Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o zahraničním a českém umění na hraně i za ní.

1. řada:
1. Zbití a blažení (zrod nonkonformní kultury 20. století - americké beat generation)
2. Blažení a ztracení (na počátku 60. let se myšlenky původně malé a izolované skupinky autorů beat generation stávají základem širokého hnutí - hnutí beatniků)
3. Co zbylo z beat generation (vliv beat generation na americkou kulturu a nezávislé myšlení po roce 1997, kdy krátce po sobě zemřeli beatnici Allen Ginsberg a William S. Burroughs)
4. Od avantgardy do podzemí (období přelomu 40. a 50. let v poúnorovém Československu)
5. Od undergroundu k šedé zóně (vznik undergroundu, jeho peripetie až k procesu s Plastiky a vzniku Charty 77…)
6. Ke konci věčných časů (navzdory pokračujícím represím na neoficiální kulturní scéně aktivit přibývá...)
7. Nové alternativy? (Listopadový převrat zcela zásadně zamíchal všemi hodnotami. Změnil i podmínky pro existenci toho, čemu s vědomím nepřesnosti, říkáme alternativní kultura...)
8. Zápisky z podzemí (ruská paralelní kultura 60. až 80. let)
9. Hrdinové nové doby (underground v nových podmínkách postsovětského Ruska)
10. Kruté a chudé divadlo (60. léta přinesla revoluční změny i do oblasti divadla)
11. Komuny a komunity (několik svérázných společenství v západní Evropě: tři komunity v Dánsku - Thy-Lejren, Christianie a Svanholm, dvě komunity umělců v Německu - Tacheles a UFA-Fabrik, a jedna komunita ve Francii - Les Frigos)
12. Punk (punk od jeho začátků v New Yorku přes zlatou éru v Anglii až po současnost)
13. Druhá strana mince (zkoumání fenoménu alternativní kultury a úvaha o její budoucnosti v 21. století)

2. řada
1. Proti proudu (čeští alternativní předchůdci: Jaroslavu Haškovi, Ladislavu Klímovi, Jakubu Demlovi a Richardu Wernerovi)
2. Mimo proudy (o "outsiderech" české výtvarné scény - Josefu Váchalovi, Alénu Divišovi a Bohuslavu Reynkovi)
3. Surrealismus za mřížemi (příběh prokletého básníka Karla Šebka)
4. Poezie v podzemí I. (o undergroundových básnících 70. let)
5. Poezie v podzemí II. (o neoficiálních básnících 80. let)
6. Zakázané výstavy (o jednorázových neoficiálních výstavách, výtvarných sympoziích, ale i stálých polosoukromých galeriích 70. a 80. let)
7. Podzemní universita (o paralelní vysoké škole, kde přednášeli např. literární vědec Jiří Brabec, historik Jan Křen a studovali Saša Vondra, Jáchym Topol, Petr Placák, Anna Šabatová a další)
8. Nedivadlo Ivana Vyskočila (o praotci českého alternativního divadla, prof. Ivanu Vyskočilovi)
9. Pohybové divadlo (o divadlech, jejichž hlavním výrazovým prostředkem je pohyb)
10. Studiové scény 1963 – 1984 (o divadlech Studio Y, Husa na provázku, Divadlo na okraji, Činoherní studio Ústí n. Labem a Ha-divadlo)
11. Moderní pantomima a klauniáda (o divadelní disciplině, kterou reprezentují Ctibor Turba, Boris Hybner, Boleslav Polívka, Richard Rýda, uskupení Mimoza a Continuo) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument, který i přes velkou snahu mi nedokázal dostatečně osvětlit kouzlo punku, který nadále zůstává mému srdci zatajen (uf). Jako u většiny podobně laděných cyklů je složité, najít vyvážené hodnocení, protože díly se liší kulturami, které jsou někdy prostě zajímavější a někdy o dost nudnější, ale každý si jistě najde své a na kvalitě cyklu to neubírá. Jen mě to neoslovilo tolik, jak jsem doufal... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Seriál mapuje okrajové proudy kultury, se kterými se konzument opravdu nemá šanci seznámit v televizi nebo v oficiální dobře přístupné sféře kultury. V tom je jeho mimořádný přínos, na druhou stranu někde si tvůrci nedokázali udržet odstup a jsou až příliš cítit jejich sympatie k popisovanému. Skutečné zhodnocení kvalit výstupů z alternativní kultury by znamenalo dát větší prostor i jeho kritikům. Celkový dojem: 80 %. Co je alternativní, nemusí být ještě nutně dobré. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

Jen pro zajímavost z režisérovy fimografie: 1997 - TV seriál Alternativní kultura 2008 - TV seriál Ošklivka Katka Smutný vývoj. ()

jenjan 

všechny recenze uživatele

1. řada, 12. díl: To nejlepší, co bylo u nás natočeno o punk-rocku. Průřez od alternativní scény ve Spojených státech navazující na beatnickou generaci, přes zrod klasické, nové vlny britského punku 70. let, až po první punkové vlaštovky 80. let v Československu. Vše natáčeno s průvodcem Josefem Rauvolfem v místě původu s autentickými žánrovými legendami let minulých i současných a doplněno dobovými videi a songy. Dokument dostává scénu do jiné, ale skutečné roviny, bez tradičního českého "hospodsko-nádražního“ pohledu a jeho závěrečné klišé - "Punk ovlivnil vše, co dnes vidíme.“- je z hlediska kulturního velice trefné. 2. řada, 4 díl: "Zdál se mi dneska děsný sen, že jsem byl z hospod všech vyhozen. Vyhozen k ránu, pro věc svatou, pro láhev rumu započatou. Zdál se mi zkrátka děsný sen, že jsem byl odevšad vyhozen. Vyhozen odevšad pro věc svatou, pro lásku boží započatou." (František Pánek)_____"Pojedu do Portugalska, to je moje stará láska, kavalíři na talíři nosej dámám kaviár, k moři míří, penězi hýří. Až rozkvetou švestky, pobleju Vás všecky a pojedu do prdele, budu tam dvě neděle." (Quido Machulka) ()

Reklama

Reklama