Melanie Coombs a postavičky namluvili Toni Collette (Mary), Philip Seymour Hoffman (Max), Barry Humphries (Vypravěč) a Eric Bana (Damien). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (936)

Beagle 

všechny recenze uživatele

Mary a Max je jednou z nejkrásnějších oslav odlišnosti a osobitosti, jakou jsem kdy ve filmu viděla a pradvěpodobně i animovaným snímkem s nejsilnějším poslestvím o přátelství, které si divák může odnést s sebou domů. Snad jedině slyšet Mary a Maxe mluvit v originále by můj zážitek obohatilo ještě víc. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Tento celovečerní animovaný film od autora mého oblíbeného Harvieho Krumpeta, kterému je hodně podobný i svým optimistickým laděním, Vzbuzuje nostalgii, ale ve spojení s jemným humorem a kupou absurdních situací. Příběh je o netradičním přátelství dvou osamocených lidí z opačných koutů zeměkoule. Není to typický žánr animovaných filmů a tento vyznívá spíš dospělácky, ale možná i děti si tam něco pro sebe najdou. A podle známky je to moje jasná srdcovka. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zajímavý a silný tragikomický příběh o přátelství podpořen osobitým a kouzelným zpracováním s vynikající hudbou...obrovské překvapení a kandidát na animák roku...90% ()

marcek 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní Harvie Krumpet byl pro mě něco zcela neobyčejného a jedinečného, ale Mary a Max bylo něco víc. Krásný příběh - vážně dokonalé umělecké dílo ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Je to estráda podivných podivností, někde na hranici mezi černým humorem, duševní poruchou a dojemným lidským příběhem. Jen je škoda nadužívaného vypravěče, který z Marry a Maxe dělá autorské čtení a celkově film dost zpomaluje. ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Pekná hudba a zaujímavé postavy.Krátke ale prináša zo sebou niečo viac.Každý potrebujeme priateľa.(Hodnotenie 4,5) ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Mary nebyla jediná, které na konci filmu tekly slzy... Poutavě natočené, místy humorné, ale jako celek vlastně poměrně vážné téma zaobírající se lidskými pocity, city, představami, touhami. Příjemné překvapení z australské kinematografické tvorby. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Oněginovská originální moderna spojená s neobvyklou animací, nápaditostí, vyprávěním a celkovou režií. Dokáže lidem působit na city, jak pozitivně tak i depresí. Film sám o sobě výborný, ale navykl jsem si na to až od půlky filmu. 80% ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý film inspirovaný skutečnou událostí. O nevšedním ale o to krásnějším přátelství mezi dvěma odlišnými lidmi. Film je doprovázený skvělou hudbou, ale jak už psal Driss - tak v půlce to začíná ztrácet šťávu- což je velká škoda a jelikož já nejsem velký fanda animáků- tak mi tu druhou půlku nezbylo téměř nic co "obdivovat". ---- "- Lidé postrádají všechnu logiku. Proč vyhazují jídlo,když děti v Indii hladovějí? Proč kácejí deštné pralesy, když potřebují kyslík? Proč sestavují jízdní řády, když autobusy nejezdí včas?" ----"PŘÍBUZNÉ MÁME OD PÁNABOHA...PŘÁTELE SI DÍKY BOHU MŮŽEME VYBRAT SAMI" -( Ethel Mumfordová) ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Dosť depresívna "rozprávka", teda ak sa to vôbec rozprávkou dalo nazvať. No rozhodne stojí za pozornosť. Hoci tento typ plastelínovej animácie nepatrí medzi moje obľúbené, v tomto prípade to výrazne zachránili aspoň pekné myšlienky a posolstvá zahrnuté v tomto príbehu nevšedného dlhoročného poštového priateľstva. Aj keď ten štýl ma až tak neoslovil, pretože množstvo tých monológov mi pripomínalo akúsi variáciu slávnej Amélie, avšak tam to pôsobilo naozaj prirodzene, zatiaľ čo tu mi to prišlo dosť silené a najmä pri charaktere celého príbehu mi to neprišlo zrovna moc ironicky vtipné, hoci sa ten pocit očividne snažili vyvolať. Ale na druhú stranu, aspoň to nebolo také tuctové a príbeh poukázal na reálne dôsledky samoty, depresie a ďalších množstvo javov, ktoré doslova hýbu dnešným svetom. ()

