Reklama

Reklama

Mary a Max

Trailer

Obsahy(1)

Dvě rozdílné povahy, dva rozdílné osudy a půlka světa spojuje tento animovaný příběh, který vypráví o přátelství dvou zcela odlišných lidí, kteří se znají jen prostřednictvím svých dopisů. Mary Daisy Dinkle, baculaté osmileté holčičky žijící na předměstí australského Melbourne a Maxe Horowitze, velmi obézního čtyřiačtyřicetiletého Žida žijícího v pulsujícím New Yorku, trpícího Aspergerovým syndromem. Film sleduje Maryino dospívání a Maxův přechod ze středního k pozdnímu věku a objevuje mezi nimi silné pouto, které překoná o hodně víc než obvyklé kamarádské vzestupy a pády. Mary a Max nás vedou cestou neobyčejného přátelství, které musí čelit autismu, taxidermii, psychiatrii, alkoholismu, obezitě, kleptománii, sexuálním rozdílům, důvěře, kopulujícím psům, náboženským rozdílům, agorafobii a mnoha dalším životním překvapením. Celovečerní animovaný film MARY A MAX byl poprvé uveden na filmovém festivalu Sundance v roce 2009. Tento film autora a režiséra Adama Elliota produkovala Melanie Coombs a postavičky namluvili Toni Collette (Mary), Philip Seymour Hoffman (Max), Barry Humphries (Vypravěč) a Eric Bana (Damien). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (937)

Ricky_CZ 

všechny recenze uživatele

Šeď, samota, deprese, Diazepam, emoční poruchy....A ten film mi přišel tak nebezpečně blízký! Při tom všem si však v animaci uchovává maličkosti, které potěší (dítě sledující své ruce) a člověka odtrhnou od myšlenky se nedodívat...Moc pěkné...I když tak smutné... ()

Bucounit 

všechny recenze uživatele

Najmilší a najvtipňejší príbeh nadupaný skvelými nápadmi o dopisovaní dvoch cuzdích ľudí. P.S.S : Po dopozeraní som mal chuť na čokoládu v rožku :) ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Celkovo by som tento film ohodnotil ako zvláštny a zaujímavý. Či už to bolo animáciou, príbehom, spracovaním, od zvláštne krutých až drastických obrázkov ku komickej absurdite, ktorú len tak človek nevymyslí. Po chvíli mi film upadol do určitého stereotypu, až som sa začal trochu nudiť, no odhliadnuc od toho musím naozaj povedať, zvláštne a zaujímavé. ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalá animace ! Výtečné detailní fórky, plno neskutečných nápadů a legrační komentáře vyprávějícího a dabérů. Dětí se rodí z piva, prdějící kouřící rybka, slepecká hůl s nabroušenou špičkou k sbírání odpadků, pani domácí smrdící kapkami na kašel a močí... Bylo tam toho tuny, přesto jsem z toho cítil paradoxně jakousi monotónnost. Lehce depresivní záležitost. Což nic nemění na tom, že se mi film vcelku líbil a všem doporučuji. 75% ()

Mikeel 

všechny recenze uživatele

Humorná, černá, plastelínová, komedie-drama. Ten humor byl v některých částech už poměrně nechutně detailní, stejně se tomu musíte smát. Pěkný kontrast mezi šedým New Yorkem a "poměrně" světlým předměstím v Austrálii. Ač je závěrečná pointa spíše smutná, celý film vede k tomu, že se jí zasmějete. Mary a Max je tragikomedie nejvyššího kalibru, kterou asi taky nesnese každý, ale aspoň se lze přesvědčit o tom, že emoce nevyvolá už jen hraný film, ale i animák. A ten jich někdy ma možná i víc, než ten hraný film. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Vlastně si nejsem vůbec jistá, jestli je Mary a Max pohádka. A vzhledem k samotnému závěru - snad ani ne. Depresivno, kam se podíváš. Scéna, ve které se všemu poddá Mary, je ovšem dokonalá - pětihvězdičková. Luxusní. Hm...Takže by to mělo být dráma a zároveň komedie? Tak to je asi nejvíc výmluvné. K tomu přidejte netradiční animaci, spoustu mluvy a mnoho velkých a malých pravd - a hlavně se podívejte, je zbytečné popisovat a něco si vymýšlet, to se musí vidět....ovšem ve správné (a dostatečně silné) náladě. ()

