Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Vedecko-fantastický seriál. Jaskynní záchranári narýchlo zavolaní k záchrannej akcii prejdú nečakane tunelom čiernej diery, do iného času a priestoru, aby sa s prekvapením dozvedeli, kto je na konci drastickej cesty plnej nástrah a zvratov. (RTVS)

Recenze (15)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Objektivně zhodnotit televizní projekt s odstupem pětadvaceti let je myslím nemožné, takže vyjádřím pocity kluka, který byl fanoušek sci-fi a žil v zemi, která tomuhle žánru rozhodně nefandila a televizní produkce v této oblasti by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Každopádně miniseriál měl potenciál, protože se odehrával v neokoukaném klaustrofóbním prostředí jeskynního systému a scénář od začátku pracoval s prvky tajemna. Bohužel ty tři první díly dokázaly televizního diváka jenom navnadit, protože tam, kde se měl slibně načatý příběh teprve začít pořádně rozvíjet, došlo ke zkratu a čtvrtý díl byl už jen besedou na téma existence a kontaktu s mimozemským životem. Dnes už si vybavím jen Luťanského, Bartošku a Bořivoje Navrátila, který hrál zástupce mimozemské civilizace (ta jeho holá hlava měla patrně vysílat divákovi signály, že s ním něco není v pořádku), co se snaží vlákat nebohé záchranáře do pasti. V sérii vystupovaly ještě další dvě herečky, jedna z nich byla tuším Jarmila Švehlová. Bylo by zajímavé zhlédnout tenhle oblíbený pořad mého dětství znovu a především by bylo zajímavé natočit remake, který by osudy hrdinů poněkud rozvinul. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Protože tu není seznam dílů (1. Propast - 2. Past - 3. Kontakt - 4. Konfrontace), tak si budu odkládat průběžné hodnocení sem. 1. díl: Děsivá hudba a ve slovenské verzi nadabovaní čeští herci jsou poměrně minusové věci, aspoň pro mne. Než se to trochu rozjede, uběhne skoro půlka dílu. Ale Navrátil je správně tajuplný, chemie mezi jeskyňáři funguje a jak začnou objevovat malby, pyrit a světla, začne to být zajímavé. Velmi dobrá kamera, výprava. 3* /// 2. díl: Na scéně se objeví opět předabovaný Bartoška, který vede pátrání po ztracených jeskyňářích. Navrátil se stává skoro démonickým. A jinak je to napínavé jak sviň, zvlášť ten konec s pastí. 4* /// 3. díl: Trochu bezradné zakončení, kde postava Navrátila má vlastně pravdu - 4 lidé jsou na prahu nových, úžasných možností, které by jejich děti teoreticky pak mohly předat Zemi, ale oni se rozhodnou ten práh nepřekročit, neb Země je Země a mají ji rádi a mají tu povinnosti. Zklamalo mě to, čekal jsem trochu větší poselství. Ale ten psychedelický před-závěr docela ušel a závěr měli utnout ve chvíli, kdy si nebyli jistí, kde jsou. 3* /// 4. díl: Je jen něco málo ze zákulisí (já si říkal, že Kňažko měl ten knír celou dobu v seriálu blbě přilepený) a pak povídání ve studiu o možnostech kontaktu s jinou civilizací a jak by asi takový kontakt probíhal, kde třeba černé a červí díry vysvětluje doktor Grygar. Jsou to informace tehdejší doby, ale pořád zajímavé. 3* ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 2.11.1983, pôvodná televízna sci-fi miniséria - 4 - dielny slovenský sci - fi seriál. Pamätám si z neho dosť veľké útržky, bohužiaľ bol odvysielaný iba 2x (v premiére aj v repríze na druhom okruhu ČST v polovici 80-tych rokov) a odvtedy sa po ňom zľahla zem. Ak je tu niekto kto si pamätá viac, napíšte to sem prosím. (5.2.2009) - autor scenára: MILAN BAUMAN - SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 3 = 20.6.2022 - Po takmer štyridsiatich rokoch od premiéry sa diváci na Slovensku konečne dočkali premiéry obnovenej a aj ja som si mohol oživiť svoje dávne útržkovité spomienky na tento výnimočný sci-fi pokus vtedajšej ČST Bratislava. Nebudem vôbec tvrdiť, že tento pokus nezostarol. Bohužiaľ zostarol a je to markantné najmä na jeho trikovej a filmárskej zložke. Veľmi nízky rozpočet je očividný a aj po remeselnej stránke sa to už vtedy dalo urobiť inak a lepšie. Nesmierne sa mi ale páčia nadčasové myšlienky tohto konceptu, ktoré v dnešnej dobe obzvlášť rezonujú. A dokumentačná hodnota tohto počinu je neoceniteľná. Preto pod štyri omegy rozhodne nepôjdem a ďakujem STV, že z hĺbky svojho bezodného archívu túto mimozemskú jaskynnú odyseu nakoniec vyhrabala. (23.6.2022) ()