Tomik12345 

všechny recenze uživatele

Krásné...jeden z nejhezčích příběhů, co jsem kdy viděl...a hlavně tomu strašně moc dává ta animace, ta je prostě neuvěřitelně odzbrojující...a dokonalá hudba je jako třešníčka na tomhle velice chutném dortu... ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Celou dobu mě neuvěřitelně iritoval explictiní vypravěč. Proč probůh říkal, že se dědovi topoří bradavky, když to bylo vidět? ()

Langy10 

všechny recenze uživatele

Tak tahle pohádka se mi moc líbila. Měla hlavu a patu a byla smysluplná. Dokonalý příběh, děj a všechno. Dal bych nejradsi 5 hvezd, ale něco mi tam vadilo. Nebudu rikat co, myslim, ze kdo se na to koukne uvidi... ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Přátelství na vzdálenost tisíců kilometrů mezi holčičkou a podivínem. Ani jeden nemá kamarády a křehké přátelství sílí každým dopisem mezi dvěma vyvrheli povrchní společnosti. Co jeden považuje za svojí rutinu, je pro druhého kamaráda exotické počtení. Smutná realita vyprávěná s netečným pohledem, protože život se pro jednoho zastaví a pro jiného začíná. Zůstanou jen vzpomínky. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Zajímavá černobíločervená plastelínová animace, to mám ráda. Hlavní postavy neokoukaně chytlavé, rychle jsem se s nimi sžila a jejich příběh mě zajímal a bavil. K tomu pár výborných vtipných hlášek (nejlepší „jako kluk jsem si vymyslel neviditelného přítele pana Ravioliho. Můj psychiatr říká, že už ho nepotřebuju, tak tu sedí v koutě a čte si“) a scén (nápadité smrti Henryho) a mile tklivá hudba. Po dlouhé době balzám na duši, výtečný filmeček! ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Mad Max and Little Mary - mínus a mínus dává plus. Svět je tak trochu šílené místo pro život, ale pokud se člověk trochu zblázní, dokáže pochopit to, co nemůže pochopit normální člověk, natož optimista - to, že Bůh není normální, ani dokonalý, a to jednoduše proto, že existuje tento nedokonalý svět. No, a když si to člověk uvědomí, dá se s tím nedokonalým Bláznem nějak koexistovat. Postesky některých diváků, že tento film je depresivní, plynou právě z jejích normality. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších animovaných filmů, který jsem měl tu čest vidět. A ještě lepší příběh, jenž v samotném závěru působí přesně tak, jak bylo tvůrci zamýšleno. Jeho umělecká stránka, tedy každá jeho scéna a úmyslné tlumení barev (skoro se jedná o černobílý film) jeho jedinečnost jen zvyšuje. Vše zde hraje svou podstatnou roli, v jejímž výsledku musím tomuto snímku udělit plný počet hvězd. 95% ()

Tsukikage 

všechny recenze uživatele

Výtvarně se mi to líbilo. Nebylo to zrovna marný. Příběh taky dobrý, i když se dá přít o originalitě. Já sám od sebe nemám moc smutné příběhy rád, protože mě prostě rozesmutní a to se mi moc nelíbí, i když uznávám je to jen moje chyba. Zas tak zásadní to nebylo. Pevně věřím, že se to někomu moc líbilo. Ten člověk je asi silnějšího charakteru jak já, které ho tyto příběhy vyvádí z harmonie. No sám nevím, na mě to bylo až moc tmavé a smutné. Na spoustu míst můžeme nahlížet různě a mě se moc nelíbí, když někdo manipuluje s okolím, jak se mu zachce. Město nemusí být tmavé a ponuré. Může zářít barvami. Nejlepší by bylo to nepřehánět. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Koncentrovaná deprese zabalená v animované formě. Životní osudy dvou nešťastníků, jejichž přátelství představuje 5% pozitivního mezi 95% hořkosti. Mám z toho dost smíšené pocity. ()

Související novinky

Reklama

Reklama