Reklama

Reklama

Mary a Max

Trailer

Obsahy(1)

Dvě rozdílné povahy, dva rozdílné osudy a půlka světa spojuje tento animovaný příběh, který vypráví o přátelství dvou zcela odlišných lidí, kteří se znají jen prostřednictvím svých dopisů. Mary Daisy Dinkle, baculaté osmileté holčičky žijící na předměstí australského Melbourne a Maxe Horowitze, velmi obézního čtyřiačtyřicetiletého Žida žijícího v pulsujícím New Yorku, trpícího Aspergerovým syndromem. Film sleduje Maryino dospívání a Maxův přechod ze středního k pozdnímu věku a objevuje mezi nimi silné pouto, které překoná o hodně víc než obvyklé kamarádské vzestupy a pády. Mary a Max nás vedou cestou neobyčejného přátelství, které musí čelit autismu, taxidermii, psychiatrii, alkoholismu, obezitě, kleptománii, sexuálním rozdílům, důvěře, kopulujícím psům, náboženským rozdílům, agorafobii a mnoha dalším životním překvapením. Celovečerní animovaný film MARY A MAX byl poprvé uveden na filmovém festivalu Sundance v roce 2009. Tento film autora a režiséra Adama Elliota produkovala Melanie Coombs a postavičky namluvili Toni Collette (Mary), Philip Seymour Hoffman (Max), Barry Humphries (Vypravěč) a Eric Bana (Damien). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (936)

Umělec 

všechny recenze uživatele

Samota, izolovanost od okolního světa, nepochopení, smutek ... A celoživotní přátelství "na dálku". Čekal jsem na konec nějaké rozuzlení, katarzi, ale nepřišlo to. I konec byl takový, jako celý film... Ale o to to možná bylo blíže reálnému životu. 80% ()

JoudaCZ 

všechny recenze uživatele

Přesný mix smutku, sentimentu a humoru. Humoru všeho druhu - je tu prdění (Max každé dvě minuty), jsou tu gagy (P-P-P-Papadopoulos), jsou tu odkazy (Mayor Ridiculani), ale nejvíc je tu chytrého, až podprahového humoru. Celé je to zabalené do velmi zábavné animace (představte si Nicka Parka v těžké depresi...). Jo, bavilo mě to! ()

ac.milan 

všechny recenze uživatele

Tento film sa ku mne dostal nahodou, teda som do neho isiel ako do velkej neznamej, bez ocakavani. Co vsak vo mne vzbudil pocas zaverecnych titulkov, bolo nieco neopisatelne. Takto spracovany pribeh som este nevidel, australsky tym by som nazval takmer dokonalymi umelcami. Vtipne, obcas malicko morbidne, stastne, smutne, dojimave, tragicke, vsetko podane tak lahko,ako by to bola samozrejmost. Ono to aj bola, v tom pribehu. Na konci si nejedno oko vie aj poplakat. To vsetko nadherne vykreslene, animovane, pre mna najkrajsie animovane prekvapenie za poslednych par rokov a preto bez vahania 5* ()

matilda33 

všechny recenze uživatele

Dvaja osamelí, z opačnej strany sveta, ktorí by sa pravdepodobne nikdy nestretli, si na základe krásnej náhody začnú písať listy o svojich životoch. Miestami tak horkých. ()

AnezkaH 

všechny recenze uživatele

Nepatřím zrovna k příznivcům animovaného filmu a při shlédnutí pár výjevů tohoto filmu jsem si představila animáky Tima Burtona, které opravdu nemám ráda. Nicméně mě tento depresivní film zaujal od začátku až do konce. A narozdil od pana Burtona, který mi dětské hrdiny a sny (nevěsta, alenka v říši divů...), mění v podivné příšery, které mi nahání husí kůži, Mary a Max pro mě byl tím nejúžasnějším filmem s velmi hlubokou myšlenkou. Animace čistě pro dospělé a přesto se nedíváme na nic sprostého. Díváme se na život takový, jaký je. Nejvíce mě zaujala postava Maxe, jelikož se o autismus zajímám. Myslím, že postava a její myšlení je zpracováno na výbornou. Teřba jeho kocour Hal, který se jmenuje podle toho, že mu smrdí z úst (halitóza). Naprosto výstižné pro myšlení autisty, nedokáže k němu cítit lásku, city jsou pro něj nesmírně chaotické, dokáže pouze pojmenovat to, co dokáže pochopit. Úžasné! ()

Devils_PIMP 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím za co to vysoké hodnocení. Filmů na podobné téma bylo už zpracováno a mnohem lépe. Začnu kritikou toho co se mi nelíbilo. Bylo toho spousta od příběhu, přez hlas vypravěče až po zpracování. Trosku mi prijde jako by se mnozi nechali zlakat vysokym hodnocenim a dali ho take. Smutny film prospikovany mnohdy az nemisnym humorem. Kdyz uz nekdo toci takovyhle film tak at tedy necha tragicky pribeh tragickym. Co me vazne urazilo bylo to ze to bylo udelane jako animak. Podle me to melo byt ponechano hereckym vykonum a ty by mohli byt mozna cestou jak tento pribeh pozvednout na vyssi lvl. ()

