Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Laffler (Jiří Lábus) je podivín. To ví úplně každý v kanceláři, kterou vede. Ví to i úředník Costain (Lukáš Hlavica) a velice se proto podiví, když jeho jindy neosobní šéf udělá něco tak lidského, jako že Costaina pozve na večeři. Ale domů ne. Doma, jak říká, nepřijímá. Zavede ho do nenápadné, zapadlé restaurace U Sbirra, kde se schází velmi uzavřená společnost podivných lidí. I samotná restaurace je podivná. Žádné jídelní lístky, žádné koření, žádný alkohol, ani kouřit se zde nesmí. A jídlo? Jediné jídlo, které se zde podává, je řídká polévka a hlavní chod nevýrazné chuti. Costain je konsternován, ale nechce Lafflera urazit, a tak přijímá další pozvání. Sám se tomu diví, ale nezvyklé jídlo mu začíná chutnat a co teprve, až okusí místní specialitu šéfkuchaře, která se podává jen jednou za čas - Amirstanského beránka... (Oskar)

(více)

Recenze (50)

tron 

všechny recenze uživatele

„Večer bez tohto prostredia a bez vás je pre mňa už len ťažko predstaviteľný.“ Do tohto filmu ma drastickým spôsobom (prosbou) prinútil Honza Vojtíšek pre účely napísania článku do Howarda. Bál som sa toho, ale nakoniec musím uznať, že to bola kvalitka. Váham čo sa hodnotenia týka. Nie je to čistých 80%, to určite nie. Lenže tá atmosféra je ozaj úžasná a za ňu musím dať štyri hviezdičky. Proste musím, sorry. A ešte za Jiřího Lábusa, ktorý je v úlohe čudáckeho riaditeľa fenomenálny a potvrdil, že komici sú skvelí vážni herci (naopak to neplatí, čo je dosť zvláštne). Kladne hodnotím aj výkon menej známeho Lukáša Hlavicu, ktorý dostal o dosť nevďačnejšiu úlohu, ako Lábus a na prvý pohľad muselo byť veľmi jednoduché ju zahrať, ale nie je to tak a jeho sústredený výkon je vyrovnaný Lábusovmu (ktorý je predsa len divácky o dosť atraktívnejší). Hoci ide „len“ o televíznu inscenáciu (a adaptáciu hororovej poviedky amerického autora), atmosféra je vskutku intenzívna, geniálne hororová, ponurá a strašne mocná. Sú filmy, ktoré sa berú natoľko vážne, až sú nechtiac smiešne. A potom sú filmy, ktoré sa berú hrozne vážne a nie sú nechtiac smiešne, ale budia rešpekt. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočená záležitost, u které výjimečně vůbec nevadí, že je to "jen" tv inscenace. Obrovské (a naplno využité) herecké příležitosti pro Jiřího Lábuse a Lukáše Hlavicu. Skvost! ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Šedesátiletá povídka Stanleyho Ellina patří ke klasice horrorové literatury a její televizní adaptace je na tom kvalitativně prakticky stejně. Příběh návštěvníků velmi specifické restaurace U Sbirra zůstal prakticky nezměněn a co je zásadní, režisérce se podařilo udržet i atmosféru. Ta staví především na hereckých výkonech, ze kterých nutně musím vyzdvihnout Jiřího Lábuse v jeho životní roli Lafflera. Mlhavé záběry interiéru restaurace, podobizna E.A.Poa, všudypřítomná černá kočka....to vše vám navždy zůstane pod kůží. Osobně tuhle adaptaci řadím mezi pět nejlepších českých filmových horrorů. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

přestože konečnou pointu jsem odhalil mnohem dřív, než na konci, nijak to tomu neubírá. je to suprovej film, a Jiří Lábus se mi pořád vrací v té scéně, jak se rýpe párátkem v zubech, vytáhne na něm kousek masa a s očividným gustem, takovou chutí a dravostí ho sní, že od té doby párátka nepoužívám. hodně dobrej film, a mělo by se takových točit mnohem víc a ne ty stále stejný hořký komedie, se stejným obsazením, stejným štábem, stejným scénářem a i vším ostatním o komunismu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, nejsem si úplně jistý, nakolik je síla téhle povídky věcí předlohy a nakolik realizace. "Televiznost" z toho velmi kouká a celou dobu to vypadá velmi lacině. Přesto se tomu daří vyvolat určitou tíseň a já mám tyhle kafkovské absurdity rád. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Gurmenózní, temně laděná tv inscenace Lucie Bělohradské, která svou zdánlivou nenápadností zasáhne o to výrazněji právě tím komornějším provedením s prohlubující se stylově-pochmurnou atmosférou. Jen taková opuštěná židle stálého hosta: který nikdy nevynechal, či vlnící se kočičí silueta dokáže vyvolat nepříjemně šimravé chvění. Potom pohled na hodující dvojici(Laffler a Costain), která s požitkem vychutnává každé sousto na chvíli zmrazí pohyb kyvadla starých pendlovek(krve by se ve mně nedořezal), jako předzvěst blížící se lákavé odměny od podivínského majitele restaurace Sbirra. Stravuje mě přitom pocit neodbytného vnitřního pnutí, sílí a spaluje, je to jako položit se do rakve a zavřít nad sebou víko; a tento stav zažívám opravdu velmi výjimečně, jak výjimečná jen může být Specialita šéfkuchaře. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Sice naprosto čitelná, ale (na české poměry) výborně natočená a ještě lépe zahraná povídka o jedné podivné restauraci s podivnými zvyklostmi, podivným menu a podivnými hosty. Příjemná hodinovka. 75% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

