Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Už dlouho u nás nevzniklo dílo tak poctivé a s tak silným příběhem. Pro režiséra Jiřího Chlumského jde dokonce o jeho zatím nejlepší film. ____ Jistě, je to tisící dvacátý druhý příběh o židech za holocaustu, ale nakonec je v umění vždy nejdůležitější nikoli ono "co" ale "jak". A Nedodržený slib vypadá jako cosi zapomenutého v 80. letech, kdy díky Barrandovu mohla vznikat dobrá žánrová díla, a "koncentráčnický" či "partyzánský" film jsou žánry, které vyžadují řemeslo a produkční zázemí. Od starých filmů z osmdesátek se Nedodržený slib liší hlavně technicky, vynikajícím zvukem. Ale objevují se tu i dříve zakázané či problematické motivy, jako jsou vyznání víry či tematizace Tisa jako kněze. ______________ Připadá mi hrozné, že Česká televize, která byla koproducentem Nedodrženého slibu, z malicherných důvodů zabila jeho propagaci. Komusi z ČT se znelíbil kdosi z tvůrců filmu a nasmlouvané pouštění upoutávek bylo z největší části přesunuto do absurdních nočních a ranních hodin, kdy se na televizi skoro nikdo nedívá. Byrokrati si odškrtli kolonku "propagační penzum splněno", ale že přitom poškodili dílo, na které můžou být pyšní a které dokonale splňuje kritérium veřejnoprávnosti. Nikdy mě nepřestane překvapovat taková lidská malost, že někdo takhle zlomyslně zničí práci lidí, s nimiž přitom má (smluvní) povinnost spolupracovat. Kontrast vynikne zvlášť, pokud porovnáme, jak se k Nedodrženému slibu chovají na Slovensku a u nás. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ty jo já od rozopadu republiky neviděl jediný Slovenský film. Není to můj osobní bojkot za to, že mě už Tatry neříkají pane, ale jednoduše proto, že jak zmizeli z našich obrazovek slovenské pondělky tak jsem nějak slovenskou tvorbu přestal vyhledávat a soustředil se spíš na vyhledávání slovenských děvčat, ale nakonec si mě jeden slovenskej film naše sám a já nestačím žasnout. Jistě dalo by se vyčíst přílišná zkratkovist průběhu celé války, jistě i emočně by se mohlo zadařit ještě lépe, hlavně v tom táboře, a dalo by se třeba vyčíst že v "partyzánské" části se až příliš tlačí na antižidovskou notičku, vlastně, kdyby se to natočilo bez téhle části, celý film by na mě působil mnohem komorněji ale i více emotivně, ale dost už výtek, protože i přes to všechno se jedná o mimořádně povedený filmek, který nenudí a způsob vyprávění dokáže zaujmout a vybudit obavu copak se asi staně v následujícíh minutách a to prosím po celých 129 minut. Kamera vynikající, herecké výkony taky a třeba ta přestřelka s fašounama při přechodu přes silnici je po akční stránce natočená s americkou gracií matadorů akčních scén, to fakt klobouk dolů. Mrzí mě, že jsem o filmu neměl ani šajn, protože tohle bych dal klidně i v kině. Posílám bratrům Slovakům čtyři hvězdy, chválu a uznání. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $138,000║ Nadmieru vydarená dráma, a pre mňa nečakané prekvapenie, slušné herecké výkony, dobrá réžia, celkové spracovanie vrátane príbehu je na dosť dobrej úrovni, pútavo natočené, nemá to výraznejšie slabšie chvíľky, nadpriemer. /70%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Až na Slovensko musel český režisér Jiří Chlumský, aby realizoval svůj jednoznačně nejpodařenější film, když velmi chytře propojil dva blízké subžánry, konkrétně válečné drama o holocaustu s dramatem partyzánským. Subjektivně řadím víš onu druhou část této zajímavé filmové skládačky, neboť k naplněním diváckého očekávání u snímku o holocaustu jistě došlo, ale teprve partyzánská část umocnila hlubší podstatu tak iracionálního fenoménu, jakým je antisemitismus. Takto silné téma má zřejmou nevýhodou v tom, že bylo do podoby (nejen) celovečerního filmu zpracováno již