Letadlovej 

všechny recenze uživatele

Úžasný způsob vyprávění, dobrá animace (osobně nemám moc rád výtvarnou stránku loutek - mám pocit, že by mohly být lepší) Celkové moje hodnocení se pohybovalo od 5-4-5-3-5 ke konci filmu. ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Pěkně udělaná pohádka, která musela dát fest práce. Příběh je sice někdy trochu zdlouhavý, ale nikdo není dokonalý. Vtipné a smutné zároveň, ale hlavně pravdivé. ()

Avalanches 

všechny recenze uživatele

To pravé filmové potěšení pro sentimentální diváky. Díky poštovní korespondenci sledujeme nevinně se rozvíjející vztah psychicky nemocného, avšak inteligentního zralého Američana a zakřiknuté australské holčičky. Film hýří vtipem a hlavně černým humorem, takže přesně podle mého gusta. Jemně se dotýká i nenápadných drobností všedního života, které vás možná přimějí všímat si pozorněji okolí. Graficky velice zdařilé a také je na místě pochválit český dabing (Maxe dabuje sám pekelný kníže Karel Heřmánek). V závěru se nedočkáme klasického happyendu, jak jsme u filmové tvorby zvyklí, ale naopak konec vyznívá až smutně realisticky. Jako celý film a celý náš krátký život – zázraky se nekonají. ()

Lízomila 

všechny recenze uživatele

Skvěle animované, výborná volba pro tento námět. Hraný film by to tolik nezachytil a byla by potřeba většího emocionálního rozpracování, které animák nepotřebuje a při tom si člověk řekne, že to bylo emočně vyčerpávající. Vtipné, poučné, pravdivé. ()

ronin zabak 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavná komedie o osudu dvou odlišných jedinců s psychologickým vyjádřením v animovaném stylu. Originální, zábavné, poutavé, vtipné, ()

Tommyg14 

všechny recenze uživatele

Nádherné zpracování tragikomedie života, vzestupů na vrchol a pádů na dno až do uvědomění, jak je život nádherný. Vizuelně je film velice příjemný i přes (nebo možná právě díky) jednoduché zpracování, hudba perfektně vystihuje váhu okamžiku. Pro mě jeden z nejlepších animáčů s myšlenkou. ()

SVotM 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh, který by mohl stejně dobře fungovat i v jiných uměleckých formách – film, kniha... ale v tomto ztvárnění vidíme, kolik zbytečných slov a dialogů ušetří výstižná animace s dávkou nadsázky. Svých přátel si mimořádně vážím, proto jsem pociťovala velkou empatii k chování a citům obou hlavních hrdinů. Z postavy Maxe jsem nabyla dojmu, že si Australané dělají ne-zlou legraci z neurotických Newyorkčanů Woody-Allenovského typu... nakonec, proč ne? ()

Black5 

všechny recenze uživatele

Řekl bych trošku depresivní, ale upřímný a vtipný vyjádření. Bavil sem se u toho, v nejsmutnější části skoro i pobrečel. Skvělá hudba, filmu dává klasickou atmosféru animáčů.. jakože na odlehčení toho smutku tam. Shrnutí: Na takovýhle filmy sice moc nejsem, ale klidně bych se na to podíval znova. A neumím si představit že by to zfilmovali jinak než animací.. ()

Lulusator 

všechny recenze uživatele

Je to krásný film, rozhodně NÉ odpad jak tu někdo píše...jasný, každý má svůj názor, ale podle mě je ten film dokonalý... je pravdivý a člověk mu uvěří a navíc, dokonalý po výtvarné stránce...já sama tenhle obor studuju a tenhle filmík je vážně skvělý kousek :) ()

domchacha 

všechny recenze uživatele

Vtipné, smutné a v neposlední řadě dojemné. Příběh tak emotivního charakteru, že máte na konci filmu sto chutí vstát a zatleskat. V nejedné scéně jsem poznávala sebe samu, situaci jako vystřiženou z mého vlastního života. Nemám, co bych Mary a Maxovi vytkla, do jediného detailu kouzelný snímek. ()

fishbonik 

všechny recenze uživatele

Brečela jsem...ne jednu minutu ale skoro celý film, Max mě přirostl k srdci. Hodně lidí tento film bere jako oslavu obyčejnosti, blbost. Max je výjimečný, divný, blázen, z jiného světa (dosaďte si, co chcete) a svět ho chce strašně moc změnit (blázinec), nebo aspoň izolovat od ostatních, protože být jiný je špatné. Ale to je taky blbost, být výjimečný je přeci dobré, nikdo nechce lidi jak přes kopírák. Tohle ale pochopí jen ten, kdo už aspoň jednou v životě o sobě pochyboval, měl pocit, že stojí proti celému světu a že mu nikdo nerozumí. Co se týče Mary, ta už trochu obyčejná je, ale narodila se do špatné rodiny a tím je její život nezaslouženě a nespravedlivě komplikovaný. Ani ona ani Max nemohli za to, jak skončili... ()

DJKubeeCzech 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidská a jímavá cesta do hlubin a ven z osamění, k porozumění a smíření. Cesta plná humoru a přesných postřehů a typizací. Na konci se usmívám přes slzy a dívám se na svět a své problémy jinak, pozitivněji. Pro mě jeden z nejkrásnějších skrytých klenotů posledních let. ()

Související novinky

Reklama

Reklama