Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1971 byl v Austrálii zaveden věkově odstupňovaný systém přístupnosti filmů. V tom momentu se začala psát divoká a neuvěřitelná historie tamní béčkové žánrové produkce orientované na dospělé publikum. V následujících letech tak byla kinematografie obohacena nejen o mezinárodně proslulou sérii Šílený Max (Mad Max), ale také o desítky dalších akčních snímků, fantaskních hororů, lechtivých komedií, nekorektních burlesek i exploatačních filmů. Celovečerní dokument Kam se hrabe Hollywood odhaluje zákulisí i dobový kontext této kritikou a odbornou literaturou přehlížené produkce. Tematicky zaměřené kapitoly dávají prostor výživným ukázkám z citovaných filmů, ale především celé řadě herců, hereček, režisérů a producentů. V jejich vzpomínkách ožívá doba plná maximálního tvůrčího odhodlání, radosti z provokace a také ochoty riskovat peníze, dobrou pověst i vlastní život pro několik spektakulárních záběrů. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (25)

Matty 

všechny recenze uživatele

Krev, zvratky, sliz, bobři, klokani, monstra, magoři, motorky, David Hemmings a kung-fu. Chci je vidět! Všechny! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jako představení opomíjené kategorie australských filmů je to skvělý dokument, který chytrými střihovými sekvencemi ukázek občas dělá filmy lepšími, než opravdu byly. Tvůrcům se vedle povinného Tarantina podařilo sehnat především spoustu různorodě zaujatých australských filmařů (od herců a hereček přes režiséry, scenáristy i kameramany po producenty a marketingové specialisty) a kritiků, díky čemuž se výpovědi nenesou jen v klasickém duchu veselých historek z natáčení a poplácávání se po ramenou. V kontextu zběsilých filmů, které ti lidé tvořili, je asi nejpřínosnější se dozvědět, kteří z nich byli (doslova) zapálení nadšenci typu Brian Trenchard-Smith, despotičtí megalomani, výstřední zvrhlíci, vykoksovaná hovada či nesnesitelní čuráci. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Zabavná a naučná podívaná na téma australského braku od Marka Hartleyho, autora výtečného dokumentu o Cannon Films (Electric Bogaloo) a pozdějšího remaku filmu Patrick, klasiky australského explotačního horroru (aka ozplotation). Not Quite Hollywood vás svižně seznámí se souvislostmi a vznikem australského filmu a jeho vývojem přes oplzlé komedie a béčkové shockery po seriózní kinematografii Petera Weira (PICNIC AT HANGING ROCK) a Teda Kotcheffa (WAKE IN FRIGHT). Podstatnou čás filmu doprovází rozhovory s Quentinem Tarantinem, zasvěceným fanouškem ozplotation. Doporučuji. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba pro všechny příznivce starých grindhousů, explotation, ultrabéček a céček, šílených horrorů a ujetostí !!! Dokument se sice zabývá pouze Australskou kinematografií v těchto "pokleslých" oblastech, ale to vůbec nevadí ... Například já jsem si v něm našel dobrou dvacítku filmů, které jsou pro mne prostě "MUST SEE!!" a jen jsem si dělal rychle poznámky na papír, abych nevynechal jedinný flick... Pro mne jako pro příznivce žánru to bylo lepší než hodiny brouzdat po internetu, přičemž když nemáte vodítko, některé filmy stejně nikdy nenaleznete. Tento dokument vám je předkládá od let 60. a po současnost ... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Neocenitelný dáreček zejména pro ty, jejichž přehled v australské kinematografii začíná Šíleným Maxem a končí u Krokodýla Dundeeho. Nepřeberné množství herců, režisérů, scénáristů nebo producentů tu s láskou rozebírají a vzpomínají na několik dekád tzv. Ozploitationu, který se u protinožců vyvíjel od počátku 70. let až po současnost. Na zoubek se tedy podíváme nejen kontroverzním erotickým komediím a akčním thrillerům, ale samozřejmě i hororům. A jak se už zmínil kolega Flipnic, i já si zapsal spoustu zajímavých fláků, které prostě musím vidět! Sympatického detailu jsem si všimnul u zapálených komentářů Quentina Tarantina, jenž tu není uveden jako herec nebo režisér, ale jako fanoušek. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Parádní přehled australských exploitationů, které si fanda nesmí nechat ujít. A poslouchat zapáleného Tarantina je vždycky zábava. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Až na stereotypní střídání kategorií a jejich místy přepálenou délku velmi zábavné, poučné a k samostatným projekcím lákající nahlédnutí pod víko australských kinematografických (k)análů. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Pokud máte rádi filmy, kde náklaďák přejede chlápka, z jehož hlavy vystříkne kbelík umělé krve, nebo kde vlkodlak vypadá jako přerostlá loutka (a připadá vám to vtipné), tak jděte do toho. Svým hodnocením nedávám najevo, že mě tenhle druh filmů nebaví (respektivě nerozesmává), ale hodnotím kvality samotného dokumentu. Ten se slibně rozjíždí a nabízí představení exploitační kinematografie a stručné rozdělení na kategorie. Jenže pak se to nějak vymkne z ruky a tvůrci jen představují další a další filmy a servírují další cool nechutné záběry. A pokud nejste naladěni na jistou vlnu, přijdou vám tvůrci těhle filmů jako ulítlí magoři (a tentokrát to nemyslím úplně v dobrém smyslu slova). Tenhle dokument zkrátka v druhé půlce ztratí švih a je moc dlouhý. ()

