Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

kinej 

všechny recenze uživatele

Home je plný překrásných obrázků. Leckteré záběry nemají daleko k abstraktnám uměleckým dílům. Vizuálně lze již nelze dosáhnout dokonalešího efektu. A pak tu je aktivistický komentář. Nebudu hodnotit jeho obsah, i když s předkládanými názory tak v 80% souhlasím. Spíš si myslím, že komentář je taková berlička, díky které se tvůrci snaží dosáhnout kýženého efektu, totiž zprávě o stavu světa. A takhle lacino já se nedám. Když si vzpomenu například na geniální Koyaanisqatsi, či výtečnou Baraku, tak si uvědomím, že jde říct mnohem víc a to i beze slov. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"Chtěl jsem být vědcem a stal se ze mě fotograf a kameraman", říká Yann Arthus Bertrand. "Z horkovzdušného balónu se stal ideální prostředek pro natáčení. Jeho pomalý let poskytuje dostatek času na nalezení nejvhodnějšího záběru. Nejdříve se zvolna přiblížíte a pak začnete pomalu stoupat. Přitom se před vámi pozvolna odkrývá celá krajina až k horizontu. Při fotografování a natáčení zvířat z výšky jsem objevil tvářnost zemského povrchu, ale i úsilí člověka při jeho činnostech, ať už jsou jakékoliv. Uvědomil jsem si důležitost teritorií. Když jsem se vrátil po čase do Keni, abych natáčel tento film, mimo hranice rezervace už nebyla prakticky žádná volně žijící zvířata. Za třicet let zde zmizelo 95 procent žiraf. V době, kdy jsme natáčeli tyto záběry, byli hroši opět zařazeni na seznam živočichů, kterým hrozí vyhubení. Létám už třicet let. Tyto cesty mě naučily vše, co vím. Objevil jsem při nich, jak lidé pracují, poznal jsem jejich archaická gesta, jejich políčka. Dodnes většina z nich pracuje holýma rukama. Např. čajové plantáže v Keni nabízejí neobyčejně bohatou paletu zelených barev. Na záběrech z výšky vypadají jako obrovité malířské dílo. Musím přiznat, že tyto obrazy miluji. Při své profesi se ale téměř každý den setkávám s neřešitelnými paradoxy. Jako jsou například skleníky u jezera Naivasha. Pěstují se zde květiny, které se vyvážejí do Evropy vzdálené více než 6000 kilometrů. To vyžaduje letecký transport a pesticidy na pěstování. Výsledkem je znečištění jezera a to nemluvíme o vodě spotřebované na zavlažování. Z ekologického hlediska je to hrůza. Keňané tu ale nacházejí práci. Sice špatně placenou, ale aspoň nějakou. Výsledkem je růst slamů. Ten v Nairobi je největší na světě. Když jsem kdysi opouštěl tuto zemi, nikdy by mě nenapadlo, že jednou budu natáčet lidi a města. Ale pokud se dnes zajímáte o přírodu, musíte se zajímat i o člověka a jeho vliv na tuto planetu. Změny klimatu jsou totiž patrné všude po světě. Po mnoha letech přemýšlení jsem se o tyto myšlenky chtěl podělit s ostatními. Proto jsem před nedávnem do mnoha zemí vrátil a natočil film 'Domov', který už zhlédlo na 150 miliónů lidí pěti kontinentů prostřednictvím mnoha médií." ()

Reklama

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument nám ukázal, jak vyjimečný máme domov - naši Zemi a jak jí neskutečně rychle a bezohledně ničíme a vyčerpáváme, mám z budoucnosti celkem obavy. Komentář není tak špatný, jak tady většina píše a člověk se dozví plno zajímavých věcí. Myslím, že by tento snímek měli povinně všude pouštět, ať už se společnost vzpamatuje a začne něco dělat, aby jsme za pár desítek let neměli jen dokumenty, jak to tady vypadalo. Opravdu nádherné záběry shora, které berou dech ... Vím , že s naší planetou to není moc dobré, ale , že je to tak špatné jsem opravdu nečekal, hodně lidem by shlédnutí filmu otevřelo oči. Kde budeme žít, až se vše zničí a vyčerpá ... ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Impozantní dokument, který nám vylíčí aktuální stav naší planety nádhernou kamerou, poklidnou hudbou, podbarvený hlasem Zdeňka Svěráka. Ještě máme čas zvrátit nejhorší. Lidé by si měli hlavně uvědomit, že celý životní ekosystém je jen neuvěřitelná shoda náhod s větší křehkostí než bychom si mohli připustit. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dvouhodinovou verzi a musím říct, přestože zrovna neholduju ekologickým agitkám, Home je opravdu zajímavým počinem. Zpočátku se tváří jako erudovaný dokument BBC o "vzniku", poté však zvolna přechází do polohy "udělejme něco s tím, jak žijeme.. ještě je čas". Záběry jsou to nádherné i smutné.. dle toho, jak jsme je za poslední desítky let přetvořili. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Home si klade za cíl být šířen volně v globálním rozsahu. Jeho jediným ziskem bude přenos tísňového volání mezi všechny země světa. [Zdroj: SPI] (POMO)
  • V Las Vegas, které je vybudované v poušti a kde žije kolem 600 000 lidí, se denně spotřebuje průměrně kolem 800-1000 litrů vody na osobu. V roce 2009 průměrný Čech denně zpotřeboval 138 litrů vody. V tomto údaji je ale kromě spotřeby záchodu, pračky, umývání nádobí či použití sprchy započítán i podíl vody potřebné k vyrobení např. potravin, výrobků, atp. (Expertt)
  • Tento film vznikl jako neziskový projekt. Veškeré jeho výnosy půjdou na organizaci Yanna Arthuse-Bertranda, GoodPlanet, která bojuje za ochranu životního prostředí. [Zdroj: SPI] (POMO)

Reklama

Reklama