retroslovak 

všechny recenze uživatele

Naozaj veľmi zaujímavý, pútavý 3-dielny krátky televízny film, keďže 4. diel je už len konfrontácia a beseda. Tento snímok som zhliadol prvý krát, ktovie, či sa niekedy ešte objaví v televízií, v každom prípade veľmi zaujímavý projekt, na tú dobu pomerne slušné efekty, film vás vtiahne do deja ani neviete ako. Neviem, či existuje aj preložený do češtiny, ja som ho videl celý v slovenčine. Film som mal možnosť zhliadnuť v bádateľni slovenského rozhlasu, kde má možnosť a prístup ktokoľvek by mal záujem. Je to skvelá príležitosť, ako si pozrieť diela, ktoré kvoli autorským prípadne iným problémom nemôžu byť nasadené do vysielania a reprízované. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

O tomhle jsem neměl vůbec ponětí, že se tohle natočilo a jen žasnu co všechno u nás za minulého režimu vzniklo. Opravdu zajímavé sci-fi o čtveřici jeskynářů, který jsou povoláni k zásahu, ale ve skutečnosti je osloví jiná civilizace a chce je odvézt na jinou planetu. Ale otázka je jestli s tím budou souhlasit. Nejlepší postava je mimozemšťan Bořivoj Navrátil, tomu takové role sedí. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý sci-fi seriál natočený redakciou vzdelávacích programov. Tento projekt mal nápaditou a napínavou formou osloviť mladého diváka a vzbudiť v ňom záujem o astrológiu a veci s ňou súvisiace. RTVS ho má vo svojom archíve, no nechce ho vysielať, pretože je vraj príliš statický. V tomto prípade tomu slovu nerozumiem. Neviem kto iný by to mal vysielať, ak nie ten, kto na to vlastní vysielacie práva. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Takova scifi rozcvicka pred Navstevnikama. Dokonce i Ladu Nivu tam meli stejnou. Jinak jde o konverzacni scifi plnou velkych slov a velkych myslenek o lidstvu, zasazenou do prostredi jeskyni a jeskynaru. Judita Vargova za hezkou holku, Jarmila ji zdatne sekundovala. Bartoska, Knazko, Lutansky...tvurci vsadili na jistotu. ()