bassator

všechny recenze uživatele

45th KVIFF 2010 - MIDNIGHT SCREENINGS: OZPLOITATION - Půlnoční filmy: Ozploitation (Not Quite Hollywood: The Wild, Untold Story of Ozploitation! / NOT QUITE HOLLYWOOD: THE WILD, UNTOLD STORY OF OZPLOITATION! / Kam se hrabe Hollywood) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Všechno možné, co kdysi nemohlo být promítáno na plátně. Světový názor na krev, sex, drogy a třeba násilí, bylo prolomeno. Našel jsem si tam pár filmečků, které jsem ještě neviděl. Snad jich většinu seženu. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Neskutečně zábavná jízda historií australských béčkových filmů. Nahota, zvratky, krvelačná gumová prasata a gangy na kolech BMX. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

„Kam se hrabe Hollywood“ je další skvělou ukázkou toho, jak se mají točit dokumenty o filmech, a to i o filmech, které jsou béčkového ražení. Je to točené s nadšením, jsou představeny osobnosti, které stojí za pozornost a o nichž byste se jinak nedověděli. Tohle je prostě něco, proč se vyplatí na podobné filmy podívat. Pokud nemáte rádi béčka, tady si uvědomíte, že mají něco do sebe a že byste svoje názory možná měli trochu přehodnotit. A ne jen proto, že tu uvidíte skutečně pěkná prsa. ()

Cafú 

všechny recenze uživatele

Chmpffff, aha, no zběsilost filmu vás ke konci už trošku vyčerpává i to, že každej druhej snímek je považován za kultovní. Je to hustá/hnusná jízda, podruhé si to však již odpustim. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Myslím, že už to pár let s filmem myslím vážně, i pár knih o kinematografii jsem přečetl, ale neměl jsem ani nejmenší tušení o rozsahu australského filmového průmyslu let sedmdesátých a osmdesátých. Zatímco Hollywood již zažil nástup nové spásné vlny, ta u protinožců přinesla nové úlety. Filmaři naplnily rozmanité žánrové škatulky, vznikalo všechno - od komedií, přes horory či kung-fu filmy. Dokument překrásně vzdává holt snímkům, které jsou tak obludně fascinující a zvrácené zároveň. Jsou to filmy, za něž se zřejmě vypulírovaní krajané jako Peter Weir či Baz Luhrmann stydí. Dokument si musíte zamilovat, je povrchní ale výživný a ve sto minutách stihne obsáhnout spoustu skrytých klenotů. Nemáte srdce pokud nechcete vidět tyto kousky, snímky jako Lost Weekend, Turkey Shot či Patrick (ti odvážnější z nás si je opravdu pořídí a změní tím svůj život...☺). 80 % ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

Svěží dokument o australských béčkových filmech 70. a 80. letech, které byly natáčeny s áčkovými ambicemi. Jenom o dvou filmech zpomenutých v dokumentu jsem předtím slyšela. Divné nápady, hrozné scény, litry krve, všehoschopní herci a bohémští režiséři. A tohle vše se dělo v období, kdy chtěla Austrálie zlepšit svůj image ve světě. A to se také svým způsobem povedlo. Spousta amerických filmů vykrádá tyto australské originály dodnes. ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla tedy slušná jízda (jak ostatně už upoutávka napovídala)! Plná všemožných bizarností, ovšem zároveň opravdu zábavná. Na čemž mají samozřejmě hlavní zásluhu ony bizarnosti a pak všichni ti, kteří se účastnili vzniku těchto filmů a jejich příběhy a naprosto šílené historky z natáčení. Ale zaujmou i ti, co je kritizovali + Quentin Tarantino s jeho zápalem a několik dalších režisérů. O australské kinematografii jsem předtím nevěděl v podstatě nic, tím méně o této její kapitole a tohle bylo opravdu skvělé rozšíření obzorů. Teď už jen zbývá se na nějaké z těchto snímků vrhnout a zjistit, zda z nich budu slintat blahem jako Tarantino. O čemž tedy silně pochybuji, ale nechám se překvapit. Kdo ví, co se může stát? ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Tento "dokument" není až taková bomba, jak by se mohlo z některých komentářů zdát, těžko se vlastně dá mluvit o dokumentu, protože narozdíl od toho, co by se dokumentem nazývat mělo, od tohoto filmu samozřejmě nemůžeme čekat, že půjde do hloubky, bude se snažit o nějaké ucelené, závažnější sdělení. Ale čeho se dočkáme svrchovaně jsou ukázky z australských béček a céček, doplněné zasvěcenými komentáři jejich tvůrců a Tarantina, čili těch několika málo exotů, kteří si ony filmy po těch letech vůbec pamatují... Některé předvedené kousky se ale zdají být opravdu zajímavými záležitostmi, ze kterých stejně jako z komentářů k nim je cítit velká dávka zápalu pro pěknou dávku poctivé béčkové filmařiny a občas taky magořiny. ()

Reklama

Reklama