nespočetně krát, což trochu ubralo konečnému vyznění první části z před a po odjezdu do sběrného internačního tábora, neboť podobné osudy byly k vidění již mnohokrát a pohled Jiřího Chlumského nebyl ničím originální, což ovšem zlomila právě druhá část snímku, která oprášila tak hojně zastoupené filmové příběhy o SNP (pro neznalé této kdysi legendární zkratky ozřejmím citací plného originálního názvu - Slovenské národné povstanie) a dodala jim ještě jakousi přidanou hodnotu v podobě židovského chlapce, který se musí v zájmu svého přežití vydávat za nežida, a přesto není sto uniknout antisemitským náladám. Silný příběh, o to víc, že je založen na skutečném curriculum vitae... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(CINEMA MUNDI 2010) Nedivím se tomu, že NEDODRŽENÝ SLIB byl vyslán za Slovensko na Oscara, protože v sobě spojuje dostatečně silné téma i realizační zdatnost nevídanou nejenom v rámci slovenské, ale i české polistopadové tvorby. Nepřekvapuje mě ale ani to, že se nedostal do užšího výběru, protože se jedná nejenom o film definitivně účtující s minulostí slovenských Židů za druhé světové války, ale i s ostatními filmy, které vznikaly především v 80. letech díky slovenským ateliérům na Kolibě. Podnětnost finančně dobře zajištěné projektu, což je na něm v tom nejlepším slova smyslu vidět, spatřuji ve spojení stylu slovenských děl z koncentračního prostředí a těch ruských partyzánských, protože jinak jde "pouze" o důsledné naplnění konceptu se vším, co lze očekávat (v tom pozitivním, ale i negativním slova smyslu, např. poslabší, ale v kontextu české a slovenské tvorby nadstandardní postsynchrony). Koncept ale oceníte jenom v tom případě, pokud přistoupíte na to, že nejde o introspektivní vyprávění z pohledu hlavní postavy, i když jí je přisouzena řada hlediskových záběrů, ale o národní film - svým tématem i vztahem k jiným slovenským spřízněným, nutno podotknout že ale kvalitativně lepším kouskům. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Slibme si, že se příští rok všichni co jsme tady zase sejdeme..... Zbavme se emocí a zkusme uvažovat rozumně: J.Chlumský není S.Spielberg a Martin Friedmann žádnej Pianista. Ovšem jejich pohled na dobu, kdy lidi (Židi) nebyli lidi, skýtá na ,,naše“ poměry velice dobrou filmovou podívanou. Jestli máte filmy na podobná témata rádi, nemůžete být zklamáni. Přes 2 hodiny vyprávění mne nenudilo a příběh ze Slovenského štátu, kdy i tamní židé museli zjistit, že Bůh neexistuje, přináší také solidní porci napětí. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Zajímá mě, v co věřili Židé před válkou. 2.) Chci vidět (zase) ordinovat doktora Štěpána Šafránka. 3.) Nechápu, co lidi mají proti Jozefovi Tisovi. 4.) Mám rád příběhy podle skutečných událostí. 5.) Byl jsem v pracovním táboře v Seredi. PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ *** ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hlava vždy krváca najviac.“ Snímka inšpirovaná skutočnými udalosťami. Nie je to prehra, ale ani žiadne veľkolepé víťazstvo. Je to "len" dobrý film, u ktorého budete mať síce stále pocit, že všetko (akcia, výprava, herci) mohlo byť lepšie, ale nudiť sa nebudete. Potešilo ma, že tvorcovia sa neboja nadávok, krvi, ani erotiky. Bohužiaľ, väčšinu času kĺžu po povrchu a časté menenie miesta (pracovný tábor, nemocnica, kláštor, partizánsky tábor) diváka vyhadzuje zo sedla, hoci v pôvodných predstavách tvorcov mal asi budiť dojem veľkoleposti a štedrého rozpočtu. Pozitívne hodnotím sympatický, prirodzený výkon Sama Spišáka. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jiří Chlumský má až příliš velké oči. Místo, aby se držel hlavního hrdiny, tak těká po různých událostech, ale samotné prožívání titulní postavy je pro něj jenom doplňkem. Za stejný rozpočet by se dal zválet stejně intenzivní film jakým byl Pianista, jen to by někdo musel umět nahlédnout do lidské duše. Takhle se ve filmu jen zrcadlí nenaplněné ambice, a to i přes vydatnou snahu některých herců. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Na tento slovenský film som bol zvedavý. Trailer bol svižne zostrihaný a sľuboval dynamický dej. Jedná sa však o NEDODRŽANÝ SĽUB. Dej je rozvláčny. Najvačší problém našich filmov. Keby to bolo poriadne zostrihané a asi o polhodinu kratšie, išiel by som s hodnotením o stupeň vyššie. Takto ma to ale nedokázalo udržať v plnej pozornosti celú dobu. Nudilo to. Vizuál je však pekný a tých pár akčnejších scén je tiež dobre natočených. Malo to naviac. 6/10 ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na československou filmovou produkci mistrovsky natočené dílo, které na mě působilo jako by to točili naši o něco lépe finančně zajištění přátelé na druhé straně Atlantiku. Většina českých kameramanů a zvukařů by se tady mohla učit, jak může film také vypadat, protože jestli je tohle nový nástup slovenské kinematografie, tak nad námi naši slovenští bratři získávají náskok asi jako při zavedení eura. Uvažovala jsem nad maximálním hodnocením, slovy své drahé sestřičky jsem prostě taky "ten magor, kterýmu když řeknou, že to natočili podle skutečný události, tak bulí od začátku". Ale nenechám se pro tentokrát zmanipulovat a za slabší partyzánskou polovinu tomu hodím "jen" 4*. I tak ale nadšeně tleskám a těším se, s jakým dalším filmem našich východním sousedů se v kině setkám. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Konečně i Slováci mají svého Pianistu. Jen mě trochu zlobí, že epizodní rolička s tváří a poprsím Vicy Kerekes musela jít na obálku, aby PR o sobě vůbec dalo vědět. Nebylo to nutné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe snímok z "rýdzo" slovenskej produkcie, ktorý spĺňa určite kritériá len vďaka tomu, že sa opiera o "historické" fakta. Bohužiaľ, napriek tomu, že si berie napaškál serióznu tému plnú nevraživosti voči židovskému národu na území samotného slovenska, respektíve len neďaleko vzdialených Bánoviec nad Bebravou (25km), prišiel mi miestami mdlým, dokonca nudným počinom. Tupelovi sa snaha uprieť nedá, ten mladý mi je celkom sympatický, akurát že ho mám v hlave spolu s Dušankom natoľko zafixovaných z "Paneláku", že si herectvom na seriózne úrovni len sťažka získavali moju pozornosť. Dobrý film, v ktorom je "futbal" na hlavno vedľajšej koľaji. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ke konci příliš dlouhý film (partyzánská část je nesmírně natahovaná) s nepříliš dobře hrajícím hlavním hercem, nicméně obsahující řadu působivých scén (rabín, který nechce být rabínem) a vybavený skvělou výpravou. Stejně jako mi v českých filmech vadí předabování slovenských herců, mi tady vadilo předabování herců českých (obzvlášť Ondřeje Vetchého). Tři a kousek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už hádam nikto nepochybuje, že slovenský film ožíva. Za dva roky vzniklo niekoľko viac či menej úspešných filmov, ale až tento ma presvedčil, že kvalita slovenského filmu má stúpajúci trend. Najsilnejšou zbraňou tohto filmu je samozrejme príbeh vychádzajúci zo skutočnej udalosti. Film má slušnú stopáž okolo dvoch hodín, takže režisér na nič netlačí a príbehom sa mihne všetko, čo tvorcovia pokladali za dôležité. Spočiatku mi vadil slabší rozjazd, nie úplne presvedčivé výkony hercov, ale odkedy vystúpi náš hlavný hrdina v pracovnom lágri v Seredi, film odrazu naberá na dramatičnosti, je plný zajujímavých scén s pôsobivými interiérmi a exteriérmi. Hudobný doprovod je výborný, skvelo zvýrazňuje scény a v istom momente mi naskočila husia koža, konkrétne