Arccos

všechny recenze uživatele

Nemůžu ohodnotit, jelikož tento seriál jsem viděl před čtvrt stoletím. Tehdy mě, jako malého kluka, zcela uchvátil. Rozhodně bych se na to rád podíval znovu. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Nie som biela myška a vesmír ma vôbec nezaujíma! Kde sú tu dvere?!" Sci-fi seriál o mimozemskom kontakte, ozvláštnený speleologickým prvkom, ktorý mi silne pripomína komiksy, ktoré v tej dobe vychádzali vo vedu a techniku popularizujúcich časopisoch ako Zenit, Elektrón alebo Abc. Tento dojem ešte umocňuje posledná epizóda. Nápad zaujímavý, triková úroveň zodpovedajúca dobe, českí herci predabovaní, slovenskí s nalepenými fúzami. Viac v komentároch k jednotlivým častiam. 1. Priepasť: Štvorica jaskyniarov vedená Kňažkom vyráža na záchrannú výpravu do podzemia, kde namiesto zachraňovaných nájdu praveké jaskynné maľby a záhadné svetielka. Tie majú nejaký súvis s na povrchu zostavším šéfom Navrátilom, ktorý je pravdepodobne z budúcnosti, mimozemšťan alebo mimozemšťan z budúcnosti , pretože je holohlavý a má na ruky smart hodinky z ktorých strieľa lejzrové lúče. Zatiaľ dobrý úvodný rozbiehací diel. *** 2. Pasca: Navrátil pokračuje v tajnom sabotovaní, na pomoc prichádza Bartoška, stále nervóznejší jaskyniari blúdia podzemím a nachádzajú medzidimenzionálny portál, alebo čo to má byť. Zatiaľ dobré. ***  3. Kontakt: Takže Navrátil je emzák, ktorý jaskyniarov unesie na miesto vybavené nábytkom z plexisklových rúr a dymovými efektami, aby im dal ponuku k medzigalaktickej a medzicivilizačnej spolupráci, ktorá sa neodmieta. A oni ju odmietnu, aby sa k Bartoškovej radosti vrátili na Zem a zvítali sa za veľmi zlého hudobného doprovodu. *** 4. Konfrontácia: Posledná časť je debata s vedcami o čiernych dierach, možnostiach vzniku mimozemského života a možného kontaktu s ním. Pokiaľ ste sa o uvedenú problematiku niekedy zaujímali, tak sa vzhľadom k dobe vzniku už veľa nového nedozviete, ale pred štyrmi desaťročiami v dobe predinternetovej to bolo iste zaujímavé. *** ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Osobní záležitost, protože mindfuckovou scénu s domněle objeveným východem z jeskyně jsem měl v paměti doslova vypálenou desítky let už od dětství - a dlouho jsem marně pátral, odkud pochází, a co to vlastně bylo za projekt. Po strašně dlouhé době jsem objevil profil seriálu tady na ČSFD, ale zdálo se, že je navždycky ztracený v archivech, což mi přišlo líto. No a teď jsem s nadšením zjistil, že jej loni někde vyštrachala STV a odvysílala, takže jsem ho konečně viděl. Zklamaný rozhodně nejsem, samozřejmě že triky pekelně zestárly, totéž ale můžete říct o filmech Karla Zemana nebo Ikarii XB 1, a za třicet let ode dneška to bude platit stejně tak třeba o Interstellaru. Odmyslit si taky člověk musí dekády nakoukaných hollywoodských sci-fi a mraky knih na podobné téma, protože příběh je patřičně nepoučený a naivní. Jenže - tehdy toho opravdu v žánru zas tolik k vidění a čtení nebylo. A jinak? Parádní herci, jakkoli je pro českého diváka rušivé slovenské předabování Navrátila či Bartošky. Ale všimněte si, jak si tvůrci pohlídali oproti dnešní době postsynchrony - vadí nezvyklý hlas a cizí jazyk, ale rozhodně ne synchronizace. Typově je obsazení přesné (Judita Vargová mimochodem supersexy!) a pár momentů je působivých i dneska, třeba právě chvíle, kdy se zdánlivá záchrana změní v další problém. Reálně bych vytkl jen určitou zdlouhavost prvních dvou dílů (pravda, taky poplatnou době vzniku), kdy se pořád čeká, až se něco začne dít. A každopádně i na tehdejší poměry mizernou a nefungující hudbu. Když si na konci představím geniální téma Karla Svobody z Návštěvníků (Planeta je zachráněna), bylo by to o třídu výš. Celkově ale pod dojmem toho, že to vznikalo v Krátkém filmu Bratislava a podle všeho doslova na koleni, tak před exteriéry, dramaturgií, námětem a koneckonců i tou trikovou stránkou (nesmějte se, tehdy to muselo dát pekelnou práci!) klobouk dolů. A tradiční otázka: kdy naposledy natočil u nás někdo něco podobného? Možná až uvidím letošní Bod obnovy. 80 %. PS: Ty odporné závěrečné titulky jako z kulisové pohádky Studia Kamarád jsou ovšem taky fail, a to i na rok 1982. ()

Leonora odpad!

všechny recenze uživatele

Odpadní scénář, odpadní režie, odpadní herecké výkony, odpadní kamera, odpadní triky, odpadní střih, odpadní hudba. Zvlášť v porovnání dejme tomu s Návštěvníky, kteří vznikali plus mínus v téže době. S hollywoodskou produkcí to nesrovnávám, na to jsme malej rybník... Ale i na československé poměry je to odpad. ()

Prubner 

všechny recenze uživatele

Ta minisérie je zvláštní, ale nedá se říct, že je povedená. První tři díly jsou věnovány příběhu (bloudění po jeskyni a rozhovor s mimozemšťanem Bořkem Navrátilem, kterého dabuje tuším Pavol Mikulík) a vyznačují se přitroublými dialogy, nelogickým chováním postav a primitivními triky. Čtvrtý díl zahrnuje besedu se skutečnými astronomy (mj. Jiří Grygar) a ta beseda je asi na celé sérii to nejzajímavější. Jinými slovy: na tu besedu se rád podívám kdykoli znovu, ale na ty předchozí díly ne. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Možná dobrá myšlenka, ale ztvárnění mizerné. Stupidní dialogy, špatně zrežírované i zahrané. Až se stanu jednou speleologem, nesmím zapomenout na hlavní věc, kterou si tam dole vzít - foukací harmoniku na kterou neumím hrát. Právem zapomenuto. 30%. ()

Reklama

Reklama