Reklama

Reklama

Mary a Max

Trailer

Obsahy(1)

Dvě rozdílné povahy, dva rozdílné osudy a půlka světa spojuje tento animovaný příběh, který vypráví o přátelství dvou zcela odlišných lidí, kteří se znají jen prostřednictvím svých dopisů. Mary Daisy Dinkle, baculaté osmileté holčičky žijící na předměstí australského Melbourne a Maxe Horowitze, velmi obézního čtyřiačtyřicetiletého Žida žijícího v pulsujícím New Yorku, trpícího Aspergerovým syndromem. Film sleduje Maryino dospívání a Maxův přechod ze středního k pozdnímu věku a objevuje mezi nimi silné pouto, které překoná o hodně víc než obvyklé kamarádské vzestupy a pády. Mary a Max nás vedou cestou neobyčejného přátelství, které musí čelit autismu, taxidermii, psychiatrii, alkoholismu, obezitě, kleptománii, sexuálním rozdílům, důvěře, kopulujícím psům, náboženským rozdílům, agorafobii a mnoha dalším životním překvapením. Celovečerní animovaný film MARY A MAX byl poprvé uveden na filmovém festivalu Sundance v roce 2009. Tento film autora a režiséra Adama Elliota produkovala Melanie Coombs a postavičky namluvili Toni Collette (Mary), Philip Seymour Hoffman (Max), Barry Humphries (Vypravěč) a Eric Bana (Damien). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (937)

Mikel LetsGo 

všechny recenze uživatele

Bylo to..pěkné,milé a do jisté míry velice originální.Každopádně mám radši filmy s příběhem,jelikož takovéhle vyprávění většinou zapluje do jakési monotónnosti a divák se začne nudit. I přesto to byla velice pěkná humorná a sentimentální podívaná s výbornou hudbou a neskutečně povedenou animací.A právě ta nevtíravá,groteskní a hloupoučká animace dělá z filmu to co je.Mezi animákama jde o jedinečný snímek,bohužel jen svým provedením a myšlenkou.Elliot má zkrátka ještě kus cesty před sebou,ale jsem rád že se vydal správným směrem! ()

Martix 

všechny recenze uživatele

Teda, velice zajímavá podívaná. Člověk má po shlédnutí ještě smutnější náladu když ví, že je tento smutkem a depresemi přetíkající příběh založen na skutečné události. Atmosféra filmu je jako na houpačce: jednou se pod tíhou černého humoru nestačím ani smát, a za chvíli zase cítím smutek a lítost. Nejlepší scény: jak se vlastně rodí děti v New Yorku? Taky ze sklenice piva? A nebo scéna: jak vyrobit slzy. ()

habertek 

všechny recenze uživatele

Kásný a hrozně smutný příběh...Člověk se u snímku nenudí, pobaví se a na konci i nějaká ta slzička ukápne. Takové filmy se musí ohodnotit už kvůli té nepředstavitelné práci kterou film dal u vytváření... ()

thepeabody 

všechny recenze uživatele

Tak depresivní a přitom tak krásné. Člověk se cítí tak strašně sám a přitom tak obdarovaně. Jeden musí tenhle film nesnášet i milovat zároveň. ()

Shane.Mc 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh o významu přátelství, přitom tak prostý a často máte pocit jako by se to týkalo vás. Vtipný přesto smutný. Plastelínové postavičky propracované do nejmenších detailů, plus to vše podtrhuje velmi zajímavá hudba z dílny Penguin Cafe Orchestra. ()

princesofpersia 

všechny recenze uživatele

Mary a Max je nejchytřeší, nejtrefnější a nejoriginálnější ze všech animáků, co jsem kdy viděla. Sice tenhle druh animace není tak úplně můj šálek čaje, nicméně příběh a dabing to stonásobně převýší a proto lepší 4*. ()

baterka101 

všechny recenze uživatele

Animák pro dospělé. Animák o realitě, o našich životech, našich příbězích. Krásně zpracovaný, úžasná hudba a jakási upřímnost tohoto snímku. Ale nedoporučuji pouštět dětem :) ()

Wooke 

všechny recenze uživatele

Dojemný príbeh s troška nevkusným starým dedkom, ktorého mi bolo nesmierne ľúto...ale celkovo sa mi to páčilo. ()

