Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ako ľudstvo svojim pachtivým spotrebným štýlom života útočí na tie najcitlivejšie miesta matky Zeme, tak tento film zaútočil na tie divákove. Veľa dokumentov na ekologické témy porovnáva fakty minulosti a súčasnosti v podobe: ropa vznikala milióny rokov, ľudia vyčerpali väčšinu jej zásob s priebehu jedného storočia. Ja by som to pretransformoval do filmového priemyslu: filmy sa točia viac ako jedno storočie, no počet dokumentárnych filmov, ktoré upozorňujú na ekologické témy, v posledných rokoch exponenciálne rastie. Obidve tvrdenia sú fakty, ktoré navzájom súvisia a asi na tom niečo bude. Otázkou je, čo s tým. Tento dokument je len ďalším doplnením skladačky, ktorej celkový obraz dotvára nepríjemný pohľad na problémy, ktoré čakajú ľudstvo v blízkej budúcnosti. Človek má po jeho skončení pocit, že naša planéta je krehká ako porcelán a že stačí nepatrná chybička v manipulácii a roztriešti sa na miliardy kúsočkov. Film spočiatku začína trošku pomaly a pripomína nezáživnú hodinu dejepisu spojenú a biológiou. Ale aj to bol zámer, pretože potom si divák lepšie uvedomuje následky, pred ktorými nás tvorcovia varujú. Divákovi ako (čiastočne) bezradnému článku v tomto reťazci počas sledovania neostáva nič iné, len vyroniť slzu a so zatajeným dychom a malou dušičkou dúfať v nemožné. Pre lepšie doplnenie si kompletného obrazu o situácii vo svete odporúčam pozrieť si filmy 'An Inconvenient Truth' a 'A Crude Awakening: The Oil Crash'. 90%. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Trochu mě mate, co kdo vlastně viděl. Někdo chválí dabing Zdeňka Svěráka, jiný zase dabing Alfréda Strejčka. Já viděla dvoudílný dokument dabovaný A. Strejčkem. Úžasný projekt, který nám předložil Yann Arthus-Bertrand stojí rozhodně za to, abychom si na něj našli čas, protože mnoho záběrů je nejen dechberoucích a nádherných, ale současně i silně alarmujících. A jestliže je v žánru zahrnuté i drama, věřte, že je to tentokrát stoprocentně namístě. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

KRUTÁ REALITA!!! Vypovídající hodnota filmu je natolik významná, že 5 hvězdiček je málo, ale technická stránka filmu má několik much. Začnu zápory = film obsahuje především na začátku několik úplně zbytečných nicneříkajících záběrů, které bych ihned vymazal. Film by měl pak lepší spád a nenudil by. Dá se říct, že tak prvních 20 minut filmu se film strašně táhne, zaběry jsou zbytečně pomalé a bez hudby nic neřikající a fakt jsem se místama docela nudil. Ke všemu na Svěrákův dabing jsem si taky musel postupně zvykat, ale tak po 10 minutách to bylo OK. Klady = ve zkratce je to krásná vizuální stránka, hudba a význam filmu. ...... Film vybízí k srovnání s Earth, ale tyto filmy mají k sobě opravdu daleko. Earth nenásilnou formou poukazuje na životní cykly organismů, meteorlogické cykly, na vazby mezi vodou a oceánem atd., zatímco Home je mnohem silnější, dotýká se každýho z nás, chce abychom si uvědomili, jaký sme svině a my - lidé svině jsme. Krom toho Home obsahuje i mnoho odborných a zajímavých momentů, na které v Earth nenarazíte. Home je film, který patří do školy už díky tomu že se dozvíme, co je například biodiverzita, mangrove, eroze, význam vápenatých schránek, posun ledovců atd. Krásně popisuje vývoj organismů a počátky člověka - na to v Earth taky nenarazíte. Obsahově je to mnohem širší než Earth. ZÁVĚREM KONSTATUJI: Earth je po stránce hudební a vizuální nepřekonatelný, kromě toho je docela milý, je tam hodně zvířátek a především nic nevnucuje, jen poukazuje na to, co nám ještě planeta krásného nabízí a o co bychom mohli záhy přijít. Oproti tomu Home je silným kafem, který na nás vytasí těžký, ale pravdivý kalibr, kterému bychom se nejradši vyhnuli, ale nemůžeme - je to tak a je to pravda. Home je i do značné míry odborný, ale zároveň velice zajímavý a krásně přehledný, všechno je vysvětleno polopaticky, aby nikdo neměl problém s porozuměním. Home je prostě film, který se alespoň snaží trochu tvrdším způsobem poukázat na to, co sme provedli a snaží se ukázat nám cestu, jakou se máme ubírat....Osobní dodatek: Co je to ale platné, když velmoci jako Čína, Indie a Arabský svět absolutně ignorují přírodu. V Africe si dělají spousty dětí, které pak stejně umírají na hlad, Aids nebo malárii. V Americe neskutečně plýtvají energií. V Jižní Americe niží Amazonský prales. Ale co už, mrkněte se na tento snímeček a nejen, že Vám otevře trochu oči, ale dozvíte se i spoustu zajímavých věcí, o kterých ste neměli ani páru. 87% mé hodnocení. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Bál bych se Home označit za dokument, který uvádí zajímavá a pravdivá (obejktivní) fakta, ale jako varovně vztyčený ekologický prst to funguje perfektně. Myšlenka, kterou jsem si nesla cestou z kina, však však nejspíš záměrem tvůrců nebyla. Pandemie chřipky je asi to nejlepší, co by mohlo planetu Zemi potkat... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Spojení nádherných (někdy i děsivých) obrázků a krásné hudby Armanda Amara. Mluvené slovo v podobě Z. Svěráka mě chvílemi přišlo zajímavé, chvílemi mě štvalo a rušilo ve vychutnání hudby. Určitá fakta, která tu zazněla mi přišla zajímavá a snad i nová, v mnoha momentech mi však komentář přišel zbytečně opakující dokola celkem banální věci jako že je vše provázané atd. Každopádně i když se tvůrci na konci snažili o trochu pozitivní a nadějné vyznění, ve mně převládá (nejen díky tomuto filmu) pocit, že 21.století je nejspíš poslední maximálně předposlední století, které má lidstvo před sebou. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Film odkazuje na colorádsky Grand Canyon, aj keď v skutočnosti žiadna časť z neho nie je blízko Colorada. Je to rieka Colorado, ktorá ním preteká. (Marek1991)
  • V Las Vegas, které je vybudované v poušti a kde žije kolem 600 000 lidí, se denně spotřebuje průměrně kolem 800-1000 litrů vody na osobu. V roce 2009 průměrný Čech denně zpotřeboval 138 litrů vody. V tomto údaji je ale kromě spotřeby záchodu, pračky, umývání nádobí či použití sprchy započítán i podíl vody potřebné k vyrobení např. potravin, výrobků, atp. (Expertt)
  • Tento film vznikl jako neziskový projekt. Veškeré jeho výnosy půjdou na organizaci Yanna Arthuse-Bertranda, GoodPlanet, která bojuje za ochranu životního prostředí. [Zdroj: SPI] (POMO)

Reklama

Reklama