Reklama

Reklama

The Doors - When You're Strange

  • USA When You're Strange (více)
Trailer

Americký rockový dokumentární film s komentářem Johnnyho Deppa.
Proslulý nezávislý scenárista a režisér Tom DiCillo (nar. 1953) využil v dokumentu o slavné rockové skupině The Doors: When You're Strange pouze pečlivě nashromážděné filmové a fotografické archivní materiály. Vyhnul se tak vzpomínkám pamětníků a na pozadí politické a společenské situace na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vytvořil nepřikrášlený portrét skupiny The Doors a především jejího zpěváka Jima Morrisona (1944–1971). Ten se svým krátkým bouřlivým životem nejvíc zasloužil o rozporuplnou pověst skupiny. Sebestředný Morrison (který původně studoval film!) se stylizoval do role pohledného a vyzývavého mladíka, ovšem drogy, alkohol a řada excesů při vystoupeních i mimo ně ukončila předčasně jeho život a tím i kariéru The Doors. Jejich hudba však žije dodnes a je nedílnou součástí doby, jak dokazuje např. Coppolova Apokalypsa, využívající působivým způsobem jejich skladbu The End. Dokument nás seznamuje se stěžejními událostmi i koncertními vystoupeními skupiny a je doprovázen důkladným komentářem v podání Johnnyho Deppa. Vznik, tvorba i rozpad skupiny jsou rovněž zobrazeny ve známém snímku Olivera Stonea The Doors (1991), v němž úlohu Morrisona přesvědčivě ztvárnil Val Kilmer. 
(Česká televize)

(více)

Recenze (165)

OughJay 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi ten nestrannej pohled na kapelu, nikdo ji tu nepřechvaluje, ani nesoudí, je to prostě čistě historickej pohled na ní od vzniku až po zánik... Písniček se tam objeví jenom pár a díky 90 minutám to docela rychle uteče, navíc tu průvodce dělá Johnny Depp a jeho hlas zní tak free, že snad lepšího vypravěče pro tenhle film vybrat nešlo. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Nie zlé, ale dokonca aj kniha Morrisonových básní (ktorú som dostal od brata na vianoce :) mi toho dala o The Doors oveľa viac....sorry. ()

Daewiik 

všechny recenze uživatele

"Jim Morrison, rockenrolový básník... nebezpečný a inteligentní." Skvěle ztvárněný dokument, který pohlíží na Morrisna nejen jako na opilého rebela, ale jako na básníka a umělce, čímž on také byl. Ukazuje nám stránky silné i ty špatné nejen jeho, ale celé skupiny The Doors. Skvěle protkané vyprávění s hudbou a audiovizuální umělecké nahrávky. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Měl to být dokument o Doors, ale byl to dokument o Morrisonovi. Už zase. Přitom ostatní z kapely talenti, které média znovu a znovu upozaďují. Co by jim Jim asi na to řekl? ()

Eraserhead 

všechny recenze uživatele

Pokud vám hudba The Doors nic moc neřiká a navíc jste viděli film Olivera Stonea, tak vás tenhle dokument nemá čím víc obohatit. Naopak jestli chlastáte, píšete básničky, nosíte kožený kalhoty a dovolenou trávíte v Paříži u Morrisonova hrobu, tak letos asi na lepší film nenarazíte. ()

Frakira 

všechny recenze uživatele

Lahůdka pro oči i uši, byť v podstatě - až na pár věcí - nepřináší fakticky nic nového...Ale rozhodně dobře napsané a skvěle namluvené! Five to one, baby One in five No one here gets out alive... ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Dobře se ten Deppův podmanivý hlas poslouhá. Na záznamy z živáků The Doors se taky krásně kouká. A ikdyž tenhle dokument nepřináší nic nového, tak tady není nic, za co by ho šlo odstřelit. Snad jen, že je krátký :) 7.5/10 ()

JimDoor 

všechny recenze uživatele

Jako fanoušek "dorsáků" se toho nic moc nového nedozvíte, až na pár drobností, ale i tak velice kvalitní dokument se spoustou dobového materiálu. A hlas Deppa je příjemnej a sedí mi tam. Promě jasnejch 90%. ()