dobso 

všechny recenze uživatele

Milá snímka, prináša do sveta kinematografie niečo nové. Morbidita a humorickosť snímky ja vážne skvelá. Žiaľ koniec som očakával už dlho predtým. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Takhle krásně vymodelované přátelství na dálku, kde dva naprosto odlišní lidé z dvou koutů světa řeší slasti a mnohem více strasti ve svých životech. Moc pohody k divákovi neunikne, naopak vyjde najevo, že život a svět kolem nás je jen pro odvážné. Sázka na to potlačit hýření barev a znázornit pár barevných detailů na černobílém základu může být pouze plusem hrajícím do karet v celkovém dojmu na film. Příkladem mi byla červená bambule na jarmulce pana Maxe Horowitze. ()

mazadlo 

všechny recenze uživatele

Velice depresivní ale přesto poetický snímek o nenormálnosti. Celý film vás vede od začátku do konce bez klopýtnutí za což v tomto spletitém psycho světě klobouk energicky dolů. Na to ostatní snad ani netřeba slov to musíte prostě vidět sami :). Pro všechny narušence je to povinností a pro všechny ostatní nutností :). ()

Rada 

všechny recenze uživatele

Vynikající dílo nejen pro milovníky černého humoru. Příběh o přátelství, ve kterém se s lehkostí střídá humor i smutek, melancholie s ironií, příběh dojemně pravdivý. ()

Morlok 

všechny recenze uživatele

Něco... něco pro mě tak strašně odlišného, výjimečného, že to jednoduše musí získat mojí náklonnost. Je téměř nepopsatelné jak jsem jsem se zamilovala do charakterů dvou hlavních postav a jak s oběma soucítím. Někdo takový nemá v dnešním světě moc šancí získat si přátele a přitom tenhle snímek dokazuje, jak mohou vztahy fungovat i na velkou vzdálenost, když se dvě "ztracené duše" najdou. Mimo námětu a podání mě samozřejmě uchvacuje perfektní animace a báječná hudba. Zkrátka něco jedinečného, co nejde jen tak vypudit z mysli. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý příběh o přátelství dvou odlišných lidí, momenty k zamyšlení, k zasmání i smutné. Celkově vzato mě ale tato animovaná forma nějak zvláštně neuchvátila, abych pravdu řekl. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě depresivní animák, který ale překvapivě působí nesmírně příjemně. Mary ani Max sice nejsou bůhvíjak zajímavými postavami, ale jejich mile odvyprávěný příběh to zcela zastiňuje a ke konci zanechává dojem, že být obyčejný je jedině správně. Největší předností tohoto snímku je ale pro mě humor - sice nevyvolává záchvaty smíchu, ale zaručeně vykouzlí úsměv a donutí k zamyšlení. A to vlastně platí o celém filmu. Lepší 4*. ()

Matixed 

všechny recenze uživatele

Jakmile jsem zjistil, že režisér mého nejoblíbenějšího krátkometrážního filmu (Harvie Krumpet) má na účtě ještě celovečerní, byla to jasná volba. Hltal jsem každou vteřinku a byl naprosto fascinován precizní prací, kvůli každé scéně, o které jsem se ještě přesvědčil v zajímavostech o filmu. Příběh byl tak silný, že jsem ještě chvíli koukal na závěrečné titulky s otevřenou pusou a nevěřil tomu, že je film už u konce. Pro děti tahle pohádka určitě není, a možná i díky tomu byla tak dokonalá. ()

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Adam Elliot natočil naprosto originální loutkový film, ve kterém divákovi naservíroval pravdivou skutečnost celého světa, který umí být někdy fakt hnusný. Aneb jak bylo řečeno ve filmu, to, že nevidíme na někom úsměv na tváři ještě neznamená, že se ve své hlavě skutečně neusmíváme. A já jsem to při tomto filmu tak doopravdy také měl. Smát jsem se doopravdy navenek nemohl, vevnitř jsem se ovšem úsměvu místy ubránit nemohl. Ach, to přátelství. Příbuzné máme od Pána Boha, přátele si ale díky bohu můžeme vybrat sami :). Velký klobouk dolů panu Elliotovi :) ! ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak bych na to reagoval jako dítě, ale takhle můžu asi říct, že jde o jeden z nejlepších animáků, co jsem viděl. Krásně se v něm snoubí deprese a smutek s nadějí a humorem, animace je unikátní a skvěle se hodí k obsahu... jo a moc se mi líbila hudba. 9/10 ()

Související novinky

Reklama

Reklama