Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Recenze (585)

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Čírou náhodou som bol nútený pozrieť si tento údajne celkom solídny dokument. Dokumenty nemám práve v láske, a tak som sa upokojoval tým, že sa aspoň dozviem, ako vznikli ľudia. No tým viac som bol sklamaný, keď bola táto pasáž vynechaná. Keď však prišli na svet ľudia, bola vo filme najlepšia pasáž. No a potom to už celé išlo len dole vodou. A prišla iba zaujímavá pasáž so záverečnými titulkami. Jediné, čo bolo na tomto filme geniálne po celý čas, bola ozaj excelentná hudba... ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Je to celkom zjavne o postoji a snahe zmeniť postoj spohodlnelej západnej civilizácie znovu a znovu tým, čo najlepšie pozná - efektným veľkofilmom. Môj postoj je jasný a s prihliadnutím ku krásnej zjednocujúcej myšlienke súčasného celosvetového vysielania nebudem hodnotiť nič iné. Ostatne - v tomto prípade predsa nejde nijakým spôsobom o umenie - každá prírodná scenéria sama osebe je tým najúžasnejším dielom ! A ich veľkolepý súbor leteckých záberov, úchvatných aj desivých, si iné ako plné hodnotenie nezaslúži. Od očarujúcich panorám prírody po vrcholné zvrhlosti technickej civilizácie 21. storočia. Od pýchy a nadšenia, že človek patrí k rozsiahlemu systému prírodných zázrakov a života až po existenciálne zdesenie, túžiace zo všetkých síl kričať : "ZASTAVTE TO ŠIALENSTVO !" Jedna vec je počuť o tom, druhá čítať, ale vidieť to na vlastné oči je niečím celkom iným... Komu sa ani pri takýchto obrazoch, faktoch a súvislostiach nerozsvieti v hlave a nerozochveje srdce, nie je iba hlupák a ignorant, ale zaslúžil by zhorieť v pekle. Vlastnosťou života pravda je, nekontrolovateľne sa rozmnožovať, až kým prirodzenosť tento vývoj zasa nezabrzdí. Vývoj našej inteligencie je možno iba takou istou záležitosťou. Život sa nám tak skoro vyhubiť nepodarí, rovnako ako ľudstvo. Prečo to ale robiť, ak sa tomu dokážeme vyhnúť ? Nie je úlohou človeka v prírode práve to, že si ako jediný dokáže uvedomiť jej nekonečnú krásu ? Tak prečo nezachovať svet v ohromujúcej nádhere ? Dá sa však ešte zastaviť ten rútiaci sa sebazničujúci mechanizmus neskrotnej ľudskej márnivosti, nenásytnosti a bláznovstva ? Len úcta, skromnosť, pokora, múdrosť, námaha a spolupráca môžu ešte udržať iskričku nádeje... ()