I.AM.NOT 

všechny recenze uživatele

S Doors to mám tak, že mě jejich hudba, až na 3-4 singly, neoslovila. Johnny Depp čte komentář dobře, ale na můj vkus až moc tajemně, přičemž faktů je překvapivě dost a to jednoznačných. Přijde mi, že producent se snaží přiživit již tak dost velký kult a podpořit prodeje čehokoli s Morrisonem. Největším problém takovýchto dokumentů je vždy směřování všeho na jednu osobu- frontmana, což je většinou to, co všechny zajímá, ale ve "když jsi divný" se ukázalo, že Morrison nebyl až takovým hybným motorem Doors jak by se ze všech článků, filmů a nevím čeho ještě, mohlo zdát. A to mi chybělo. Věnovat se trošku i zbývajícím členům kapely, kteří mimochodem stále hrají a myslím, že to není na škodu, když už v době slávy odzpívali a odehráli koncerty vlastně sami. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Takto vysoké hodnocení dávám jen a pouze obdivuhodné skupině Doors a jejímu frontmanovi Jimovi. Milejší je mi pochopitelně Stoneův přístup, který do něj vkládá svůj subjektivní pohled a snímek pak není pouhým dokumentem o jedné svérázné osobě. Tím je na druhou stranu právě tento film, který si na druhou stranu nehraje na žádnou fikci a těží z dochovaných dobových záznamů. Tohle se prostě nedalo zpackat, to by musel materiál dostat pod ruku nějaký střihač-trouba. Morrison showman, Morrison buřič, Morrison zpěvák, Morrison básník. Režisér nekomentuje, "jen" zručně spojuje vynikající sekvence, přesto bych ocenil více poezie... Samozřejmě té Jimovy. ()

Ještěřák 

všechny recenze uživatele

Nová videa, ale ne nové informace. Opáčko pro základní školy. Příliš mnoho povyku pro trapně cenzurované cosi. Uondanost. Depááák, celkovým zážitkem nesahá tenhle dokument Stoneově "filmu o tom, jaký Jim Morrison až tak úplně nebyl" ani po Jimmyho kožeňáky. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Svetská sláva, poľná tráva. Chlapec bol jednoducho tak samoľúbo zahľadený do seba, tak si potreboval vytvárať image, byť obdivovaný, tak si chcel neviazane užívať život (drogy, alkohol, ženy), že už veľa priestoru neostávalo na poriadnu hudbu a napokon ani na ten život. Na dokumente oceňujem, že dáva pomerne veľa priestoru piesňam (aj keď často koncertným verziám, ktoré niekedy pília uši) a vcelku vystihuje ducha doby a atmosféru v skupine. Strašne mi ale liezli na nervy tie vyslovene trápne hrané scény, ktoré sú tam zrejme len preto, aby sa umelo natiahla stopáž na celovečernú dĺžku. Nejak zvlášť teda z dokumentu nadšený nie som, hoci hudbu The Doors mám celkom rád. ()

kapibara 

všechny recenze uživatele

Filmová koláž plná patosu. Nějak mi u filmů a dokumentů o lidech jako byl Jim Morrison, Jimi Hendrix nebo Janice Joplin, chybí vyjádření toho,že si ten svůj život (i když byl nebyl dlouhej) dokázali opravdu užít. ()

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný! To jsou slova, kterýma bych byl schopen okomentovat tento snímek. Tohle by měla být meta, které by se měly pokusit dosáhnou všechny dokumenty, protože já jsem lepší dokument ještě neviděl. Tenhle komentář píše velice mladý člověk, který nevěděl o The Doors prakticky nic. Věděl jsem že frontman byl Jim Morrison a umřel ve 27. Toť vše. Tohle mi to všechno nádherně předvedlo a já jsem na to koukal jak malej Jarda a jenom jsem se snažil nevytrousit ty informace z hlavy rovnou ven. To by ale nešlo, protože tyhle informace mi říkal bombový hlas Johnyho Deppa. Možná to pro člověka, který toho ví o The Doors hodně bude nudit, ale všem ostatním tohle můžu jenom vřele doporučit a já si to rozhodně pustím někdy znovu. Po tomhle filmu se už můžu vrhnout na toho Olivera Stoneho ;-) ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dokument o The DOORS. Hodně materiálu, který nebyl ještě použit a drží to pohromadě. The DOORS byli jiní (Na Woodstock by se asi nehodili) a jsou jiní dodnes. Ale Parádně Jiní. ()

Marius_ss 

všechny recenze uživatele

Nie som nejaký extra fanúšik The Doors, ale tento dokument ma napriek tomu vďaka svojej kvalite vtiahol a Robert Róth ako rozprávač tam neskutočne sedel. ()

Reklama

Reklama