pri zatváraní dverí vagónov druhého transportu smerujúceho do Poľska. Nádherné exteriéri slovenských hôr s výborným príbehom dodávajú filmu pocit niečoho, čo u nás už dlho nebolo. Filmom sa mihne obrovské množstvo známych tvári, hlavne slovenského ale aj českého filmu, prevažne v malých úlohach. Celkom hodnoverne pôsobil Luknár v úlohe veliteľa lágru. Vydarených scén je tu viac. Napr. poprava zajatých nemcov v horách, útok nemeckého lietadla a ranený kôň, scéna v ktorej rabín (M.Slovák) vrieska, že už nechce byť židom...Samozrejme film má aj slabšie miesta. Spomínaný slabší úvod, nevyrovnané herecké výkony, miestami zbytočne spomalené zábery ,nevyužitá postava J.Tisa a neodpustiteľná scéna smiešneho komparzu, t.j. davu, ktorý po strelenom góle uteká lynčovať a biť židovských chlapcov, ale akosi sa im nechce behať a asi ani veľmi biť. Celkovo hodnotím film veľmi pozitívne, zvlášť keď je náš a som rád, že konečne vznikol film, na ktorý môžme byť aspoň trošičku hrdí a ani za hranicami by nám tento film nemal urobiť hanbu. Slabšie štyri hviezdičky. 70%. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Bez obšírnej debaty ide o jedno z tých vydarenejších uchopení problematiky antisemitizmu na pôde nového ČS filmu. Za vlády "píp" prezidenta prvej SR Jozefa Tisa, v období vyčíňania Hlinkovej fašistickej gardy "Nedodržaný sľub" spája neľútostné okamihy deportácie Židov do koncentračných táborov a partyzánskych odbojov. Nič čo by tu už nebolo, ale nutno podotknúť, že aj keď štruktúra rozprávania je tu k neprospechu roztrieštená, tak pán Chlumský narába s jednotlivými motívmi obozretne a vtisnúť určitú iskru do "prívetivého" osudu Martina Friedmanna (pozn. uspokojujúci výkon Samuela Spišáka) sa mu (ku podivu) pomerne darí. Takisto chválim zodpovednú výpravu a zopár nezmazateľných momentov (umlčanie ožratého nácka hrou na husle, príhovor príslušníka SS k davu s prestrihmi na rozhovor medzi Martinom a Fredom, futbalové zápasy). Na "potlesk ve stoje" to však nestačí, pretože-ako som už vravel-konzistentnosť je to, čo tu značne chýba a dej s tak silným námetom si ju proste vyžaduje. "Z každého rožku trošku" klape v iných kontextoch (napr. u "Tobruku"), tu epizodický rámec (až tak) nesedí a nadto ešte ani nedovoľuje splna spoznať podrobné skutočnosti ohľadom SNP. Ja ich viem, ale čo s tými, ktorí na hodinách dejepisu pozor nedávali a doma radšej "Bravo" čítali. :-) Ako "introspekcii hrdinu potláčajúceho vlastnú vieru" tomu až na pár nedostatkov prináleží patričný rešpekt, no s uzneseniami typu "národné zúčtovanie" by som bol opatrnejší. Inak 4* unikli len o fúz. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Toto slovenské dílko muselo být velmi nákladné-dobré efekty přestřelek ap. Jinak nic jsem na tom nového nenašel.!!! A ti čeští předabovaní herci.. no budiž.. je to slovenský výplod. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka vecí ohľadne holokaustu je snímka výnimočná v nastolení novej premisy: aj medzi partizánmi panoval antisemitizmus. O tom sa v učebniciach dejepisu nedočítame. Zaregistrovať by to mali preto aj školy a poslať do kina svojich žiakov, už len preto, aby o tom premýšľali, či diskutovali. Majú šancu sa ako-tak stotožniť s hlavným hrdinom, a keďže ide o slovenské prostredie, príbeh im môže byť o niečo bližší. Faktorom, ktorý umocňuje emócie, je v neposlednom rade hudba. Navodzuje zimomriavky a dokonale podfarbuje dej. Neznervózňuje ani nepôsobí silene. Zaujme a do povedomia vchádza akoby mimovoľne. Najlepšie by asi bolo držať sa skutočných kladných udalostí o Slovenskom štáte. Čo už. Vzniká otázka, do akej miery treba sled skutočných udalostí „prikrášľovať“. Našťastie ani romantická zápletka nezaberá priveľa priestoru. ()

Reklama

Reklama