Nikki48 

všechny recenze uživatele

Nádherné, precítené a tak neuveriteľne zvláštne a absurdné, až je to priam skvelé. Spočiatku som sa obávala, či vydržím pozerať na takýto druh animácie dlhšie ako 20 minút, ale hneď po prvých záberoch bolo jasné, že moje obavy boli hlboko neopodstatnené ba až priam iracionálne. Osobne sa mi najviac páčilo vyobrazenie New Yorku, ale aj taká postavička Maxa mala tiež čo do seba či už sa to týka grafiky alebo samotného charakteru. Základná myšlienka o dôležitosti priateľstva sa môže navonok javiť otrepane a opotrebovane. Neprávom. V tomto príbehu je totiž podaná spôsobom, ktorý v človeku zanechá veľmi silné dojmy ešte dlho po tom, ako prestane hypnotizovať monitor, na ktorom práve odzneli záverečné titulky. Dokazuje nám, že nezáleží na tom, koľko ľudí je v našej bezprostrednej blízkosti, ak vidia len seba a svoje ideály, že niekedy môže človek, ktorý sa o vás úprimne zaujíma, pomôcť viac ako niekto, kto má titul zo psychiatrie a najmä, že je jedno, ako veľmi zlé a depresívne veci akurát sú, pri troche šťastia sa môžeme dočkať akejsi prazvláštnej verzie šťastného konca možno aj naozaj a nie len v animovanom príbehu. Najviac fascinujúce sú ale drobné detaily, ktoré robia film výnimočným. V prvom rade sú to rôzne Maxove postrehy, ktorý síce prezentuje duševne chorého človeka, ale svojimi úvahami dokazuje, že sú to práve "normálni" ľudia, ktorí svojim hlúpym správaním dokazujú, že pojem normálnosti je skutočne relatívny. Netreba zabúdať na vedľajšie postavy ako sused-vojnový veterán, ktorý sa bojí otvorených priestorov alebo na žobráčku, ktorá nemusela povedať ani repliku a aj tak mala vďaka kartičkám so stále meniacim sa nápisom svoju vlastnú špecifickú úlohu v príbehu. A ak by aj niekto s veselým úsmevom odignoroval všetky silné moralistické reči a posolstvá, vysoké hodnotenie si tento kúsok zaslúži už len preto, že dokázal do tak morbídnej a depresívnej zmesi smutných udalosti nenápadne vsunúť také milé a vtipné momenty, až sa človek musel pousmiať. Nuž ale vysvetlite deťom, ako sa rodia ateisti... ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

Jestli je animak, který vám kompletně změní pohled na svět tak je to tenhle. Dětska přestaňte se koukat na madagaskary mimoně a jiné podobné vyplachovačky, které z vás udělají jen další konzumní zombí jako jsou vaši rodiče. Podívejte se na tohle a možná vám to změní život. ()

J.Cobra 

všechny recenze uživatele

Tento film Vás chytne za srdce a už nepustí. Chvíli Vás u něho zahřeje a pak ho vezme a rozplácne ho o stěnu, následně ho slepí aby ho mohl vzápětí rozšlapat a někde mezí tím Vám bude bušit jako o život... K tomu všemu si přičtěte "nádhernou" animaci a vyjde Vám skoro Mary a Max. Říkám skoro, protože každý z nás bude ten film cítit trochu jinak a nejde zcela popsat. Co se týče mě, já měl na tváři takový blažený úsměv, občas jsem se od srdce zasmál, ale většinou hlavní hrdiny upřímně litoval jak si s nimi život zahrává. (Komentář z října 2009). ()

TonyStark 

všechny recenze uživatele

Velmi originálně zpracovaný příběh o životě a všech možných strastech co ho v některých případech provází. Navíc z dvou vzdálených perspektiv jako je pohled na svět očima malé dívky Mary a staršího pána Maxe což dodává příběhu pestrou škálu vtipných momentů. A ty jsou tu potřeba jako sůl,protože jinak je to spíš smutný a depresivní pohled na životní pouť dvou obyčejných lidí,jejichž život je nudný a šedý jako drtivá většina odstínů na celém tomto filmovém pásu (nic proti výtvarnému provedení - je to originální a barvy řeknou víc než tisíc slov a do tohoto příběhu se rozhodně hodí). Mary je trochu trubka a žije si ve své bublině což je pro ni nezbytné a Max má život spíš za trest,protože trpí snad všemi psychickými poruchami co se do devadesátiminutového příběhu vejdou. Adam Elliot si s tím naštěstí poradil dobře a namíchal tuhle citlivou životní látku ve správném poměru a spojení odlišných světů jednoduché holky a starého psychouše tak zafungovalo perfektně. Poslední minuty filmu jsou zralé na šest hvězdiček. ()

marek29 

všechny recenze uživatele

Filmu jsem nemohl věnovat dostatečnou pozornost skrz usínání a to co se dělá před usínáním, ale věřím, že jinak to může být neotřele zpracovaný animovaný film. hodnocení 3,44 víte co znamená a slibuju, že v budoucnu se ještě vrátím k Mary i Maxovi. Protože doporučení pro film asi jednoznačně, přesah v něm sice nehledejte, ale originalitu zpracování jakož i příběh ANO. ()

fleshbekr86 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Elliot sice recykluje svoje krátké filmy, ale tak úchvatně a v tomto případě skutečně bravurně, že nemám co vytknout, toto je příběh, který mě chytil za srdce a ústřední dvojice mi po skončení filmu připadala neuvěřitelně živá a skutečná. Bravo ()

Carlie 

všechny recenze uživatele

Dětské animované filmy miluji a to se za infantilní nepovažuji, ale tenhle animák bych teda dětem nepustila, protože to pro ně jednoduše není určeno. Odporně vzhlížející modelínové postavičky figurují ve filmu, kde není kapka štěstí, ale jen smutný životní příběh dvou postav, které se pomocí vzájemné korespondence začínají poznávat. Max je osobou, která má extrémní podobu Aspergerova syndromu a žije sám, zatímco Mary je na druhém konci světa a žije s matkou alkoholičkou a nemá to jednoduché. Tenhle animák mi pomohl pochopit polovinu příbuzenstva a vlastně i sebe samu, takže to má pro mě docela velikou hodnotu. ()

PlysovyMacko 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že je film animovaný, je určený pre dospelého diváka, nie pre deti. Vlastne ta plastelinová animácia nie je vôbec pekná, ale to nevadí pretože príbeh má dušu a chytil ma za srdce. Je o dvoch rozdielnych a  smutných ľuďoch, ktorí si dopisujú cez pol sveta.  Sú si jeden druhému najlepšími priateľmi, aj keď majú vlastné problémy. Koniec ma prekvapil, chcela som aby spolu žili. ()

Související novinky

Reklama

Reklama