smrt.ka 

všechny recenze uživatele

Nehodnotím "zábavu" nýbrž kvalitu výpovědi a zpracování. Tady se někdo hodně namáhal, těko říct, zda k něčemu (kecám, já všechny projekty tohoto druhu automaticky razítkuji nápisem "užitečné"). Děkuji! Bylo tam spoustu čísel, které filmovou zábavu nepřipomínala ani zdaleka, ale jak chcete natočit dokumentární film o naší chudince zpustošené planetě zábavně? Možná, že to nějak jde, ale potom se nemůžete dostat do stavu, kdy máte pár minut před koncem, které vám trochu ten hořkej svět osladí, pocit, že se nutně musíte zastřelit. Režisér mě dostal tam, kam chtěl, a to je důkaz dobře zvládnutého filmového umění. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Varovné ekologické poselství vypráví příběh naší planety doprovázený impozantními záběry zvířat ale především přírody. Kamera většinou snímá z výšky a to, co je vidět, vyráží dech. Dokument se snaží diváka přesvědčit, že pokud něco neudělá, budoucnost planety, jež je naším domovem, není zrovna růžová. Naštěstí nekončí apokalyptickou hrozbou ale výčtem drobných úspěchů, kterých už se podařilo dosáhnout. Díky tomu celkem úspěšně motivuje. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Fotograf Yann Arthus-Bertrand rozpohyboval svoje tradičně FAMÓZNÍ letecké záběry přírody a civilizace. Škoda českého dabingu Svěráka, jinak by to bylo za plný počet. ------ Director's cut: jedno město je velké jako Česko, Slovensko a Maďarsko, uzavřená dálnice slouží pro sušení obilí, 90% všech zemědělců pracuje jen rukama a zvířaty, Indie: 4 hodiny cesty s vodou na hlavě domů od studny, Texas: výroba 1 kg masa zde stojí 2 litry ropy ..... jedna informační facka za druhou. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Moc krásné záběry s poměrně slušně apokalyptickým komentářem hlavního autora (v českém znění Alfred Strejček) jsou bohužel poskládány naprosto chaoticky, jednou jsme v Africe, naráz na Uralu a naráz někde v Americe. Skladba pořadu je opravdu podivná, zato obrázky nádherné. Ty ale časem přeci jen trochu nudí. PS: je smutné, že chtě nechtě musím s kritickými slovy kam směřuje naše planeta díky lidské činnosti souhlasit a raději nechci vědět, kam to s naší planetou dopracujeme za x desítek let. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Ona to vlastně ani není tak velká agitka, jak se zdá. Je to jen shrnutí současného stavu s odkazem na minulost. Ačkoliv tento typ dokumentů nemám rád a ani je nevyhledávám (naboural top 200, proto jsem jej shlédl), u tohohle jsem se nenudil. Možná i díky panu Svěrákovi, který jej namluvil v češtině. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Slabé 4. Nemám rád vedecký svetonázor ktorý sa podsúva ako ideológia na videnie nášho sveta. Ako nejaká nová forma Marxizmu cez ktorú sa musíme všetci spoločne na svet dívať. To súvisí hlavne s prvými 30 min tohto dokumentu kde sa šíria informácie o tom ako je človek dlho na tejto planete, aký je starý, akoby tí naši vševedúci Bohovia - vedci všetko vedeli a história je dávno jasná. Problematické a veľmi konvenčné a populistické mi príde aj to uvádzanie štatistík a ten konformný názor o tom, ako človek sám spôsobuje globálne otepľovanie - čo je nezmysel, kedže sa jedná o prirodzený proces, tak ako ochladzovanie ktorého vrcholom je doba ľadová. Súhlasím však s autorom dokumentu ktorý naliehavo vyzýva diváka ku zmene. Pretože človek urýchľuje tento proces otepľovania svojím konzumným štýlom života - nič nové. Človek je vírus pre túto zem a bude ním pokiaľ nezmení spôsob myslenia. Zem, vzduch, oheň, voda nepoznajú hranice jednotlivých krajín. Sme jeden celok, organizmus. Táto zmena znamená zbaviť sa egoizmu, pozrieť sa ďalej než za hranice nášho priestoru, domu, mesta, krajiny. Je to na každom z nás. Máme to vo svojich rukách. Dokument som nadhodnotil. Reálne je to skôr na 75-80 % Koyaanisquatsi bol lepší. Nemám rád dokumenty s komentárom. Najlepšie a najpravdivejšie dokumenty sú bez komentára. ()

