Reklama

Reklama

Dům z malých kostek

(festivalový název)
  • Japonsko Tsumiki no ie (více)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Japonsko, 2008, 12 min

Režie:

Kunio Kató

Scénář:

Ken'ja Hirata

Kamera:

Kunio Kató

Hrají:

Masami Nagasawa

Čas plyne a my se vezeme na jeho vlnách, aniž bychom si v každodenním stereotypu našli chvilku a koukli se přes rameno. Někdy ale stačí kamínek a spadne lavina. Tento krátkometrážní Oscarem oceněný film ukáže, jakou nostalgii dokáže rozpoutat dýmka, která zapadne kamsi do minulosti... (Arbiter)

Recenze (53)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Čo poschodie to spomienka. Príbeh starčeka, ktorého dni sú zrátané a ktorý sa pre svoju milovanú fajku vyberie na odyseu do minulosti. Tu vo svojich spomienkach spomína na krásne chvíľe a osudové zvraty, ktoré zostali zapadnuté prachom a zaplavené vodou. Krásny kraťas, plný melanchólie v tej najčístejšej podobe. Strašne mi to pripomína Chometov štýl kresby. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Neustále se zužující (pod)mořský domek jako geniálně jednoduchá metafora lidského života. Do hlubiny za vzpomínkami, které neodnesl ani čas, ani voda. Naprosto zasloužený Oscar. 90% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Melancholie nikdy nevoněla tak sladce. Příroda se rozhodla, že zaplaví Zemi přívaly vody, a lidé od té doby nepotřebují fotoalba. Místo toho může každý proplouvat svým životem dle nálady zpátky, tak, jak si ho postupně vybudoval. Zdá se to zvláštní, ale předešlá věta není metafora, a tento výborný kraťas nelze než doporučit všem ostatním, aby se o tom přesvědčili na vlastní oči... Ploutve s sebou! ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

S každým dalším patrem jste sentimentálnější a sentimentálnější, aby Vás v závěru položila na bedra tíha myšlenky, která zní: "Proč si člověk uvědomí ztrátu až po aktu smrt?". Svou dýmku si musíme pečlivě chránit...Nádhera!! ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

[kráťas] Netřeba slov abychom něco sdělili.. Popravdě je dost často ticho to nejvýmluvnější, co mluví za vše.. Krásně nostalgické dílko. Zastavte se a vzpomínejte... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

"Slice of life" (hovorovo slo) striktne melacholického rázu, ktorý nemá príliš čo ponúknuť. Nápad s pyramídou poschodí spomienok nie je zlý, má to zaujímavú a peknú kresbu, a áno, bol som dojatý, ale to ešte na dobrý film nestačí. Zbytočná dĺžka (nepliesť s nudnosťou) a absolútna zameniteľnosť z toho robia len priemerný sentimentálny kraťas, ktorého ocenením si opäť pár akademikov spravilo imidž. Že by som mal hodnotiť vyššie preto, že je to japonské a ja mám k ich tvorbe pozitívny vzťah? Popravde z toho okrem hudby, nápadne pripomínajúcej nádherné skladby Joe Hisaišiho z Mijazakiho najkrajšieho opusu (menovať snáď nie je potrebné) tú japonskosť vôbec necítiť. A len tak mimochodom, neviem prečo, ale zdá sa mi, že sa tu trochu inšpirovali tvorcovia Up. 60% Video tu. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Čas nelze zastavit, ale když už ztrácíte naději na štěstí, jsou to právě vzpomínky, do kterých se lze občas ponořit a ve který lze najít smysl života. (můj citát, jenž vystihuje podstatu tohoto brilantního dílka) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pohled do minulosti ve vzpomínkách jednoho japonského staříka, který žije ve světě zatopeném vodou s patrovými věžovými domy. Snímek je natočen s citem a harmonií. Celý kraťas je doplněn krásnou a nenásilnou hudbou a zkrátka a dobře jde o unikátní snímek se zaslouženým Oscarem, který se kvalitou a hloubkou rovná Miyazakiovým celovečerákům. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi samotný nápad a animace, až do chvíle zlomu - tedy když přijede loď a muž se začne nořit do "minulosti". Přišlo mi to tak předvídatelné! Tak nenápadité, a ano, kýčovité. Není divu, že mne pointa, navíc taková nijaká, nedostala. Ale jinak stavba domu se mi líbila moc, i to stěhování, a možné úvahy, co dělá člověka člověkem. ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

nostalgické vzpomínání starého muže v jakémsi zvláštním zatopeném světě, které nese melancholické poselství o tom, že čas se prostě zastavit nedá..... ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Silná symbolika, krásná animace a originální námět o existencionálních pravdách, které se, at si to připouštíme nebo ne, týkají nás všech... ()

Reklama

Reklama