O tom, že tenhle snímek existuje jsem neměl sebemenší ponětí a narazil jsem na něj úplnou náhodou.  O to větší to pro mě bylo překvapení. Krásně a stručně to vystihl ve svým komentáři S. Quentin QUALE. Jediný co mi kazilo výslednej dojem byla použitá hudba , která mě sem neseděla. No nic. Jdu si dát specialitu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak nevím ale z tohohle jsem fakt odvařenej nebyl. Film o restauraci ve které není něco v pořádku. Fajn. Ale sakra co to má bejt když pointu odhalím v 15 minutách? A co ti herci proboha? Jo Lábus ujde a jde vidět že hraje s chutí, ale ten zbytek? Děs a běs. Televizní pojetí filmu prošlo, jen scény mimo restauraci jsou zoufale nezajímavé. Nicméně scény v restauraci jsou naprosto brilantní. Pro mě průměr. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Mimořádně zdařilá a hodně kořeněná jednohubka pro labužníky. Paní režisérka dokázala vybudovat kouzelnou, lehce mysteriózní hororovou atmosféru, nepostrádající vtip a lehkost a udržet diváka v napětí a očekávání. Skvělá kamera si hraje s detaily, zejména bramborovitého obličeje pana Lafflera a podivně krvavých očí záhadného personálu restaurace. Herecký výkon Jiřího Lábuse je famózní a jeho repliku „doma nepřijímám“ používám od té doby také - když mám doma neúnosný bordel. A ještě něco je zde příznačné: Totiž pozvolné propadání až do úplné závislosti trávit večer, co večer v restauraci U Poma - pardon U Sbirra!! ;-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Specialita šéfkuchaře se v klidu může zařadit mezi ty nejlepší kousky z naší distribuce a diváci se na ní podívají rádi vždycky zas a znova. Nejvíce mě dostala skvěle propracovaná atmosféra, ponuré prostředí restaurace i samotný výkon Jiřího Lábuse. Škoda jen, že se u nás netočí víc tak kvalitních kousků. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Lábus v horroru jako něco nepředstavitelného? Ale hovno. Tady si ho představovat nemusíte. Tady je a budete si ho pamatovat hodně dlouho. Výtečná adaptace Lucie Bělohradské je plně funkční i v případě, že znáte bravurní povídkovou předlohu. A stejně jako onu povídku řadím k tomu nejlepšímu, co bylo v horroru napsáno, tuhle adaptaci řadím k tomu nejlepšímu, co u nás bylo z horroru natočeno. Krásné na tom všem je, že "pouhá" televizní inscenace tomu jen a jen pomáhá. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

I já jsem odhalil pointu prakticky v prvních záběrech, ale ani mě to moc nevadilo, protože šokující pointa není to, na čem by toto dílko stálo. Tím je spíš velmi hezká strašidelná atmosféra. Ne, že by se člověk vyloženě bál, jedná se spíš o takové zneklidňující mysteriózní chvění známé v české kinematografii snad jen ze Spalovače mrtvol a Valérie a týdne divů. Film se povedl hlavně díky skvělým hereckým výkonům dvojice Lábus - Hlavica, ale určitě i díky dobré kameře, osvětlení, hudbě... Výborný film na to, pustit si ho v zimě kolem půlnoci zalezlý pod peřinou a příjemně se při něm (ne)bát. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Neskutečná atmosféra, která je dána jak stylizací filmu, tak i skvělými hereckými výkony, kdy Jiří Lábus jednoznačně vede. Ale je tu i další skvělý prvek, a to je televizní zpracování. Neskutečně tomu svědčí, protože snímek je pak dostatečně umírněný, vybírá si především interiéry, které jsou relativně malé, čímž je celkový děsivý dojem umocněn. A navíc nic děsivého skutečně nevidíte. Tady je krásně vidět, že rozhodující je prostě atmosféra. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Objektivně jen za silné 4*, ale je to povedený ČESKÝ horor - a kvalita českých hororů je ve většině případů katastrofální, takže rád navýším. Nadšený jsem ale tak jako tak. Už hodně dlouho jsem neviděl horor s tak silnou atmosférou a dobře vedený příběhem, už jsem se i začínal bát, že na žádný nenarazím, ale tady se to povedlo naprosto perfektně. Je pravda, že pointu odhadne asi každý rychle a nechci si tu honit ego, ale mě byla jasná už jenom podle názvu (kdyby se to třeba jmenoval Amirstanský beránek, možná by to bylo o trošku míň čitelné), jenže i tak jsem celou dobu byl v napětí a užíval si tu tajemnou atmosféru, kterou se podařilo vytvořit vlastně z minima. A když k tomu ještě připočtu, že to má jen hodinu a funguje to perfektně... Amíci by se mohli učit. Taky jsem byl překvapený výkonem Lábuse, kterého mám zařazeného spíš jako komika, ale tady jsem mu tu až znepokojivou vážnost fakt věřil. Kamera je zde taky naprosto úžasná, až jsem žasnul, jak skvěle mysteriózní záběry dokáže tvořit. Tohle se povedlo fakt hodně a dost se divím, že jsem to objevil až teď. Ale narazil jsem na to, viděl jsem to a to je hlavní. Slabých 5* ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Maximum proměněné na minimu. Komorní hororově laděná kulinářská podívaná s parádním Lábusem z kterého mi chvílemi běhal mráz po zádech. Příběh jsem nečetla, takže jsem jen zírala. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Natoceno podle debutove povidky americkeho spisovatele Stanleyho Ellina "The Speciality of the House" z roku 1948. ()

Reklama

Reklama