Decker 

všechny recenze uživatele

V zasade velice, velice smutny film, ktery predklada bez vetsich ci mensich okolku realny stav planety a jeji neslavnou prognozu vidiny budoucnosti. Lide jsou jako nemoc, ktera planetu postihla a narusuji veskere jeji prirozene chody a vazby, ale zapomeli ze na kazdou nemoc se jednou lek najde. Bohuzel (pro planetu vsak bohudik) tim lekem bude nejspis totalni zahuba lidskeho pokoleni, protoze k nicemu jinemu to zatim nespeje. Vse zacina byt silne alarmujici s nikoliv jednim vykricnikem, ale nekolika desitky vykricniku. Za kazdy z nich si dejte kazdodenni prusvihy, ktere se vsude okolo deji na ukor zivotniho prostredi a pro priklad si nemusi nikdo chodit daleko - vsichni jsme v tom. Otazka vsak je, jestli je opravdu jeste cas s tim neco udelat nebo jen rici no a po me at prijde treba potopa. Pokud lidi zastanou tento sobecky, chamtivy a prospecharsky nazor - bude to zaroven jejich konec. Sam za sebe rikam, ze jiz nekolik let se snazim chovat co mozna nejekologicteji. Jaka zde vsak vyvstava otazka je, jestli se clovek v moderni, kapitalisticko-materialnim svete plnym penez a stresu vubec ekologicky chovat muze? Ta zmena by musela byt obrovska napric celym spolecenskym spektrem a to nejen na urovni velkych podniku a firem, ale obycejnych domacnosti - legislativou pozehnana a hnana kupredu. Reknu jen jedine cislo, ktere me utkvelo v pameti 20% lidske populace cerpa 80% lidskych zdroju - tem bystrym okamzite dojde, ze lide na pomezi chudoby to zrejme nebudou - jsme to my - moderni spolecnost. My vsichni, kteri mame auta, mobily, majetky, obleceni, lednice plne GMO a pravidelny prisun penez, kterymi to cele jeste vice pumpujeme. Zamyslet se musi nad tim kazdy sam. Neni to mozne vyresit jedincem, lidi si musi uvedomit opravdovou symbiozu a sounalezitost s prirodu, nikoliv odtrzeni od ni k materialnu a komfortu lidskych vydobytku. Staci trochu koukat kolem a rict si: nemohl bych to udelat lepe? musim tohle opravdu mit? potrebuji to? muzu pomoci? A domov je jen jeden - zadne scifi nikoho nespasi, tohle je realita. Tvurcum dekuji za tento a jim podobne filmy (vrele doporucuji Baraku). 95% ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Je mi smutno z toho, jak lidská nenažranost dokáže zničit něco tak krásného, jako je naše planeta Země !!! Nad některými fakty jsem jen kroutil hlavou. Dokument nabízí nádherné záběry ze všech koutů světa, výborně dosazenou hudbu a Svěráka, který se dal relativně poslouchat...95% ()

st.jim 

všechny recenze uživatele

Tady se jenom potvrzuje, že největším predátorem je člověk. Dokumentární film ukazuje, co vlastně děláme se zemí a jak ji měníme. Neskutečně krásně záběry z celého světa a nádherná hudba dodává šmrnc celému projektu. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Vizuálna stránka je úžasná, sprievodný komentár od pána Svěráka mi k tomu nesedel (aj keď ho mám vo filmoch rád), tak som si to pozrel v origináli na YouTube (90 minút). Silne enviromentalistické posolstvo sa nesie celým filmom, ale nemal som pocit, že by to bolo bezduché naháňanie hrôzy, ale iba zhrnutie známych faktov a vyvodenie možnej budúcnosti. Na záver je to doplnené optimistickým zhrnutím už podniknutých krokov v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Celý dokument stojí za pozretie hlavne kvôli dobre podanej myšlienke, ale samozrejme aj kvôli pekným záberom a dobrej hudbe. ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Opravdu letem světem. Je to skvělý počin, zmapovat planetu z výšky a přinést prostřednictvím krásných záběrů pro nás poselství o její kráse a vzácnosti. Vlastním dvě knihy leteckých fotografií Yanna Arthuse-Bertranda, tak jsem si dokument nechtěla nechat ujít. Přiznám se, že na mě fotografie působí víc, ale zde byl zas krásný hudební doprovod. Napínala jsem sluch na hudbu, až mi skoro vadil komentář. Z toho důvodu byl například film Baraka pro mě silnější zážitek a tento dokument hodnotím trochu níž. ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Přímo neuvěřitelné záběry zobrazující přírodní scenérie a další fantastické věci. Komentář autora doplňuje obraz a otevírá zásadní témata a pokládá otázky týkající se našich životů. Komentář by se dal označit za samoúčelný nebo za laciné vnucování se divákům a snaha šokovat, ale na mě to funguje. Nádherné záběry doplněné o monolog o tom co a jak bylo, je a kam se řítíme. ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Záběry jsou dokonalé, ale nemám rád tenhle nátlakový způsob přesvědčování. Ač mám přírodu rád, eko-agitace tohoto způsobu je mi z duše protivná. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Celkem dobré, ale zdálo se mi to jako slabší odvar planety oceán. Svěrák je sice dobrý, ale vůbec mi tu neseděl. Každou chvílí jsem čekal, nějakou hlašku z cimrmanů... ()

Reklama

Reklama